Szuper francia szereplés óriásban, Shiffrin alaposan elverte Vlhovát

Valósággal hullottak a világ legjobb lesiklói a rendkívül trükkösre tűzött pályán. Sorra estek ki az osztrákok, Ledecká és Suter pedig irtózatosan megszenvedett a lejtővel, mindketten teljesen eltűntek a mezőnyben. Petra Vlhová edzőjének terve viszont végső soron csúfos kudarcra ítéltetett, hiszen míg a szlovák ugyanúgy a középmezőnyben ragadt, mint egy átlagos Szuper-G-n vártuk volna tőle, a nagy ellenlábas Mikaela Shiffrin kezdetektől fogva ráérzett a pályára, s befért a második helyre, ezzel 67 pontos előnyre szert téve. Romane Miradoli nyerte a napot, élete eddigi messze legjobb helyezését felmutatva, a dobogó harmadik fokára pedig a hazaiak részéről Lara Gut-Behrami állhatott fel. Noha csak kilencedikként zárt, Curtoni kiesésével bebiztosította szakági elsőségét Federica Brignone.

Igazi síidőben, ragyogó napsütésben, bőven fagypont alatti hőmérséklet mellett kezdődött a szezon nyolcadik szuperóriása, ami a VK- finálé (TOP25) mezőnyén túl akár a kristálygömbről is dönthetett, elvégre Fede’ Brignone száz pontot meghaladó előnnyel várhatta az utolsóelőtti futamot. Sofia Goggia hiányában egyedül Curtoni köphetett volna bele a levesébe, a többiek már kétszáz pontot túlhaladó hátrányban voltak.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a 21 éve tragikus hirtelenséggel elhunyt Silvano Beltramettiről elnevezett lejtő némely szakasza árnyékban volt. A napállás váltakozása meghatározó tényező Lenzerheidén, az egyenetlenségekben bővelkedő, kemény pályáról nem szólva. A nyomvonalat Mauro Pini, vagyis Vlhová edzője állította össze. Mondanunk se kell, extrán technikás tűzés várt a lányokra, a rendkívül szűk fordítók inkább egy kiemelten gyors óriás-műlesiklásra emlékeztettek.

Forrás: Krone

Mirjam Puchner speciel nem jutott el odáig, az olimpiai érmes osztrák belekavarodott a meredekre tűzött fordítóknál, olyannyira, hogy pályán kívül találta magát. Ariane Rädler viszonylag stabilan tudta le a felső, pályaegyenetlenségeket tartalmazó részt, de a célig ő sem jutott el. Egy nyújtott balosra fordulva beakadt a kapuba, de szerencsére kihordta lábon az egyensúlyvesztést. Hihetetlen módon a harmadik osztrák se húzta sokáig. Tamara Tippler ívváltás közben hibázott, jobb léce lecsatolt, de nem volt olyan magas a tempó, így még a védőháló előtt lábra tudott állni.

A versenyirányításnak lépnie kellett a történtekre, félbeszakították a versenyt. Röpke ráncfelvarrás után jöhetett Tessa Worley (6.), a francia pedig korrekt ívekkel felállította az alapidőt. Kellő dinamikát adagolt kanyarjaiba, így nem került igazán nehéz helyzetbe. Elena Curtoni karakteréhez nem passzolt Worley ésszerű visszafogottsága, ennek megfelelően egy életerős szektor után ő is kizúgott a második térvesztéssel abszolválandó kanyarban. Ugyanott, mint korábban Tippler. Ezzel egyszersmind kiszállt a kristálygömbért folyó küzdelemből a reggel még a második helyet elfoglaló olasz.

Forrás: Sportschau

Ester Ledecká (26.) roppant zaklatottan kezdett, s a méretes elfékezések a teljes lejtőn jellemezték a cseh menetét. Ilyenkor szoktuk azt írni, hogy nem érzett rá valaki a pálya ritmusára. Na, ez esetben a „köze se volt hozzá” a valós helyzetértékelés. Worley után valahol várható volt, hogy elemében lesz ma Federica Brignone (9.). Többségében direkt íveken tudta le a pálya nehéz kanyarjait, csakhogy fent egy bukkanó után nagyon mélyről kellett ívre váltania, ami kezdeti előnyét szertefoszlatta. A vége pedig egyszerűen meg sem közelítette a franciától látottakat. Szomorkodásra oka így sem volt, hiszen már Curtoni kiesésének pillanatában megnyerte a szakági pontversenyt.

Forrás: HealthFit and Sports

Romane Miradoli (1.) érzett rá elsőként, miként is kell viszonyulni a mai pályához. Bizonyára hasznos tanácsokat kapott Worley-tól, mert senki nem tudott olyan magától értetődő módon túlhaladni a felső két szektoron, mint ő. Voltak lesodródásai, de nem esett ki a ritmusból. A másodpercen túli előny – figyelembe véve, kiket láthattunk már síelni – minimum dobogóeséllyel kecsegtetett. Lara Gut-Behrami (3.) olimpiai bajnokhoz méltóképp nyitotta csúszását, csak aztán túl direkt íveket húzott a hazaiak egyik kedvence. Kegyetlenül elfáradt a végére, kíméletlen tornászmutatvány volt a pálya. Súlyos tizedeket kapott a franciától, de a második helyre azért befért. Alice Robinson szupergyors, vagány sízését hozta, ami egy bukóteres akció, egy jókora belefékezés és egy döntő késés végén kieséshez vezetett.

Forrás: The Brunswick News

10 síző után négy célbaérkező – extrém egy Szuper-G volt a mai, nincs mese. Corinne Suter (20.) mázsányi havat tolta maga után kanyarról kanyarra. Oké, durva túlzás ez, de mégis jól érzékelteti, mennyire óvatosan, sok-sok fékezéssel tudta le a pályát a lesiklás olimpiai és világbajnoka. Méretesre nyílt az olló, csak Ledeckát tudta megelőzni, akinek már 4 másodperces hátránya volt az éllovashoz mérten. Ramona Siebenhofer (27.) pedig a tabella végére került, az osztrákok pocsék napját betetőzve. Egyszerűen nem tudott/akart/mert többet vállalni. Ragnhild Mowinckel (5.) már nagyságrendekkel aktívabban síelt, emellett aránylag magasról tudott kanyarodni, ami megadta az esélyt számára, hogy esetleg befogja Larát. Hat századdal végül elmaradt tőle, de a másodpercen belüli hátrány ma érdemesnek tűnt egy pódiumra.

Forrás: newsfounded.com

A nyomvonal teljes egészében Petra Vlhová (17.) ízlésére volt összeállítva. A szlovák kiválóság így is alaposan megkínlódott a felső résszel. Gondja támadt az egyensúlyáthelyezéssel, nyugtalanul síelt. Viszont simán leért, ráadásul megverte a Suter vezette a sort, vagyis a célokat elérte. Ekkor legalábbis még úgy tűnt… A csalódást keltő olimpia után elsőként láthattuk Mikaela Shiffrint (2.) a versenypályákon. Topszektorral nyitott az amerikai klasszis, s egy pillanatig nem esett ki a koncentrációból. Kontrollált sízést mutatott be, tűpontos íveken, így kétség sem férhetett hozzá, hogy beér szorosan az éllovas mögé. Nagyot kasszírozott a mai napon az amerikai, a szlovák stábja pedig nagyon csúnyán eltaktikázta volna magát…

Forrás: Olympic News

Wendy Holdener (11.) első szektora szintén bezöldült, ám neki esélye nem volt kulturált íveken, majd tempóval megoldani a folytatást. Ami lényeges, hogy Brignonétől alig elmaradva megelőzte Vlhovát. Marta Bassino (4.) pokoli tempót diktált az elején, de nem tartotta végigvinni ugyanolyan intenzitással a meredeket, mint az első két helyezett. A kacskaringós kanyarokban úgy tűnt, visszatalál kezdeti sebességéhez, de ezzel együtt leszorult csekélyke 2 századdal a dobogóról. Joana Hählen (14.) méterekkel a kritikus kapuktól tudta le a pályát. Beszedett kerek 3 s-et, de így is megelőzte például Vlhovát, akinek az edzői stábja méretes öngólt lőtt a mai napon. Normál Szuper-G-n megközelítően maradt volna a pontegál, ehhez képest bekockáztatták a vaskosabb ponthalmot, de rajta vesztettek. Michelle Gisin (8.) bevállalta az erős tempót, cserébe többször ellátogatott a kék vonalon kivülre. Megszenvedett, de jó pozícióban megélte a célvonalat. Jasmine Flury (19.) kínkeservvel préselte túl magát a technikás kanyarkombinációkon, részben megérte, hiszen pár centivel megelőzte Sutert.

Forrás: Sport.de

Ha valakitől, akkor Kira Weidle (7.) részéről nem vártunk ma erős produkciót, mert mi sem áll tőle távolabb, mint a trükkös nyomvonal. Ehhez képest tisztes helytállás lett belőle, relatíve stabil kanyaríveken. Christine Scheyer már felállva láthattuk viszont, oly hamar a kiesés sorsára jutott. Noémie Kolly oldalára dőlve fejezte be futamát, szintén a nyújtott kanyaroknál. Francesca Marsaglia (23.) vállalható első két szektor után szép fokozatosan teljesen elkészült erejével. Nem volt jó élmény egymás után látni a lesikló élmezőny vergődését, mindenről szólt a mai nap, csak a síelés szeretetéről nem. Jasmina Suter (21.), majd a Crans Montana-i győztes Priska Nufer (17.) még viszonylag ütőképesen oldotta meg a nehéz részeket, utóbbi például egy hellyel hátrébb tolta a listán Vlhovát. Marie-Michéle Gagnon technikai előképzettsége okán még akár jó lehetett volna, de egyszerűen nem tudta nyomvonalon tartani léceit. Nadine Festnek (24.) úgy kellett valamit alkotnia, hogy per pillanat a legjobb osztrák a tökutolsó pozíciót foglalta el a tabellán. A siralmas helyzetet a két évvel ezelőtti összetett EK-győztes sem tudta árnyalni. Csupán Ledeckánál ment még jobb időt. Nicol Delago (33.) 6 és fél (!!!) másodpercet kapott úgy, hogy nem kellett nulláról indulnia, a másik olasz, Roberta Melesi (29.) befutása után ők ketten álltak a lista végén.

Harmincon túl nagyot repesztett Laura Gauche (9.), majd Stephanie Venier (15.) mentette meg egy kicsikét az osztrákok becsületét. Az egykori vb-ezüstérmes kezd kikecmeregni a hullámvölgyből, Crans-Montanán ő volt az ÖSV-küldöttség legjobbja. Másfél tizeden múlt, hogy ezúttal Ricarda Haaser (12.) érdemelje ki ezt a titulust. Mondanunk se kell, tovább nőtt a hézag Shiffrin és Vlhová között. A dél-tiroli Karoline Pichler (41-essel a 13.), majd Maryna Gaşienica-Daniel (48-assal a 16.) célba érésével 67 pontra hízott kettejük közti pontkülönbség, egy olyan futamon, amit normál Szuper-G-s pálya esetén pontegyenlőség környékén le lehetett volna hozni. Ehelyett rosszabbul áll a szlovák szénája, mint az olimpia előtt…

Pontot szerzett még Keely Cashman (35-össel a 30.), Isabella Wright (39-essel a 28.), Tiffany Roux (45-össel a 25.) és Roni Remme (46-ossal a 22.). Harminchárman értek célba a 49 síző közül, harmincegyesen 107%-on belül…

Részletes eredménylista

Romane Miradoli lassan tíz éve debütált a Világkupában, ez idő alatt húsz alkalommal került a TOP10-be. Legjobb eredménye az ötödik hely volt, amit három alkalommal sikerült elérnie. Az ötszörös EK-futamgyőztes, kétszeres EK-szakági győztes 27 esztendős sportoló egy 2020 decemberi bukás következtében szinte a teljes tavalyi idényt kihagyta, így ez a mostani volt a visszatérő szezonja, s bár Garmischban szerzett hatodik helye bizakodással tölthette el, végül az olimpián sem tudott kilépni önmaga árnyékából. Carole Montillet 2004-es sikere után győzött újra francia sízőnő Szuper-G-ben.

Mikaela Shiffrin nyolcadszor állhatott fel dobogóra szuperóriásban. Váratlan fejlemény ez a súlyos bukásként megélt olimpia után pár héttel, úgy pedig különösen, hogy meglepően komoly előnnyel járt együtt összetettben. Innentől kezdve kell legalább egy extra Vlhovától például a számára idén nem túl kedves óriás-műlesiklásban. Lara Gut-Behrami 29. pódiumát szerezte SG-ben. Egész szezonban fizikális és mentális megpróbáltatásoknak volt kitéve, saját bevallása szerint november óta egyfolytában beteg. Jó hír szurkolóinak, hogy még legalább egy szezont vállalni fog.

Federica Brignone – két második hely után – begyűjtötte végre a szakági elsőséget Szuper-G-ben. Két kombinációs és egy óriás-műlesikló trófea mellé ez lesz a negyedik kicsi glóbusz, amit kezében tarthat a méribeli szezondöntőn.

Holnap egy óriás-műlesiklás következik, s jó eséllyel szintén kiosztunk egy kristálygömböt.

A címlapkép forrása: Teller Report

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s