Éremcsaták Kínában — az olimpia síugró programja

Magyar idő szerint csütörtök délelőtt megkezdődnek a síugrók hivatalos edzései a Pekingi téli olimpián. A versenyeket az alpesi sít kivéve a többi havas szakággal egyetemben Zhangjiakouban rendezik majd, ahol erre a célra egy teljesen új sáncot építettek a kínaiak.

A Snow Ruyi National Ski Jumping Centre névre hallgató létesítménnyel a résztvevők többsége csak a napokban ismerkedik majd meg az edzéseken, ugyanis eddig elég minimálisan volt csak lehetősége a nemzetközi mezőnynek kipróbálni az olimpiai versenyeknek otthont adó sáncokat. A tavalyi szezonban ugyan terveztek egy előolimpiai világkupa-hétvégét, ám ez a pandémia miatt elmaradt, így az eddigi egyetlen nemzetközi verseny a decemberi COC-hétvége volt eddig Zhangjiakouban, ahol viszont a legjobbak nem álltak rajthoz, hiszen párhuzamosan zajlott a VK is.

A helyszín érdekessége, hogy viszonylag magasan, 1600-1700 méteren fekszik a tengerszint felett, jóval magasabban, mint az európai sáncok általában. Ilyen szempontból a komplexum egy másik olimpiai helyszínnel, a 2200 méteren fekvő Park Cityvel áll inkább rokonságban. Részben ennek is köszönhető, hogy éjszakánként gyakori, hogy bőven fagypont alá hűl a levegő, és az előrejelzések szerint a versenyeket is nagy eséllyel kemény mínuszokban (akár jócskán -10 fok alatti hőmérsékleten) rendezhetik meg.

Sánc adatok

Snow Ruyi National Ski Jumping Centre
Normálsánc
Zsűritávolság (HS): 106
K-pont: 95 m
Férfi sáncrekord: 102,5 m Yuya Yamamoto (JPN), 2021. 12. 03.
Női sáncrekord: 101,5 m Diana Toropchenova (RUS), 2021. 12. 05.
Nagysánc
Zsűritávolság (HS): 140
K-pont: 125 m
Férfi sáncrekord: 141 m David Siegel (GER), 2021. 12. 05.

Ami a programot illeti, idén minden korábbinál több, öt számban avatnak majd olimpiai bajnokot, ugyanis a három hagyományos férfi versenyszám (normálsánc, nagysánc, csapatverseny) és a 2014-ben Szocsiban debütáló női verseny mellett, idén először vegyes csapatversenyt is rendeznek, a női egyénihez hasonlóan a kisebbik sáncon. Bár távol-keleti helyszínről van szó, az időzítés azért Európából nézve sem olyan rossz, ugyanis a versenyek helyi idő szerint este kezdődnek majd, ami magyar idő szerint nagyjából dél körüli kezdést jelent (ez hétvégén persze ideális, hétköznap, munka- avagy iskolaidőben nem annyira).

Ami az éremosztó számokat illeti, a női egyéni verseny szombaton, a férfi normálsánc vasárnap, míg a vegyes csapatverseny hétfőn kerül megrendezésre. A jövő héten aztán nagysáncon már csak a férfiak ugranak majd, az egyéni versenyt szombaton, a csapatversenyt pedig a rákövetkező hátfőn rendezik.

Program – Peking, normálsánc

Február 3. csütörtök
10:30 Hivatalos edzés, nők
13:00 Hivatalos edzés, férfiak

Február 4. péntek
4:00 Hivatalos edzés, nők
7:00 Hivatalos edzés, férfiak

Február 5. szombat
6:15 Próbasorozat, férfiak
7:20 Férfi normálsánc kvalifikáció
10:45 Próbasorozat, nők
11:45 Női egyéni verseny

Február 6. vasárnap
8:00 Hivatalos edzés, nők
11:00 Próbasorozat, férfiak
12:00 Férfi normálsánc egyéni

Február 7. hétfő
11:30 Próbasorozat, vegyes
12:45 Vegyes csapatverseny

Rajtlista, nők
Rajtlista, férfiak

Live-ticker, női
Live-ticker, férfi edzés, kvalifikáció
Live-ticker, férfi normálsánc verseny
Live-ticker, vegyes csapat

Program – Peking, nagysánc

Február 9. szerda
11:00 Hivatalos edzés, férfiak

Február 10. csütörtök
11:00 Hivatalos edzés, férfiak

Február 11. péntek
10:45 Próbasorozat, férfiak
12:00 Férfi nagysánc kvalifikáció

Február 12. szombat
11:00 Próbasorozat, férfiak
12:00 Férfi nagysánc egyéni

Február 13. vasárnap
12:00 Hivatalos edzés, férfiak

Február 14. hétfő
11:00 Próbasorozat, férfiak
12:00 Férfi csapatverseny

Live-ticker, férfi edzés, kvalifikáció
Live-ticker, férfi nagysánc verseny
Live-ticker, vegyes csapat

Így áll az összetett

Az olimpiai versenyek nem részei a VK-sorozatnak, így az összetett állásnak itt csak az indulási sorrend meghatározásánál lesz jelentősége (a szokásos módon, a ranglista szerint felfelé haladva jönnek majd az ugrók). Ennek ellenére érdemes emlékeztetőül ránézni ezekre a táblázatokra, hiszen ebből az előzetes esélyek azért elég jól kiolvashatók.

A férfiaknál Karl Geiger és Ryoyu Kobayashi vív jelenleg ádáz csatát a nagy kristálygömbért, így természetesen ők ketten ott vannak a legnagyobb esélyesek között, de a pillanatnyi formák alapján (a legutóbbi négy versenyből, amin rajthoz állt, hármat megnyert) Marius Lindvik is topfavoritnak mondható az egyéni számokban. Ezzel együtt, mivel az aranyérmek sorsa itt egyetlen napon dől el, mindig benne van a pakliban egy meglepetés eredmény is, ráadásul idén ilyen szempontból kifejezetten kiegyenlített a férfi mezőny, eddig ugyanis nem kevesebb, mint nyolc ugró tudott nyerni legalább egyszer az évad során.

Csapatban is viszonylag kiegyenlített eddig a küzdelem, a szezon három csapatversenyéből kettőt Ausztria, egyet pedig Szlovénia nyert (ez utóbbi volt az egyedül igazán sima), de alighanem számolni kell a Nemzetek kupáját jelenleg vezető németekkel és a címvédő Norvégiával is, akik harmadikok a tabellán.

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Karl GEIGER1189
2.Ryoyu KOBAYASHI1186
3.Halvor Egner GRANERUD910
4.Marius LINDVIK903
5.Anze LANISEK 657
6.Markus EISENBICHLER644
7.Jan HÖRL 543
8.Stefan KRAFT493
9.Daniel HUBER449
10.Cene PREVC 436

VK összetett (részletes)
Nemzetek kupája

A női VK-szezont eddig egyértelműen az osztrák Marita Kramer uralta, aki viszont a lehető legrosszabbkor elkapva a covidot nem lesz ott az olimpián (ahogy egyébként Jacqueline Seifriedsberger sem az osztrákoktól). Az osztrák klasszis távollétében ugyanakkor kiegyenlített csata várható az aranyéremért. Ezt egyébként talán még akkor is elmondhatnánk, ha Kramer is itt lenne, hiszen bár a győzelmek számában (6) is fölényesen vezet, ezek közül négyet is nagysáncon aratott (megnyerve minden ilyen versenyt, ahol elindult), viszont a női versenyt normálsáncon rendezik, ahol sokkal inkább fel tudták venni vele a versenyt a többiek. Eddig Katharina Althaus, Ema Klinec, Nika Kriznar és Sara Takanashi nyertek még legalább egyszer a szezonban, így most is elsősorban őket említhetjük aranyesélyesként.

Vegyes csapatversenyből eddig egyet rendeztek az idei világkupában éppen a legutóbbi hétvégén Willingenben, amit fölényesen nyertek a szlovénok. Ugyanakkor itt is igaz, hogy azt a versenyt nagysáncon rendezték, a kisebbiken lehet, hogy valamelyest más képet látunk majd. Ezzel együtt kétségtelenül délnyugati szomszédaink a szám favoritjai, de azért az osztrákok (még tartalékosan is) erős csapatot tudhatnak magukénak, és a japánok, a németek vagy a norvégok is odaférhetnek az elejére.

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Marita KRAMER870
2.Katharina ALTHAUS698
3.Ursa BOGATAJ601
4.Ema KLINEC575
5.Nika KRIZNAR 561
6.Sara TAKANASHI447
7.Silje OPSETH 436
8.Daniela IRASCHKO-STOLZ329
9.Eva PINKELNIG253
10.Jacqueline SEIFRIEDSBERGER 216

VK-összetett (részletes)
Nemzetek kupája

Borítókép: chindaily.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s