Noël a legjobbkor ért vissza a csúcsra, olimpiai bajnok szlalomban!

A leginkább nyíltnak ígérkező szlalom nem hazudtolta meg magát, még ha érmeket többé-kevésbé az előzetesen várható favoritok közül szereztek. Clément Noël a második futamban hozta azt a sízést, amit a szezon elején láthattunk utoljára, és így nagy fölénnyel nyerte a versenyt. A szoros első futamot nyerő Johannes Strolz másodszor sem remegett meg, ezüstéremmel bővítette kollekcióját, míg a bronzéremért zajló norvég háziversenyt Sebastian Foss-Solevåg nyerte Kristoffersen előtt. Versenyben volt még a dobogóért többek közt Meillard, Straßer és Yule is, de a dobogóra nem fértek fel. Szőllős Barnabás ismét harmincból várhatta a második futamot, 23. helyével pedig egyedüli sízőként zárt minden egyéni számot a legjobb harminc közt! Kékesi Márton is megközelítette négy évvel ezelőtti bravúros 30. helyezését, ezúttal 33. helyen végzett.

Verőfényes napsütés, de ezzel együtt rendkívüli hideg, -15 °C fok várt a sízőkre az Ice River pályán magyar idő szerint ma hajnalban. Az utolsó egyéni versenyt, műlesiklást rendezték a férfiak számára. A szlalom a paletta legtechnikásabb száma, azt díjazza, aki a szűkre tűzött pályán, az éles kanyarok minél kisebb fékezéssel tud irányt váltani.

forrás: blick.ch

Kiélezett versenyre volt kilátás, ugyanis a éremszerzésre 15-20 sízőnek is reális esélye volt. A világkupa eddigi hat versenyén hat különböző győztes született, sorrendben: Noël, Foss-Solevåg, Strolz, Braathen, Ryding és Straßer. Rajtuk kívül további nyolc dobogós volt még, akik mellett még 4-5 sízőt fel lehetett sorolni, akik korábbi eredményt, vagy forma alapján dobogóra érhettek.

Maga az Ice River lejtő nem épp a legtechnikásabb szlalompálya a világon. Lapos szakasszal indít, majd nagyjából féltávnál van benne egy letörés. Ennek alattomosságát az adja, hogy csak 1-2 kapuig tartó meredek követi, így ha valaki itt hibázik, sebességet már nem tud visszanyerni az újabb lapos szakaszra. A pálya záró szektora a legmeredekebb, de itt sem kell Planai-szintű lejtőre gondolni.

A pálya kialakításáért Marko Pfeifer, az osztrákok technikai edzője felelt. Bízva az osztrákok technikásságában, széttűzött kapukombinációkat fúratott a pályára. A pályabejárást követően a versenyzők egyöntetű véleménye volt, hogy ugyan a lejtő nem feltétlenül nehéz, a tűzés már komoly kihívások elé állíthatja majd őket.

forrás: blick.ch

Ramon Zenhäusern (11.) síelt elsőként a pályán. A többiekhez képest vett tempó persze mindig kérdéses az első sízőnél, de szemre idei egyik legjobbját láthattuk a kétméteres svájcitól. Bár jegyezzük meg, formája azért messze van az elmúlt négy évben mutatott teljesítménytől. Az, hogy azért a svájci sebessége hagyott bőven kívánnivalót, jelezte, hogy Sebastian Foss-Solevåg (3.) hét tizedes előnnyel ért célba. A norvég a pálya első felében hagyott időt, a másodikban viszont remek íveken síelt.

Henrik Kristoffersen (2.) a pálya első feléből ki is tudott még venni pár tizedet, de a pálya végén egy fokkal kevésbé volt pattogós, mint honfitársa. Ennek ellenére 4 századot megőrzött az előnyéből a célig. Clément Noël (6.) erős kezdés után épp a pálya alján nem tudta tartani a lépést a norvéggal. Ugyan ingatta a fejét a francia, de bőven meccsben maradt az aranyért. Linus Straßer (5.) is bátran kezdett, viszont ebben benne volt a kisebb rontás, amit a pálya közepén elkövetett, és amivel a futambeli elsőségről lecsúszott.

forrás: krone.at

Az, hogy a szakági világkupa tavalyi győztese, Marco Schwarz (25.) messze nincs formában, mutatta már a kombinációs szlalomban is. Ezt most méginkább alulmúlta, folyamatos késései révén két másodperc feletti hátrányt gyűjtött. Manuel Feller magához képest kevésbé volt eszeveszetten kockáztatós, ennek ellenére mégis kapura lépett a pálya felénél. Alexis Pinturault (15.) hátránya a letörés után, a pálya második felében kezdett nőni. A meredekebb szakaszon a kelleténél jobban odatette léceit. Kristoffer Jakobsen egy kanyarvételben túlságosan hátrabillent, lényegében kifarolt a következő kapu elől. Az más kérdés, hogy a svéd addig sem volt igazán versenyben a dobogós helyekért.

A négy évvel ezelőtti bronzérmes Michael Matt (7.) az utolsó pillanatban, a FIS utólagos kvótaosztásával került az osztrák csapatba. Ugyan kezdése még visszafogott volt, a pálya végén két tizedet fogott a norvégon. Loïc Meillard (4.) rendkívül magabiztosan, mégis remek tempóban sorjázta a kapukat a pálya első felében. Mindössze kisebb megtorpanása volt a letörést követően. Az, hogy egy túl bevállalós futam nem biztos, hogy kifizetődő, láthattuk Alex Vinatzertől (17.). Az olasz kétszer is nagyot hibázott, tette ráadásul mindezt laposabb szakaszon.

forrás: blick.ch

Dave Ryding (16.) a letörésig álomszerűen síelt, rendkívül szép íveket síelt. A letörés után került késésbe, szerencsétlenségére addigra rendezte mozgását, mire ismét kilaposodott a pálya. Feller és Jakobsen menete is bizonyította, gyorsan kell síelni, de erőltetni nem szabad. Ugyanez lett a veszte a világkupa szakági éllovasának, Lucas Braathennek, aki egy vertikális kombinációban lépett stanglira. Daniel Yule (13.) végig magasról kanyarodott a kapukra, de ez a felfogás most kevésbé volt kifizetődő, a legjobbak eddig ennél direktebben vették a kanyarokat.

forrás: dailymail.co.uk

Tizenöt sízőt követően is bőven akadtak még olyanok, akik akár dobogóra érhetnek. Val d’Isère harmadikja, Filip Zubčić (21.) ezúttal nem tudott konkurálni a dobogósokkal, többször is korrigálnia kellett. Luca Aerni (19.) szintén a letörés után pár kapuval, a lapos előtt hibázott, azaz épp az újabb laposra vesztett jelentős lendületet. Vancouver olimpiai bajnoka, Giuliano Razzoli (12.) a pálya tetején idézte tizenkét évvel ezelőtti menetét. Azt követően voltak apróbb bizonytalanságai, de ebben már benne lehettek a kisebb kádak is a pálya alján.

Az immár olimpiai bajnok Johannes Strolz (1.) a pálya legelején megakadt egy kádban, de azonnal rendezte mozgását. Ugyan volt még két kisebb késésbe is, de ez elsősorban nagy tempójából eredt, amit egyébként nagyon szépen tudott kontrollálni. Ennek ellenére kisebb meglepetés volt, hogy pár századdal átvette a vezetést.

forrás: krone.at

Tommaso Sala (8.) a záró szakaszon volt igazán elemében, és a futam legjobb olasz sízőjeként igazolta, megérdemelte kapott helyet az igen szűk olasz keretben. A 38. születésnapját épp ma ünneplő Aleksander Horosilov (10.) tisztes menettel lepte meg magát. Az itteni kemény hó egyébként is kedvére való, amit remek alsó szakaszával bizonyított is. Albert Popov (9.) épp alul jött lassabban, a bolgár a felső szakaszon volt igazán pattogós.

Sokáig úgy tűnt Atle Lie McGrath (14.) is másodpercen belül maradhat, de a pálya végén túl sok élt használt. A folytatásban már top10 közelébe nem ért senki. Armand Marchant (24.), vagy Matej Videović (26.) a harmincba bőven befért, de utóbbit egy másodperccel verte jóval tapasztalatlanabb honfitársa, Samuel Kolega (18.). Erik Readtől (22.) nagyszerű kezdés után láthattunk szokott hibát. Nem tudta befejezni a futamát Luke Winters, Koyama Yohei és a kiválóan, de túl nagy tempóval kezdő Joaquim Salarich sem.

forrás: ici.radio-canada.ca

Magasabb rajtszámmal a bolgár Kamen Zlatkov (20.) szerepelt a legjobban, ezzel Bulgáriából két síző várta 20-ból a folytatást. Az óriásműlesikló Alexander Schmid (23.) alig pár VK-szlalommal a háta mögött ismét bizonyította, hogy remekül tud síelni sűrűbb tűzésben is. Belgiumban is örülhettek, Marchant-tól is alig maradt el honfitársa, Dries van den Broeck (27.). Harmincban zárt a lengyel Michal Jasiczek (43-assal 30.) és a VK-ból már ismert Jung Donghyun (29.) is, aki utolsóként maradt 3 másodperces hátrányon belül.

A legmagasabb rajtszámmal, 49-essel viszont Szőllős Barnabás (28.) fért be a legjobb harmincba! A 49-essel síző Barni talán kissé lassabban kezdett, de ahogy nehezedett a pálya, kezdett ő is mindinkább elemébe kerülni. A pálya második felével biztosította be végérvényesen az újabb remek futamhelyezést.

forrás: Hungarian Ski Association/Facebook

Kékesi Márton (40.) személyében a magyar csapatot is képviselte síző. A sérülésből visszatérő, és így olimpiai csapattagságot kiharcoló Marci az óriás után ezúttal sem ment a korábban megszokott kockáztatós menettel. Sokkal jobban figyelt arra, hogy biztos célba érjen.

Az időjárás változatlan maradt a második futamra is, a tűzés viszont már közel sem. Jacques Theolier, az olaszok francia nemzetiségű trénere tűzhette a kapukat, ottani idő szerint délutánra. A széttűzött kapuk helyett egy nagyon „haladós”, bujkálós pálya várt a sízőkre. Elsősorban a lépten-nyomon előforduló vertikális kapuk sora határozta meg a pályát, egyértelműen Razzolinak próbálva kedvezni.

Michal Jasiczek menetéből élesben is kiderült, egy nagyon tempós, alig széttűzött pálya vár a mezőnyre, ami nem a technikája, hanem a nagy lendület lehetősége miatt babrálhat ki a sízőkkel. A lengyel egyébként egy állóra fékezéssel együtt is célba síelt, utólag kiderült – szabálytalanul. Jung Donghyunt (21.) többször láthattuk már világkupán is, ehhez mérten síelt végig.

forrás: sport365.hu

Szőllős Barnabás (23.) ezzel a menettel ezúttal nem is tudta felvenni a versenyt, de összességében ismét tanúbizonyságot tett remek formájáról és technikájáról. Remekül haladt a tempós pályán, és gond nélkül ért célba. Ezzel ő lett az egyetlen síző az idei olimpián, aki mind az öt egyéni számban célba ért, és mind az ötször a harmincban végzett. Szívből gratulálunk ehhez a nagyszerű teljesítményhez!

Dries van den Broecke menete két kapuig tartott, a másodikra rálépett. A világkupa rendszeres pontszerzője, Matej Vidović (20.) hozta a papírformát és megelőzte Jungot. Marco Schwarz (17.) talán az egész olimpián első értékelhető szlalomfutamát síelte. Nagyobb tempót tudott hiba nélkül elvállalni, mint az eddigi sízők. Nagyobb előrelépés várt rá. Armand Marchant-t (22.) nem is fejtett ki nagyobb ellenállást, rögtön át is ugrotta az osztrák. Alexander Schmid (19.) ismét megmutatta, nincs elveszve a szlalompályán sem. A pálya közepéig tartott ki három tizedes előnye Schwarz ellenében.

forrás: CroSki/Facebook

Erik Read (24.) nagy tempója egy szektorig tartott ki, utána hatalmasat hibázott, megforgott két kapu közt. Becsületből viszont lesíelt. Filip Zubčić (18.) a záró szakaszig tartotta az osztrákot, köszönhetően nagy lendületének. Az utolsó szektorban viszont sok éllel kellett ezt korrigálnia, így nem vette át a vezetést. Kamen Zlatkov sokáig szépen tartotta magát, nagyjából a pálya közepén viszont kapura lépett. Luca Aerni (14.) hat tizedes előnyével nem gazdálkodni akart, hanem tovább növelve azt előre felé tekintett. Már másodperc körüli előnyt mutatott az óra, de a végén ő sem tudott olyan kevés éllel lejönni, mint Schwarz, abban a szakaszban maradt 2-3 tized. A meglepő az volt, hogy Samuel Kolega (15.) végig hol minimális előnyben, hol minimális hátrányban síelt. Minden esélye megvolt a vezetésre, de az utolsó szektortól ő is megrettent kissé.

Alex Vinatzer semmit nem védett, őrült tempóval próbált lerongyolni a pályán. Túlságosan elvitte a hév, megbillent és kiesett. Dave Ryding (13.) inkább síelt ésszel, végig tartani tudta Aernit, de az utolsó szektorban benne hagyott ő is. Tizenöt sízőt követően így Ryding vezetett, Aernit és Kolegát megelőzve. A reklámszünetet követően pedig már olyan sízők következtek, akik nagy menettel, és kis szerencsével már a dobogóig is előretörhettek akár.

forrás: blick.ch

Alexis Pinturault (16.) volt ebből a sorból az első. Ezen a gyors pályán viszont technikai tudása kevésbé jött ki, ráadásul volt egy nagy hibája is, ami miatt lelassult. Atle Lie McGrath (31.) viszont megérezte a kínálkozó lehetőséget, de pár kapu után belehibázott, és megforgott lécei. Becsületből visszamászott, de tíz másodperc fölötti hátránnyal ért célba. Jó barátja és gyakori edzéstársa váltotta Rydingot az élen: Daniel Yule (6.). A svájci nagy elánnal síelt végig, hibát nem vétett, és a záró szakaszon sem fékezett erősebbeket. Az eddigi legjobb futammal ugrott az élre.

Mint fentebb írtuk is, a pálya vélhetően Giuliano Razzoli (8.) kedvére lett tűzve. Ugyan nem ment rosszul az olasz, és bár a záró szakaszon még egy tizeddel jobb is volt a svájcinál, de a vezető helyét megtartani nem tudta. Ramon Zenhäusern (12.) szereti a laposabb, bujkálós pályákat, de formája egyszerűen nincs azon a szinten jelenleg, hogy átvegye a vezetést egy ilyen szintű Yule-menet ellenében. Aleksander Horosilov (10.) már másodpercen belüli hátránnyal indult Strolzhoz képest. Ugyan a felső laposabb szakaszon egyből hátrányba került, a meredeken villantott még technikai tudásából.

forrás: blick.ch

Albert Popov (9.) is hasonló utat járt be, azaz előnye gyorsan elfogyott, de utána szépen tartotta Yule idejét. Minden esélye megvolt, hogy egy sízőt a hátralévők közül megelőzzön és tízben végezzen. Tommaso Sala (11.) nem merte engedni a léceit, azt tartotta szem előtt, hogy célba érjen. Ez sikerült neki, joggal örülhetett ennek. Michael Matt rögtön az első vertikális előtt hibázott, amit így rosszabb oldalról kezdett, így a rákövetkező kapuba már nem fért be.

Clément Noël (1.) óriási tempót vállalt el. Ugyan voltak kisebb korrigálásai, de ezek mind a hatalmas sebességből ébredtek, így ebben nemhogy idő nem maradt, sokszor itt is tovább építette előnyét. Az addigi legjobb második futammal állt az élre. Ez már az a futam volt, amivel adott esetben nemcsak a dobogó, hanem a győzelem is karnyújtásnyira került, még a hatodik helyről is. Igaz, lemaradása mindössze 38 századmásodperc volt Strolz-cal szemben.

forrás: blick.ch

Linus Straßer (7.) gyorsan kezdett, utána viszont nem tudta azt a tempót tartani, mint a francia. Reálisan a pillanatnyi dobogóért harcolt, amit pár századdal meg tudott tartani. Loïc Meillard (5.) remekül kezdett, rávert még Noëlre is! Utána ugyan Noël került már előnybe, a svájcinak volt egy rontása is, de Yule-t hátrébb tudta szorítani eggyel a második helyért. A kérdés az volt, ezzel a menettel lehet-e kettőt előzni az éremért.

forrás: santamariatimes.com

A szám világbajnoka, Sebastian Foss-Solevåg (3.) túlságosan szépen próbált síelni. Ennek megfelelően nem is hibázott, de gyorsasága sem volt meg Noël ellen. A pillanatnyi második helyért harcolt, azt meg is szerezte. Ezzel Noël már érmes volt. Henrik Kristoffersen (4.) egy szektor alatt megduplázta 36 százados előnyét. A meredekig elfogyott az előny, majd épp ott, a végén jöttek a hibák, így Foss-Solevåg vált biztos norvég érmessé.

A kérdés az volt, nyer-e Noël, vagy Strolz a kombinációnál is nagyobb meglepetést okozva még egy aranyérmét nyer. Johannes Strolz (2.) ezúttal nem kezdett nagy hibával, de nem is tudta hozni a francia űridejét. Ha a franciát kivesszük az egyenletből, így is nagyszerű futamot síelt Strolz, az nem volt kérdés egy pillanatig sem, ha célba ér, övé az ezüst. Kiesés közelébe pedig egy pillanatra sem került, így megszerezte a második helyet, Clément Noël pedig olimpiai bajnok lett!

forrás: krone.at

Kékesi Márton (33.) ezúttal kevésbé fogta vissza magát, így a 40. helyről a 33.-ra lépett elő, nem sokkal elmaradva négy évvel ezelőtti 30. helyétől. Marcinak is gratulálunk az olimpiai teljesítményhez, amit sérüléséből visszatérve tudott elérni Pekingben.

Clément Noël első érmét szerezte felnőtt világversenyről. 2018-ban egyébként hasonló jellegű pályán, akkor 20 évesen, élete első olimpiáján mindössze négy századdal maradt le Matt mögött a bronzéremről. Világbajnokságokon azonban eddig nem volt szerencséje a franciák szakági specialistájának.

Ugyan Szocsi óta mindenki Pinturault-tól várta, végül mégis Noël szerzett Torino után ismét alpesi olimpiai bajnoki címet a franciáknak. Akkor hatalmas meglepetésre Antione Dénériaz szerzett aranyérmet lesiklásban. Míg szlalomban egy hét híján kereken húsz éve, Salt Lake Cityben ünnepelt francia a dobogó tetején. Akkor Jean-Pierre Vidal győzött honfitársa, Sébastian Amiez előtt. Azóta francia érem sem született a szakágban, egészen a mai napig.

A 24 éves Remiremontból, a Vogézekből származó síző a már említett pyeongchangi olimpia óta valósággal berobbant a műlesikló elitbe. 2019-ben megszerezte első dobogóját, majd Wengenben és Kitzbühelben első győzelmeit is. Az elmúlt szezonnal bezáróan mindhárom, azóta eltelt télen minimum két győzelmet és négy dobogót minden szezonban számlált. Az elmúlt három szezonban mindig a szakági világkupa második helyén végzett. Idén viszont mindössze 6. a pontversenyben. Csak a szezon első versenyét nyerte meg, egy hétre rá győzelmet érő menetben esett ki a verseny utolsó kapujánál. Azóta kereste a formáját, kiesések és kiesésekkel felérő hibák sora következett egész januárban. Ennek a hullámvölgynek a vérére tett pontot Noël, nem is akárhogy! Ha a VK-versenyeket nézzük, Noël egyébként az első, aki a szezonban két szlalomot tudott nyerni.

Ahogy reggel a teljes osztrák sajtó is megírta, Johannes Strolz meséje tovább folytatódik Pekingben. Teljes történetéről írtunk már kombinációs aranyérme után, lássuk most csak idei szezonját! Tavaly, Kranjska Gora-i kiesése után nem került be az osztrák keretbe, ami Ausztriában a nemzeti csapatból és mögött A-, B- és C-csoportból áll, a 2021-2022-es szezonban összesen 57 férfi sízővel. Mivel nem volt benne ebben a bő félszáz sízőben, így elvesztett minden pénzügyi és logisztikai támogatást. Az Ausztriában egyébként nagy hagyománnyal bíró sportrendőri állása megmaradt, de nyáron már aktív járőrszolgálatot kellett teljesítenie Vorarlbergben, hogy finanszírozhassa a soron következő szezont, amikor még egyszer utoljára, 29 évesen megpróbál eredményt elérni.

Így jutottunk el novemberben Reiteralmra, ahol az alapemberek mögött fennmaradó VK-rajthelyeket osztották el a szezon eleji fordulókra, egy háziverseny keretében. Itt mászott vissza a világkupába Strolz, a „hátsó ablakon”. Ez persze csak rajthelyet ért, támogatást és kerettagságot továbbra sem. Mint ismert, léceit maga készítette elő, szállásról, utazásról maga intézkedett. Két pontnélküli verseny után jött az adelbodeni győzelem, ami után még nem volt biztos indulása az olimpián, azt kitzbüheli 5. helyével biztosította. Halkan jegyezzük meg, ha nincs Pertl sérülése, akkor ilyen eredménysor mellett sem kizárt, hogy otthon maradt volna. A hírek szerint technikai támogatást most már kap, de léceit továbbra is maga készíti fel a versenyre. Nagy elégtétel lehet számára, hogy ha ma nincs a rajtba, akkor Schwarz 17. helye lett volna az osztrákok legjobb eredménye.

A 30 éves Sebastian Foss-Solevåg kisebb hullámvölgyek után tavalyelőtt stabilizálta formáját, majd tavaly még egy fokot feljebb lépve folyamatosan dobogós és győzelmi esélyekkel síel már a norvég. Tavaly megszerezte karrierje első VK-győzelmét, majd rá néhány hétre, Cortina d’Ampezzón remek második futammal világbajnoki aranyérmet nyert a számban. Harmadik olimpiáján síel épp, 2014-ben Kostelić-csel holtversenyben a 9. helyig ugrottak előre harmatgyenge első futam után, míg négy éve 5. helyről várta a folytatást, de rontott második futammal a 10. helyig csúszott vissza.

forrás: fvn.no

Azonban nem teljesen eredménytelen, ami az olimpiákat illeti. A négy éve debütáló csapatversenyen Foss-Solevåg is tagja volt a bronzérmet szerző norvég csapatnak. Az aranyesélyes norvég csapatnak várhatóan szombaton is tagja lesz. Az idei olimpián a norvég különítmény harmadik alpesi érmét szerezte, az elsőt, amit nem Kilde szerzett meg. Műlesiklásban legutóbb Szocsiban állt norvég a dobogón, akkor Henrik Kristoffersen szerzett szintén bronzérmet.

Holnap az utolsó egyéni számmal, női alpesi összetettel folytatódik a sízők programja Pekingben.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s