Sífelvonó (Lenzerheide + Kvitfjell)

Beköszöntött a meteorológiai tavasz a napokban, de a síszezon még közel sem ért véget a lejtőkön. A férfiak az 1994-es olimpia helyszínén, Kvitfjellben gyorsasági hétvégét tartanak, ahol nagyot lépünk előre a jelenleg többismeretlenes egyenlet megoldása felé, ami a lesiklás pontversenyét illeti. Nem mellékesen szombaton búcsúzik a versenypályáktól Kjetil Jansrud. A hölgyek maradtak Svájcban, egy Szuper-G-t és egy óriás-műlesiklást rendeznek. A gyorsabbik szakágban könnyen végső győztest hirdethetünk, hiszen Federica Brignone száz pont fölötti előnnyel érkezik Lenzerheidére. Vlhová és Shiffrin párviadala pedig pontegyenlőségről érkezik újabb állomásához.

A hétvége programja:

Forrás: Kvitfjell

A helyszín: Kvitfjell

Kvitfjell Norvégia délkeleti részén, Innlandet megye Ringebu körzetében elhelyezkedő síterep. Az 1994-es lillehammeri téli olimpiára építették ki. Szó szerinti fordításban Fehérhegyet jelent a neve, bár a fjell kifejezésről sokkal inkább a Skandináviára jellemző, erősen tagolt fennsíkokra asszociálhatunk. A Skandináv-hegység vidékén járunk, ahol a földtörténeti óidőben keletkezett, kristályos és metamorf kőzetekből felépülő hegységrendszert az eljegesedés átalakította, “megfiatalította”, így alpi jellegű formakincs jött létre. A meredekséggel tehát nem lehet probléma, az északi fekvésből adódóan pedig az alig 1000 méteres csúcsmagasság ellenére a hóviszonyok és a hőmérséklet is ritkán jelethet gondot. Ráadásképp a fiatal, modern síterepen a lejtők 80%-án hóágyúk is alkalmazhatók. 23 alpesi sípálya, hópark, és 120 km-nyi sífutópálya és található a területen.

Forrás: Eurosport

Kvitfjell históriája:

Az Olympiabakkent az 1994-es lillehammeri olimpia apropóján álmodta meg a lesikló pályák atyaúristene, Bernhard Russi. A lejtő különlegességei a hosszú nyújtott ívek és az impozáns ugratók. 1993-ban mutatkozott be a Világkupában, akkor az azóta sikeres médiakarrierbe kezdő Armin Assinger győzedelmeskedett.

Az olimpia egy amerikairól, Tommy Moeról szólt, aki lesiklásban nem talált legyőzőre, míg Szuper-G-ben ezüstérmet szerzett.

A kilencvenes években Kjetil André Aamodt és Lasse Kjus nyerte halomra magát hazai közönség előtt.

A következő évtized az osztrákokról szólt. Maier ötször, a lejtő specialistájának számító Klaus Kröll, valamint Schiefferer és Eberharter kétszer-kétszer győzött.

A hegy abszolút rekordere Kjetil Jansrud, hétszer végzett a lista élén. Elsősorban Szuper-G-ben volt verhetetlen, pedig abban a műfajban nagyobb szerep jut a tűzésnek is.

A maga háromszori sikerével Dominik Paris is jó érzéssel várhatja a mostani hétvégét. A lejtő karakterisztikája kedvez stílusának.

Két éve az immáron háromszoros olimpiai bajnok Matthias Mayer szerezte meg az elsőséget.

Forrás: EP Reisen

A helyszín: Lenzerheide

Svájc Graubünden kantonjában található Lenzerheide, rétoromán nyelven Lai síterepe. A Raetiai-Alpok nyugati részén, a Plessur-Alpokban járunk, annak legmagasabb csúcsa, a közel 3000 méteres Aroser Rothorn lábánál találjuk Lenzerheidét. A síterep mellett egy tó, a Heidsee is vonzza a turistákat. Közigazgatásilag a kb. 2800 lakosú Vaz/Obervaz területéhez tartozik. Lenzerheide sokáig Sávjc kevésbé ismert síterepei közé tartozott, amely viszont fokozatos fejlődéssel a legnagyobbak közé emelkedett. A középkorban a legeltetés mellett a Rothorn vasárcbányája boztosította a megélhetést, majd a XIX. század végén megnyílt az első szálloda. Sokáig csak tervek léteztek a fejlesztésekre, az 1940-es évekig kellett várni az első sífelvonóra. Az 1960-as évektől gyorsult fel a tempó, jelenleg már 155 km-nyi pálya várja a síelőket, ráadásul 2013. óta összeköttetésben áll a közeli Arosa pályáival is, így ez az érték 225 km-re nőtt.

Forrás: Imago

Lenzerheide históriája:

Voltak idők, amikor Lenzerheide amolyan állandó Világkupa-fináléhelyszínként szerepelt a programban. Hat alkalommal zárult Kelet-Svájcban az idény, legutóbb épp tavaly. Akkor óriás-műlesiklásban Alice Robinson húzta elő a kalapból azt a sízést, ami ellen ritkán van ellenszer.

2014-ben szoros küzdelem zajlott az óriás-műlesikló trófeáért, Anna Fenninger győzelemmel húzta be a szakágit.

Maradunk még a GS-nél, 2005-ben María José Rienda vitte a versenyt. A valaha volt legjobb spanyol alpesi sízőnő két fiatal riválist, Poutiainent és Hospot utasította maga mögé.

Lara Gut számára különösen fontos állomás Lenzerheide, hiszen nyolc éve itt foghatta kezébe élete első (kis) kristálygömbjét. Igen, ez volt az a hét, amit tavaszias melegben telt, s ez az a verseny, melynek során a dobogósok alsógatyára vetkőztek a szponzorszék előtt… Nos, a hétvégére bőven fagypont alatti hőmérsékletet és sok-sok napsütést várnak.

Az elmúlt hét hírei:

1) Kjetil Jansrud búcsúzik a versenypályáktól

Hét eleji Instagram-posztjában jelentette be a norvégok olimpiai és világbajnok klasszisa, hogy 36 évesen végleg szögre akasztja versenyléceit. Bár megerősítést eddig nem nyert, sokan suttogták, hogy ez lesz az utolsó idénye, a többszörös családapa az olimpia miatt vállalta be az újabb szezon. Beaver Creekben elszenvedett súlyos térdsérülése után aztán teljesen váratlanul mégis elutazott Pekingbe, ahol tisztességgel teljesítette sérült szalagokkal a Szuper-G-t. Akkor azért már sejteni lehetett, hogy a hazai versenyére tervezi a búcsút. Jansrud 17 VK- szezon alatt 23 versenyt és négy kis kristálygömböt nyert. Két éve a lesiklás világbajnokává koronázták, emellett a korábbi vb-kről két ezüstérme is van. Megjárt öt olimpiát, háromról összesen öt érmet vitt haza. Két-két ezüst- és bronzérme mellé a legfényesebből is kijutott neki: Szocsiban győzött Szuper-G-ben. Mint a visszatekintőben említettük, stílszerű helyszínen búcsúzik. Ott, ahol első három, s egyben legtöbb VK-sikerét ünnepelhette.

2) Az FIS kitiltotta a versenyekről az orosz és fehérorosz sízőket

Megannyi sportági szervezet után a Nemzetközi Sí Szövetség is engedett a NOB direktívájának, így azonnali hatállyal megvonta az indulás jogát az orosz és fehérorosz sportolóktól valamennyi FIS- versenyen, legyen szó alpesi, északi, szabadstílusú síelésről, vagy épp hódeszkáról. A döntést hosszas huzavona előzte meg. Hétvégén még csak szolidaritásáról biztosította az ukrán népet, ám a kitiltásról hallani sem akart, mondván bármilyen fajta diszkrimináció ellentétes a sport szellemiségével. A norvég szakági szövetség önhatalmú döntése (ti. nem engedik elindulni említett sportolókat) és a NOB óvatosan követelőző javaslata után döntött úgy az FIS, hogy szakít korábbi álláspontjával.

3) Hütter kihagyja a hétvégét

Crans Montana-i horrorbukása után jelenleg is kórházban kezelik az osztrákok mind jobb formába lendült sízőjét. Mint ismert, a célegyenest megelőző ugratóról esett hatalmasat a specialista, miután néhány pillanatig mozdulatlanul feküdt a célvonalon túl. A diagnózis enyhe agyrázkódást és ostorcsapást állapított meg nála. A jobb térd oldalszalagja részlegesen elszakadt, de szerencse a bal térde, melynek sérülése megannyi hosszú kihagyással járt együtt, sértetlen maradt. A sportoló kedden hagyhatja el a kórházat.

Forrás: Oberösterreichisches Volksblatt

4) Visszatapsolta sikeredzőjét az ÖSV

Az osztrákok a rendkívül sikeres olimpiai szereplés után sem tétlenkednek, s már a 2025-ös hazai rendezésű világbajnokságra hangolnak teljes erővel. Ennek jegyében visszacsábították 9 év nyugállományából egykori sikeredzőjüket, Herbert Mandlt, aki az alpesi sí szakág sportigazgatójaként gyakorlatilag teljhatalommal lesz felruházva. Korábban 28 éven át dolgozott az ÖSV-nál, csak ebben az évszázadban olyan sízők útját egyengette, mint Marlies Schild, Nicole Hosp, vagy épp a félelmetes Götschl- Dorfmeister- Meissnitzer triász.

5) Amerikai és olasz elsőség az edzéseken

Pénteken rendezik a már december óta tologatott lesiklást, így a szokott három helyett csak kettő gyakorlásra volt módja a sízőknek. Meglátszik, hogy január óta nem tartottak VK- lesiklást, a mezőny ugyanis bőségesre sikeredett, túlhaladta a 70 főt. A verőfényes időben rendezett edzéseket pedig kevesen lazsálták el. Szerdán Ryan Cochran-Siegle érte el a legjobb időt, az amerikai mögött a topfavorit Aleksander Aamodt Kilde végzett kéttizednyi hátránnyal, akit a korábbi kvitfjelli győztes Kline követett a sorban. Jól mentek még a svájciak (Hintermann és Feuz), míg legjobb osztrákként Hemetsberger a 6. helyet szerezte meg. Ma Dominik Paris is megmutatta kicsit magát, szűk fél másodperccel előzte meg a korelnök Clarey-t. Hintermann, Kilde, Kline, Hemetsberger volt a további sorrend.

Kis színes a social médiából:

Természetesen a versenyzőtársak közt is téma volt Jansrud visszavonulása. Egy nem akármilyen képet húzott elő Pinturault a galériájából. Szinte feladványért kiált, hány kristálygömb van a képen:

Tanguy Nef megmutatta múlt hétvégén, milyen a csúcsról nagyot bukni. Szombaton az első futam győzteseként vétett stanglit. Az önirónia példaértékű, de írhatnánk azt is, hogy két késéssel egész jó humora van. Ja, vasárnap szintén átlag felülit nyújtott délelőtt, de a folytatás hasonlóra sikerült…

Tina Weirather már zsinórban a második szezonját tölti versenyzés nélkül, de messzire nem szakadt el az alpesi sízés világától. A svájci közszolgálati adó szakkommentátoraként, és számos helyszínen ezzel együtt kamerasízőjeként arról írt, megtalálta álommunkáját:

A legendásan jól összetartó kis, de szlalomban dobogókat számlálva a svájciaknál idén sikeresebb, brit sícsapat összhangja töretlen! Egyébként a hétvégén Garmischban is ők ünnepeltek legtovább a pályán. Míg más csapatoknál csak azok a tagok maradtak szurkolni, akik érdekeltek voltak korábban a második futamban is, a britek mindkét, első futamban kieső tagja ott szorított Ryding újabb dobogójáért:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s