Ledecká nyerte az első lesiklást, Goggia nagy lépést tett a szakági győzelem felé

Az elmaradt olimpiai dupla-dupla után alaposan felszívta magát a csehek büszkesége. Ester Ledecká hozta szokott kíméletlen tempóját, s bár bőven hagyott a pályában, nem akadt ma olyasvalaki, aki klasszismenetet össze tudott volna rakni. Ragnhild Mowinckel igazolta, nem a véletlen műve volt remek edzésteljesítménye. Cornelia Hütter pedig Garmisch után újra dobogóra tudott állni. A svájciaknak egy meglepetésember, Priska Nufer hozta meg a legjobb eredményt, míg olasz részről csalódást hozott a mai verseny, hiszen Sofia Goggia 12. helyezése volt ma a plafon. Mivel Corinne Suter is csak tizedikként zárt, érdemben nem csökkent a kettejük közt különbség. Petra Vlhová mai indulása sem hozta a várt eredményt, csupán két ponttal csökkentette hátrányát Shiffrinnel szemben.

Lesikló hétvégét rendeznek az 1987-es világbajnokság helyszínén. Crans Montana után világosan látni fogjuk, ki lesz az a 25 síző, aki utazhat a Világkupa-fináléra. A versenyek előtt kerek 400 ponttal Sofia Goggia vezette a tabellát, előnye csaknem hetven pontra rúgott az olimpiai és világbajnok Corinne Suterrel szemben. Kettejük párharcára lehetett számítani. Kisebb cicaharc körvonalazódik egyébiránt az olasz csapat háza táján. Brignone anyukája, egyben stábjának egyik tagja nyelvére vette Goggiát, mondván olimpiai indulása nem is volt akkora csoda, mint azt a média hangoztatja. Sofia sérülése messze nem akkora volumenű.

Ötvenkettő síző próbált szerencsét a Mount Lachaux-on, ami kellően jeges volt a fagypont alatti hőmérséklet és a napsütés hatására. Shiffrin mellett Kira Weidle sem szerepelt ott a rajtlistán. Az amerikaival szemben a német lány holnap már várhatóan elindulhat, tegnapi edzésbukása nem eredményezett súlyos sérülést, de térd- és vállfájdalmai azért vannak. Mint azt januárban megszokhattuk, Svájcban nincsenek komoly korlátozások, ennek megfelelően népes nézősereg előtt síelhettek le a hölgyek.

Forrás: 20 Minuten

Lara Gut-Behrami az első rajtszámot választotta, pontosabban ez jutott számára, miután a 7-es és 5-ös már elkelt. A szakág legjobbjai egyértelműen az alacsonyabb rajtszámok mellett döntöttek. A korábbi kétszeres győztes egy kelleténél szélesebb kanyart követően kék vonalon túl landolt a felső ugratónál, ami korai kieséséhez vezetett. A közönségtől azért begyűjtötte az ovációt. Tamara Tippler (9.) is kicentizte a dolgot, majd a traverz sem sikerült tökéletesre, a pálya végi kanyarok pedig kövérek lettek, de legalább megszületett a mai alapidő. Mirjam Puchner (5.) szintúgy jelentős sebességgel kezdett, ez meglátszott az ugratónál, de minthogy ügyesen tartotta a tempót, nem volt igazán kérdés, hogy átveszi- a vezetést. A záró technikásabb részen azért leadta előnye felét.

Forrás: VG

Ragnhild Mowinckel (2.) két jól sikerült edzéssel a háta mögött érthető magabiztossággal kezdett. Az ugrató tökéletesre sikerült, sebessége a végéig kitartott, az óriás-műlesiklással pedig soha nem volt problémája. Tökéletes íveket húzott, a háromnegyed másodperces előny már versenyképesnek tűnt a legnagyobbakkal szemben is. Corinne Suter (10.) nyugodt, tiszta íveket húzott, épp csak sebessége nem volt mondható veretesnek. Legalábbis a felső szakaszon semmiképpen. Utóbb sorjáztak a hibák, a vége pedig másodpercen túli hátrány lett. A svájci nézők kárpótlására Joana Hählen (6.), vagyis a csütörtöki edzés győztese következett. Szűk, tempós kanyarokat húzott kezdetben, csakhogy az ugratónál kis híján fenékre huppant, ami érződött a következő két nyugtalan ívén. A zárás megint jobban sikerült, így legalább az aktuális dobogós helyre jó volt.

Forrás: Pledge Times

Suter gyengélkedése megadta az esélyt Sofia Goggia (12.) számára, hogy nagyot szakítson rögtön a hétvége első napján. Szokásával ellentétben nyugodtan kezdett, ami a stabil ugratónál még előnynek tűnt, utóbb viszont egyértelműen a tempó rovására ment. Talán épp Suter visszafogott menetét látva fogta volna vissza magát? Akárhogyan is, két tizeddel még a svájcitól is elmaradt. Ester Ledecká (1.) pokoli tempóval nyitott, harmad másodpercnyi előnye azzal együtt további zöld szektorokkal járt, hogy akadt jó néhány széles kanyarvétele. A meredek végén korrigált egyet, ez kellett a záró mesterséges ugratónál. Két tizeddel így is élre állt a cseh lány.

Forrás: TZ

Ramona Siebenhofer (11.) nem támadta annyira a kapukat, mint az első két helyezett, így is volt egy csúnya lesodródása. Leginkább csak a záró szakasszal lehetett elégedett. Ezzel Goggiát például maga mögött tartotta. Michelle Gisin (7.) remek technikával harcban volt a dobogó harmadik fokáért, mígnem némi meglepetésre épp a GS-kanyarokban sokkalt be. Egy századdal kikapott a nap legjobb svájcijától, Hählentől.

Forrás: Radio-Canada

Nadia Delago (14.), immáron olimpiai bronzérmesként, egyelőre hiába hajt élete első VK- pódiumáért. A fenti traverzen mélyre került, egyébként pedig nem vállalt eleget. Marie-Michéle Gagnon (8.) bátorságára panasz nem lehetett, hiszen nyitószektorával még Ledeckát is felül volt képes múlni. Határozottan megküzdött a dobogóért, amitől csak két tized választotta el. Kicsivel a svájciak mögött foglalt helyet. Christine Scheyer (26.) sokat hibázott, ráadásul épp a Steilhang végén. Senkit nem tudott megelőzni az olimpiai lesiklásról épp lemaradt osztrák. Elena Curtoni (16.) egész jól állt a pálya feléig, azt követően viszont sok direkt ívet húzott, így nemhogy a 3. pozícióra nem volt esélye, végső soron minden addig leért olasztól kikapott.

Federica Brignone (17.) sokat panaszkodott az edzések után, nem volt elégedett a matériával. Ma is rendkívül bizonytalanul síelt az elejétől fogva, a csúszós részen volt csak elemében. Scheyeren kívül egyebet nem tudott megelőzni. Jasmine Flury (22.) volt az utolsó svájci, aki reálisan dobogóban reménykedhetett. Az átütőerő azonban abszolút hiányzott belőle. Pár századdal kerülte el a sereghajtó pozíciót. Ilka Štuhec (32.) részéről már a keresztsíző rész kínkeservesre sikerült, s a továbbiakban sem tudott versenyképes lenni.

Forrás: Krone

Cornelia Hütter (3.) a kelleténél több élt adagolt a felső kanyarokba, annál meglepőbb volt, hogy az első szektorban összeszedett négytizednyi hátránya hirtelen zöld szektoridőbe csapott át. A pálya végi kanyarokat nem bírta annyira, de Puchner harmadik helyét gond nélkül megörökölte. Petra Vlhová (29.) nagyot küzdött a felső részen, menete mégis a végére veszítette el dinamikáját. A felső ugrató előtti incidens után némiképp visszafogta magát. Akárhogyan is, a szlovénon kívül mást nem előzött meg, de így végső soron csak két ponttal gazdagodott.

Forrás: News Euro 24 English

A kérdés inkább az volt a továbbiakban, hogy bárki beleszól-e néhány elcsent ponttal a szakági, illetőleg összetett pontverseny alakulásába. Ariane Rädler (22.) íngyulladása után nem volt meggyőző, Nadine Fest (18.) az előző, eredményes EK- hétvége után akár jó is lehetett volna. De nem lett, sok volt a pontatlanság. Nicol Delago (19.) szintúgy nem emelkedett ki a resztliből, az ideális ívről rendre lemaradozó Romane Miradolival (19.) egyetemben 2 s-en túl zárt. Stephanie Venier (14.) idei legjobb lesiklását produkálta, egy tizeddel szorult Goggia mögé. Szüksége is volt rá, mert egyre magasabb rajtszámmal kénytelen síelni. Jacqueline Wiles (33.), majd Elisabeth Reisinger (27.) abszolút felejthetőt produkált, az edzéseken biztatóan szerepelt Laura Gauche (13.)  ugyanakkor megint nagyot ment. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ma befért minden kapuba. Francesca Marsaglia (37.) nem váltotta meg a világot, Priska Nufer (4.) viszont karrierje legjobb eredményével csak egy pozícióval, egyébként 4 tizeddel szorult le a dobogóról. A csúszós részen veszélyes volt Hütterre.

Harmincon túlról két amerikai, Keely Cashman (34-essel a 28.) és Isabella Wright (37-essel a 30.), aztán az orosz Julia Pleskova (35-össel a 22.), az osztrák Vanessa Nußbaumer (40-essel a 25.), s végül a bosnyák Elvedina Muzaferija (47-essel a 21.) szerzett pontot.

Forrás: The Norman Transcript

Ester Ledecká harmadik győzelmét aratta a Világkupában, lesiklásban a 2019 decemberi Lake Louise-i futam után nyert újra. Ez idei második dobogója alpesi sízőként, Cortina d’Ampezzón harmadikként zárt. Ragnhild Mowinckel Val d’Isére-ben végzett TOP3-ban, összességében nyolcadik pódiumát jegyezte. Cornelia Hütter 17 dobogónál tart, elmondható, visszatérő éve impozánsra sikerült.

Goggia és Suter közt csupán négy egységgel csökkent a különbség, így jelenleg 65 ponttal vezeti a tabellát a szemlátomást taktikusan versenyző olasz. Nagyot kell villantania a svájcinak holnap, ha nyitva szeretné tartani a kristálygömbért folyó harcot. Ami az összetettet illeti, Vlhová nem tudta a maga javára fordítani a helyzetet, s ha így megy holnap, akkor ez nem is fog változni jövő hétvégéig.

Holnap újabb lesiklás következik, amin végleg eldől, ki utazhat a VK- fináléra.

A címlapkép forrása: Teller Report

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s