Kristoffersen újra a szlalom csúcsán, McGrath a szezon utolsó győztese

Parázs végjátékot hozott a szezon utolsó versenye Méribelben. A férfi szlalom volt a leginkább nyitott szakág, és egészen a végéig az is maradt. A két éllovas Braathen és Kristoffersen ugyan uralták az első futamot, de parádés második futamának és az enyhe időjárásnak köszönhetően Manuel Feller nagyot hajrázva majdnem elorozta a norvégok elől a kristálygömböt. Az osztrák menetelésének a napi győztes Atle Lie McGrath vetett véget, majd Kristoffersen a kiesés széléről mentve is második helyen ért célba, bebiztosítva ezzel a szakági győzelmet, Braathen menetétől függetlenül. Utóbbi végül a top10-ből is kicsúszott ma, és így a szakági dobogóról is lemaradt: Feller és McGrath is megelőzték. Ausztria ugyan jobban szerepelt, de a férfiak Nemzetek kupájában Svájc végül megőrzött 23 pontot előnyéből.

A szokásoknak megfelelően férfi műlesiklással zárult a világkupadöntő, és így a teljes 2021-2022-es Alpesi Sí Világkupa programja. A mezőnyben nem volt hiányzó, sőt, a szakági világkupa 24. helyén hármas holtverseny alakult ki Winters, Popov és Gstrein közt, így 26-an kvalifikáltak a versenyre. Összetettmenők nem vállalták az indulást, ott volt viszont a technikai számok junior világbajnoka, Alexander Steen Olsen, aki tegnap 10. helyen ért célba óriásban. Természetesen a rajtlistán szerepelt az öt kristálygömb-esélyes síző is. Kristoffersen és Braathen közt várhattuk a legnagyobb küzdelmet. Braathen győzhetett, ha Kristoffersen nem végez dobogón, miközben ő nyeri a mai versenyt. Straßernek is leginkább a győzelemre volt szüksége, és arra, hogy Kristoffersen elkerülje a top6-ot. Feller esetén is az volt a tét, hogy a norvég éllovas minél hátrébb végezzen, míg Yule esetében a győzelem és a riválisok nullázásai, hibái lettek volna szükségesek.

forrás: skiweltcup.tv

Az első futam pályáját Martin Kroisleitner, az osztrákok egyik edzője tűzte. Voltak benne széttűzött, ritmustalanabb szakasztok, viszont hosszra igen rövid volt, ami mondjuk nem az osztrák mester miatt alakult így. Dave Ryding (6.) jól használta ki a korai rajtszám nyújtotta lehetőséget a fagypont feletti hőmérsékletben. Nem láttunk különösebb hibát futamában, szépen kontrollálta léceit. Manuel Feller (10.) ezúttal higgadtan teljesítette a pályát. Minden bizonnyal jó kiindulásban és ellenfelei hibájában bízott. Loïc Meillard (5.) hozta lehengerlő év végi formáját. Bátran, jó tempóban síelt, amihez nem társult nagy rontás.

forrás: blick.ch

Daniel Yule rálépett az első vertikális kapura, így a leginkább outsider kristálygömb-aspiráns egyből búcsúzott is a versenyből. Linus Straßer (8.) viszont VK-esélyeshez méltó menettel rukkolt elő. Nagyon közel kerülte a kapukat, végig határon síelve életben tartotta esélyeit. Henrik Kristoffersen (2.) viszont nem akart esélyt sem hagyni ellenfeleinek. Minden résztávon ő bizonyult a legjobbnak, hatalmas, fél másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést. A kérdés az volt, hogy Lucas Braathentől (1.) is meg tud-e lépni ennyivel. A fiatal norvég talán kissé idegesen kezdett, de egy szektor után megtáltosodott, és félelmetes precizitással haladt lefelé, megelőzve Kristoffersent is!

forrás: blick.ch

Két remek norvég menet után egy teljesen széteső síelés következett Sebastian Foss-Solevågtól (17.). A világbajnok hatalmas hátrányt halmozott fel az egyébként nem túl hosszú pályán. A világbajnok rossz szereplése viszont csak epizód volt a norvég csapatban. Zsinórban negyedik sízőjük, Atle Lie McGrath (3.) versenyképes menettel rukkolt elő. Tempós kanyarjai révén biztosította a hármas norvég vezetést! Giuliano Razzoli (14.) év végére nem tudta átmenteni olimpia előtti formáját, ami szinte egy „sokadvirágzásban” csúcsosodott ki akkor. Ezúttal viszont nem találta a pálya ritmusát. Alex Vinatzer (10.) is többször késésbe került, másodpercen kívüli hátrányt szedett össze.

forrás: cbc.ca

Év elején nehezen képzeltük, hogy Clément Noël (4.) nem lesz harcban a kristálygömbért a döntőn. Viszont a francia a romló pályán is remekül síelt, fél másodpercen belüli elmaradása szinte hasonlóan értékes menetet jelzett, mint a norvégoké. Johannes Strolz a pálya közepén került késésbe, amit több kapun keresztül próbált menteni, de végül kiesett. Tommaso Sala (7.) a legjobb olasz futamot síelte. Pálya eleji bizonytalanságát sajnálhatja kissé, onnantól ugyanis alig szedett össze hátrányt. Az első tizenötöt a tavalyi szakági győztes, Marco Schwarz (12.) zárta. Az osztrák, mint szinte egész évben, most is sok élt használva vette a kanyarokat, növelve ezzel folyamatosan hátrányát.

forrás: tuttosport.com

Ugyan lejött már a szakági pontverseny legjobb 15 sízője, még mindig akadtak fent idei dobogós sízők. Közülük elsőként Alexis Pinturault (18.) a tavalyi összetett világkupa győztese. A francia azért küzdött, hogy zsinórban 11. szezonjában is nyerni tudjon legalább egy versenyt, de a francia ezúttal sem volt korábbi átütő formájában. Michael Matt-tól (18.) hasonlóan kapkodós sízést láthattunk. Filip Zubčić (13.) a felolvadóban lévő pályán is viszonylag jól teljesített, nem sokkal maradt el a top10-től. Kristoffer Jakobsen (9.) esetében az is ritkaságszámban ment, ha idén célba ért. Ezúttal sikerült neki, ami nála jellemzően remek eredményt is jelent. Rég nem jött be senki másodpercen belülre Braathenhez képest.

forrás: blick.ch

Timon Haugan (15.) 1,3 másodperces hátránya viszonylag nem volt nagy, miközben majd korán rajtolhatott délután. Két viszonylag felejthető svájci menet következett: Luca Aerni (16.) még két másodpercen belül tartotta hátrányát, Ramon Zenhäusern (24.) viszont épp annyira gyengén síelt, ahogy tette azt szinte egész szezonban. Joaquim Salarich (25.) sem volt ma olyan átütő, mint az elmúlt pár futamon, míg az imént leérkező kétméteres svájcitól is kikapott. Fabio Gstrein (23.) is folyamatosan küzdött a pályával, kapuról kapura halmozta a tizedmásodperceket. Lehetett látni, az elmúlt pár síző alatt teljesen összeomlott a pálya, Luke Winters (21.) bátrabb sízéssel sem ért el kimagasló eredményt. Albert Popov (22.) pattogós sízéssel a pálya elején még tartotta magát, utána viszont ő is egyre nagyobb hátrányba került. A mezőnyt a junior világbajnok Alexander Steen Olsen (20.) zárta. Az, hogy 27. sízőként két másodpercen belüli hátránnyal ért célba, figyelemreméltó eredményt jelentett.

forrás: skiweltcup.tv

A második futam pályájáért Jörg Roten, a norvégok edzője volt felelős. A hőmérséklet természetesen melegedett délutánra, 7°C-os melegben az volt az egyik kérdés, ki lesz az a korai rajtoló, aki nagyot léphet előre a romló pályán. Elsőként Joaquim Salarich (5.) síelhetett le, és egy helyet egyből előre is lépett Ramon Zenhäusern kaputévesztése miatt. Fabio Gstrein (15.) sokat kockáztatott, de emiatt hibázott is, nem vette át a vezetést. Albert Popov (4.) remekül, pattogósan síelt, és 4 századot meg is tudott őrizni előnyéből, amivel nagy előrelépésben bízhatott már. Luke Winters (8.) építette előnyét, de a pálya második felében rontott, így végül hátránnyal ért célba. Alexander Steen Olsen (16.) ezúttal nem volt olyan átütő, mint tegnap, számos helyet hátracsúszva már egy újabb pontverseny is bravúrosnak számított volna.

forrás: blitz.bg

A 31. születésnapját ma ünneplő Alexis Pinturault (14.) ezúttal is már inkább szezonok közti formában síelt, ahogy a világbajnok Sebastian Foss-Solevågtól is az utóbbi idők egyik leggyengébb futamát láthattuk. Michael Matt (10.) viszonylag jó tempóban síelt, de előnye neki sem tartott ki a pálya végéig. Luca Aerni (19.) még szintén kis előnnyel rajtolt el, Timon Haugan (6.) fórja viszont már 82 század volt. Ebből nem adott el olyan gyors ütemben a norvég, de végül a századok nem neki kedveztek. Giuliano Razzoli (17.) idegesen síelt, teljes hátrányát nem lehetett csak az egyre nagyobb kádakra fogni. Filip Zubčić (23.) semmit nem akart védeni, de ebből következett is a rontás. Szerencséjére egy vertikális kombináció előtt került késésbe, így azt a másik oldalról kerülgetve is szabályosan tudta megsíelni.

forrás: wienerzeitung.at

Marco Schwarz (9.) is sokáig ügyesen gazdálkodott előnyével, de a pálya végén nem tudott eleget faragni a bolgárral szemben. Manuel Feller (3.) ugyan a pálya feléig eladta egy másodperces előnyét, de onnantól tartani tudta Popov tempóját, és így a pálya végén kisebb előnyt tudott kiépíteni magának. A romló körülmények közt remek menetet síelt, és még életben tartotta szakági esélyeit. Alex Vinatzer (18.) nagy elánnal vágott neki a pályának, és bár kezdetben gyorsabb volt, utána rontott, és rendkívül visszacsúszott.

forrás: stuttgarter-nachrichten.de

Nem újdonság, hogy Kristoffer Jakobsen (13.) rendkívül bátran ront neki a pályának, az viszont igen, hogy célba is ér. A svéd remek felső szakasz után viszont a pálya végére lelassult. Azzal, hogy Feller vezetett, Linus Straßernek (20.) mindenképp át kellett vennie a vezetést ahhoz, hogy a szakági világkupában még esélye maradjon. Ugyan jól kezdett, de a pálya második felében a sok kockáztatás rendkívül sok hibát hozott magával, így a célban már az is szinte biztossá vált, hogy a német ma pontot sem szerez. Tommaso Sala (7.), majd pedig Dave Ryding (21.) is rendkívül bátran kezdtek, növelték is előnyüket mindketten, de a nagy kockáztatás minden esetben hibákkal társult. Az olasz viszont még össze tudta szedni magát, a brit lendületét viszont teljesen megakasztotta első hibája.

Loïc Meillard (12.) az első szakaszon még a vezetésre is esélyes volt, alul viszont sokat vesztett. Utolsó svájciként végül három osztráktól is kikapott, így az sem volt kizárt, hogy Ausztria átveszi a vezetést a Nemzetek kupájának férfi kiírásában. Végül pár pont megmaradt a verseny vége után is a svájci előnyből. Nem elég, hogy Clément Noël előnye lenullázódott a pálya közepére, utána egyből kapura is lépett. Atle Lie McGrath (1.) rettenetes sebességgel rongyolt bele a pályába, és meglepetésre még egy nagyobb hiba ellenére is megőrizte teljes hozott előnyét. A norvég sokat segített honfitársainak, mivel a kis kristálygömb már csak akkor lehetett Felleré, ha a hátralévő két norvég ma nem végez 15-ben, vagy egyenesen kiesnek.

Henrik Kristoffersen (2.) sokáig kötélidegekkel síelt, tartotta minimális előnyét. A cél előtt nem sokkal viszont késébe került, egyik lécét csípőmagasságból hozta vissza, kiesés széléről. A norvég azonban menteni tudott, és pillanatnyi második helyével meg is nyerte a szakági világkupát. Lucas Braathen (11.) így kvázi nagyobb tét nélkül, „csak” a mai győzelemért síelt. A pálya első felén volt kisebb rontása, majd a záró szakaszra teljesen lelassult, még a tízből is kikerült.

Atle Lie McGrath, tavalyi sérülését követően, idén ihletett formában tért vissza, különösen, ami a szezon második felét illeti. A norvég Schladmingban még 30 feletti rajtszámmal szerezte meg első szlalom dobogóját, amit flachaui győzelem követett, ami mellé immár karrierje második sikerét is feljegyezheti. Az említett három dobogó mellett további kettőt szerzett még eddigi karrierje során. Henrik Kristoffersen 72. dobogós helyezését szerezte világkupán, ebből hetet idén. Ami a műlesiklást illeti, az utóbbi hat versenyből négyszer végzett a legjobb háromban. Manuel Feller karrierje 15. dobogós helyezését szerezte. Ebből hetet szerzett idén, 4-3 a szlalom és óriás dobogók megoszlásának aránya. Műlesiklásban egyébként az idei tíz versenyen csak ketten tudtak 4-szer dobogóra állni, Kristoffersen és Feller.

Henrik Kristoffersen 4. kis kristálygömbjét szerezte ma meg. Először 2016-ban, még Hirschert legyőzve lett a szlalom bajnoka, majd az osztrák visszavonulását követően, 2020-ban mindkét technikai számban az élen zárt. Tavalyi, igen felejthető szezonja után tért vissza most az élre. Különösen az olimpia után lendült korábbi önmagát idéző, ihletett formába. Braathen második futamos nagy visszaesése miatt a szakági dobogóról is lecsúszott. Manuel Feller lett a második, míg Atle Lie McGrath a szakágiért küzdők mellett, surranópályán tört előre a harmadik helyre.

A 2021-2022-es összetett világkupát a svájci Marco Odermatt nyerte, megelőzve a két évvel ezelőtti bajnok Aleksander Aamodt Kildét. A harmadik helyet szezon végi hajrájával Henrik Kristoffersen kaparintotta meg, így hatodik alkalommal végzett összetett dobogón. Az összetett világkupáról azonban majd év vég összefoglalónkban olvashattok részletesebben.

A világkupa-szezon ezzel véget ért, legközelebb októberben, Söldenben állnak rajthoz az alpesi sízők.

Borítókép forrása: thestar.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s