Dürr ismét elizgulta, így Liensberger győzött szlalomban

Kisebb meglepetésre Katharina Liensberger győzelmével zárult a hölgyek Åréban tartott műlesiklása. Az osztrák az ötödik helyről ugrott előre a győzelemig, miután a második futamban Shiffrint és Vlhovát is átugrotta. Utóbbi viszont 56 pontra, tovább csökkentette lemaradását összetettben. Az első futam legjobbjai közül Swenn-Larsson kiesett, míg Dürr az olimpia után most sem síelt tökéletesen vezető helyről. A finisben látott sok rontásnak Mina Fürst Holtmann és Michelle Gisin is örülhettek, akik így felléphettek a dobogóra Liensberger mögött.

A tegnapi enyhe idő után mára kissé lehűlt az idő Svédország közepén. Így szerencsére valamivel keményebb pára, és ezzel együtt valamivel fairebb verseny várt a női szlalomosokra. Sergej Poljsak, a szlovének edzője tűzte a kapukat a pályára, szám szerint 66-ot, amiből csak egy volt banánkapu.

A rajtlistán hárman is szerepeltek, akik végül nem vállalták a mai indulást. Wendy Holdenernél a tegnapi bukás sípcsonttörést és egy mély vágást eredményezett a vádliján. Az óriás szakági éllovasa, Sara Hector is tegnapi kiesése miatt nem indult ma, a hírek szerint kisebb sérüléssel bajlódik. Camille Rast pedig a térdét fájlalta tegnap után, így őrá ma sajnos nem verseny, hanem MRI-vizsgálat várt.

Ami a szakági világkupát illeti, ott a kis kristálygömböt Vlhová már az olimpia előtt megnyerte. A kiadó méribeli helyeket illetően viszont volt még harc: Mair, Tviberg, Mielzynski, Noens és Guest izgulhatott, hogy vajon meg tudják-e tartani pozíciójukat Smarttal, Säfvenberggel, Stjernesunddal, vagy épp Aicherrel szemben.

Lena Dürr (1.) rajtolt elsőként a pályán, és egyből rá is érzett ritmusára. Rendkívül bátran, sokáig így is hiba nélkül síelt. A záró szektorban volt két nagy mentése is, amiben súlyos tizedek maradtak, de összességében még így is rendkívül erős futamot láttunk a némettől. Hogy mennyit is érte az iménti menet, mutatta, hogy Mikaela Shiffrin (4.) az utolsó ellenőrzőpontig 9 tizedet kapott, jelentős hiba nélkül. A záró meredeken viszont nagyon rákapcsolt, ebben a szektorban végül az egész futam során sem bizonyult senki jobbnak az amerikainál. A német mosolya még szélesebb lehetett, miután Petra Vlhová (2.) sem tudta tartani vele az iramot a pálya elején. Ugyan minimálisan közelebb maradt Dürrhöz, mint az imént az amerikai, de a végén kevesebbet is tudott faragni, így pár század hiányzott a vezetéshez.

Ahogy írtuk feljebb, Holdener sérülés miatt távolmaradt, így következett a világbajnok, Katharina Liensberger (5.). Az osztráknak is a felső, átvezető szakaszokon akadt gondja a tempó átmentésével. A két szakági éllovastól is elmaradt, de csak minimálisan. Anna Swenn-Larsson (3.) fent egy hiba ellenére is viszonylag szorosan tartotta Dürr tempóját, viszont a cél előtt belehibázott, így a vezetést ő sem tudta átvenni. Michelle Gisin (6.) jól hajrázott, így ő is bőven dobogóesélyesként várhatta a délutáni folytatást, ahogy a felül remeklő, az utolsó kapuba viszont belehibázó Paula Moltzan (9.) is. Martina Dubovska (19.) volt az első, aki a pálya alsó szakaszán sem tudott érdemben faragni, bár ez a cseh lány idei gyengébb eredményeit nézve kevésbé tűnik meglepőnek.

forrás: laola1.at

Következetek a szlovének, akik közül Andreja Slokar (12.) fent jól olvasta edzője pályáját, középen viszont hibázott, így végül másodpercen kívülre szorult. Ana Bucik (8.) szintén jó tippeket kaphatott a tűzésről, az egyik legjobb kezdést hozta ő is össze, de a pálya közepe neki sem sikerült tökéletesre. Katharina Gallhuber (17.) a pálya közepén nagy elmaradást hozott össze, komoly hiba nélkül, míg Katharina Truppe (14.) a pálya végén nem tudott érdemben faragni, így nem került tízbe.

forrás: blick.ch

A folytatásban nagyobb megzuhanásokat nem láthattunk, az első harminc indulóból, aki célba ért, az tovább is jutott. Chiara Mair viszont késesek sorozatát követően kiesett, Charlotta Säfvenberg szintén nem jutott el a célvonalig. Mina Fürts Holtmanntól (10.) viszont remek sízést láthattunk, egyedül a záró meredek előtti szakaszt sajnálhatta kissé. Aline Danioth (7.) szintén szárnyalt, az utolsó ellenőrzőpontnál még a dobogó sem volt elképzelhetetlen. A meredek viszont nem sikerült tökéletesre, így nem tudott eleget faragni. Remekeltek a kanadaiak, viszonylag kis lemaradással ért be Laurence St-Germain (15.), Ali Nullmeyer (13.) és Erin Mielzynski (11.) is, míg Amelia Smart (24.) szintén két másodpercen belül maradt. Tovább jutott még Leona Popović (16.), Katharina Huber (22.), Maria Therese Tviberg (23.), Nastasia Noens (24.), Thea Louise Stjernesund (28.), Charlie Guest (27.) és Emma Aicher (18.) is. A VK-döntőért versengők közül így mindenki versenyben maradt, a kieső Säfvenberget leszámítva.

Harmincon túlról egy hazai versenyző, Elsa Fermbäck (35-össel 20.) szerepelt a legjobban. Őt közvetlenül követte a tegnap remeklő Franziska Gritsch (21.), majd valamivel hátrébb Melanie Meillard (26.). A legmagasabb rajtszámmal, 52-essel a svájci Nicole Good (29.) jutott tovább, megelőzve Jessica Hilzingert (30.) is.

Délutánra is maradt a fagypont körüli idő, de a sarkkörhöz közel a pálya széli reflektorok már nem jöttek rosszul a szürkébb fényviszonyok közt. A pályát svájci edző tűzte, az első futamhoz képest valamivel több, 68 kapuval, amiből ezúttal is mindössze egy nem volt fordító. Ezen a pályán Jessica Hilzinger (21.) síelhetett elsőként, aki ezt kihasználva egyből át is ugrott számos őt követő sízőt. Nicole Good (25.) azért szemmel tartotta a kínálkozó pontok lehetőségét is, Thea Louise Stjernesund (23.) viszont a vezetésért próbált harcolni. Charlie Guest (27.) az utóbbi időben szintén sokszor esett ki, így inkább ő is a pontszerzést tartotta szem előtt, de senkit nem előzött meg. A kérdés az volt, ezzel a VK-döntős pozícióját meg tudja-e tartani. A német vezetésnek végül Melanie Meillard (8.) vetett véget. A svájcit rég láttuk ennyire remekül szlalomozni, Hilzingerre is 6 tizedet verve, másodperces vezetéssel a birtokában ülhetett a szponzorszékbe. Meillard különösen a pálya végén tűnt nehezen tarthatónak.

Azt, hogy a svájci ellen valóban inkább előny kellett a záró meredekebb szakaszra, mutatták a soron következő menetek is. Nem elsősorban Nastasia Noens (22.), aki inkább a második helyért harcolt, hanem az utolsó szektorig még magukat kimondottan jól tartó Amelia Smart (16.) és Katharina Huber (14.) esetében láthattuk, hogy súlyos tizedeket lehet kapni nagy hiba nélkül is az utolsó, nagyjából 17-18 másodperces szakaszon. Maria Theres Tviberg (23.) sokat hibázva csúszott vissza. Franziska Gritsch (12.) már a kritikus szakasz kezdetéig őrzött valamit előnyéből, remek formáját ismét megvillantotta. A meredeken viszont ő sem találta Meillard ellenszerét. Elsa Fermbäck (17.), vagy épp Martina Dubovska (15.) messze nem tudtak ennyit tartani a pálya közepéig hozott előnyükből, így ők már a pillanatnyi dobogóra sem voltak esélyesek.

Emma Aicher (18.) remekül kezdett, először kezdhetett izgulni Meillard, de a német féltáv után a rumtusosabb kapukat nem tudta jó ütemben megsíelni. Katharina Gallhuber (25.) a második futamban teljesen szétesett, csak Guestet előzte meg. Az osztrák azonban legalább célba ért, ellentétben Leona Popović-csal. A horvát lány hosszú idő után az egyik legbátrabb volt, végig tartotta előnye jó részét, de a meredekebb szakaszon megbillent és kiesett. Így a mezőny felét követően továbbra is Meillard vezetett, megelőzve Gritschet és Hubert.

Laurence St-Germain (20.) nagy előnyt adott el, két méretes késés révén, majd a folytatásban újabbak következtek. Katharina Truppe (6.) már egy másodperces előnnyel vágott neki a pályának. Az osztrák lány ehhez képest viszonylag keveset védekezett, és bár a meredeken ő is kapott, nem annyit, mint a legtöbben, így elsősorban jó felső, és kevésbé rontott alsó szakasza révén az élre állt. Ali Nullmeyer (13.) és Andreja Slokar (10.) is lényegében a záró szakaszon vesztették el addig összegyűjtott kisebb előnyüket.

forrás: blick.ch

Erin Mielzynski (28.) nagy elánnal indított, de hamar nagyot hibázott. A biztos VK-pontokért síelt csak tovább. Mina Fürst Holtmann (2.) sokáig őrizte hozott előnyét, egyértelműen konkurált Truppe menetével. A záró szakaszon pedig egyike volt azon keveseknek, akik remekül síeltek, így viszonylag nagy előnnyel vette át a vezetést. Ezt a pozíciót meg is tudta tartani az utolsó reklámszünetig, miután Paula Moltzan (11.) sokat hibázva nem jelentett veszélyt a pillanatnyi dobogósokra.

Ana Bucik (7.) harcolt a vezetésért, de kisebb hibái miatt csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokát szerezte meg, amivel biztos top10-es eredményt ért el. Aline Danioth (19.) a középső szakaszon jelentős késéssorozatba került, majd a cél előtt újabb rontások következtek, így nem tudta remek eredményre váltani jó első futamos pozícióját. Kisebb bizonytalanságai voltak Michelle Gisinnek (3.) is, aki ennek ellenére is végig harcban volt a vezetésért. Bár a meredeken jól síelt, nem tudta visszafordítani a maga javára a versenyt.

A felső szakaszon sokat fizetett Katharina Liensberger (1.) számára agresszív sízése. Ugyan épp emiatt a későbbiekben volt kisebb megingása is, ezek egy pillanatra sem zökkentették ki az osztrákot a ritmusból. Magabiztosan haladt a cél felé, a vezetés lényegében egy pillanatig nem volt kétséges. A felső szakaszon még Mikaela Shiffrin (9.) sem tudta tartani az osztrákot, ami viszont meglepőbb volt, hogy a folytatásban sem tudta vele felvenni a versenyt. Közel sem volt agresszív, sokat csúszott vissza az eredménylistán.

Anna Swenn-Larssontól megszokhattuk a bátor sízéseket, és ezt hazai közönsége elől sem akarta elrejteni. A svéd azonban előnyét építve megbillent és kiesett. Petra Vlhová (4.) láthatóan biztonsági menetet síelt. Tudta, Shiffrin sok pontot elszalasztott már, így a célba érést nem kockáztathatta. Végül a meredeken voltak kisebb hibái, így az már eldőlt, ő sem lesz dobogós. Összességében pedig nem tudta teljesen kihasználni az összetett szempontjából Shiffrin hibáját. Hatalmas lehetőség kapujába állt ezzel Lena Dürr (5.). A német remekül kezdett, viszont a meredek előtt eladta előnyét. A meredeken pedig voltak kisebb késései, így végül a dobogóról is lecsúszott. Ezzel Liensberger nyerte a versenyt, és végül Hotlmann, valamint Gisin is előrelépett annyit, hogy dobogóra állhasson.

Katharina Liensberger a meglehetősen döcögősen induló címvédő szezonját szépítette ma idei első győzelmével. A szakági címvédő, és egyben világbajnok mindössze harmadszor nyert VK-versenyt. Az elsőt ugyanitt nyerte, egy nap híján egy éve, amivel a kis kristálygömböt eredményező menetelése vette kezdetét. 14. alkalommal állt dobogóra, az osztrák hölgyeknek pedig szezonbeli második győzelmét aratta. Mina Fürst Holtmann már a négy szezon óta tartozik a bővebb élmezőnybe mindkét technikai számban, dobogók tekintetében viszont nem túl eredményes. Karrierje során eddig egyszer, 2019 decemberében, Courchevelben volt szintén második, igaz akkor óriásban. Azaz szlalomban karrierje legjobbját és egyben első dobogós helyét ünnepelhette. Michelle Gisin idán negyedszer végzett a legjobb háromban, lesiklást (és a parallelt) leszámítva mindegyik szakágból szerzett legalább egy dobogót. Szlalomban a lienzi versenyt követően végzett ilyen előkelő helyen.

A szakági pontverseny Liensberger ugrott fel a dobogóra leszorítva onnan Holdenert – egyéb változás az élen nem történt. A VK-döntős indulásért küzdők közt egy változás történt: a verseny előtt még 25. helyezett Guestet megelőzte Amelia Smart.

Az összetett ennél izgalmasabban nem alakulhatott volna, Vlhová 21 pontot hozott Shiffrinen, ezzel az amerikai előny 56 pont a világkupa-döntő előtt. Azaz kettejük küzdelme továbbra is teljesen nyitott, adott esetében lehet, hogy a jövő vasárnapi verseny végéig sem hirdethetünk végeredményt.

A hölgyek vasárnap már nem versenyeznek, legközelebb szerdán, a méribeli lesikláson láthatjuk őket újra.

Borítókép forrása: krone.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s