Shiffrin ma sem bírta a nyomást: Tessa Worley az óriás-műlesiklás bajnoka

Francia fiesztát hozott a szezon utolsó női versenye. Tessa Worley elszúrta délelőtti futamát, hogy aztán másodjára a délután legjobb időeredményével nyomás alá helyezze a toronymagasan vezető Mikaela Shiffrint. Az amerikai aztán sokadjára megmutatta, miként lehet nyert helyzetből elbukni mindent: a leggyöngébb menettel végül még a franciától is kikapott. A reggel még listavezető olimpiai bajnok, Sara Hector sérülése miatt nem volt megfelelő állapotban, nem volt esélye a kristálygömbre. Ami a napi dobogót illeti, Federica Brignone nyerte a versenyt, megelőzve Bassinót és Vlhovát.

A Világkupa-döntő zárásaként két olyan versenyszám került sorra, melynek kristálygömbjéért több mint hárman voltak harcban. Női óriás-műlesiklásban mindösszesen 5 pontocska választotta el egymástól az éllovas és olimpiai bajnok Hectortól a kétszeres világbajnok Worleyt. Ezen felül Shiffrin is jó esélyekkel rendelkezett, míg Vlhová inkább csak a matematikában bízhatott. A lehetséges forgatókönyvekkel előzetesünk után újfent nem untatnánk olvasóinkat, inkább majd „online” értelmezzük a helyzetet jelen cikkben.

A szakági tabella első 25 sízőjéből a sérült Hrovat és a tegnap elrajtolt, de szintén nem teljesen egészséges Rast hiányzott, ugyanakkor a junior-világbajnok Egger mellett az összetett pontszáma jogán Curtoni is vállalta a részvételt. Goggia a lesikló címvédés után már Szuper-G-ben sem indult, mai távolmaradása előre borítékolható volt. Ezzel egyszersmind bebetonozódott az összetett TOP3: Shiffrin, Vlhová, Brignone.

A napsütés maradt, a hideg visszatért Méribelbe. A hőmérséklet fagypont alatti tartományba került, ami az éjszakai faggyal karöltve jóval jegesebb, keményebb pályát teremtett, mint amit tegnap láthattunk. Ezzel együtt vékony jégen síeltek a lányok, a lejtő bizony eléggé hamar roncsolódni kezdett. Az első futam pályáját Vlhová egyik olasz edzője tűzte.

Forrás: Eurosport

Ragnhild Mowinckel (3.) rendre le-lesodródott az ideális ívről, sok volt a megingása. Legyintéssel intézte el teljesítményét. Pedig egyike volt azon keveseknek, akik még úgy-ahogy tartani tudták az etalont síző riválist. Mikaela Shiffrin (1.) a meredek végén elkövetett mély fordulást kivéve remekül, kirobbanó dinamikával síelt, a több mint nyolctizednyi előny már bizakodással tölthette el. A nyitószektorban volt még lanyhább az amerikai, Marta Bassino (6.) azon kívül nem konkurált vele. Az ívváltásokkal meggyűlt a baja, hátránya bőven túllépte a másodpercet. Petra Vlhová (4.) esetében a végére nyílt ki az olló, addig – különösen az árnyékban – tartotta a lépést, egészen a legvégéig jó tempót diktált.

Forrás: Reuters

Tessa Worley (8.) a meredeken túlontúl sok élt használt, amire ráment sebessége, a lapos részen megduplázta hátrányát. Senkit nem előzött meg, per pillanat az amerikai vezette a szakágit. Sara Hector (13.) mozgásán érződött a térdfájdalmai miatti kihagyás. A felső két szakaszon észre sem lehetett venni azt a fajta magabiztosságot, mint idén Årével bezárólag. Még francia vetélytársától is kapott jó fél szekundumot, vagyis visszazuhant a virtuális tabella harmadik helyére. Federica Brignone (2.) két zöldellő szektor után maradozott el Shiffrintől. Az amerikai végtempóját egyszerűen képtelenség volt tartani, az olasz századokkal legalább Mowinckelt megelőzte.

Forrás: Sportschau

Maryna Gaşienica-Daniel (7.) sok kicsi rontást elkövetett, ráadásul épp a laposon, illetve előtte a kisebb letörésnél sodródott le. Előzetesen alighanem aláírta volna, hogy délelőtt megelőzi Worleyt és Hectort… Ricarda Haaser (18.) a felső letörésnél métereken át elmozdult a talajtól – csak ott elbukott 1 s-et. Ment is a sor végére. Valérie Grenier (10.) két szektoron át remek ívhasználattal síelt, aztán viszont késésbe került, ő is eltűnt a sűrű középmezőnyben. Katharina Truppe (15.) széles kapuvételek sorát mutatta be, s a meggyőződés is hiányzott belőle. Két osztrák állt a tabella végén. Lara Gut-Behrami (5.) harcosan vette az akadályokat, nyilván a tempómentésre fókuszált. Ezzel együtt visszaesett sebessége a végére, de a dobogóról nem kellett lemondania. Ramona Siebenhofer (17.) – két honfitársához hasonlóan – elbaltázta a letörést, onnantól fogva hiába erőlködött. Az utolsó három helyet az osztrák trió foglalta el. Michelle Gisin (9.) jóféle tempót diktált, épp csak támaszléce bokrosodott meg a kulcskanyarokban. Coralie Frasse Sombet (11.) tisztességesen helyt állt, az átütőerő ezúttal is hiányzott belőle.

Forrás: Lufkin Daily News

Katharina Liensberger (16.) sem szakította meg az osztrákok gyenge sorozatát. Erőtlen csúszása végén immáron négyes osztrák vezetést jelzett volna egy „inverztabella”. Wendy Holdener (24.) alighanem csak kötelezettségből rajtolt el ma: hátránya a 4 s-et súrolta, ment is a lista végére. A kapuk tövében körvonalazódó vájatok messze nem okoztak akkora galibát, mint tegnap. Maria Therese Tviberg (19.) például nettó sízési hibákat követett el, a pályaromlásra nem háríthatta elmaradását. Paula Moltzan (21.) szintén az osztrák kvartett mögé szorult, úgy tűnt, kiemelésre méltó menetet délelőtt már nem látunk. Ana Bucik (20.) nem vitt kellő energiát a kanyarjaiba, a norvégok lányok ellenben szebbik arcukat mutatták. Mina Fürst Holtmann (14.) legalább az osztrák kontingenst megelőzte, s a közel 2 s-es hátrány sem tűnt soknak, különösen a körülötte érkező sízők viszonylatában. Thea Louise Stjernesund (12.) pedig befért Hector elé, vagány sízése alapján megérdemelten. Stephanie Brunner (22.) abszolút formán kívül jókora késéssel síelgetett le, csupán Holdenert előzte meg. Elena Curtoni (25.) lényegében minden egyes kanyart korrigálással abszolvált, míg végül Magdalena Egger (23.) sem tudott csodát tenni az osztrákoknak. Sok volt a fékezgetés, a meredekhez még hozzá kell szoknia. Igaz, két nagy nevet azért maga mögé utasított.


A déli folytatás előtt tehát úgy állt a dolog, hogy szinte borítékolható volt Shiffrin győzelme. Innentől fogva Worley-nak a kristálygömbhöz minimum 4. helyen kellett volna végeznie. Ettől alig fél másodperc választotta el. Hectort a kívánatos 5. pozíciótól szűk nyolc tized választotta el.

Délre fagypont fölé nőtt a hőmérséklet, ami éreztette hatását a pálya állagán. A szakemberek egészen más lécbeállításokkal készültek a második futamra. Kilde tegnapi nyitómenetéből kiindulva Curtoni (24.) előtt adva volt a lehetőség egy jelentősebb előre lépésre. Ez nem valósult meg, a lagymatagul teljesítő olaszt Holdener (23.) egy sor hibával együtt elverte. Pár megbillenéssel együtt tisztes menetet síelt Egger (22.), a junior-világbajnokságok történetének legeredményesebb sízője a pálya végi rontásai miatt nem verte el jobban a svájcit. Az első igazán ütőképes menet Brunner (17.) nevéhez fűződött. Jó régen nem ment ennyire acélos pályát, bőven másodperc feletti előnnyel állt élre. Az utolsó szektorban azért messze nem ment tökéletesen. Moltzan (21.) korai lesodródásával máris eldobta minimális fórját, de a nyomvonal ritmusára utóbb sem érzett rá. Ana Bucik (16.) szépen tartotta magát a meredeken, végtempója pedig párját ritkította, ennek megfelelően öttizednyi hátrányból is fordítani tudott a zárószakaszon. Tviberg (18.) szorosan követte a szlovént, lényegében a finisben, egy piros kapunál történt megbillenés miatt előzték meg ketten is.

Forrás: Rocked Buzz

A jelek szerint a puhább hóviszonyokra jobban felkészültek az osztrákok. Haaser bátran engedte léceit, szektorról szektorra növelte előnyét. Egy kései ívváltás mégis kiesését okozta. Siebenhofer (20.) óvatosabbra vette a figurát, így bár célba érése nem forgott veszélyben, az első három közül kicsúszott. Liensberger (19.) remekül elkapta a meredeket, csakhogy a laposon történt lesodródások komoly időveszteséggel jártak. Katharina Truppe (13.) volt az osztrákok utolsó reménye. Másodperc környékére hizlalt előnyébe belefért két szélesebbre vett ív a végén. Ha századokkal is, de Holtmann (15.) csak befért az osztrák lány mögé, megelőzve Bucikot. Konszolidáltan síelt, ennyi. Sara Hector (13.) brutális sebességet vállalt, nem is nagyon tehetett egyebet. Csak nem jöttek azonban azok a magabiztos ívek, mint idén annyiszor, néhány századdal az osztráktól is kikapott. Thea Louise Stjernesund (11.) a tisztább ívekre fókuszált, s bevált számítása, mivel egy pillanatig nem esett ki a ritmusból. Az új éllovast nem veszélyeztette a letörésnél botladozó Frasse Sombet (12.), a második pozíciót azért csak megszerezte. Valérie Grenier (9.) délelőtthöz képest nagyot lépett előre a lankán, ennyi elegendő is volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést. Gisin (8.) rögtön letaszította onnan, a szűkre szabott alsó szektorban világosan kijött technikai képzettsége.

Forrás: Breaking News

Nyolc sízővel a vége előtt tehát Gisin állt az élen, megelőzve Grenier és Stjernesundot. Hector a hatodik helyről már csak a csodában bízhatott. Tessa Worley (4.) az egyetlen reklámszünet után síelhetett, vagyis a pályamunkások némileg javíthattak a lejtő állapotán. Begyújtotta a rakétákat, s teljesítette a küldetés rá eső részét. Az addigi legjobb futam került a neve mellé, egyedül a végén kapott a kelleténél többet. Gaşienica-Daniel (8.) bátran diktálta a tempót, ami számos mélyre kerüléssel járt együtt. A lankán viszont tartotta a franciát, így szokott TOP10-helyezését ma is elérte. Marta Bassino (2.) a meredeken némileg visszafogta magát, hogy aztán a lankán remek tempót diktáljon. Felülmúlta ott a franciát. Gut-Behrami (9.) a meredek elejéig volt versenyben, onnantól fokozatosan esett szét mozgása érintőre vett, majd késéssel vett kapuk formájában.

Forrás: Sport.sk

Innentől fogva eldőlt, hogy Shiffrin győzelmi kényszerbe került. Az optimális ívhasználat aranyat ért ma, felismerte ezt Petra Vlhová (3.), aki nem akart besokallni. Ennek dacára a végéig versenyben volt, s bár kikapott Bassinótól, nyolc századdal megelőzte Worleyt. Mowinckel (5.) dinamikája összehangolt meredek után a végére összeomlott, ez talán a pályaromlásnak is betudható volt. Akárhogyan is, elmaradt a franciától, akinek már csak egyetlenegy sízőt kellett kiszurkolnia. (Előbb említett 8 század híján már ekkor ünnepelhetett volna.)

Federica Brignone (1.) azonban nem tette meg ezt a szívességet, régi fényében csillogott kedvenc számában, csont nélkül megelőzte Bassinót. Eldőlt, hogyha Shiffrin nyer, Worley ötödikként zárna, vagyis elbukná a kristálygömböt. Mikaela Shiffrin (7.) azonban nem tudott úrrá lenni a helyzeten. Mint idén annyiszor, betlizett a délutáni futamban. Már a nyitószektorban érződött, nem meri engedni léceit, le is felezte előnyét. A meredek végéhez közeledve pedig máris fordult a kocka, az újítás pedig elmaradt, még végsebességben sem tudta hozni az elvárt módon. Így nemhogy nem győzött, még Worleytól is kikapott. A leggyengébb délutáni futammal…

Forrás: La Repubblica

Federica Brignone karriertörténeti állomáshoz érkezett: megszerezte 20. győzelmét a Világkupában. Jó ideje ő a legeredményesebb olasz női síző, Goggiát jelenleg három sikerrel előzi. Három szuperóriás-műlesikló elsőség után kedvenc számában is élen tudott végezni, ami a ma zárult idényt illeti. A tavalyi szakági győztes Marta Bassino hányattatott szezont zárt. Megannyi kiesés és rövidzárlat mellé csupán három dobogós helyezés fért bele. Tizenötödik pódiumát ünnepelte óriásban. Petra Vlhová negyedjére végzett TOP3-ban idén a szakágban. A technikai számokban magabiztos formát mutatott, maradjunk annyiban, kellett Shiffrintől az a három, jól elkapott gyorsasági verseny…

Forrás: Buruf

Tessa Worley elsősorban rendkívüli kiegyensúlyozottságának köszönheti azt, hogy a 2016/2017-es idény után újra magasba emelhette az óriás-műlesiklás kristálygömbjét. Kétszer győzött, négyszer állt dobogón, s mindannyiszor a legjobb nyolc között végzett. (Ha Söldent kivesszük, akkor mindig a TOP5-ben.) Karrierjének egyetlen hiánycikkje az olimpiai érem, s ezen már valószínűleg nem is fog tudni változtatni. Minden bizonnyal a jövő évi hazai rendezésű világbajnokság után befejezi. Ott viszont harcba szállhat harmadik vb-aranyáért óriásban.

Sara Hector élete szezonját zárta. Olimpiai bajnoki cím, három VK-győzelem, hat VK-pódium. Åréi esésén és sérülésén ment el a szezontrófea, de búslakodásra így sincs oka. Mikaela Shiffrin két győzelemmel, s még egy dobogóval nyitotta a szezont, azóta viszont csak múlt héten zárt a TOP3-ban. Jellemzően a második futamokat szúrta el, végső soron elmondható, hogy nem az óriás-műlesiklással nyerte meg az összetettet. Csak 16 pontot fogott Vlhován.

Ezzel véget ért a Világkupa-idény a hölgyeknek. Néhányan még elutaznak a nemzeti bajnokságokra, s nyilván részt vesznek a léctesztekben, ezen felül párhónapos pihenés vár rájuk. A Világkupáról két záróposzttal készülünk még nektek, illetőleg beszámolunk a ma kezdődő Európai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) alpesi síversenyeiről is.

A címlapkép forrása: RFI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s