Keserédes olasz siker: Curtoni nyert, Goggia nagyot esett Cortinán

Továbbra is uralják az olasz lányok a gyorsasági számokat. Ezúttal Elena Curtoni nyert közülük versenyt, megelőzve Tamara Tipplert és Michelle Gisint. Federica Brignone ugyan a dobogóról pár századdal leszorult, de átvette a vezetést a szakági világkupában. Ami miatt viszont nem lehet teljes az olaszok öröme, hogy Sofia Goggia a mai versenyen bukott, és egyelőre sajnos kérdéses, térde sérülés nélkül vészelte-e át az esetet.

A szombati, szélviszonyok miatt lerövidített lesiklást ma szuper-G követte Cortina d’Ampezzóna, az Olimpia delle Tofanén. Az időjárás ma kegyeibe fogadta a versenyzőket: szikrázó napsütés mellett fagypont alatt maradt a hőmérséklet, és a szél is elállt. Utóbbi miatt az a helyzet állt elő, hogy a mai verseny rajtja feljebb volt, mint tegnap a lesiklásé. A szuper-G szokott helye ugyanis a Duca d’Aosta menedékház fellett, a dolomitoszlop közti lejtő tetején kapott helyet. Így legalább a közvetítésekben leglátványosabb szakaszról sem kellett lemondanunk a teljes hétvégére.

A pályát cseh edző tűzte, nyilvánvalóan olimpiai bajnok tanítványának kedvezve viszonylag gyors kanyarokkal. A tanítvány, Ester Ledecká (8.) egyes rajtszámot választott, ismeretlenül is bízott saját edzője igen tempós pályájában. Ugyan voltak kövér kapuvételei, de ezeket betudhattuk a gyorsaságának. A záró ugratót viszont egyértelműen elvétette. Azért az, hogy 2018 olimpiai bajnokának menete nem volt tökéletes, abból is érezhettük, hogy Tessa Worley (6.) közel fél másodperc előny “kanyargott ki” magának. Az alsó, kevésbé kanyargós szakaszon viszont majdnem teljes addigi előnye elolvadt.

Tamara Tipplernek (3.) úgy síelhetett, hogy a pálya végén tizedeket lehetett fogni a francián. Ugyan kisebb bizonytalanságai neki is voltak, de a lenti részt messze az eddigi legjobban síelte meg, így nem volt kérdés a fél másodperc közeli előny. Alice Robinson (9.) az utóbbi idők Európa-kupa eredményei alapján jelezte, a gyorsabb pályákon is van keresnivalója. Ezt az utolsó szektorig most is bizonyított, ott viszont az eddigi négyből ő hibázta a legnagyobbat.

Tegnap Goggiát leszámítva a hazaiak harmatgyenge teljesítményt mutattak. Ezt ma Elena Curtoni (1.) rendkívül összeszedett menete feldtette is az ismét szép számban kilátogató szurkolóval. Precíz kanyarokat húzott, ehhez pedig épp a kellő tempót vállalta el. Ez már dobogóesélyes menet volt, amivel átvette a vezetést.

Mirjam Puchner (10.) jobban szereti a lesiklást, ez látszott most is. A szűkebbre tűzött kanyarokban rendre mélyre került. A lejtő tavalyi világbajnoka tegnap után ma sem érzett rá a lejtőre. Lara Gut-Behrami (13.) csak kereste a jó íveket, de nem találta meg. A relatíve szoros mezőnyben másodpercen belüli hátránnyal sem tudott senkit megelőzni az előző hát sízőnő közül. Francesca Marsaglia kapuk sokaságán keresztül cipelte késését, ami egy kapu melletti elsíelésbe tetőzött.

Az olaszok Marsaglia miatti bánatát gyorsan feledtette Brignone (4.). Fede’ ugyan nem tudta átvenni a vezetést, jó tempója mellett voltak kisebb hibái, de a lelkes közönség előtt pillanatnyi harmadik helyét is megünnepelte. Laura Gauche volt a nap második kiesője. Nagy sebességnél, kanyarodás közben elélezett a völgyléce, így oldalra billent és kicsúszott. Corinne Suter (5.) rendkívül gyenge felső szektorok után mintha más versenyen síelt volna a pálya alsó felében. A kinéző utolsó helyet így végül majdnem pillanatnyi dobogóra mentette.

Jasmine Flury (11.) honfitársa fordítottját síelte: jó kezdés után két nagy rontást hozott össze, mindössze Gutot tudta előzni. Curtonira a legnagyobb veszélyt előzetesen Sofia Goggia jelentette. Kevésbé íveivel, mintsem sebességével tartotta Curtonit. Végül ez lett a veszte: hatalmas tempónál csúsztak szét lécei, ami miatt elkatapultált a hóról, szerencsére a hálót elkerülte. Rossz jel, hogy léce nem oldott le. Ugyan felkelve fogta bal térdét, de lesíelt a célig, ami azért bizalomra adhat okot. A hosszabb várakozást követően Ramona Siebenhofer (15.) következett. Az osztrák többször is nagyon lekésett kapukat, ami nagy fékezésekre kényszerítette. Ugyanott, ahol Goggia kiesett, Marta Bassino (21.) is hibázott. Neki viszont nem léceivel, hanem a kapu bevételével gyűlt meg majdnem a problémája. Befűzte ugyan magát, de nem ez volt az egyetlen rontása.

Michelle Gisin (3.) a kezdeti kanyargósabb szakaszokat remekül érezte. Ugyan az alsó szakaszon nem tudta tartani Curtoni tempóját, de csak nem sokkal maradt el az olasztól. Tegnapi lesikló eredménye is bizalomra adott okot, mai remek menete pedig pillanatnyi dobogót ért. Hogy a pillanatnyi dobogó végső is lehet-e, arra a soron következő Mikaela Shiffrint (16.) kellett mindenek előtt kiszurkolnia. Az amerikai hosszabb szünet után tért vissza versenyezni, de néhol a nyomvonal, máshol a sebesség volt kevésbé optimális. Romane Miradoli (13.) sokáig a top10 határán egyensúlyozott, de az alsó szakaszon nem, ahol a sebesség volt a kulcs, ő is sokat kapott.

A franciával ellentétben Ragnhild Mowinckel (7.) kimondottan jól síelt alul, felül voltak inkább kisebb késései. A világranglista legjobb húsz sízőjének sorát Marie-Michelle Gagnon zárta. Egy lecsúszást követően nem tudta befűzni magát a következő fordítóba – kaputévesztéssel, idő előtt búcsúzott. A folytatásban az igazán kiemelkedő menetek elmaradtak. Előbb Maruša Ferk-Saioni síelt az eddigi legrosszabban, majd Christine Scheyer ki is esett, ahogy valamivel később honfitársa Riccarda Haaser is. A legjobb harmincból a többiek pontot szereztek – nevezetesen: Nadine Fest (17.), Joana Hählen (18.), Tiffany Gauthier (19.), Cornelia Hütter (20.), Nicol Dealgo (26.), Priska Nufer (29.). Kira Weidle (12.) pedig nagyon erős alsó szakasszal majdnem a tízbe is be tudott férni.

A harmincadik után érkezők mezőnye sokáig várakozott, miután a svéd Lisa Hörnblad bukott nagyon csúnyán. A képek tanulsága szerint fejét is érte az ütés. Ugyanott esett, ahol Goggia is, valamivel korábban. A pálya egyébként is megtizedelte a mezőnynek ezt a részét: 29-ből 16-an estek ki magas rajtszámmal. Pontot szerzett viszont Julia Pleskova (23.), legmagasabb, 41-es rajtszámmal Karoline Pichler (24.), Stephanie Jenal (25.), Roberta Melesi (27.), Keely Cashman (28.) és Delia Durrer (30.).

Elena Curtoni nyolcadszor állt dobogóra, idén már harmadszor, ami így rekordszezon számára. Eddigi egyetlen győzelmét 2 éve Banskón, egy igen kanyargósra tűzött lesikláson szerezte. Az olasz csapat mélységét is jól jelzi, hogy a legutóbbi három versenyt három különböző hölgy nyerte a zöld-fehér-piros csapatból.

Tamara Tippler továbbra is első győzelmét üldözi, 9 dobogós helyezéséből ez az 5. második helye. Az idei szezonban a mai napig még nem állt dobogóra a stájerországi sízőnő. Michelle Gisin karrierje 17. dobogós helyezését szerezte, és mai 3. helyével már minden szakágból (a parallelt leszámítva) van legalább top3-as helyezése. Mai eredményével bejelentkezett a kombináció esélyesei közé.

A szakági világkupát uralják az olaszok: Brignone a mai negyedik hellyel átvette a vezetést, míg a győztes Curotni szintén megelőzte az eddigi éllovas, ma kieső Goggiát. Összetettben Shiffrin 15 ponttal növelte előnyét a ma is távol maradó Vlhovával szemben, így most 52 pont a különbség.

A női mezőny kedden is Olaszországban marad, Kronplatzon óriás-műlesiklást rendeznek a jövő hétvégi garmischi versenyek előtt.

Borítókép forrása: insidethegames.biz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s