12 év után újra olimpiai bajnokok az osztrákok!

Folyamatosan változott az állás a pekingi nagysáncos csapatversenyen, amelyen végül az osztrákok győzedelmeskedtek! Ausztria a 2010-es vancouveri olimpia után vallhatja magát újra olimpiai bajnoknak. Az ezüstérmes Szlovénia lett, míg a bronzérmet végül Németország szerezte meg. Norvégia 8 tized ponttal maradt le az éremről!

Záróeseményéhez érkezett a pekingi Olimpia, legalábbis ami a síugrást illeti. Már csak a férfiak nagysáncos versenye maradt hátra, amely a verseny előtt egy elég sokismeretlenes egyenletnek tűnt. Esélyesnek számítottak az osztrákok, akik a szezon egészét tekintve kiegyensúlyozottan szerepeltek csapat szinten. A németek és norvégok a mezőny legerősebb csapatainak számítanak, viszont az Olimpia eddig, különösen a németek számára, nem éppen úgy alakult, mint tervezték. A szlovének ezzel ellentétben, a női és férfi szakágat együttvéve vezetik a síugró versenyek tekintetében az éremtáblát, és az Olimpia előtti hetekben is kiemelkedtek a mezőnyből. A japánok is éremesélyesek voltak Ryoyu Kobayashi, immáron olimpiai bajnok vezetésével, és ne feledkezzünk meg a lengyelekről sem, akik Pekingre egész jó formába kerültek.

Izgalmasnak ígérkezett tehát a csapatverseny, amelyen népes mezőny vett részt, 11 nemzet. A versenyt megbonyolította a szél, így vontatottan, szünetekkel tarkított volt a sorozat. Az első csoport után Norvégia (Halvor Egner Granerud 138m) vezetett Szlovénia (Lovro Kos 134m) és Oroszország (Danil Sadreev 128,5m) előtt! Ekkor Németország, Ausztria, Japán volt a további sorrend.

Már a második csoport is hozott némi változást. A próbasorozatban második helyen végző Daniel André Tande nem fogott ki jó körülményeket, 130,5 méterig repült, de ígyis maradtak a szlovének előtt. Igaz, csak fél ponttal. Míg az osztrákok (Daniel Huber 130,5m) feljöttek a harmadik helyre, de a hátrányuk már 18 pont volt a norvég és szlovén kvartetthez képest.

A harmadik csoportban Timi Zajc (124m) gyenge ugrását követően is Norvégia maradt a második, de Robert Johansson (125,5m) ugrása sem volt acélos. Az osztrákok és a németek viszont Jan Hörl (133m) és Markus Eisenbichler (136m) révén kihasználták a szlovén és norvég csapat gyengébb teljesítményét. Ausztria feljött 9 ponton belülre, a németek hátránya ekkor 15,8 pont volt Szlovéniához képest.

A szlovének végül maradtak az élen (Peter Prevc 129m), de mögöttük a második helyen változás történt. Az újdonsült olimpiai bajnok, Marius Lindvik (121m) nem muzsikált túl jó, emiatt a norvégok hátránya majdnem 11 pontra nőtt. Őket így megelőzték az osztrákok Manuel Fettner 128 méterével. Így az első négy Szlovénia, Ausztria, Norvégia, Németország volt. A három csapat, akiktől búcsút vettünk az első sorozat végén Kína (nem meglepő módon), az Egyesült Államok és Csehország volt.

A második sorozatra megérkezett az erősebb hátszél, ami miatt az ugrások hossza is dramatikusan lecsökkent és át is rendeződött az élmezőny. Az osztrákok (Stefan Kraft 121,5m) átvették a vezetést, a második Szlovénia (Lovro Kos 120m) volt, a harmadik maradt Norvégia (Halvor Egner Granerud 118,5m). Míg a lengyelek feljöttek a negyedik helyre Piotr Zyla 125,5 métere után.

A folytatásban újra és újra változott a helyzet Szlovénia és Ausztria között az élen, és egyre szorosabb volt a csata a norvégok és a németek között is. A második csoport után még 12 ponttal voltak elmaradva a németek, de az utolsó csoport előtt ez a különbség kevesebb mint 3 pontra olvadt Markus Eisenbichler 139,5 métere után. A norvégok közül a második sorozatban Robert Johansson (136,5) magaslott ki, aki pont Eisenbichlerrel egy csoportban ugrott. A többiek eléggé halvány teljesítményt mutattak. Az utolsó csoportban Marius Lindvik (126,5m) és Karl Geiger (128m) döntöttek a bronz sorsáról. A két nemzet között mindössze 8 tized pont döntött, ezúttal a németek javára.

Az aranyért folytatott harc is csak az utolsó pillanatban dőlt el. Miután Jan Hörl 137,5 méterig repült az utolsó előtti csoportban, az osztrákok 5 ponttal átvették a vezetést a szlovénektől (Timi Zajc 126m). De semmi sem volt veszve, Peter Prevc ugyanis hozta a kötelezőt 127 méterrel. Ezután minden szem Manuel Fettnerre szegeződött.

A sógorok 36 éves versenyzőjének 128 méteres ugrása zárta a versenyt, amivel nem volt kérdés, hogy a csapat előnyből érkezve az utolsó ugrásra, megnyeri a versenyt. A 2006-os torinói és a 2010-es vancouveri után a 2022-es pekingi kvartett (Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl, Manuel Fettner) is hozzászokhat a kifejezéshez, hogy olimpiai bajnoknak hívja magát!

Végeredmény

HELYCSAPATPONTSZÁM
1.Ausztria942,7
2.Szlovénia934,4
3.Németország922,9
4.Norvégia922,1
5.Japán 882,8
6.Lengyelország880,1
7.Orosz Olimpiai Bizottság 806,5
8.Svájc791,5

Részletes eredmények

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s