Odermatt riválisa hazájában sem hibázott

Marco Odermatt nem kérdezett, hanem simán besöpörte a szezon második óriás-műlesiklását. Közel 6 tizeddel előzte meg a hazai lejtőjén versenyző Alexis Pinturault-t. Némi meglepetésre Manuel Feller állhatott még fel a dobogóra Val d’Isére-ben, vagyis az előzetesen lesajnált osztrák különítmény Sölden után másodjára is villantott egyet óriásban. A negyedik pozíció a vb-ezüstérmes de Aliprandininek jutott, míg Kristoffersen egy egészen vállalható 5. helyezéssel zárta a napot.

„Az első hó védjegye”: magyarra fordítva kb. így hívják a hagyományosan december elején sorra kerülő Val d’Isére-i férfi versenyeket. Nos, hóból nem volt hiány, nagyjából fél méter égi áldás hullott le a lejtőre péntek délután óta.

Sok a hiányzó, a Sífelvonóban említett, porcműtéten átesett Stefan Luitzon kívül két osztrák, Roland Leitinger és Marco Schwarz, valamint Tommy Ford és Kilde sem szerepelt a rajtlistán.

Luca de Aliprandini (5.) kezdetnek megmutatta, miért is nehéz porhanyós havon síelni. No, nem csúszott le a bukótérbe, még az ideális íven is puha körülmények uralkodtak. Egyensúlyából itt-ott megremegett, összességében korrektül lehozta a pályát. Mathieu Faivre (4.) eléggé bizonytalanul kezdte a meredeket, aztán ritmusba került, így csaknem fél másodpercet adott az alsó szakaszon az olasznak. Žan Kranjec (7.) elégedett lehetett meredekével, versenyre kelt ott a franciával. A zárás előtt viszont rossz helyen fékezett bele.

Forrás: Teller Report

Alexis Pinturault (2.) kegyetlenül támadta a pályát, ami meg is hozta gyümölcsét. Valamennyi szektorban gyorsabb volt az uralkodó világbajnoknál, szemme látható hibát pedig nem láttunk tőle. Marco Odermatt (1.), vagyis Sölden győztese gyakorlatilag századra azonos idővel síelte meg a lejtő első felét, mint a szakági címvédő, hogy aztán zárásként extratempóra leljen. Ez bő 3 tizednyi előnyt hozott malmára. Filip Zubčić (3.) feszegette a saját edzője által tűzött nyomvonal határait. A puha hó áldásos és negatív hatásairól is megbizonyosodhatott: fent már kádak kezdtek kialakulni, lent viszont begyorsult a pálya. A célban egyetlen századdal szorult Pinturault mögé.

Forrás: Stol.it

Loïc Meillard (16.) az állítólag erős edzőformáját egyáltalán nem tudja élesben igazolni. Rossz íveket választott, azt se hozta stabilan. Leif Kristian Nestvold-Haugen (27.) lefelé lógott ki a mezőnyből, a három másodpercre rúgó hátrány önmagáért beszélt. Lucas Braathen ma debütált a Stade Olympique de Bellevard-on, ami meg is látszott teljesítményén. Simán leért, de elégtelen tempóval. Thibaut Favrot (17.) többször túlcsúszott fent, kanyarátmenetei nem sikerültek épületesre. Ő is becsatlakozott a másfél másodperc fölötti hátránnyal állók közé. Justin Murisier (20.) belső lécei csúnyán rakoncátlankodtak a felső szakaszon, a gyatrán sikerült féltáv után egész korrektül szerepelt. Stefan Brennsteiner (10.), ki Hirscherrel edzett a napokban, remekül síelte meg a meredeket, tökéletes vonalvezetéssel teljesítette azt. A záró szakasz aztán megbüntette nem elégséges sebességét. Alexander Schmid (6.) a szezonnyitó után újra erős délelőtti futamot síelt. Sokat vállalt a meredeken, alig szorult s-en kívülre. Henrik Kristoffersen (11.) leginkább önmaga démonjaival viaskodik. Árnyékát ma sem sikerült átlépnie, egy kelleténél több éllel vett kanyarral megduplázta hátrányát a végén. Odermatt kivételével szerényen szerepeltek a helvétek, a reklámszünet előtti utolsó emberük, Gino Caviezel (15.) sem találta igazán a ritmust. Az 1,70-es hátrány környékén századokra követték egymást az egyébként nagyszerű sízők.

Forrás: Allgäuer Zeitung

Manuel Feller (8.) a meredek alját tisztességesen megoldotta, minek hála jó eséllyel pályázott egy előkelőbb pozícióra. Adam Žampa (19.) nem igazán tudott mit kezdeni a meredekkel, hátránya túllépte a két szekundumot. Akárcsak Erik Read (18.)esetén. Az észak-amerikaiak ritkán remekelnek puha havon, a kanadait követő River Radamus (23.) ívváltásai teljesen szétestek két bravúros szektor után, így egy picit a továbbjutásért is izgulnia kellett. Atle Lie McGrath (12.) két századdal szorult Kristoffersen mögé, nála is a záró szektor lassúságát lehet kiemelni. A második szakaszt két felemás olasz menet zárta. Giovanni Borsotti (24.) egy a lehető legrosszabb helyen elkövetett fékezéssel csupán Nestvold-Haugent előzte meg, Riccardo Tonetti (13.) ugyanakkor koncentrált sízéssel betagozódott a középmezőny elejébe.

Az enyhébb kivételben visszatérő hóesés után megint javultak valamicskét a körülmények, s ezt ragyogóan kihasználta a szünet után érkező újabb francia. Victor Muffat-Jeandet (9.) régen látott összeszedettséggel síelt, meg sem állt a TOP-10-ig. A hiányzók miatt több olyan síző is alacsonyabb rajtszámmal próbálkozhatott, akik erre még/már nem érdemesek. Windingstad (33.) és Solheim (39.) a lista végére nyert besorolást, s az oroszok, Kuznyecov (39.) és Andrijenko (31.) sem járt több sikerrel. Cyprien Sarrazin testsúlya nagy igyekezetében teljesen kifordult, az eset vége egy kiadós huppanás lett. Svájci részről Daniele Sette (21.) legalább a továbbjutást kiharcolta. Igaz, olimpia szempontjából rossz hír, hogy négy honfitárs is megelőzte.

Mint az várható volt, különösebb babér nem termett a harmincon túli sízők számára. A körülmények (mély kádak a letörésnél) mellett ebben az is közrejátszott, hogy a kellő minőség hiányzott az indulóknál. Raphael Haaser (33-assal a 22.) esetére eme állítás nem igaz, ő az idény elsőszámú felfedezettje. Rajta kívül még az a Patrick Feuerstein (34-essel a 25.) jutott tovább, aki két éve Hirscher édesapjával és egykori személyi edzőjével készül. A névazonosság nem véletlen, ő a junior-világbajnok Lukas bátyja. A kvalifikáltak listáját a német Julian Rauchfuß (38-assal a 26.), az olasz Alex Hofer (41-essel a 30.) és Thomas Tumler (49-essel a 29.) tette teljessé. A délelőtti futam históriájához tartozik még a vb-ezüstérmes szlalomos, Adrian Pertl szerencsétlen esése. 57-es rajtszámmal huppant pechesen a huszonöt éves specialista. Az első gyanú szerint keresztszalagját szakította, s ha ezt megerősítik a tüzetes vizsgálatok, véget ért számára az olimpiai idény.

Forrás: Süostschweiz

Délutánra előbújt a nap a felhők közül, a hőmérséklet pedig változatlanul fagyosnak volt mondható. Az osztrákok edzője jóval tempósabb, ritmusosabb pályát rakott össze, mint horvát kollégája. Hofer (21.) a biztonságra helyezte a hangsúlyt, nem csoda tehát, hogy Thomas Tumler (14.) jó másodperccel verte a dél-tirolit. Nestvold-Haugen (24.) újabb minősíthetetlen csúszást mutatott be, s bár Philp sokkal több ambícióval tette a dolgát, túldöntötte léceit, így nem bírt befordulni a letörésnél. Rauchfuß (22.) csupán a rőtszakállú norvégot bírta megelőzni, igaz, a német nem nagyon akarta kockáztatni első VK-pontjait óriás-műlesiklásban. Ugyanezt könyvelte el Feuerstein (18.), az őt követő Borsotti (18.) többet vállalt, a fokozódó oldalsó erőhatás egy alkalommal úgy megnyomta, hogy bravúr volt pályán maradnia. Radamus (13.) vagánykodása másodjára már eredménnyel járt. Hiába bukta el minden előnyét a lassanként ismét árnyékba borult felső részen, a meredek végén fordítani tudott, s végül egyetlen századdal bár, de élre tudott állni. Haaser (20.) kanyarívei döcögtek a ritmustörést követően, Sette (23.) pedig többször túlfordulással vesztegette el idejét.

Justin Murisier (9.) ugyanezt a hibát követte el, de minthogy egyébként pazarul síelt, kicsi előnnyel letaszította az élről az amerikait. Žampa (26.) menete merő vergődés volt csupán, csaknem 2 másodperccel ment rosszabbul, mint bárki más addig. Read (25.) egy konkrét hibával, oldalról, fél lábbal történő mentéssel bukta el a jobb helyezés lehetőségét. Majdnem katapultálás lett a vége, ehhez mérten nem semmi, hogy a végén tartani tudta a svájcit. Braathen (11.) topszektorral zárta menetét, nagy kár a túlzottan direkt meredekért, emiatt maradt a második helyen. Idén először rakott össze egy erős futamot Loïc Meillard (7.). Megfelelő dinamikával kezdett, és a meredek második felét is alaposan megnyomta, így hiába egy-két késve vett kapu, nem volt kérdés, hogy élre fog állni. Meillard mögött Murisier vezette féltávnál a versenyt, megelőzve Murisiert, valamint Braathent. A legjobb ötben három svájci foglalt helyet.

Forrás: Nettavisen

Az összképet Caviezel (17.) javította tovább. Ő is megkínlódott a lejtővel, látványos szenvedés kísérte végig sízését, minek következtében csupán Settét tudta megelőzni honfitársai közül. Favrot (16.) rendre kövér íveket húzott, jelentős sebességet bukva ezzel, minek folytán nem volt esélye az aktuális dobogóra. Tonetti (28.) egyértelműen túlvállalta magát. Két erős szakasz után második túlfordulva bevett kanyarjában kivezette magát a pályáról. Hegymászás után ért célba, időlimiten túl. McGrath (27.) kivitelezhetetlen tempót diktált, így kétszer is állóra kellett fékeznie magát a versenyben maradáshoz. Hátraesett az utolsóelőtti pozícióba. Henrik Kristoffersen (5.) kulturált meredeket síelt, néhány szolidabb fékezéssel megúszta a dolgot. Így nem igazán forgott veszélyben vezető helye, habár az átütő erő még mindig hiányzik nála. Brennsteiner (15.) túl sok élt használt a kritikus kanyarokban, így azon túl oka nem lehetett örömre, hogy legalább a többi osztrákot maga mögött tartotta. Muffat-Jeandet (11.) áthozta délelőtti precizitását délutánra, szép íveken ment, de hiába ment topszektort a végén, lagymatag lankájával lecsúszott a TOP-3-ról.

Amikor már csak a legjobb nyolc volt hátra, Kristoffersen vezette tehát a versenyt, megelőzve két svájcit, Meillard-t és Murisiert. A harmadik, Tumler ekkor 14 pozíciós javításnál járt, abszolút legjobb idővel. Igaz, ami igaz, ő még tökéletes időben síelhetett.

Forrás: Krone

Az osztrákok becsületét Manuel Feller (3.) hazardírozása mentette meg. Volt két necces kapuvétele, de alapvetően jó íveket használt, a tempóval pedig ugyebár sosem volt gondja. Kranjec (10.) bátran, alacsony súlyponttal támadta a kapukat, ami a fenti lankás részen jelentős időveszteséggel járt. Túltolta a szlovén, így nemhogy az osztrákkal szemben volt sansztalan, de a svájci duótól is kikapott. Alexander Schmid (6.) az idénynyitón alaposan elszúrta második futamát. Ma azért délután is helyt állt a német. Szép, magasról vett kapuvételeit viszont nem tolerálta a pálya. Egyetlen századdal azért befért Meillard elé. Luca de Aliprandini (4.) minden dinamikát beleadott, önbizalmával nem volt probléma. Minden szektorban zöldült, a célban viszont alulmaradt. Egy nyolcmásodperces szakaszon kapott 3 tizedet Fellertől. Rossz helyütt fékezett bele. Mathieu Faivre-nek (8.) rendre korrigálnia kellett a kulcskanyarokban, s lényegében erős záró szakaszának köszönhette, hogy nem süllyedt el nagyon a mezőny sűrűjében.

Forrás: La Regione

A váratlanul jött osztrák dobogót Filip Zubčić hozta meg. A horvát a győzelemért ment, de míg első hibáját még valahogy menteni tudta, a második késve vett kanyarból már nem volt menekvés. A molinók erdejében tűnt el a kíváncsi tekintetek elől. Francia hangorkán és trikolorra szabott pirotechnika fogadta Alexis Pinturault-t (2.). Ragyogóan ment a hazaiak kedvence, érdemi rontás nélkül, simán élre állt, más kérdés, hogy csupán a 10. legjobb időt síelte. Márpedig ez Marco Odermatt (1.) ellen nem elegendő teljesítmény. Szemre szenvedőbb sízés volt, amit bemutatott, de ún. megakadásai valójában nagyobb sebességet jelentettek. A meredeken, s a csúszós részeken is jobb volt, így simán győzött, majd’ 6 tizeddel.

Részletes eredménylista

Forrás: TV5Monde

Marco Odermatt hetedszerre győzött a Világkupában, ebből a negyediket szerezte meg óriás-műlesiklásban, s a harmadikat a jelenleg futó szezonban. Rögtön a tél elején begyújtotta tehát a rakétákat, előnye száz pont fölé rúg már összetettben. Alexis Pinturault 38. alkalommal végzett dobogós helyen óriásban, mondhatni, a maga részéről tartja bajnoki formáját. Kérdés csak, mire lesz ez elég a bombaerős svájcival szemben?! Manuel Feller kilencedik pódiumánál jár, óriásban lassan 4 év elteltével zárt újra TOP-3-ban.

Holnap végre-valahára a szlalomosok is bemutatkoznak.

A címlapon szereplő kép forrása: Tages-Anzeiger

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s