Bråthen 31-es rajtszámmal, 28 sízőt átlépve nyert Wengenben!

Wengenben a szokásoknak megfelelően műlesiklással zárult a hétvége programja és Adelboden után ismét meglepetés született: Lucas Bråthen az első futamból 31.-ként síelve épp hogy továbbjutott egy hiba miatt, a másodikban viszont 28 sízőt átugorva győzött. Ehhez az is kellett, hogy az első futamot nyerő Kristoffersen pár kapuval a vége előtt másodperces előnyben esett ki. Megszületett a hazaiak szezonbeli első dobogója is a szakágban, Daniel Yule végzett a második helyen, míg Vancouver olimpiai bajnoka, Giuliano Razzoli 6 év után tért vissza a dobogóra!

Három nap verőfényes napsütés után borús idő köszöntötte a sízőket, míg a hőmérséklet fagypont körül alakult, ami miatt a verseny előrehaladtával a kapuk tövében egyre mélyültek a kádak. Az első futam pályáját francia edző tűzte. A pálya végi faházat ebben a körben a menetirány szerint jobbról, a hosszabb nyomon kerülték, azaz hivatalosan a Männlichenen síeltek délelőtt. A koronavírus miatt egy hiányzó akadt a legjobb 30-ból, Matej Vidovićnak kellett ma távol maradnia.

Henrik Kristoffersen (1.) állt délelőtt elsőként a rajtba. lendületes tűzésben, az amúgy nem könnyű lejtőn jól állta a sarat. A kérdés az volt, ívei mellett sebessége mire lesz elég. A folytatás megadta a választ, a vezetőnek járó székből már fel sem kellett állnia az első futamban. Marco Schwarz (6.) a záró szakasz letörésénél fékezett többször is nagyobbat, de a harmincon túli helyezés ezúttal nem fenyegette.

forrás: blick.ch

Sebastian Foss-Solevåg (3.) túlságosan is megfontolt volt a pálya első felében, de esélyeit életben tartotta azzal, hogy a pálya második felében rákapcsolt. Ramon Zenhäusern (4.) épp a pálya felső részén tartotta az iramot, egyedi ívválasztásaival. Viszont a meredekebb szakaszokon számos tizedet kapott. Manuel Feller (2.) szokás szerint nagy elánnal vágott neki a pályának, az első volt aki bárhol vezetni tudott Kristoffersennel szemben. Sehol nem vétett jelentős hibát, végül egy tizeddel került Kristoffersen mögé.

Clément Noël (4.) két kiesés után inkább biztonságra ment, ezzel együtt azért győzelmi esélyei nem szálltak el teljesen. Alexis Pinturault (18) volt az első, aki egy másodpercen túlra került. A franciától nem láthattuk a tőle idén megszokott precíz szlalomot. Alex Vinatzernek (7.) sem ízlett az igen technikás pálya. Ő azért jobbá szereti, ahol direktebben lehet engedni a léceket. De sítudásának köszönhetően ő is megőrizte dobogóesélyeit.

forrás: blick.ch

Michael Matt (16.) is igen idegesen síelt, de tőle ezt az utóbbi 1-2 szezonban már megszokhattuk. Egyre kérdésesebb így a szám legutóbbi olimpiai bronzérmesének pekingi indulása. Dave Ryding (11.) remek kezdés után vesztett a pálya második felében tempót. Linus Straßer (15.) a meredeken is tartani tudta viszonylag kisebb hátrányát, a fahütte mellett viszont óriásit kellett, lényegében az oldalán fekve mentenie. Ennek fényében 1,30-as hátránya kimondottan jónak számított.

Luca Aerni (13.) nagy elánnal síelt, pattogós menettel támadta a kapukat azonban előjöttek a kisebb hibák is, épp emiatt. Loïc Meillard (20.) a pálya második felére lassult le jelentősen, így végül az eddig utolsó Pinturault-t sem előzte meg. A pálya azonban láthatóan kádasodott, így a továbbjutás miatt várhatóan nem kellett izgulnia. Nem volt még kiesője a versenynek, ezt szakította meg a szakági éllovas Kristoffer Jakobsen. A svéd a pálya felső harmadában lépett kapura, és esett ki zsinórban másodszor.

forrás: lematin.ch

Hosszú ideje nem láthattunk már remek részidőket mikor is érkezett Daniel Yule (8.). A svájci meghálálta a szurkolást, és Straßerhez hasonló, de azért kisebb rontása ellenére is másodpercen belül maradt. Filip Zubčić (34.) jó íveket síelt, de messze nem vállalta be a kellő tempót. Fabio Gstreinnek (17.) viszont várnia kellett pár másodpercet, mert a horvát kettétört egy kék kaput. Rövid intermezzo után viszont érkezett már az osztrák, és merre engedni a léceket. Az utolsó szektorig a dobogó is benne volt, de a sok kockázat a letörésen bosszulta végül meg magát.

Tanguy Nef (10.) is a letörésnél került késésbe, de viszonylag kis idővesztéssel tudott menteni, így jó kiindulópozíciója volt délutánra. Giuliano Razzoli (9.) továbbra is remek formában síel, ezúttal top10-ből várhatta már a folytatást is. Johannes Strolz (13.) ugyan a múlt heti győztes menetet nem tudta megismételni, de így is jó helyen tudott továbbjutni. Štefan Hadalin hatalmasakat rontott, lényegében csak techniakialag nem esett ki, de négy másodperc feletti hátránnyal borítékolható volt, hogy délután nem látjuk.

forrás: laola1.at

Aleksander Khoroshilov (27.) nem jó ritmusban kerülte a stanglikat, továbbjutásához a körülmények romlásában is bíznia kellett. Manfred Mölgg (22.) a héten a Crans Montana-i villanyfényes szlalomon jó formát mutatott. Ugyan most egy nagy rontás miatt kérdéses volt a továbbjutás, ezt leszámítva viszont ismét jól síelt. Timon Haugan kezéből kiesett az egyik bot a pálya tetején, egy teljes szektoron keresztül próbált újra rámarkolni. Ezt megoldotta még, de az utolsó letörésnél hasonlót hibázott, mint Straßer, de ő nem tudott menteni.

Albert Popov (25.) egy viszonylag középszerű futammal jutott tovább. Christian Hirschbühl (19.) remekül kezdett, és bár a pálya második felében ő is kapott egy másodpercet, de erős felső szakasza miatt így is viszonylag jó eredményt ért el. Armand Marchant-nak (30.) egy Hirschbühl menete alatt a helyéről kieső stangli miatt kellett várnia. Nem valószínű viszont, hogy ez a fél perc várakozás zavarta meg annyira, hogy két másodperc feletti hátrányt síelt össze. Stefano Gross (22.) és Tommaso Sala (21.) egymással vannak versenyben a pekingi indulásért és az első futam alapján sem dőlt el továbbra sem semmi közük. Az első harminc induló sorát Erik Read () zárta, relatíve jó alsó szakasszal.

forrás: kleinezeitung.at

Harmincon túli rajtszámmal is volt még remény a szoros mezőny miatt, bár a kádak azért nehezítették a sízők dolgát — komolyabb kockázatot kellett vállalniuk a továbbjutásért. Rögtön Lucas Bråthen (29.) kezdett, fergeteges szektorokat síelve, de a rodeó a végén nagy rontást eredményezett, épp csak tovább tudott jutni. A folytatásból Reto Schmidiger (11.) szerepelt a legjobban. A hazaiak szlalomosa bődületes záró szakasszal fordított egy középszerű továbbjutó futamot e délelőtt legnagyobb meglepetésévé. 67-en álltak rajthoz, utolsóként az óriás-műlesikló Alexander Schmid (28.), aki karrierje során először jutott a technikásabb számban második futamba. Rajtuk kívül még Marc Rochat (26.) jutott tovább, hétfősre duzzasztva a továbbjutó svájci különítményt, eggyel megelőzve e tekintetben az osztrákokat.

A norvégok kötelékébe tartozó edző tűzte a pályát. Délután a rövidebb Jungfrau nyomvonalon síeltek a sízők, így kb. 5 másodperccel rövidült a menetidő. Az időjárásban annyi változás történt, hogy a nap megsütötte a pályát, ráadásul a hőmérséklet is 0 °C fölé kúszott, ami miatt a pálya viszonylag hamar jelentősen kádasodni kezdett. Ilyen körülmények közt Armand Marchant (18.) élvezhette a tökéletesen előkészített pálya előnyeit, de igazán kihasználni azt Lucas Bråthen (1.) tudta. A norvég délután már nem hibázott bele újabb remek sízésébe. Precíz ívei voltak, mindehhez kellő gyorsaság társult, így jókora előrelépés nézett ki a fiatal norvég számára.

forrás: lemonde.fr

Alexander Schmid (14.) óriásban már dobogós is volt, így számára egy egyszerű pontszerzés nem feltétlenül jelent olyan sokat. Ennek megfelelően bevállalós volt karrierje első szlalompontszerzésekor. Aleksander Khoroshilov (19.) jócskán megszenvedett másodszor is a pályával. Marc Rochat (17.) sokat kockáztatott, de ennek megfelelően többször is hibázott. Albert Popov (12.) remekül kezdett, de a pálya végén ő is lelassult, így továbbra sem tudott senki másodpercen belüli hátránnyal célba érni Bråthen mögött.

Erik Read (22.) az egyik letörésben nagyot hibázott, két-három kapura volt szüksége, hogy rendezze mozgását. Manfred Mölgg (13.) számára az volt a fontos, hogy az utána következő olaszokat megelőzze. Ez energikus kezdése alapján benne is volt, de idegesebb zárása miatt már kérdéses volt.  A veterán olasz Stefano Grosst (21.) igen elrontott alsó szakasza miatt könnyedén át is lépte, Tommaso Sala (20.) menete pedig az utóbbiéra hajazott, így a hármas csatából Mölgg jött ki győztesen. Fél másodperc előnyből indult Loïc Meillard (7.) és sokáig úgy tűnt, az élre is állhat, de az egyik meredekebb szakaszon két kapuról is nagyon lekésett, amin elment a (pillanatnyi) első hely.

skysportaustria.at

Christian Hirschbühl pár kapu után rontott, igen látványosan egyszerre pattant ki mindkét lába a léceiből. Alexis Pinturault (9.) rendkívül dinamikusnak tűnt, de a meredekebb részeken rendre lecsúsztak a kapu tövétől lécei. Fabio Gstrein (4.) volt az első, aki az utolsó szektor előtt is vezetett még. Remekül síelt végig, de a pálya végén volt némi bizonytalanság, így két tizeddel ő is kikapott Bråthentől. Michael Matt (11.) érezte is, hogy jól kell síelni, de remek kezdés után kétszer is nagyot rontott, nem kitárt hogy ekkor szerezte meg Gstrein a pekingi repjegyét.

Múlt héten Linus Straßer ugyanekkor, az első reklám után síelve küzdötte fel magát a dobogóra. A német  rendkívül gyorsan síelt, de feltehetően épp emiatt kapura is lépett a pálya felénél. Gyors egymásutánban következtek az újabb kiesők is: Luca Aerni is félelmetes tempóban síelt, ő viszont elrepült a pályáról egy tévesztés miatt, majd Johannes Strolz az egyik letörésnél emelkedett el rossz irányba a hóról. Nyolc tizedre rúgott már Dave Ryding (16.) előnye, de ezt három szakasz alatt el is adta. Teret veszítve közel egy másodpercet eladott egy pillanat alatt, sokat csúszott vissza.

forrás: oasport.it

Reto Schmidiger (23.) is komoly késéssorozatba keveredett, ráadásul nem is egyszer, az is csoda volt, hogy célba ért. Tanguy Nef (24.) előnye egy század híján egy másodperc volt. Menete kötél sem volt tiszta, ráadásul az utolsó meredekebben jelentősen lecsúszott az ideális ívről. Giuliano Razzoli (3.) az utóbbi idő messze legtisztább futamát mutatta be, talán kevesebbet is kockáztatva, mint a reklámszünet óta bárki. Ezzel ugyan a vezetésről éppen lemaradt, de a top10-et ismét biztosította. És ekkor még ő sem gondolta, hogy mire lesz elég helyezése. El is kezdett átöltözni a hazainduláshoz…

Az utolsó reklám újabb pályakarbantartást is jelentett, ráadásul Danie Yule (2.) jelentős előnnyel is indult. Ehhez pedig remek sízést is tett mellé, bár a pálya közepén voltak bizonytalan fordulói, így ő sem állt az élre, de nagyon közel volt már a norvéghoz. Jogosan jött meg a wengeni közönség üdvrivalgása. Alex Vinatzer volt a következő kieső. Az olasz egyik lécét meglökte a lecsapódó stangli, és a másik léchez ütődve ki is esett. Marco Schwarz (10.) keveset kockáztatott, így ívei szépek voltak, de kellő tempója nem volt, hogy konkurálni tudjon a legjobbakkal.

forrás: blick.ch

Ramon Zenhäusern (15.) remekül kezdett, de a meredekbe is belerontott, majd a cél előtt még állóra is kellett fékeznie magát, nem tudott élni jó kiinduló pozíciójával. Clément Noël (8.) is eladott másfél másodpercet, meglepetésre a pálya legvégén is rendkívül sokat hagyott benne komoly hiba nélkül. Sebastian Foss-Solevåg (6.) előnye is teljesen elment a középső meredeken, az pedig már látható volt, hogy a pálya alján nem lehet visszahozni semmit az eladott előnyből. Bråthen így a 29. helyről már biztos dobogós volt.

Manuel Feller (6.) már közel két másodperces előnyből indult, de a kritikus meredeken ő is minden maradék előnyét eladta, és végül a dobogóról is lecsúszott. Henrik Kristoffersen az utolsó szektorig mutatta, lehet itt még győzelemért síelni. Volt még 1,25 előnye egy szektorra, de pár kapuval a vége előtt tévesztett, így Bråthen a 29. helyről nyert versenyt, ami a számban rekordnak számít.

forrás: blick.ch

Lucas Bråthen karrierje második győzelmét aratta. Az előzőt sérülése előtt, tavaly Söldenben szerezte. Műlesiklásban eddigi legjobbja egy negyedik hely volt, két éve Kitzbühelből. 29. helyről még soha nem nyertek műlesiklást, az eddigi rekorder Marc Berthod volt, aki 2007-ben, Adelbodenben a 27. helyről nyert. Bråthen zsinórban a második síző, aki 30 feletti rajtszámmal nyer VK-szlalomot.

Daniel Yule karrierje tizenegyedik, és a svájci válogatott idei első dobogóját szerezte a legtechnikásabb szakágban. Yule közel két év szünet után ért fel a dobogóra, ráadásul Wengen meg sosem végzett a legjobb háromban. Ennél is többet várt Giuliano Razzoli az újabb dobogóra: Vancouver olimpiai bajnoka is mindössze 11-edszer állt pódiumra, ráadásul legutóbb 6 éve, ugyanitt, Wengenben (valljuk be, forma alapján benne volt, hogy egy felbolydult eredményt hozó versenyen ismét ennyire elől végezzen). Visszatérve még Yule dobogójára: a svájciak 23 éve, Michael von Grünigen 1999-es második helye óta vártak újabb wengeni szlalomdobogóra.

Összetettben a helyzet változatlan maradt, a szakágiban pedig Foss-Solevåg megtartotta a vezetést, de már nem kell osztoznia rajta a másodszor nullázó Jakobsennel. A norvég előnye 18 pont Yule és 25 pont Bråthen előtt.

A sízők Wengen után Kitzbühelbe utaznak tovább. Pénteken lesiklást rendeznek (minden bizonnyal valamilyen rövidebb pályán), majd szombaton jön a Hahnenkammrennen. Vasárnap pedig ismét a mai főszereplők mérik össze erejüket szlalomban.

Borítókép forrása: jutarnij.hr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s