Kristoffersen Kranjska Gorán is duplázni tudott, Odermatt összetett győztes!

Remek körülmények közt, nagyszerű hajrával zárult Kranjska Gorán a hétvége a férfiak számára. Henrik Kristoffersen a második futamban megelőzte a végül a dobogóról is lecsúszó Alexander Schmidet és a harmadik helyre visszacsúszó, de az összetettet lényegében bebiztosító Marco Odermattot. A dobogóra még Stefan Brennsteiner fért fel.

A szakági világkupa már tegnapnap eldőlt, és az összetettben is 200 pont feletti előnye volt már Odermattnak a verseny előtt, így e tekintetben már nem sok téttel bírt a mai verseny. A VK-döntőbe jutásra pályázott Solheim, Sarrazin, Sette és Maurberger is. De a verseny előtt 25. helyezett Raphael Haasernek is mindössze 40 pontja volt, így egy meglepetés eredménnyel lényegében bárki kvalifikálhatta volna magát Courchevelbe.

Jóval technikásabb, széttűzött pálya várt a mezőnyre, mint tegnap. Ez azt is jelentette, hogy hosszabb idő alatt volt teljesíthető a pálya. Alexis Pinturault (13.) a meredek bejáratánál vesztett teret, ezt leszámítva nagyszerű futamot síelt. Marco Odermatt (1.) tét nélkül síelhetett. Ennek megfelelően előnyből érkezett a letöréshez, ahol nem hibázott. Jelentős fórral állt az élre. Filip Zubčić (22.) továbbra sem találja formáját. Jelentős hibával kezdett, és utána sem tudta rendezni sorait. Luca de Aliprandini (10.) a meredekig remekül síelt, szépen carvingolva haladt, de a záró szakaszon ő is teret vesztett.

Manuel Feller (9.) messze nem volt ennyire magabiztos, de nagy hiba nélkül síelt, így pár századdal de Aliprandinit is meg tudta előzni. Matthieu Faivre (12.) a meredeken szép íveket húzott, előtte viszont túl nagy tempót vállalt el, amit a mai tűzés megbüntetett. Henrik Kristoffersen (3.) szereti a lassabb óriásokat, és ezt meg is mutatta. Ugyan a meredeken ő sem tudta megfogni a svájcit, de bőven lőtávolon belül maradt a délutánra kitekintve. Alexander Schmid (2.) a meredekig remekelt, az első volt, aki előnyben érkezett a meredekre. Ott sem hibázott, de a vezetést nem tudta átvenni.

forrás: kicker.de

Gino Caviezel (4.) beleesett abba a hibába, hogy túl nagy elánnal rontott neki a pályának, ami miatt egyből teret vesztett. Ezt követően viszont gyorsan ráérzett arra, mit enged a pálya, és épp csak nem csípte el a pillanatnyi dobogót. River Radamus (18.) túlságosan direkten próbálta venni a kanyarokat, folyamatosan nőtt a hátránya. Justin Murisier (8.) révén tovább folytatódott a svájci remeklés. Murisier ugyan a letörés előtt hibázott, viszont a meredeken úgy síelt, mint Odermatt. A rontáson a pillanatnyi dobogója ment el. Žan Kranjec (6.) a laposon jól síelt, a pálya elején és végén viszont voltak kisebb ritmustévesztései.

Loïc Meillard (11.) ezúttal sem síelt tökéletes első futamot, voltak kisebb tévesztései. Odermatt jogosan ingatta a fejét a célban, csapattársát látva. Lucas Braathennek (7.) talán valamivel kevésbé kedvezett a kevésbé gyorsan síelhető pálya, mint a tegnapi tűzés. A meredekkel megküzdött, ott kapott sokat a közvetlen dobogóesélyesek táborától. Stefan Brennsteiner (5.) pár kapu után rontott, utána viszont folyamatosan faragott hátrányából, és még a meredeken is konkurált Odermatt csúszásával. A nagy rontás ellenére is fél másodpercen belül maradt.

forrás: krone.at

A folytatásban igazán kiemelkedő menetet nem láthattunk, leszámítva talán Joan Verdut. Az andorrai jó úton haladt egy olimpiához hasonló bravúr felé, de a letörésnél elvesztette uralmát a lécei felett és kaput tévesztett. Nem ért még célba Raphael Haaser és Adam Žampa sem. Továbbjutott viszont Thibaut Favrot (17.), Erik Read (19.), Marco Schwarz (20.), Rasmus Windingstad (15.), Atle Lie McGrath (14.), Patrick Feurstein (29.), Trevor Philp (25.), Giovanni Borsotti (28.) és Leif Kristian Nestvold-Haugen (24.) is. Harmincon kívül végzett viszont Tommy Ford (37.) és Daniele Sette (32.).

Magas rajtszámmal Mattias Rönngren (35-össel 15.) egészen kiemelkedőt síelt, a meredeken pedig kimondottan erősnek tűnt. A legkésőbb Charlie Raposo (58-assal 23.) rajtolt el a második futamba jutók közül, így az angol zsinórban másodszor jutott tovább. Hasonló bravúrt ért el Fabian Gratz (52-essel 21.) és Anton Grammel (50-essel 27.) is. 54-essel síelve továbbjutott a litván Andrej Drukarov (29.) is, aki ezzel hazája első pontjaiért síelhetett! A második futamba jutott még Thomas Tumler (25.) is.

A második futamra jóval tempósabb pályát tűzött a norvégok mestere, ami Kristoffersen preferenciáit ismerve kisebb meglepetés, de ha a tegnapi eredményt nézzük, akkor kevésbé csodálkozhatunk, hogy emellett döntött. A korai indulók rendkívül sűrűn követték egymást az első futamban, és ez a másodikban is megmaradt az elsőként rajtoló Patrick Feurstein (21.) és Giovanni Borsotti (19.) között. Bár csak öt század választotta el őket, Trevor Philp (20.) egy szintén magabiztos futammal be tudta verekedni magát közéjük. Anton Grammel (28.) a tegnapi második futamos kiesése után ezúttal kissé kevesebbet kockáztatott, így karrierje második VK-versenyén megszerezte első pontjait. Biztossá vált az is, hogy rögtön több pontot szerez, miután Andrej Drukarov (28.) óvatos sízéssel biztosította első pontszerzését.

Az élmezőny tovább sűrűsödött a rendkívül gyors pályán. Thomas Tumler (22.) egy tizedes hátránnyal még a pillanatnyi dobogóra sem fért fel, Leif Kristian Nestvold Haugen (18.) pedig csak egy századdal tudott élre állni. Ilyen szoros élmezőny mellett Charlie Raposo (16.) 17 százados előnye tetemesnek volt mondható. A brit ráadásul mindezt hatalmas mentéssel együtt érte el. Raposo rögtön begyűjtötte első nagy skalpját is, Filip Zubčić (23.) személyében. Ugyan az utolsóelőtti szektorban, ahol a brit nagyot hibázott, tudott faragni fél másodpercet, de még ez sem volt elég számára, hogy megtartsa helyezését.

forrás: blick.ch

Fabian Gratz (28.) biztonsági sízéssel a hétvége mindkét versenyén pontszerzésnek örülhetett. Nem sok oka volt viszont az örömre Marco Schwarznak (24.), aki nem érzett rá túlzottan a pálya ritmusára, de még az ő hátránya sem volt nagy az élen álló Raposóhoz képest. Ez azt is jelentette, hogy 1-2 tizedes előny hátrány és jelentős visszaesést eredményezhet. Erik Read (17.) rendkívül kontrollált, higgadt második futamot síelt. Ugyan a letörésnél még vezetett, végül pár századdal a brit mögé szorult. River Radamus (25.) délután is túl sok éllel húzta meg a kanyarokat, folyamatosan hízott emiatt hátránya. Thibaut Favrot (27.) egy hátrabillenés miatt majdnem kiesett, ami miatt jelentős hátránnyal ért csak célba.

Rasmus Windingstad (13.) remek tempóban, jó ívekkel jött le a pályán, ami azt jelentette, hogy hatalmas, fél másodperces előnnyel vette át a vezetést. Viszont a letörés előtt nem tudta kihasználni kellően Raposo hibáját. Mattias Rönngren egy kanyarvétel közben kezdte fájlalni egyik térdét. A pálya szélén hosszú ideig lécein állva meg sem tudott állni, nem tudott ráterhelni térdére a fékezéshez. Atle Lie McGrath (8.) hasonlóan jól síelt, mint vezető honfitársa, viszont ő a letörés előtt is remekelt, ami közel másodperces előnyt jelentett számára – a norvégoknak pedig kettős vezetést. Ez utóbbit meg tudta ugyan törni, Alexis Pinturault (12.), de a vezetésre számos apró bizonytalansága miatt nem volt esélye.

forrás: krone.at

Mathieu Faivre (15.) ezúttal sem volt kellően agresszív, a pillanatnyi dobogóról is lemaradt. Loïc Meillard (9.) ma is a második futamban síelt erősen. Magabiztos sízése dacára mégis pár századdal McGrath mögé szorult. Luca de Aliprandini (10.) remek kezdést követően a laposabb szakaszon hibázott, ami lelassította annyira, hogy a vezetésért már ne lehessen harcban. Manuel Fellertől (7.) rendkívül agresszív sízést láthattunk. az osztrák a letörésig folyamatosan növelte előnyét. Ugyan a meredeken voltak kisebb késései, amiben 1-2 tized odaveszett, de így is az eddigi legjobb második futammal állt az élre.

Justin Murisier (14.) a második futamban ma sem volt hibátlan. Sokat hibázott, egyre csak csúszott vissza az eredménylistán. Lucas Braathen (4.) még Fellernél is jobban kezdett, és bár a pálya közepén volt egy kisebb megingása, de a futamban még ennek ellenére is növelni tudta már meglévő előnyét Fellerrel szemben. Žan Kranjec (10.) jó kiinduló pozícióból ma sem síelt kimondottan jó második futamot, de legalább a legjobb 10-ből ma nem csúszott ki. Stefan Brennsteiner (2.) ezúttal nem hibázott bele újabb remekbeszabott futamába. Folyamatosan hol hozott pár századot Braathenen, hol vesztetett vele szemben, de összességében nem volt kérdéses, hogy átveszi-e a vezetést.

Gino Caviezel (6.) a kezdésben még nem merte eléggé elengedni a léceit, és bár utána felgyorsult, a letörésnél volt egy jelentősebb hibája, amiben súlyos tizedek maradtak. Ugyan Henrik Kristoffersen (1.) nem feltétlenül szereti az ennyire tempós pályákat, de olyan remek formába került a szezon végére a norvég, hogy nagyszerű meredekének köszönhetően legjobb második futammal vette át a vezetést Brennsteinertől.

Alex Schmid (5.) kissé visszafogottan ment neki a pályának. A felső szakaszon nem mert elvállalni akkor a tempót, mint a futam eddigi legjobbjai. A középső laposabb szakasz nem sikerült viszont rosszul, a letörés előtt azonban jelentőset fékezett, így a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott. Marco Odermatt (3.) a pálya első felében valósággal szárnyalt, a letörés előtt viszont voltak kisebb mentései. Ennek ellenére esélye volt még a győzelemre, de a meredeken volt egy jelentős rontása, így csak a dobogó legalsó fokát szerezte meg.

Henrik Kristoffersen idei 5. sikerét aratta, a harmadikat óriásban. Az olimpia óta láthatóan bombaformában síel: Partenkirchen után Kranjska Gorán is duplázni tudott. Összességében 28. győzelmét jegyzi, amivel a férfi örökranglista 12. helyezettje, és lehagyta Mahrét, illetve Höfl-Riescht. Stefan Brennsteiner a szezon végi versenyek nagy mestere, tavaly ugyanitt, illetve Banskón szerezte eddigi dobogóit, két harmadik helyezést. Most ezeket javította meg eggyel, és szerezte meg 3. dobogóját. Marco Odermatt 26-odszor állt fel dobogóra, ennek pontosan fele az idei szezonban történt. Az eddigi 7 óriáson minden alkalommal a legjobb háromban végzett: négyszer győzött, kétszer végzett másodikként Kristoffersen mögött. Mai harmadik helye szezonbeli „legrosszabb” eredménye a szakágban.

A szakági pontversenyben végül senki nem tudta magát beverekedni a legjobb 25-be a verseny során és az élmezőnyben sem történt változás. Összetettben Marco Odermatt előnye 300 pont fölé nőtt, azaz józan ész szerint megnyerte az összetett világkupát. Kildének ugyanis így már a gyors számok mellett óriásban is győznie kellene, amiben idén rajthoz sem állt, továbbá most már szlalom pontszerzésre is szüksége lenne. Várhatóan a technikai számokban egyébként el sem fog indulni a norvég. Az összetett élén Kristoffersen ugrott fel a harmadik helyre, Mayerrel helyet cserélve.

Az Alpesi Sí Világkupa jövő héten a döntővel folytatódik. A férfiak és a nők is szerdán már a jövő évi VB helyszínén versenyeznek majd, Courchevelben, lesiklásban.

Borítókép forrása: Vitranc Cup / Pokal Vitranc/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s