Negyedik junior-vb-címével lepipálta Hirschert: Egger a lesiklás bajnoka

Magdalena Egger győzelmét hozta a junior-világbajnokság nyitószáma, a lesiklás. Az immáron négyszeres világbajnok osztrák hölgy már az edzéseken is éles formáról tett tanúbizonyságot, amit téthelyzetben is igazolni tudott. Meglepetésre az utolsóként érkező, amúgy elsősorban technikai sízőként ismert Emma Aicher került hozzá a legközelebb. A német zseninövendék közel egy tizeddel maradt alul. A dobogó harmadik fokára az amerikai Lauren Macuga állhatott fel, két századdal megelőzve a korosztályos ranglistavezető Delia Durrert.

Szerénynek mondható, 26 főt számláló mezőny várakozott a startjelre a Rollercoaster elnevezésű lejtőn. A hóminőségre és a szélmozgásra nem lehetett panasz, a borongós idő azonban nem sok jót sejtetett a folytatásra nézve. Sajnos a többször leereszkedő köd megnehezítette a verseny megrendezését, de nagy öröm, hogy összességében fair versenyt láthattunk.

Forrás: FIS

A rossz látási viszonyok miatt nem volt hálás feladat elsőként leérkezni a lejtőn. Kim Marschel (19.) eleve nem tartozott az esélyesek közé, bátortalan sízése után pedig várható volt, hogy előkelő helyezésben nem reménykedhet. A svájci Delphine Darbellay (14.) alaposan túlcsúszott a felső szakaszon, hogy aztán a német pocsék szektorában egy komplett másodpercet adjon neki. Lécei rendesen megremegtek a nyújtott kanyarokban, így nem okozott meglepetést, hogy a legjobbaktól több mint két másodpercet szedett be.

Magdalena Egger (1.) szimpatizál az északi hóval, két éve Narvikban már egyszer győzni tudott ebben a számban. Az edzéstapasztalatok aranyat értek a számára, a felső szakaszon direkt széles kanyarvételben gondolkodott, ami nagyságrendekkel erősebb tempót eredményezett. Lentebb azért nem maradtak el a hibák, így azért nem volt oka megnyugodni. A honi rivális Amanda Salzgebert (7.) egyértelműen a konstansan magas sebességével pipálta le, de az már ekkor is látszott, hogy Egger még bőven fogható.

A juniorok legjobbja, Delia Durrer (4.) végig ott somfordált az osztrák környékén, a csúszós szakaszon valamivel gyorsabbnak is bizonyult, de hiába a picivel erősebb végtempó, a kanyarívek nem működtek olyan jól, mint riválisánál. A bő negyed másodperces hátránnyal azért bízhatott az éremben. Livia Rossi (12.) nagyon nem érzett rá a lejtőre, az olaszok reménysége, Vicky Bernardi (10.) pedig erős kezdés után egy bukóteres akció után mondhatott le a szép helyezésről. Viktoria Bürgler (9.) remekül, topszektorokkal nyitott, koncentrációja azonban nem tartott ki másfél percen keresztül. Anna Schillinger (11.), s némi meglepetésre Alice Calaba (13.) sem rúgott labdába, így az első 10 sízőt követően Egger, Durrer, Salzgeber sorrend alakult ki.

Forrás: FIS-Ski

A svéd alpesi síelés nagy ígérete, Lisa Nyberg (5.) lábai az elején remegtek meg. Nagy kár érte, mivel egyébiránt simán tartotta a lépést az első kettővel. Hazai síző híján illett odafigyelni az amerikaiakra, akik bizonyára betéve ismerik a lejtőt. Lauren Macuga (3.) pazar ritmussal operált az elején, lényegében csak Egger legerősebb szektorában szedett össze kéttizednyi hátrányt. A századok vele voltak, két századdal megelőzte Durrert, ami a második helyet jelentette a számára. Alena Labastrova (5.) kapcsán a pálya másik felében nyílt szélesre az olló, a szűkebb kanyarokban nem találta el a megfelelő íveket a cseh lány.

A folytatásban a brit Sarah Woodward bukása, majd a leereszkedő köd miatt állt a verseny, de az igazat megvallva reálisan nem látszott olyan síző, aki beférhet a dobogós helyekre. Durrernek azonban csalódni kellett, az utolsó pillanatban taszították le a dobogóról a svájcit. Már Victoria Olivier (8.) sem ment rosszul a lejtő feléig, de a slusszpoént a záróember, Emma Aicher (2.) lőtte le, ki meglepően magabiztosan teljesített lesiklásban. Az elsősorban szlalomban erős német lány komoly bravúrt hajtott végre az alsó szektorban azzal, hogy két tizedet osztott ki a komplett mezőnynek, így mintegy másfél tizednyi hátránnyal befért a második helyre. Durrer helyében kevesen lettünk volna…

Az U18-as kategóriában Victoria Olivier győzött a már említett Viktoria Bürgler és a német Kim Marschel előtt.

Az osztrák sajtó nem győzi harsogni, hogy tegnapi sikerével Egger lepipálta az anno junioréveit három vb-címmel záró legendát, Marcel Hirschert. Szó mi szó, szép jövő előtt áll a vorarlbergi lány, egyike lehet a 2025-ös saalbachi világbajnokság ifjú titánjának. Akárcsak Emma Aicher, akiről azt írtuk előzetesünkben, hogy a lesiklást kivéve valamennyi számban esélyes a dobogóra. Nagyon nem volt benne a pakliban a tegnapi eredmény, elvégre jó régen nem síelt már a leggyorsabb számban. Minden bizonnyal elsőrangú formának örvend. Ha vártunk az első versenynaptól amerikai érmet, akkor Ava Sunshine Jamison jó szereplése volt benne a kalapban. Lauren Macuga 19 éves, az idei Lake Louise-i hétvégén bemutatkozott a Világkupában, emellett három TOP3-helyezéssel büszkélkedhet az Észak-Amerikai Kupából.

Ma este előbb a köd miatt tegnap törölt férfi lesiklást rendezik meg, majd pedig a nők szuperóriás-műlesiklása következik.

A címlapkép forrása: VOL.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s