A jövő csillagai küzdenek meg egymással (Panorama 2022)

A keddi edzésekkel kezdetét vette a 41. alkalommal kiírt Alpesi Sí Juniorvilágbajnokság, melynek helyszínéül a kanadai Panorama szolgál majd egészen jövő szerdáig. A világjárvány okán az előző két idényben megkurtították a programot, idén szerencsére már mind az öt szakágban versenyezhetnek a 2001 és 2005 között született lányok és fiúk. A magyar csapatot Úry Bálint és Bányai Attila fogja alkotni, és elutazott a tengerentúlra az izraeli csapat olimpiai zászlóvivője, Szőllős Noa is. Röpke előzetesünk következik.

A versenyprogram:

A helyszín: Panorama

Mountain Resort Kanada Brit-Kolumbia tartományának délkeleti részén helyezkedik el, Kelet-Kootenay körzetben. Sportközpont, a sí mellett a golf rajongóit is fogadja. Egyetlen út vezet ide, a tőle közel 20 km-re fekvő Invermere városából. Természetföldrajzilag a Sziklás-hegység területén járunk, azon belül a Columbia hegycsoportban, a Purcell-hegységben. A síterep legmagasabb pontja 2450 m, legalacsonyabb 1150 m. Az egész terület egyetlen vállalat tulajdona, melyet kanadai és svájci üzletemberek alapítottak kereken 60 évvel ezelőtt. A kezdetben kizárólag síterepben gondolkodó vállalkozás egyre bővült, mind területileg, mind infrastruktúráját, mind profilját tekintve. Jelenleg is tervezik újabb és újabb sífelvonók építését.

A junior-korosztály legjobbjai:

Mondanunk sem kell, a tengerentúli utazás nem a legkedveltebb elfoglaltság a mai nehéz időkben, pláne egy síszezon vége felé. Az európai országok követségei éppen ezért nem feltétlenül lesznek oly veretesek, mint azt az FIS- ranglistáról feltételezni lehetne. Az FIS keddi határozata értelmében az orosz és a fehérorosz sízők ezen a világversenyen sem szerepelhetnek, bár igazság szerint komoly reményeik amúgy sem lettek volna. A legnagyobb hiányzó kétségkívül Alice Robinson, aki vezeti a korosztályos ranglistát mind óriás-műlesiklásban, mind Szuper-G-ben, lesiklásban pedig a második helyet foglalja el. Nem oly meglepő fejlemény ez, hiszen az új-zélandi a korábbi junior-vb-ken sem állt rajthoz.

Az elmúlt két évben Ausztria válogatottja végzett az éremtábla élén, már csak ezért is illendő velük kezdeni a felsorolást. A lányoknál Magdalena Egger szállíthatja a különféle színű medáliákat, elsősorban a gyorsasági számokban. A 2020-as narviki vb-n háromszoros győztessé avanzsált (DH, SG, kombináció), tavaly Banszkón pedig bronzérmet szerzett Szuper-G-ben. Kilencszer szerepelt a Világkupában, mindannyiszor szlalomban. A tavalyi levi versenyen bekerült a második futamba, s a 19. helyen végzett. Sokat várnak a kétszeres EYOF-győztes vorarlbergi lánytól, s messze nem csak az elkövetkező napokban. A másik öt lány egyelőre az Európa Kupában és különféle FIS- versenyeken pallérozódik. Kiemelendő közülük a salzburgi, 2004-es születésű Viktoria Bürgler, aki diákversenyeken halmozta az érmeket, illetőleg a szintén vorarlbergi Victoria Olivier, aki fiatalsága ellenére megnyerte a junior-nemzeti bajnokságot egy éve. Amanda Salzgeber szintén a svájci határ mellett született, ő két éve három éremmel gazdagodott az EYOF-on, kombinációban pedig győzni tudott.

Forrás: Krone

A fiúknál egyértelműen Lukas Feursteintől várják a legtöbbet keleti szomszédjaink. Harmadik junior-vb-jének vág neki, tavaly megnyerte az óriás-műlesiklást, másodikként zárt Szuper-G-ben, illetve a hatodik helyet szerezte meg szlalomban. A névhasonlóság nem véletlen, ő annak a Patrick Feursteinnek az unokatestvére, aki idén robbant be a köztudatba. Mindketten Marcel Hirscher egykori stábjával, így januárig a nagy bajnok édesapjával készültek. Lukasnak volt egy EYOF-bronzérme szlalomból, illetőleg ebben a szezonban három dobogós helyet csipegetett össze az Európa Kupában. Joshua Sturm több VK- versenyen elrajtolt már idén, anno EYOF-győzelmet szerzett szlalomban, tavaly pedig bronzérmet gyűjtött be a junior-vb-n. Idei évről van egy EK- győzelme, természetesen ismét szlalomban.

Forrás: Delia Durrer

Svájc is bővelkedik ifjú tehetségekben, számos név már ismerős lehet a Világkupa-tudósításainkból. Delia Durrer például pontot is szerzett az egyik Cortina d’Ampezzo-i futamon. Nyugodtan mondhatjuk, hogy korosztályos ranglistavezetőként ő a lesiklás legnagyobb esélyese. Tavaly ötödikként zárt Szuper-G-ben, tette mindezt 18 évesen. Azóta háromszoros svájci bajnok, az idei télen pedig két 3. helyezése van az Európa Kupában. A jövő nagy-nagy ígérete. Ami Durrer a gyorsasági számokban, az Amélie Klopfenstein a technikaiakban. Két éve hazai havon tarolt az Ifjúsági Olimpián: lesiklásban és Szuper-G-ben aranyérmet akasztottak a nyakába, kombinációban pedig másodikként zárt – Szőllős Noa mögött. Idei éve azonban nem túl fényes, sokszor kiesett szlalomban, pontot pedig egyáltalán nem szerzett az EK-ban. A gyorsasági szakágakban masszív éremesélyes még Livia Rossi és Delphine Darbellay.

Ami a fiúkat illeti, ott papíron elsősorban a lesiklók közt teremhet babér a helvéteknek. Franjo von Allmen rendelkezik messze a legjobb pontokkal, februárban pedig két TOP10-helyezést is fel tudott mutatni az EK-ban. Kiemelendő, hogy a decemberi panoramai Észak-Amerikai Kupán másodikként zárt Szuper-G-ben. A szlalomosok közt jó lehet egy éremre Reto Mächler. Ő a junior-svájci bajnok, EK-dobogója van pár héttel ezelőttről.

Forrás: Fisi Veneto

Udvariatlanság ide, vagy oda, de az olasz nemzeti csapat kapcsán mindenképp Giovanni Franzoni nevét kell elsőként kiemelnünk. Ő lehet Panorama sztárja. Harmadik junior-vb-jére készül, két éve egy ötödik hellyel jelentkezett még ifistaként, tavaly pedig győzni tudott Szuper-G-ben, illetve ezüstérmet szerzett óriás-műlesiklásban. A feléje áramló bizalmat méltán példázza, hogy 19 éves fejjel elindították a felnőttek közt a hazai rendezésű vb-n, ahol óriás-műlesiklásban a remek 14. helyet szerezte meg. Adelbodenben, majd Wengenben már VK-pontszerzőnek mondhatta magát. Háromszor győzött, öt alkalommal állt dobogóra az Európa Kupában, a Szuper-G szakágit már megnyerte, s kényelmes előnnyel vezeti az összetettet. Gyakorlatilag bármelyik számban odaérhet az elejére.

Ismerős lehet sokaknak Filippo Della Vite neve. Előbb tavaly Banszkón, majd idén Adelbodenben ment két-két erős futamot a Világkupában. EK-dobogója van idénről, egyértelműen az óriás-műlesiklás a kedvenc száma. A hagyomány kötelez. Simon Talacci két éve ezüstérmet vihetett haza a narviki lesiklás után, azóta nem nagyon tudott előrelépni. Szlalomban Tommaso Saccardi alkothat maradandót.

A nőknél Sophie Mathiou lehet a húzóember, ő ugyanis a szlalom címvédője és az EK-ban is befért már a TOP10-be. Alice Calaba ifjúsági olimpiai 6. helyezettként ott lehet a szeren a gyors számokban, míg szlalomban Beatrice Sola kerülhet közel a dobogós helyekhez.

Forrás: Team Deutschland

Remek vb-je lehet a németeknek. A lányok műlesiklásának topfavoritja Emma Aicher lesz, aki a német csapat tagjaként 18 éves létére már világbajnoki bronz- és olimpiai ezüstéremmel büszkélkedhet. Teljesítménye masszív Világkupa-színvonalat képvisel, jól fémjelzi ezt pekingi 18. helyezése, vagy az, hogy ezen a télen három alkalommal is pontszerzőként zárt a VK-ban. A két technikai számban, Szuper-G-ben és kombinációban ott van az esélyesek között. A férfiaknál Luis Vogt számít a lesiklás legnagyobb esélyesének, lévén ő a junior-ranglista vezetője. Marinus Sennhofer szép helyezésekkel zárta anno az ifjúsági olimpiát, így elsősorban szlalomban ott van az éremvárományosok közt.

Forrás: Esprit Bleu

A francia csapatból kiemelkedik Auguste Aulnette. A 19 éves tehetségtől nagyon sokat várnak a gallok, s messze nem csak Panoramán. Az ifjúsági olimpián megnyerte a kombinációt, jelezve azt, hogy sokrétű sízőről van szó. Egyébiránt inkább a technikai számokban pallérozódott ki. A gyors számok specialistája Charles Gamel-Seigneur, aki idén már pontokat is gyűjtött az Európa Kupában. Thomas Lardon egy szinttel feljebb pozícionálta magát, amikor múlt hónap elején dobogóra állt az EK-ban. Nála az óriás-műlesiklás számít erős számnak. A lányoknál Caitlin McFarlane rendelkezik a legjobb mutatókkal. Az ifjúsági olimpián ezüstérmet akasztottak a nyakába Szuper-G-ben, egyetlen századdal verte Svájcban Szőllős Noát. Emellett volt még egy negyedik és egy ötödik helye. A tavalyi junior-vb-n szlalomban került a TOP10-be. A technikai számokban Clarisse Bréche lehet erős, elvégre gyakori EK-pontszerzőnek tekinthető, s már a Világkupában is bemutatkozott.

A skandináv nemzetek szurkolói szintén érmekben gondolkodnak. A férfiak szlalomján egész konkrétan egymás között is osztozkodhatnak a különféle medáliákon, hiszen norvég részről Alexander Steen Olsen ranglistavezetőként várja a versenyt, míg a svédektől Fabian Ax Schwartz is tagja a szűken vett élmezőnynek. A fent említett norvég óriás-műlesiklásban is veretes futamokra képes, rajta kívül még Oscar Zimmer érhet oda az elejébe. Ami a nőket illeti, ott inkább a svédeknek áll a zászló. Moa Boström Müssener aranyra cserélné banszkói ezüstjét szlalomban, míg Lisa Nyberg pódiumra állna óriásban. (Ha már a címvédő Hanna Aronsson Elfman nem utazott ki Kanadába.)

Forrás: Radio 1

A kisebb európai nemzetek szintén büszkélkedhetnek egy-egy kiemelt tehetséggel. A horvátok egyenesen Janica Kostelić utódját vélik felfedezni Zrinka Ljutićban. Való igaz, 18 éves létére már pontokat szerzett a Világkupában, ott volt a tavalyi felnőtt vb-n és a pekingi olimpián is, s egyik esetben sem vallott szégyent. Mellette még a szlovénok reménysége, Neja Dvornik lehet Aicher nagy ellenfele szlalomban, de az sem okozna igazi meglepetést, ha óriásban is felérnének a dobogóra. A lengyel Magdalena Luczak ez utóbbi szakágban korosztályai legjobbjai közt említendő, nem mellékesen ő is olimpikon, ill. VK-pontszerző. A férfiaknál a szlovén Rok Aznoh már bemutatkozott VK- szintű lesikló pályákon, már ez a tény odaemeli a legjobb juniorok közé. Bár bevalljuk, nem vizsgáltuk át tüzetesen a japán sportoldalakat, de a szlalomos Ajhara Siro éppen százon kívüli ranglista helyezése után vélelmezzük, ő is ott lesz a helyszínen.

Az Egyesült Államok népes küldöttséggel utazik a szomszédvárba. Többen előkelő ranglistás helyezéssel bírnak, de jó tudni, hogy a helyi kontinentális kupasorozatokban lényegesen könnyebb jobb FIS-pontokat szerezni, mint nálunk, Európában. A hölgyeknél a technikai szakágakban vannak potensebb sízők. Nicola Rountree-Williams óriásban, míg Allie Resnick és Ava Sunshine Jemison szlalomban alkothat maradandót. A fiúk közt minden bizonnyal Isaiah Nelson viszi a prímet. Szuper-G-ben vannak a legjobb esélyei, de óriásban és lesiklásban is elérhet szép eredményeket.

Zárásként illene írnunk a hazaiakról, mivel náluk is körvonalazódik egy masszív mag, ami a jövő generációt illeti. Bizonyára betéve ismerik a lejtőt, ezzel együtt meglepetésszámba menne, ha feliratkoznának az éremtáblára. A gyors számokban Sarah Bennett, óriás-műlesiklásban Britt Richardson, szlalomban Kiara Alexander hozhat bravúrt. A dicső lesikló hagyományokat Raphael Lessard ápolhatja tovább.

Forrás: Hunsport

Akikért szurkolhatunk:

A magyar küldöttség mindösszesen két főt számlál. Olimpikonunk, Tóth Zita úgy döntött, hogy beáldozza a korosztályos vb-t annak érdekében, hogy különféle nemzetközi versenyeken fontos pontokat gyűjtögessen neve mellé. Erősen gyanítjuk, hogy a célkitűzés a Világkupákon való mind gyakoribb indulás lehet. Trunk Tamás szintén FIS- kategóriás versenyeken indul a következő hetekben.

Azért így sem maradunk magyar remények nélkül, sőt Úry Bálint személyében a tavalyi banszkói világverseny U18-as kategóriájának (GS) a bajnokát delegáljuk a két technikai számba. Mint ismert, Bálint egy erőltetett menet végén, többhetes szétlövést követően maradt le a pekingi olimpiáról. A múlt héten rendezett OB-n aztán visszavágott Kékesi Marcinak, s megnyerte az óriás-műlesiklást Grebenzenben. (Szlalomban kiesett, míg a bajnok Marci lett.)

Bányai Attila még bőven az ifjúsági korcsoportba tartozik, hiszen 2005-ös születésű. Érdekesség, hogy amikor épp nem léc van a lábain, vitorlázással foglalkozik. Nem is akármilyen szinten, elvégre a tavalyi EB-n korosztályának a második helyén végzett. No, de visszatérve az alpesi sízésre, Attila ebben a szezonban mutatkozott be az FIS fémjelezte versenyeken. Valamennyi szakágba belekóstolt, a legjobb eredményei óriás-műlesiklásban voltak, négyszer állt dobogóra, közte egy olaszországi junior-versenyen győznie is sikerült. A lesikló edzésen elindult, így feltételezzük, hogy valamennyi versenyszámban szerepelni fog.

Az olimpiai megnyitó előtti napon töltötte be 19. életévét, tehát még vastagon a junior-korosztályt erősíti Szőllős Noa. Az egyik izraeli zászlóvivő eredményes, tapasztalatszerzésben bővelkedő olimpiát zárt. Óriás-műlesiklásban egy vagány második menet során kiesett, szlalomban némiképp a biztonságra törekedve a 41. helyen végzett, míg Szuper-G-ben zárt a legszebb pozícióban, mégpedig a 34. helyen. Noa a fentiek mellé a kombinációt is felvette programjába, így neve egyedül a lesiklás rajtlistájáról fog hiányozni. Papíron Szuper-G-ben kerülhet legközelebb a győztes időhöz, mást ne mondjunk, a korosztályos ranglista legjobb harminc sízője közt találjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s