Petra Vlhová győzött a zágrábi barna havon

Petra Vlhová zsinórban harmadszor nyerte meg a kiemelt pénzdíjazású zágrábi villanyfényes szlalomot! A szlovák megelőzte a karanténból visszatérő Mikaela Shiffrint, és a formáját stabilizálni tudó Katharina Liensbergert. A versenyre sajnos rányomta bélyegét a meleg idő, és a rég nem látott áldatlan hóviszonyok. Leona Popović révén 12 év után végzett horvát női síző a legjobb tízben, míg Tóth Zita debütáló VK-szlalomján egy remek szektor után kaput tévesztett a teljesen leromlott meredeken.

A maribori törlés hírekor már felmerült, mi lesz Zágrábbal, de a horvát főváros melleti sípálya pozitív hókontrollt kapott, azaz időjárásbeli oka nem volt a törlésnek. Pedig Zágráb igen hasonló időjárással rendelkezik, mint a Dél-Dunántúl, ahol a múlt heti havazás óta elvétve volt fagypont alatt a hőmérséklet… Ami a mai első futam pályáját illeti, a svédek edzője munkáját ki más mutathatta volna be egy zágrábi versenyen kamerasízőként, mint Ivica Kostelić? Viszont az áldatlan állapotok már ekkor láthatóak voltak, az egyébként a Sljemén általában jól előkészített műhavon. A 8 °C-os hőmérséklet közel sem volt ideális, a havat mindenhol barnás-szürkés foltok csúfították. A versenyzők helyzetét pedig az enyhe idő mellett a rendkívül erős szél is nehezítette, ami a pályára hordta az erdőből a faleveleket.

forrás: lavoce.hr

Ami az indulókat illeti, igen hosszú volt a hiányzók névsora. Ahogy a svájci edző fogalmazott, Lienzben kipukkadt a buborék. Kritikája nem volt ok nélküli, Rast, Danioth és Meillard is elkapta a vírust válogatottjából. Szintén távol kellett maradnia Tvibergnek és Stjernesundnak, ahogy az osztrákok közül Gritschnek és Eggernek, az amerikaiak jözül pedig O’Briannek és AJ Hurtnek.

Petra Vlhová (1.) sízésén láthattuk, maga a vonalvezetés nem volt épp ritmusos. Nagyobb hibát nem vétett a szlovák lány, de pillanatnyi megingásokat fel lehetett fedezni. Lena Dürr (6.) közel sem volt olyan pattogós, mint Vlhová, a meredeken pedig megduplázta addig sem kis hátrányát. A némethez képest jóval bátrabb volt Anna Swenn-Larsson (4.), egészen a záró szektorig tartani tudta Vlhovát.

forrás: lavoce.hr

Wendy Holdener (3.) kevésbé nagy elánnal, de végig hasonló szektorokat síelt, mint Swenn-Larsson, a végén néhány századdal pedig maga mögött is tudta tartani a svédet. Katharina Liensberger (5.) rendkívül megküzdött a pálya felső részeivel, végül a meredeknek köszönhette, hogy nem sokkal egy másodperc felett megállt hátránya. Michelle Gisin (9.) az első meredek szakaszon jelentőset rontott, ami miatt a folytatásra sem maradt kellő lendülete.

Az volt a nagy kérdés, hogy Mikaela Shiffrin (2.) be tudja-e fogni Vlhovát. Az amerikai jól kezdett, de a pálya végén nagyon hátrakerült a súlypontja, ami miatt többször is korrigálnia kellett. Ehhez képest különösen nagy bravúr, hogy egyedüliként fél másodpercen belül tudott maradni. A szlovénok pár kilométerre az otthoni hótól hangolhattak a hétvégi Kranjska Gora-i versenyekre. Azonban sem Andreja Slokar (7.), sem Ana Bucik (10.) nem találta a ritmust, a felső meredekkel mindketten jelentősen megszenvedtek. A tízben az enyhe körülmények így is benntartották őket. Nem úgy Martina Dubovská, aki az addigi legjobb kezdés után lelassult, majd újra begyorsult, de ennek már kaputévesztés lett az eredménye.

forrás: lavoce.hr

Chiara Mair (19.) a pálya első felében egész lendületesnek tűnt, utána viszont olyannyira lelassult, hogy az addig leérkezők közül senkit nem előzött meg. Óriásban mutatott remek formája nem látszott ma délután Sara Hectoron (16.). Azt azonban meg kell jegyezni, hogy az egyre növekvő hátrányokra a pálya állapota is részben magyarázatot adhatott. Dubovská után Laurence St-Germainig kellett várni az újabb kiesőre. Két egymás utáni széles kapuvételt követően nem síelt már tovább a kanadai. Katharina Truppe (18.) nem kezdett rosszul, de a folytatást ő sem fogja legjobbjai közt mutogatni. A legjobb 15-öt Paula Moltzan (12.) zárta, aki a középső, laposabb szakaszon bujkált kimondottan ügyesen a kapuk közt.

A folytatásban sízőknek már a legjobb 10-re is alig volt esélyük. Erin Mielzynski (8.) viszont borította ezt a papírformát. Ugyan a kezdése inkább csak átlagos volt, a záró meredeken viszont a legjobbakkal is fel tudta venni a versenyt, amivel a második futam pályakarbantartása miatt is fontos 8. helyet szerezte. Ellenkező volt a trend Nastasia Noens (11.), vagy épp Mina Fürst Holtmann (20.) esetében. Előbbi a meredeken nem volt átütő, míg utóbbi bőven top10-et érő menetben fékezte állóra magát az utolsó szektorban, de továbbjutása még így sem került veszélybe. Leona Popović (14.) számára a pályamunkások és a szervezők egész hangos fogadtatást biztosítottak, amit a horvát egy igen pattogós sízéssel hálált meg. A top10 végül a meredeken ment el, ahol valószínűleg elfáradt kissé.

forrás: lavoce.hr

Ki kell még emelni Katharina Gallhuber (13.), Maria Therese Tviberg (15.), vagy épp Ali Nullmeyer (17.) menetét is, akik rajtszámukhoz képest jobb helyezést értek el. A romló körülményeket jól jellemzi, hogy a harmincból rajtszámot kapó sízők közül szinte mindenki továbbjutott, aki leért a pályán. Továbbjutott Katharina Huber (27.), Marie-Therese Sporer (28.), Charlie Guest (24.), Jessica Hilzinger (24.), Neja Dvornik (29.) és Emma Aicher (30.) is. Az egyetlen kivétel az előkelő rajtszámot kihasználni nem tudó Magdalena Fjällström (36.) volt.

A továbbjutáshoz 4,47-es hátrányra volt szükség, amit harmincon túli rajtszámmal négyen tudtak megsíelni. Roni Remme (21.) végzett közülük a legjobb helyen, szorosan a nyomában a honfitársával, Amelia Smarttal (22.) és az olasz Laura della Meával (23.).  Az pedig egész bravúrosnak mondható, hogy Charlotta Säfvenberg 46.-ként síelve végzett a 26. helyen.

A rajtlistán összesen 60-as szerepeltek, közülük 60.-ként Tóth Zitával. Világbajnoki indulónk söldeni debütálása után ezúttal műlesiklásban indult első alkalommal a Világkupában. Az első szektorban fél másodperces hátrányával 10 versenyzőt is meg tudott előzni! A leromlott pályán viszont a második szektorban túlcsúszott egy kapun és így nem ért célba. A pálya állapotát egyébként jól jelzi, hogy Zita előtt zsinórban 8-an nem tudtak célba érni. Reméljük legközelebb fair körülmények közt is szurkolhatunk Zitának!

A körülmények a második futamra sem sokat változtak, maradt a tavaszi idő és a szél, csak a nap ment le az első pár síző futama alatt a nyugati dombok mögött. A szél egyébként okozott is gondot: a célt jelző piros szponzorkaput a verseny közepén le is kellett bontani. A levelekkel és sárral teli pályára Mikaela Shiffrin saját edzője tűzhette a pályát, ami adhatott némi esélyt az amerikainak, hogy ledolgozza 64 százados lemaradását. A pálya nem volt kimondottan könnyű, mutatta ezt az is, hogy az elsőként érkező Emma Aicher, majd kicsivel később Marie-Therese Sporer is esett, de Katharina Hubernél (22.) sem múlt sokon, hogy pár kapu után tévesszen, ami után nem is volt esélye, hogy az időközben már leért Neja Dvornikot (18.) megelőzze. A szlovén síelhetett másodszor és korrekt menettel lépett előre néhány helyet. A vezetést viszont sokáig nem tartotta, Charlotta Säfvenberg (15.) ugyanis nála is gyorsabb második futamot síelt nem sokkal később rajtolva.

Charlie Guest (19.) az első meredeket túlzottan elóvatoskodta, pedig ezt leszámítva tartotta az iramot a svéddel. Jessica Hilzinger (21.) sokat hibázott, jócskán elmaradt Säfvenbergtől, de legalább célba ért, a kaput tévesztő Lara della Meával ellentétben. Amelia Smarton (20.) jócskán kifogott az első letörés trükkös kapuja, majd a célra fordító letörést is elhibázta, de az idei szezonban így is első pontjait szerezte. Säfvenberg második futamból hozott hátránya egyre kevésbé tartott ki. Roni Remme (17.) előnye még a pálya közepéig, Katharina Truppe (16.) pedig már a letörésig volt elegendő. Végül Ali Nullmeyer (5.) volt az, aki átvette a vezetést, viszont neki ehhez nem hozott előnyére, hanem második futamos teljesítményére támaszkodott. A kanadai folyamatosan növelni tudta előnyét, láthatóan kevésbé zavarta meg a kádasodó pálya. A meredek szakaszokon nagyszerűen síelt, nagyobb előrelépés is kinézett számára.

forrás: lavoce.hr

A korábban már említett letörésbeli trükkös kapu időközben újabb „áldozatokat” szedett, Mina Fürst Holtmann és Chiara Mair is túlságosan nagy sebességgel akarta bevenni a fordítót. Sara Hector (14.) délutánra már valamivel jobban síelt, de a vezetésre ez sem volt elég, ahogy Maria Therese Tvibergnek sem (9.). Leona Popović (7.) remekül síelt, a rendezőkből álló hazai „közönség” előtt. A pálya második felében különösen jól szerepelt. Egyedül az első letörésnél elkövetett rontását bánhatta, ott nem kizárt, hogy a vezetése úszott el. Épp a horvát lány menete után bontották el a célt jelző kaput, így Katharina Gallhuber (6.) pár perc várakozás után síelhetett csak. Az osztrák végig stabilan síelt, csak mindössze valamivel lassabban, mint Nullmeyer, de kiemelkedő hibát nem vétett.

forrás: ski-nordique.net

Paula Moltzan (11.) többször is megingott a futama alatt, ráadásul a cél előtti meredekben is sokat benne hagyott, ami miatt számos helyezést csúszott vissza. Nastasia Noens (13.) az első futamban is hasonlóan későn síelt, de másodjára nem tudott felülkerekedni a körülményeken, ő is elveszett a középmezőnyben. Ana Bucik (8.) nekirontott a pályának egy nagyobb előrelépés reményében, de a trükkös kapu fémjelezte letöréshez túl nagy volt a tempó, másfél másodpercet hagyott ott. Pedig ezt követően is jobb volt, mint Nullmeyer. Michelle Gisin (10.) nem az ominózus letörést, hanem az utána következő meredeket rontotta el, szinte az egész szakaszt késésben síelte végig.

A reklámszünet utáni javított pályát Erin Mielzynski használhatta volna ki, de már a letörésen rontott, később pedig kaput is tévesztett. Andreja Slokar az ominózus kapun már tovább sem jutott, de nem a szokásos hiba miatt. A kialakult kád megdobta a lábát és így kiesett. Ekkorra viszont már biztossá vált az a hazai bravúr, hogy Leona Popović a legjobb tízben végez a mai versenyen! Lena Dürr (11.) a meredek szakaszokon sokat hibázott, pedig a laposabb szakaszokon mutatott teljesítménye alapján kinézett számára a pillanatnyi dobogó. Az ominózus kapu egyre mélyülő kádja Katharina Liensbergert (3.) is megtréfálta: 1,75-ös előnye 33 századra olvadt, és bár a világbajnok van akkora klasszis, hogy ne okozzon számára innen sem átvenni a vezetést, így is másfél másodpercet hagyott a futamában.

Az osztráknál is nagyobbat tévesztett Anna Swenn Larsson, aki egyszerűen elsíelt egy kapu mellett. Bár máskor azt mondanánk, becsületből lesíelt, de a romló pályán minden egyes ilyen menet tovább fröcsköli szét a havat. A svédet ráadásul utólag ki is zárták ezért a hibáért. Wendy Holdener (4.) akkora hibát nem vétett, mint Liensberger, de olyan bravúros szektorokat sem tudott síelni, így a cél előtti meredeken hátrányba került az osztrákkal szemben.

Meglepetésre még Mikaela Shiffrin (2.) sem síelte teljesen tökéletesen az első letörést, de alig hagyott ott 1-2 tizedet, és az újabb kanyarvételre összeszedve magát zökkenőmentesen síelt tovább a célig. Nem volt kérdés, toronymagasan veszi át a vezetést. Shiffrinnek így is bíznia kellett abban, hogy Petra Vlhová (1.) belehibázik a mezőnyt megtizedelő kapuba, de a szlovák ezt a szívességet nem tette meg. A folytatásban tartotta az amerikait, a meredeken pedig vissza tudta építeni előnye jó részét, így ismét Vlhovát koronázták a zágrábi szlalom királynőjévé.

Petra Vlhová 24. győzelmét aratta, szlalomban a 16.-at. Ezzel az örökranglistán utolérte Morerodot, Nadigot és Wiberget, míg férfiakat is idevéve Thönit, Müllert és Kristoffersent! Vlhová egyébként rendre jól szerepel Zágrábban, zsinórban harmadszor nyeri az újévi szlalomot. A lejtő Mikaela Shiffrin számára sem tartogat rossz emlékeket, korábban négyszer nyert már itt. Karantén utáni első versenyén rögtön egy második hellyel tért vissza. Katharina Liensberger idei második dobogóját szerezte. A Sljemén ő sem ismeretlen a dobogón, 2020 óta mindhárom versenyen a legjobb háromban végzett, nyerni azonban még nem tudott. Említsük még meg a 7. helyen végző Leona Popovićot is! A 24 éves fiumei lány első top10-es helyezését szerezte épp hazai pályán. Horvát női síző utoljára 2009 decemberében, Lienzben végzett a tízben. Akkor Ana Jelušić végzett 6. helyen.

A szakági világkupában Vlhová előnye már 140 pont Shiffrin, és több mint 200 pont Liensberger előtt. Összetettben Shiffrin továbbra is az élen, 100 pont feletti előnnyel, de a második helyen jelenleg már Petra Vlhová van, aki megelőzte Sofia Goggiát.

Holnap a tervek szerint a férfiak számára rendeznek villanyfényes versenyt Zágrábban, míg a hölgyek legközelebb szombaton, Kranjska Gorán versenyeznek óriásban.

Borítókép forrása: sport.aktuality.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s