Meggyőző norvég siker óriás-műlesiklásban

Alexander Steen Olsen győzelmével ért véget a férfiak óriás-műlesiklása a Panoramán zajló junior-világbajnokságon. A norvég két futam után 6 tizeddel utasította maga mögé a VK-mezőnyből is ismeretes Filippo Della Vitát, míg a dobogós harmadik fokára Lukas Paßrugger állhatott fel. Az osztrák a 30. helyről lépett óriásit előre a második futam során. Zimmer, Franzoni, Feurstein a további sorrend.  A magyarok közül Úry Bálint kiesett az első futamában, míg Bányai Attila a 111 fős mezőny 59. helyén végzett.

Gyönyörű napos idő várta a srácokat a junior-vb utolsóelőtti versenynapján, nekünk pedig nagy örömmel szolgált, hogy élő közvetítéssel kedveskedtek a szervezők. Igaz, csak a pálya legvégét láthattuk, de ne legyünk telhetetlenek… A 111 fős mezőnyben két magyar is helyet foglalt, bízhattunk a sikeres szereplésben, ami esetükben a középmezőnyt jelentette.

Az alapidő rögtön verhetetlennek bizonyult. Alexander Steen Olsen (1.) a legszebb norvég síhagyományokat felidézve, tökéletes léctartással, jelentős tempóelőnnyel uralta a pályát. Filippo Della Vite (2.) került a legközelebb hozzá, de ő sem úszta meg 7 tizeden belül. Egyszerűen nem tudott olyan szűk íveket húzni, mint norvég vetélytársa. Isaiah Nelson (6.) már annak is örülhetett, hogy másodpercen belül ragadt. Ívvételei nem idomultak választott tempójához. Giovanni Franzoni (7.), vagyis a tavalyi év ezüstérmese sem tudott oly pengésen íveket húzni, mint a norvég sporttárs, de azért az éremcsatából nem szorult ki már délelőtt. A címvédő Lukas Feurstein (17.) irgalmatlanul elrontotta első futamát, amit láttunk belőle, sok-sok térvesztést követett el. A verseny szorosságára amúgy jellemző volt, hogy a 22. helyezett Sturmmal bezárólag mindenki másodpercen belül zárt a második helyezett olaszhoz képest. Steen Olsen emelkedett ki nagyon a sorból. Vagyis Feurstein messze nem került menthetetlen helyzetbe.

Thomas Lardon (20.) szintén nem lehetett elégedett első menetével, nem úgy Oscar Zimmer (3.), aki a meredeken még honfitársát is tartani tudta. A norvégok egyébként remekeltek délelőtt, hiszen utóbb Christian Oliveira Søvik (4.) is becsatlakozott az elejébe. A legjobb négy között három skandinávot találtunk. A legjobb tízbe még a német Simon Luca Wolf (5.), két svájci, az ezüsthalmozó Franjo von Allmen (8.) és Federico Toscano (9.), illetőleg még egy norvég, a 31-es rajtszámmal síző Oscar Andreas Sandvik (9.) fért be. Az osztrákok hozták a korábban a felnőtteknél is tapasztalt formájukat, csupán egy sízőjük jutott a legjobb 15 közé.

Ami a magyarokat illeti, Úry Bálint sajnos nagy igyekezetében rontott, míg Bányai Attila pedig kb. 6 másodperces hátránnyal a 70. helyről várta a folytatást.

A délelőtt még gyászos képet festő osztrák szereplést nem várt személy tette érmessé. Lukas Paßrugger (3.) nagy mákkal, egész pontosan egyetlen századdal megelőzött egy francia versenyzőt, így ahelyett hogy a verseny érdemi része után mehessen egy kármentős pályát, szűz havon próbálhatta ki magát. S ha már így alakult, brutálisan oda tette magát, hiszen az őt követő, csapatban junior-világbajnok Lessard (9.) egyébként második legjobb idejének is kiosztott háromnegyed másodpercet. Elsőre a fene se gondolta volna, hogy odaérhet a dobogóra a resztliből, mégis így történt.

Röviden szólva az elkövetkezőkben jó darabig teljesen sansztalan volt ellene mindenki, nemes egyszerűséggel senki nem volt képes olyan frekvenciával síelni, mint az osztrák. Vagy ha megpróbálta, akkorát rontott, hogy eldobott mindent. Az igazat megvallva egyre mélyedő kádakat lehetett megfigyelni, de pl. az első futam legjobbja így is megúszta másodperc környéki hátránnyal. Nagyot lépett előre a francia Azzolin (11.), de két másik osztrák, Joshua Sturm (7.) és Feurstein (6.) is, de valós esélyük nekik sem volt a vezetés átvételére. Mint írtuk, kicsinyke különbségek alakultak ki délelőtt, Paßrugger például alig 2 másodpercet szedett össze, ami gyakorlatilag másfél s-es elmaradást jelentett a dobogóhoz viszonyítva.

Franzoni (5.) volt az első, aki valóban veszélynek tette ki az osztrák első helyét, a meredeket például ismét remekül síelte meg, de a zárószektorban megbillent, talán ott ment az újabb dobogó esélye. Jellemző, hogy az olasz menetéig hosszú-hosszú időn át hármas osztrák vezetésre állt a verseny. Nelson (19.), s előtte a komplett svájci különítmény besokallt nagy igyekezetében, s minthogy Wolf (8.), majd Søvik (10.) egyszerűen nem vállaltak eleget, már ott tartottunk, hogy egyetlen embert kellett csak kiszurkolnia az osztráknak a dobogóért.

Zimmer (4.) célba érkezésével vált biztossá a sógorfiú éremszerzése. Egy aprócska tizeddel szorult le a pódiumról az ifjú norvég. Jó íveket húzott pedig a végén, talán valóban roncsolódott ennyit a pálya. Filippo Della Vita (2.) valamivel több dinamikát vitt fordulóiba, így szemre is tisztességes tempóval vágódott a célba. Laza egy másodpercet ezzel együtt beszedett délután, de azért kitartott belőle 3 tized. Alexander Steen Olsen (1.) másodjára is súlyos tizedekkel verte a környékén induló riválisokat, így nem igazán volt kérdés tárgya, hogy norvég nyakába akasztják az aranyérmet.

Bányai Attila (59.) a biztonságra törekedve is megelőzött két további sízőt a célba érkezettek közül, így összességében szépen helyt állt a még ifjúsági korú reménységünk.

Steen Olsen lassan tucatnyi Világkupa-versenyen kapott bizalmat, s bár pontot nem szerzett, túl sokat aligha kell várnia a következőre. Az Európa Kupán dobogója, sőt győzelme is van, a mostani junior-vb-cím után pedig alighanem stabilizálja helyét a norvég bő keretben. Della Vite tavaly Banszkón és decemberben Alta Badián már gyűjtögetett pontokat a VK-mezőnyben. Egyelőre hiányzik a konzisztencia nála, de az alapképességekben nem szenved hiányt. Ami Paßruggert illeti, EK-szinten sem számított meghatározónak, különféle FIS- versenyeken ugyanakkor éreztette, nincs rossz formában.

Részletes eredménysor

A címlapkép forrása: Skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s