Sífelvonó (Garmisch)

A jövő csütörtökön kezdődő téli olimpia előtt a férfiak már nem versenyeznek, a női lesiklók viszont még egy teljes hétvégével hangolnak Pekingre. Már akiknél ez aktuális, hiszen Sofia Goggia mellett a térdsérülése miatt az olimpiára is lemaradó Breezy Johnson, valamint a mentális gondokkal küzdő Lara Gut-Behrami sem utazott el Garmisch-Partenkirchenbe.

A hétvégi program:

Forrás: Culture Trip

Forrás: Los Angeles Times

Garmisch-Partenkirchen (női) históriája:

Az Arlberg-Kandahar-Rennen egyike az alpesi síelés legtradicionálisabb versenyének. Története 1928-ig nyúlik vissza, s az a különlegessége, hogy változó helyszíneken tartják meg. A debütálásra Sankt Antonban került sor, de volt már verseny Mürrenben, Sestriere-ben, Chamonix-ban és persze Garmisch-Partenkirchenben is.

A hőskorból a német Mirl Buchner emelendő ki, az ötvenes években versenyző német sízőnek sikerült elsőként a triplázás a garmischi Kandaharon. Akkortájt még a két tradicionális szakágban, vagyis lesiklásban és szlalomban, illetőleg a kettő összevetéseként működő kombinációban avattak bajnokot. A német síterepre a folytatásban meglehetőségen ritkán látogatott el a női mezőny, majd a hetvenes évektől kezdődően egy csaknem húszéves pauza következett. 1994-ben tértek vissza a nők Garmischba, azzal a tragikus hétvégével, s lesiklással, ami Ulrike Maier életébe került.

Az első felvételt egy nem túl ismert francia sportoló, Florence Masnada menetéről találtuk. 1995-ben élete első és egyetlen sikerét ünnepelte a Világkupában az amúgy kétszeres vb-bronzérmes síző.

Megint hosszabb szünet következett, hogy aztán 2010-ben a Világkupa-döntő keretében négyversenyes mamutprogramnak adjon otthont Garmisch. Egy évre rá világbajnokságot rendezett ugyanis a bajor helyszín, ahol Elisabeth Görgl duplázni tudott a gyorsasági számokban.

2013 volt Tina Maze rekordéve, amikor tényleg minden összejött neki. Mindegyik szakágban legalább egyszer győzni tudott, a lesiklást épp a Kandaharon húzta be.

A lejtő úrnője – legalábbis Vk-szinten mindenképp – Lindsey Vonn volt. Kilenc győzelmét megközelíteni sem tudta senki. Az alábbi videó a 2017-es lesikló sikerét elemezi Lara Gut viszonylatában.

A jelenlegi mezőnyből itt nyerte első versenyét Stephanie Venier, mégpedig 3 évvel ezelőtt. Ilyen magasságokba azóta sem került, sőt jelenleg ott tart, hogy szóba sem került neve az olimpia kerethirdetés kapcsán.

Rajta kívül még Corinne Suter győzött egy alkalommal (2020 Szuper-G), igaz, egyszer itt szenvedett sérülést, emlékei tehát nem egyöntetűen pozitívak. Lara Gut-Behrami összesen négy alkalommal diadalmaskodott itt, mindannyiszor Szuper-G-ben. A tavalyi dupla versenyes hétvégén mindkettőt megnyerte. Mentális feltöltődés céljából a mostanit hétvégén nem fogja szaporítani sikereinek a számát.

A sínemzetek olimpiai csapatai

Az alpesi nemzetek olimpiai csapatai

Az már jó ideje ismert volt, hogy a Svájc maximális 22 alpesi sízővel utazik Pekingbe. Az utolsó pillanatig olybá tűnt, hogy egyedüli nemzetként. Ami a hölgyek listáját illeti, a húzónevek (Gut-Behrami, Holdener, Gisin és Suter) mellett több olyan sportoló is fel került a névsorba, akik életük első világversenyükre készülnek. Gisin papíron valamennyi számban elindulhatna, de ez aligha fog bekövetkezni. Esetében az alpesi összetett lehet az olimpia csúcseseménye. A gyorsasági számokban Gut-Behrami és Suter szállíthat érmeket, de hogy rajtuk kívül kik startolhatnak el, alighanem az edzéseken derül fény, merthogy hat lesiklót vittek ki a helvétek, köztük az évad felfedezettjét, Kolly-t, valamint az olimpiai egyik lehetőséges meglepetésemberét, Rastot. Óriásban Lara, szlalomban Holdener szállhat harcba az érmekért. Gyaníthatóan a záróesemény, vagyis a csapatverseny nyújthat kárpótlást annak, aki esetleg egyéni versenyen nem bizonyíthat.

Aline Danioth, Andrea Ellenberger, Jasmine Flury, Michelle Gisin, Lara Gut-Behrami, Joana Hählen, Wendy Holdener, Noémie Kolly, Priska Nufer, Camille Rast, Corinne Suter.

Az olimpia egyik nagy sztárja lehet Marco Odermatt, aki akár három egyéni számban is révbe érhet a következő hetekben. Rajta kívül reálisan Feuztól (lesiklás) és Meillard-tól (kombináció) várható medália. Meglepetés lenne, ha a svájci szlalomosok pódiumra állnának Pekingben, bár amilyen hektikus ez a tél, még akkor ez is benne van a pakliban. Rogentin és Aerni közül az egyik alighanem csak a kombinációban kap szerepet. Kryenbühl és Simonet világszínvonalú síző, Rochat nagyot villantott januárban, mégsem kerültek a keretbe, hasonlóan a Szuper-G sérült szakági győzteséhez, Mauro Caviezelhez.

Luca Aerni, Gino Caviezel, Yannick Chabloz, Beat Feuz, Niels Hintermann, Loïc Meillard, Justin Murisier, Marco Odermatt, Stefan Rogentin, Daniel Yule, Ramon Zenhäusern.

A kvalifikációs időszak utolsó utáni percében megkapta a hiányzó 3 kvótáját Ausztria, így nyugati szomszédunk is teljes kerettel utazik Kínába. A nőknél a várakozások szerint alakult a kvalifikáció, jelesül a válogatott egyik húzóembere, a 2020 decemberében horrorbukást túlélt Nicole Schmidhofer nem tudta magát felhozni oda, ahol esése előtt teljesített. Hütter ellenben nagy erőfeszítések árán végre újra világversenyen szerepelhet. Rajta kívül hat lesikló tagja a keretnek, gyaníthatóan Conny és Rädler csak Szuper-G-ben, míg Scheyer és Tippler csak lesiklásban kap szerepet. De az is sanszos, hogy szétlövést tartanak az osztrákok az edzések során. A válogatottból bizonyára Siebenhofer síel majd a legtöbbet, extrém esetben az is elképzelhető, hogy a szlalom kivételével minden szakágban elindítják. Ami a technikai számokat illeti, nos, óriás-műlesiklásban visszafogott szereplésre van kilátás, és ezúttal szlalomban sem néz ki érem a sógorlányoknak. Még ha Gallhuber mintha rátalált volna a nyerő nyomvonalra, Truppe második menetei igencsak versenyképesek, Liensberger pedig az amúgy közepes idényét egy jó formaidőzítéssel még javíthatja.

Stephanie Brunner, Katharina Gallhuber, Katharina Huber, Cornelia Hütter, Katharina Liensberger, Mirjam Puchner, Ariane Rädler, Christine Scheyer, Ramona Siebenhofer, Tamara Tippler, Katharina Truppe.

Az osztrák férfi csapatnál az utolsó pillanatig nyílt versenyfutás zajlott a repülőjegyekért. Öt lesiklójuk közt nyilvánvalóan szétlövést terveznek Pekingben, viszont alighanem legalább egy számot mindenki síelni fog. Kriechmayr és Mayer pedig kettőt is, vaskos éremszerzési eséllyel. Leitinger kiválásával  sem tűnik gyengének az óriás-műlesikló csapat, a friss hús Haaser, valamint Feller is harcba szállhat a pódiumért. Az osztrákok is luxusként értékelték volna négynél több szlalomos kiutaztatását, ennek a szűkítésnek esett áldozatául az a Fabio Gstrein, aki adott esetben még a dobogóra is jó lett volna. Így a sérülés miatt jó időre kidőlt Pertl helyét Strolz vette át a csapatban. Az a Strolz, aki kiszorult a VK-csapatból, szponzorgondokkal küzdött, mígnem jött az az adelbodeni verseny. Schwarz és Feller mellett Michi’ Matt pozíciója eleve nem volt kétséges, amit egy meggyőző kitzbüheli versennyel végképp bebiztosított.

Stefan Brennsteiner, Manuel Feller, Max Franz, Raphael Haaser, Daniel Hemetsberger, Vincent Kriechmayr, Michael Matt, Matthias Mayer, Marco Schwarz, Otmar Striedinger, Johannes Strolz.

Az olaszok végül 9+7 kvótára voltak jogosultak a szisztéma szerint. Különösen a férfiak létszáma verdesi a felháborító kategóriát, minőségi sízők egész sora maradt távol az olimpiától. Ezzel együtt minden szakágban benne van az olasz éremszerzés esélye, lesiklásban Paris, óriásban de Aliprandini, szlalomban pedig Vinatzer pedig ott van a (titkos) esélyesek közt. Noha erősen kétséges indulása, Sofia Goggia ott van az utazók listáján. Ha valami csoda folytán összedrótozzák és ereje teljében startolhat, az szinte egy biztos aranyérem a taljánoknak. Ha nem, akkor viszont nehéz helyzetbe kerülhetnek a hölgyek, ha csak Brignone végre túl nem lépi árnyékát a világversenyeken, avagy Bassino meg nem ismételi egy évvel korábbi pazar másfél hetét.

Marta Bassino, Federica Brignone, Elena Curtoni, Nadia Delago, Nicol Delago, Lara Della Mea, Sofia Goggia, Anita Gulli, Francesca Marsaglia

Luca de Aliprandini, Christof Innerhofer, Matteo Marsaglia, Dominik Paris, Giuliano Razzoli, Tommaso Sala, Alex Vinatzer

Sztársízőjük, Pinturault eredményei dobták meg a francia férfi válogatott létszámát. A 10 fős névsor önmagában reális, csak ne lennének az olasz urak heten… Az összetett címvédője csalódást keltő szezont produkál, és nehéz feladat olyasfajta momentumot előcitálni, ami pozitívabbá tenné az olimpiai várakozásokat. Óriás-műlesiklásban harcban lehet az érmekért, kombinációban pedig ott van a legnagyobb esélyesek közt. A névsorra pillantva óriásban, szlalomban és Clarey révén lesiklásban lehetnek vérmes reményei a galloknak. Tessa Worley sokadik megújulásának lehettünk szemtanúi januárban, így benne van a pakliban egy karrierzárásnak sem utolsó nagy pillanat.

Camille Cerutti, Clara Direz, Corálie Frasse Sombet, Laura Gauche, Tiffany Gauthier, Romane Miradoli, Nastasia Noens, Tessa Worley

Nils Allegre, Matthieu Bailet, Johan Clarey, Mathieu Faivre, Thibaut Favrot, Blaise Giezendanner, Maxence Muzaton, Clément Noël, Alexis Pinturault, Cyprien Sarrazin

A német alpesi csapat 5 + 8 fővel érkezik Pekingbe. Kifejezetten népes létszámban, mérsékelt várakozásokkal. Favoritjuk nincs, halovány éremsanszos versenyzőből azért akad néhány. Az uraknál Baumannt emelnénk ki, akiben az egész szezonban benne volt „a futam”, eddig egy-egy hiba választotta el az igazán nagy dobástól. Óriás-műlesiklásban Schmid, szlalomban Straßer férhet fel a dobogóra. A csapatversenyben pedig jók lehetnek, hiszen a lányoknál négy erős paralleles is helyet foglal. Lena Dürr egyéniben is maradandót alkothat.

Emma Aicher, Lena Dürr, Jessica Hilzinger, Marlene Schmotz, Kira Weidle

Romed Baumann, Josef Ferstl, Simon Jocher, Julian Rauchfuß, Andreas Sander, Alexander Schmid, Dominik Schwaiger, Linus Straßer

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s