Huber első VK győzelmének, Kobayashi az arany sasnak örült

Miután ez egy blog, így a tények mellett némi személyes vélemény is belefér, először azt akartam írni, hogy a zsűri az első sorozatban bármennyire is jóindulatú akart lenni, de belenyúlt a versenybe. A hátszél ugyanis még erősebb lett, ennek ellenére lejjebb vitték a beülőt. Meggyőződésem, hogy ez is kellett ahhoz, hogy ma ne legyen esélye Kobayashinak a Grand Slamre. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy osztrák fiú, aki még életében nem nyert egyetlen Világkupát sem, mindkét sorozatban hasonló körülmények között jobb eredményt ért el nála. Daniel Huber hosszú szünet után újra otthon tartotta a bischofshofeni győzelmet, teljesen megérdemelten. A Négysánc összetett dobogójára a két norvég, Lindvik és Granerud fért még fel.

Ideális körülmények között rendezték a mai kvalifikációt a Négysáncverseny zárónapján, ahol másodszor is Bischofshofenben rugaszkodtak neki a versenyzők a lejtőnek. Ezúttal három sorozat szerepelt a programban, előbb a 77 fős mezőnyt kellett leszalámizni 50-re a kvalifikáción, majd a versenyprogram KO rendszere rostálta meg az ugrókat. A kvali már előrevetítette: nem azonos körülmények között ugrik majd minden favorit, hiszen Geiger és Granerud mérsélet eredménye azt jelentette, hogy már az első harmadban szerephez jutnak, ráadásul Fettner és Freund révén erős ellenfeleket is kaptak.

Megoldották. Karl Geiger 140.5 méteres ugrása az első sorozat leghosszabb landolása is volt, de ezt a zsűrinek is köszönheti. Ők ugyanis valószínű attól tartottak, hogy valaki majd a sáncrekordot is megdönti, és a szállingozó hóesésben hátha benézi az érkezést, ezért kettő beülővel levitték az utolsó tíz párt. A hátszél ha lehet, egy picivel még erősebb lett. Kraft csak azért jutott tovább, mert Wellinger még gyengébbet ugrott, Lindvik 126 métere pedig jelezte: az összetett akkor itt és most eldőlt, hacsak a japán nem bukik.

Nem tette – de nem is ugrott ki a stadionból. Ryoyu Kobayashi 133.5 méteren landolt, ez csak az ötödik helyre volt elég. Az összetettben viszont jócskán növelte előnyét – sőt, a második hely is nyílttá vált. Akkor már sejteni lehetett: ami az előző három állomáson nem sikerült, most akár össze is jöhet, hiszen a 8-as beülőből induló Daniel Huber 136.5 méteres ugrása annyira értékes volt, hogy két ponttal ott lihegett Geiger nyakán, míg a harmadik helyen a némethez hasonlóan a 10-esből induló Yukija Sato állt – ő egyébként 139 méterig repült.

A második sorozat szép csendben csordogált, mígnem Marius Lindvik 139 méteres ugrással az élre állt. Ezután hiába jöttek több, mint tízen, a norvég maradt az élen. A legjobban a bolgár Zografski közelítette meg (135.0 méter), majd Lovro Kos majdnem új sáncrekordot ért el. A 144 méteres ugrása után nyilvánvaló volt: a zsűrinek valamit lépni kell – kettővel megint lehozták a start pozíciót.

Johansson így is az élre állt (125.0 méter) majd Eisenbichler ütötte a fejét – a 134 méteres ugrásával elszállt az összetett dobogóra minden esélye. Fettner viszont egy 132 méter után elesett – nem lett baja szerencsére – így Kobayashinak várnia kellett. Nem tudjuk mi játszódott le a fejében, talán a Grand Slam nem is volt annyira fontos számára, egy biztonságinak tűnő ugrással (133.5 m) 0.1 ponttal átvette a vezetést, de ekkor még négyen fent voltak a toronyban.

Mind a négyen meg is előzték. Granderudnak (136.0 m) ez a napi második hely mellett az összetett harmadik pozíciót is jelentette, mert Geiger (132.0 m) nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. A győzelmet az osztrák Daniel Huber (137.0 m) szerezte meg, aki a nyolcasból mindkét sorozatban a legponterősebb ugrást mutatta be. Most sajnálhatjuk igazán, hogy idén sem lehettek ott a nézők.

Az idei Négysáncverseny egyszerre volt izgalmas és sima, hiszen minden alkalommal jó verseny volt a győzelemért, de összetettben nem volt kérdés, ki a legkiegyensúlyozottabb. Ami még számomra meglepő volt, hogy mindössze 14-en tudtak 8 ugrást bemutatni, ez is talán mutatja, hogy egy kicsit a formája mindenkinek ingadozó. De mind a négy versenynap érdemes volt a TV elé leülni – és kivételesen nem kell sokat várni a folytatásra sem, hiszen a csapat nem utazik sehová, a hétvégén ugyanezen a sáncon folytatódik a csata a VK pontokért.

Végezetül a konkrét eredménysort itt éritek el:

A verseny végeredménye

A Négysáncverseny végeredménye

A VK pontverseny állása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s