Kettős svájci siker a Hahnenkammrennenen

Beat Feuz sikerével zárult a mai lesiklás Kitzbühelben. A lassacskán a Streif legnagyobbjai közé emelkedő svájci mögött az összetettet uraló honfitársa, Marco Odermatt végzett, aki a traverzen dobta el a győzelmet. A házigazda osztrákok becsületét Daniel Hemetsberger mentette meg, aki dobogójával végképp megvette a jegyét Pekingbe. Mayer a 4., Kilde csak a 6., Paris a 7. helyen zárt. Bukás nélkül túlélte a mezőny a versenyt.

Fura egy évünk van, annyi szent, Wengenben és Kitzbühelben is dupla adagot kaptunk a legendás lesiklásból. Igaz, hogy mennyire valódi utódja a Hahnenkammrennennek a kombinációt elfelejtő kitzbüheli hétvége (persze ez nem is a helyszín, hanem az egész alpesi sísport hibája), azzal kapcsolatban lehetnek ellenvélemények, de a lényeg: hivatalosan ma jött el a “nagy verseny” ideje. Ausztriában manapság spártai fegyelem van, ez nemcsak a kötelező oltásból látszik, de abból is, hogy a katonaság egész éjjel dolgozott a pályára hulló hótömeg eltakarításában. A mezőnyt már tökéletes állapotok fogadták, nemcsak a hó, de a fagypont körüli, tiszta, szélcsendes idő is ideálisnak tűnt. Igaz, a top-30 vége felé megjelent a köd, de – nem megbántva a mezőny második felét – ez már vajmi keveset befolyásolt. A pálya törvényszerű romlása ennél többet jelenthetett, ma épp az alacsonyabb rajtszám bizonyult kicsivel jobb választásnak.

A kép forrása: http://www.laola1.at

Elnézve a szikrázó napsütést, hamar elgondolkodhattunk azon, vajon nem lőttek-e öngólt azok, akik magas rajtszámot választottak. Daniel Hemetsbergernek sok választása nem volt, de utólag örülhet annak, hogy elsőként rajtolt. Szépet ment, főleg a kezdés, a Mausefalle sikerült jól, és ez végül dobogót ért – bónuszként szinte biztos pekingi indulással (3.). Az egyre jobb formába lendülő Martin Čater ma nem találta a ritmust, végül a traverz kezdetén búcsúzott is. A pálya tetején több mint fél másodpercet hagyott Niels Hintermann (8.) is, de a csúszós részeken remek sebességet talált, egy jobb traverzzel talán a dobogó is meglehetett volna. A németek ma is szenvedtek, ezt elsőként Andreas Sander meneténél láthattuk (30.). Nagyon akart az örökifjú Johan Clarey, de a görcsös igyekezet a hatalmas tempó mellett olyan fékezésekhez is vezetett, melyek miatt ma nem kerülhetett dobogóra (5.). Bryce Bennett csúszni ma is nagyon tudott, ennél sokkal többet viszont nem lehet elmondani a menetéről (12.).

A kép forrása: https://apnews.com/

Utána jött viszont az első igazán látványos menet, ki más, mint Marco Odermatt előadásában. Remekül tartotta a tempót a csúszós részeken, remek íveket húzott, másodperces előnyt szedett be, ennek jó részét viszont otthagyta a Traversén. Egy győzelem ment el itt (2.). Max Franz jobbat ment, mint pénteken, de ezzel nem mondtunk nagyot, egyszerűen a tempó nem volt meg ma sem (14.). A svájciak viszont taroltak: Beat Feuz nagyjából tartotta Odermatt tempóját, ott is, ahol ez a legnehezebbnek tűnt, és bár a Traverse bejárata nála is pengeélen táncolt, jobb tempóval jutott el a célig honfitársánál (1.). Travis Ganong menete jó levezetés volt a reklámszünet előtt, ez a hétvége nem az amerikaiakról szólt (11.).

A kép forrása: https://apnews.com/

A második blokkot egy újabb kulcsmenet nyitotta, Aleksander Åmodt Kilde előadásában. Nem ilyen előadást vártak a norvégek, egy jól sikerült Mausefalle után elveszett a tempó, a dobogó aljáért harcolt csak, a Traversére érve egy látványos hibával végül erről is lemaradt (6.). A német csapat legjobbja lett ma Romed Baumann (15.), de ezt a hétvégét vélhetően csapatszinten szeretnék mielőbb elfelejteni. Nagyjából Kilde menetét másolta Matthias Mayer, lassabb Seidlalmmal, ám sokkal szebben sikerült Hausbergkantéval és Traverse-zel, viszont a századok nem voltak vele (4.). Újabb német menet jött pihentetésként, Dominik Schwaiger (22.) előadásában, majd Dominik Paris (7.) és Christof Innerhofer (9.) tömörítette a követőbolyt, és semmisítette meg az igazán komoly olasz reményeket. Paris már a Mausefallén megalapozta hátrányát, a Zielschussig minden szektorban kapta a tizedeket, Innerhofer pedig ma is a csúszós részeken kapott rengeteget. Vincent Kriechmayr is szektorról szektorra hagyta benn a tizedeket, ma is a középmezőnybe zuhant, ezzel gyakorlatilag biztossá vált az osztrákkeserítő kettős svájci siker (13.). Matteo Marsaglia biztató kezdés után tempót vesztett, s csak a mezőny végével küzdött (17.), az olimpiát görcsösen akaró Otmar Striedinger pedig túlvállalta magát a Hausbergkantén, és a Traversére már nem fért be. A top-20-at Ryan Cochran-Siegle, számára is a Traverse nyitánya jelentette a végállomást.

A verseny érdemi része ezzel tulajdonképpen véget is ért. Lassan egyre jobban látszódtak a ködfoltok a pálya tetején, vélhetően erősödtek a nyomvályúk a pálya egészén, no meg az ekkor indulók sem véletlenül szorultak 20-on túlra. Jared Goldberg legalább célba ért (19.), Boštjan Kline ezt sem mondhatta el magáról. Épphogy befért pontszerző helyre Blaise Giezendanner (29.), majd a brutális bukása után egész vállalható hétvégét produkáló Josef Ferstl érkezett (20.). James Crawford is behúzta a kötelező pontokat (23.), Mattia Casse viszont majd 4 másodpercet kapott (40.). Az utolsó jó menet Daniel Danklmaier nevéhez fűződik, ám vélhetően ez sem bizonyul elégnek az osztrák csapatba kerüléshez (10.). Urs Kryenbühl pontszerzése (24.) és Stefan Rogentin kissé talán meglepő gyengélkedése után (34.) Nils Allegre zárta a top-30-at (27.).

A kép forrása: https://apnews.com/

A 30-on túlról indulók csoportjánál nagy csodát ma már nem várhattunk. Az igazi csoda tulajdonképpen az volt, hogy az egyre ködösebb időben, kényszerű megszakítással ugyan, de mind az 51 indulón végigjutottak. Hatalmas dícséretet érdemel a szlovén olimpiai csapatba vágyó Miha Hrobat, aki 45-össel ért el 16. helyet. Pontokat szerzett még Maxence Muzaton (18.), Gilles Roulin (25.), Steven Nyman (21.), Guglielmo Bosca (28.) és Pietro Zazzi (26.). Ők szinte biztosan nem lehetnek ott az olimpián, szemben az egyik magyar híroldal által az olimpia lehetséges sztárjának nevezett angliai DJ-vel, aki felmenői révén jamaicai állampolgársággal bír, valamint jó matekképességekkel, így felfedezte a FIS-pontrendszer visszásságait…

A kép forrása: https://twitter.com/Ski_Austria_

Beat Feuz 202. Világkupa-versenyén 16. győzelmét és 57. dobogóját gyűjtötte be. Utolsó három győzelme mind a Streif lesiklásán született. A schangnaui sízőt 34 évesen sem lehet leírni. Hergiswil legismertebb lakóját, Marco Odermattot pedig 24 évesen sem lehet leírni, sőt… 90 verseny, 24 dobogó, 1200 ponttal kis túlzással már most megnyert összetett – Peking legnagyobbja lehet a szlalom kivételével mindenütt aranyesélyes helvét. Daniel Hemetsberger rengeteg sérülés után, 30 évesen, mindössze 26. Vk-versenyén szerezte meg élete első top-3-as helyezését.

A kép forrása: https://www.cbc.ca/

A lesikló Világkupában továbbra is sokesélyes a kristálygömbért folytatott küzdelem. Feuz 8 pontra megközelítette az élenálló Kildét, Odermatt egyetlen pontra a 3. helyen álló Mayert – és mindahányan 44 ponton belül vannak egymástól. Paris és Kriechmayr kissé leszakadni látszik, de matematikailag két versennyel a vége előtt még 8 síelő is odaérhet. Összetettben viszont lassacskán már számolgatni sem érdemes, Odermatt elképesztő formájára nem lehet ellenszere a mezőnynek.

A főcímkép forrása: https://apnews.com/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s