Megnyerte a B-döntőt, 6. a magyar férfi short track váltó

Szerdán zárult a rövidpályás gyorskorcsolya programja Pekingben, a női 1500 méteres versenyekkel, benne Jászapáti Petrával és Kónya Zsófiával, valamint az 5000 méteres férfi váltókkal, Magyarországgal a B-döntőben. A váltó ezúttal zökkenőmentesen versenyzett, futamát nyerve a pontszerző 6. helyen végzett. A lányok nem zártak szerencsés napot, Zsófit a negyed-, míg Petrát az elődöntőben büntették.

Az utolsó versenynap híre volt, hogy a sokáig a tesztekkel és karanténnal küzdő, eredetileg az olimpia főbírójának kijelölt Pádár Beáta egy videóbírós versenynap után mára elfoglalhatta  a főbírói posztot a jégen. Mint egyébként később látni fogjuk, ez nem feltétlenül jelentett mégsem sok előnyt a magyar versenyzők számára.

1500m – Jászapáti Petrával és Kónya Zsófiával

A negyeddöntőben, ahonnan még a futamok első három helyezettje jutott biztosan tovább, Jászapáti Petra remekül kezdett. Rövid ideig a mezőny végéről szemlélte az eseményeket, majd az egyik fő esélyes koreaival együtt előzte a mezőnyt. Ezt követően kínai ellenfelével előzgették egymást a vezetésért. Ugyan a koreai mindenkit lehagyott 4 körrel a vége előtt, de Petra pedig közben maga mögött tudta tartani kínai ellenfelét, nem is volt kérdés a végén, hogy a biztos továbbjutást jelentő első három hely valamelyikén végez.

forrás: origo.hu

Kónya Zsófia sokáig első háromban korcsolyázott, de a hajrá kezdetét jelző ritmusváltáskor lemaradt. A hátsó négyesben korcsolyázott, de ennek a sornak is a végén, így bár egy ki csúszás miatt futama ötödik helyén ért célba, nem jutott tovább. Ráadásul még az élbolyban haladásakor videóztak ki szabálytalanságot Zsófi esetében, így büntetéssel fejezte be az olimpiát. Mi sem, ő sem igazán értette, ez a mozdulat miért ért büntetést is.

forrás: index.hu

Petra az elődöntő elején hátulról figyelt ismét, majd szépen lopta előre magát, nagyjából féltávig. A hajrában megindult a tülekedés, és egy fordulóban Petra előzés közben meglökte japán ellenfelét. Így ugyan a harmadik helyen ért célba, de utólag büntették emiatt. Így keserű szájízzel ért véget a magyarok egyéni szereplése Pekingben.

5000m váltó – Liu S., Liu S.S., Krueger J-H., Nógrádi B.

A B-döntőben láthattuk az utolsó magyar korcsolyázást az olimpián. Az összeállítás az elődöntőhöz képest nem, a taktika viszont változott. Ezúttal egészen a hajráig egy ritmusban váltottunk japán és holland ellenfeleinkkel. Nagyon sokáig együtt halad a három váltó. Hol egyik, hol másik csapat állt az élre.

forrás: nemzetisport.hu

Nagyjából 10 körrel a vége előtt váltottak ritmust a hollandok, és előzték vissza a magyar váltót. Nógrádi Bence ezúttal az utolsó váltásra is jól tartotta magát, sikerült a váltás John-Henry Kruegerrel, aki ezúttal fél körrel előbb váltotta Bencét. Négy körrel vége előtt viszont így is nagy előnyre tettek szert a hollandok a korai hajráindításnak köszönhetően. Krueger már tartotta a távolságot, de leváltása után így is nehéz feladat várt előbb Ádóra, majd Sanyira. Ádó visszazárkózott lőtávolon belülre, majd Sanyi remek hajrával, az utolsó fordulóban bebújva előzte a holland váltót, és hozta be minimum hatodik helyre a magyar váltót.

forrás: player.hu

A döntőben öt csapat küzdött a győzelemért, sokáig szoros küzdelemben. A hajrá előtt a házigazda kínai váltó önhibájából kisodródott, maradt Korea, Kanada, Olaszország és az orosz csapat. Első kettő meg is lógott, utóbbi kettő pedig ádáz küzdelmet vívott a bronzéremért. Az élen álló kettősben már nem volt ennyire kiélezett a csata, a kanadaiak még tudtak sebességfokozatot váltani, és Koreát is lehagyva, magabiztosan nyerték a döntőt, aranyéremmel búcsúztatva Charles Hamelint.

forrás: cbc.ca

A döntőben nem volt kritikus incidens, így a végeredményt nem változtatták, azaz Kanada, Korea, Olaszország, a Orosz Olimpiai Csapat és Kína mögött Magyarország a 6., pontszerző helyen végzett. Ezzel a magyarok minden féri távon pontszerző helyen végeztek!

Utolsó short trackes versenybeszámolóként összegezzük is teljesítményüket:

Férfi 500m

1. Liu Shaoang

Negyeddöntő: Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry

Férfi 1000m

PEN. Liu Shaolin Sándor

3. Liu Shaoang

Negyeddöntő: Krueger John-Henry

Férfi 1500m

4. Liu Shaoang

6. Liu Shaolin Sándor

11. Krueger John-Henry

Férfi 5000m váltó

6. Magyarország

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence

tartalék: Varnyú Alex

Női 500m

7. Jászapáti Petra

Előfutam: Kónya Zsófia

Női 1000m

8. Jászapáti Petra

Előfutam: Kónya Zsófia

Női 1500m

Elődöntő: Jászapáti Petra

Negyeddöntő: Kónya Zsófia

2000m mixváltó

3. Magyarország

Jászapáti PetraKónya Zsófia,

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry

Szívből gratulálunk a teljes magyar csapatnak az eddigi legsikeresebb magyar téli olimpiai szerepléshez és egyben szurkolóként nagyon köszönjük a remek élményeket!

borítókép forrása: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s