Kristoffersené a napi, Odermatté a szezonsiker óriásban

Határozottan kijelenthető, hogy Henrik Kristoffersen újra rátalált a nyerő ösvényre, az olimpiát követően ez már a harmadik győzelme a Világkupában. A norvégok duplán örülhettek Kranjska Gorán, hiszen Lucas Braathennel együtt tulajdonképpen kettős győzelmet ünnepeltek. Apró hiba, hogy Marco Odermatt századra azonos idővel zárt, így a második helyével bebiztosította az óriás-műlesikló elsőségét két versennyel az idény vége előtt.

Évről évre visszatérő módon Szlovéniába utaznak közvetlenül a Világkupa-döntő előtt a világ legjobb óriás-műlesiklói, illetőleg szlalomosai. A járványhelyzet miatti tömbösítés okán idén is két óriást rendeztek a 3-as számú Podkorenen. Az összetett kvázi eldőlt Kilde távolmaradásával, szakágiban szintén nem várhattunk nagy izgalmakat, lévén Odermatt 200 pont fölötti előnnyel érkezett délnyugati szomszédságunkba. A szakági TOP3-ért, ill. TOP25-ért vívott küzdelem volt inkább érdekes, valódi ki-kicsatára volt kilátás.

Forrás: Stol.it

Az időjárásra panasz nem nagyon lehetett. Hétágra sütött a nap, a március eleji hideghullám Szlovéniát is elérte, bőven fagypont alatt volt a hőmérséklet, a szélmozgás pedig nem befolyásolta a versenyt. Henrik Kristoffersen (5.) hétközben igencsak közel került a szlalom kis kristálygömbjéhez, így kevésbé görcsösen utazhatott át Szlovéniába. Szűk íveken, ritmusosan, különösebb extra belefékezés nélkül teljesítette a svájci tűzésű pályát, melyben 51 kapuból 48 volt fordító. Luca de Aliprandini (4.) nyugtalanabb stílust képvisel, ő úgy vetődik be a kanyarívekre. A meredeken egy kevéssel gyorsabb volt, a lankás részek miatt minimális fórral állt élre. Mathieu Faivre (23.) rendre lecsúszott a kanyarulatok kijáratánál,  sok-sok korrigálás pedig csaknem két másodperces elmaradással járt együtt.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Alexis Pinturault (1.) a végét leszámítva tökéletes íveken haladt, kulturált menete végén jó 2 tized előny szerepelt a neve mellett. Filip Zubčić (13.) rendesen megküzdött egyensúlyával, a legjobbakkal délelőtt nem tudta a lépést tartani. Kitörő lelkesedéssel köszöntötte olimpiai ezüstérmesét a hazai közönség. Žan Kranjec (3.) jó ritmusban szelte a fordítókat, mindezt tette érdemi hiba nélkül. Szorosan sorolt a francia mögé. Marco Odermatt (7.) megfontoltabbik arcát mutatta az első futam során. Támaszlécével túl sok élt vitt bele, de nála simán benne volt a pakliban, hogy délutánra szánta a nagy attrakciót.

Forrás: NewsBeezer

Manuel Feller (10.) baja a kompresszióval gyűlt meg, a huplisabb szakaszokon rendre elemelkedtek lécei a hóról. A meredek sem volt tökéletes, a szekundumon belüli elmaradás ehhez képest nem volt vészes. Stefan Brennsteiner (6.) még inkább versenyben maradt. Akadtak nehézségei, de kiváló technikával azonnal korrigált. Per pillanat hatan követték egymást 5 tizeden belül. River Radamus (11.) korrekt sízést mutatott be, az agilitás-kimértség skálát középre lőtte be az amerikai. Gino Caviezel (12.) gyakorlatilag kottából ugyanazt tolta, Alexander Schmid (9.) esetében a valamivel magasabb tempót szélesebb ívekkel párosult. A német kezelhető, négytizednyi hátrányban volt a hatodik Odermatt-tal szemben. Thibaut Favrot (48.) súlypontja hátra került a legelején, alig-alig bírta visszakormányozni magát. A vége felé újra kitértek lécei, onnantól fogva már a pontszerzésért is izgulnia kellett. Justin Murisier (8.) megbízható sízéssel 8 tizedes hátrányból várhatta a folytatást, míg Loïc Meillard (18.) ritmusgondokkal küzdött a meredeken, így csak a két franciát előzte meg az addig leérkezettek közül.

Forrás Rai Sport

A reklámszünet után Lucas Braathen (2.) begyújtotta a rakétákat. Különösen az átkötő részt oldotta meg fölényesen, emellett meredekjére sem lehetett panasz. A vége egyetlen századon múlt, továbbra is Pinturault trónolhatott a szponzorszéken. Marco Schwarz (33.) szlalomban kezdi összeszedni magát, óriásban ez az út még hosszabbnak ígérkezik. Erik Read (15.) sokat vállalt, hiányzott nála a pontosság, a jó helyezés azért így is összejött. Rasmus Windingstad volt a nap első kiesője, a klasszikus GS-rontással búcsúzott. Tommy Ford (25.) az olimpián tért vissza a mezőnybe, délelőtt ugyanazt a korrekt sízést mutatta be, mint Pekingben. Leif Kristian Nestvold-Haugen (35.) a 300. VK- versenyén sem tört ki a hullámvölgyből. Patrick Feurstein (40.) ronda késések miatt nem bírt 3 s-en belül maradni, esélye nem volt továbbjutni.

Harmincig a másfél-két másodperces különbség jelentette a reális célt. Ezt elsőként Adam Žampa (24.) bátorsága valósította meg, majd a hétközi győztes Atle Lie McGrath (17.) is egészen jó pozíciót harcolt ki magának. Szintén nagyot ment Trevor Philp (16.) és Raphael Haaser, míg Borsotti (26.) és Solheim (21.) inkább a kötelezőt hozta, Sette (41.) (43.) és Tonetti ugyanakkor kicsúszott a pontszerzők közül.

Harmincon túlról simán továbbjutott az olimpiai felfedezettje, az andorrai Joan Verdú (33-assal a 20.), illetőleg életében először a német Fabian Gratz (53-assal a 19.). A junior-világbajnokság sztárjainak egy része máris elutazott Szlovéniába. Filippo Della Vite (50-essel a 27.) harmadjára került a második futamra. Ugyanez nem sikerült Giovanni Franzoninak (47-essel a 38.). A legjobb harminc közé került még Hannes Zingerle (44-essel a 22.), Samu Torsti (46-ossal a 30.), még egy német, a VK-újonc Anton Grammel (51-essel a 29.), valamint a brit Charlie Raposo (59-essel a 27).


Délutánra osztrák edző állította össze a nyomvonalat. Torsti (29.) a biztosra ment, keveset vállalt, ezzel együtt hibázott, így a jóval agilisabb Grammel nagyon simán megverte volna a finnt, ha két kanyarral a vége előtt nem dúl oldalára. Della Vite (21.) junior-vb-ezüstérmeshez méltó módon állt élre. Messze nem volt hibamentes, ezzel együtt nagyon odacsapott a többieknek. Raposo (27.) a meredek első részén még csak-csak tartotta a fiatal olaszt, az első megingás után inkább biztonságian síelt. Borsotti (24.) már nagy nyomásnak tette ki honfitársát, az utána következő Tommy Ford (22.) századokkal szorult csak mögé. Žampa (25.) nem érzett rá a pályára, keveseket előzött meg. Faivre (20.) hozta a kötelezőt, vagyis hozott előnyéből valamicskét megtartva élre állt. Zingerle (23.) és Solheim (26.) abszolút nem rúgott labdába, bár igazat megvallva a show-t nem is tőlük, sokkal inkább Joan Verdútól (17.) vártuk. Az andorrai nem is okozott csalódást, a meredeken súlyos tizedeket adott a világbajnoknak, s csak azért nem közelítette meg előnye a másodpercet, mert a cél előtt volt egy néhány kapun át tartó késéssorozata. Gratz (28.) nagyon-nagyon lesodródott a legelején, onnantól fogva alighanem csak a célba érés lebegett szemei előtt.

Forrás: Nau

Aztán Loïc Meillard (4.) alaposan beárazta az addigi meneteket. Egy komplett másodpercet vert például Della Vite addigi etalonjára. Remek dinamikával száguldott végig a lejtőn, a top10 egész biztosra volt vehető. Atle Lie McGrath (7.) , majd Philp (13.) simán befért a svájci mögött keletkezett űrbe, de a norvég egy ütős szektorát kivéve Meillard-ra nem jelentettek veszélyt.

Erik Read kanyartempója jóval lassabb volt az elvártnál, Haaser (17.) pedig a lehető legrosszabb helyen, a lanka előtt fékezett bele egy embereset, onnantól fogva sok jóra nem számíthatott. Zubčić (15.) valamivel több kakaót vitt a meredekbe, de minthogy ez ma (sem) párosult határozott ívhasználattal, az első hármas mögé sorolt be. Caviezel (8.) folytonos korrigálásokkal tudta le a meredeket, minek következtében kiesett ritmusából, amire ráment a lankája is. Délelőtt nem ismertünk rá Radamusra (16.) , másodjára viszont visszatért a rodeós amerikai. Térvesztéseit nem jutalmazta a pálya, fent az utolsó pillanatban fordította be léceit a következő balosba. Feller (9.) határozottan okés meredekkel sem rúgott labdába a svájci ellen, a pálya végi késéssorozat miatt aztán a virtuális dobogóról is lecsúszott. Schmid (14.) túlontúl kontrollálta menetét, a kulcspontokon egyszerűen hiányzott sebessége.

Forrás: Sport.ch

22 sízőt követően tehát Meillard vezetett egy űrmenetnek köszönhetően, mögötte McGrath és Caviezel foglalt helyet. Remekül alakult tehát a helvétek napja, ketten pedig még a startban várakoztak. Murisier (12.) a zaklatott léctartással dobott el sok időt a meredeken, így az első három helyet ő sem veszélyeztette. Marco Odermatt (2.) már több mint egy szekundum előnyről indult. Innen már illett átvennie a vezetést. Szűk íveket húzott, az ívváltás azonban nem volt már olyannyira gördülékeny, mint amit idén az olimpiát bezárólag láttunk tőle. A lankán azért ritmust talált, így ha nem is lehengerlő módon, de csak élre állt.

Brennsteiner (5.) jó szokásához híven kerülgette a limitet, s bár az olimpiával ellentétben leért, a meredek végére pár kapu erejéig kiesett a ritmusból. Kicsin múlt, de kikapott mindkét svájcitól a nap legjobb osztrákja. Henrik Kristoffersen (1.) nagy rössel kezdett, s az iramot a huplik között is tartani tudta, sőt végtempóban egyértelműen felülmúlta Odermattot. Aki ekkortájt már a kristálygömb tulajdonosa volt, e téren változás csak akkor következett volna be, ha kettejük közé befészkelődik még legalább egy síző. De Aliprandini (6.) erre nem volt képes. Rossz felfogásban síelt, ahol kellett volna, keveset adott bele, másútt pedig besokallt. Žan Kranjecet (10.) nem sikerült győzelembe hajszolnia a helyieknek. Széles ívek, görcsös óvatoskodás jellemezte felső szakaszát, rendesen hátraesett.

Forrás: Romerikes Blad

Lucas Braathen (2.) keményen tette léceit a fordulókba, egy kevéssel pofásabbra sikerült a meredek nála, de a hupliknál nem ment minden gördülékenyen. Zárósebességében elmaradt honfitársától, Odermatt-tal azonos idővel ért célba. Alexis Pinturault (11.) idei első győzelméért hajtott, erre azonban vajmi kevés esélye volt. Ugyanazt a görcsös, csapnivaló erőlködést láthattuk tőle, mint a balul sikerült cortinai vb óta mindannyiszor. Az utolsóelőtti időt síelte délután, folytatva ezzel elképesztő mélyrepülését… Egyszersmind ráírta a pontot Odermatt szakági elsőségére.

Forrás: Daily Journal

Henrik Kristoffersen a 27. sikerét ünnepelte, a negyediket ebben a szezonban. Úgy fest tehát, hogyha lassan is, de kezd visszatalálni régi nyerő formájához. Phil Mahre győzelmi mutatóját érte be, ezzel az örökranglista 12. helyét foglalja el a norvég. Lucas Braathen eddigi négy dobogóját testvériesen osztotta szét a két technikai szakág közt. Egy híján az összest idén szerezte, ami sérülésből visszajövet figyelemre méltó teljesítmény. Marco Odermatté nem különben: az idei óriás-műlesiklások mindegyikén legalább a második helyen végzett. Összességében 25 pódiumnál tart. Didier Cuche 2009-es sikere után nyerte meg újra svájci óriás-műlesikló a szakágit.

Ami a VK-finálés mezőnyt illeti, a hátsó térfélen McGrath hozta magát szinte biztosan továbbjutó pozícióba. A formát elnézve Favrot, Borsotti, Haaser és Solheim közt dőlhetnek el az utolsó helyek.

A címlapkép forrása: Taiwan News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s