Sífelvonó (Val d’Isére & St. Moritz)

Két hét, vagy a férfi lesiklók esetén csaknem egy teljes hónap észak-amerikai kaland után visszatér a mezőny Európába, és az akklimatizálódásra minimális időt szánva rögtön összemérik erejüket és felkészültségüket. A decemberi idény nyitánya mindkét nemnél hagyományos helyszínen kerül sorra: a nők Sankt Moritzban, míg a férfiak Val d’Iséreben síelnek. A nőknél megint a gyorsasági specialisták kerülnek porondra (két Szuper-G-vel), míg a másik nemnél a holnapi óriás-műlesiklás után végre bemutatkoznak a szlalomosok is. Előzetesünkben ismét bemutatjuk a helyszíneket, azok sporttörténelmét videók kíséretében, jelentkezünk hírmorzsáinkkal, s kicsit belemerítkezünk a közösségi média világába.

A hétvége programja:

Forrás: CNN

A helyszín: Val-d’Isère

A Nyugati-Alpok területére, a történelmi Savoya francia oldalára érkezünk ezen a hétvégén. Változatos vidék ez, a mediterrán partvidék barátságos éghajlata a folyóvölgyekben messzire felnyúlik, így az Isère völgy egy része is kellemes, gyümölcsfákkal teli vidék. Pár kilométerrel arrébb (és főként: pár kilométerrel feljebb) viszont már ott láthatjuk az örök hó birodalmáig nyúló hegycsúcsokat. Val-d’Isère (azaz Isère-völgy) 1500 lakossal bíró település az olasz határ közvetlen közelében. Szűkebb-tágabb környékével együtt Európa egyik legismertebb síterepe. Évszázadok óta lakott hely, a síterepek fejlesztése viszont az elmúlt évszázad terméke. Napjainkban több mint 300 km-nyi pálya várja a síelőket, a snowboardosok és a sífutók számára is létrehoztak pályákat.

Val d’Isére (férfi) históriája

Critérium de la première neige. Kriterium des ersten Schnees. Magyarra fordítva: „Az első hó védjegye”. Avagy a tél kezdetének első versenye. Az 1950-es évektől rendeztek itt versenyeket, s a Világkupa-sorozat 1969-es első kiírása óta is szinte csak az időjárás következtében maradtak el évek. A legnagyobbak győztek itt, kezdve Karl Schranz-cal és Franz Klammerrel, folytatva Ingemar Stenmarkkal és Michael von Grünigennel, hogy Marcel Hirschert ne is említsük.

Kezdésként muszáj megemlékeznünk a lesikló pálya (O.K.) egyik névadójáról, a fenomenális Jean-Claude Killyről. (A fiatalon tragikus hirtelenséggel elhunyt Henri Oreiller nevét viseli még a lejtő.) Az 1968-as hazai rendezésű olimpián triplázó legendát így fogadták Val d’Isére-ben.

Az ezredforduló legnagyobb óriás-műlesiklója vitán felül von Grünigen volt. Négyszer győzött itt, első sikerét 1994-ben aratta.  Mi három évvel későbbi diadalára emlékezünk. A „grandissimo” finom jelző a látottakra.

Tény, akadnak a naptárban emblematikusabb helyszínek is, gondoljunk csak a Gran Risára, Kranjskára, vagy épp Adelbodenre. Ám azért nem a véletlen műve, hogy a nagy ászok közül többek itt aratták első sikerüket a Világkupában. Így tett Bode Miller 2001 decemberében. Sajnos csak a 2004-es sikeréről találtunk videót:

A lejtő ura Marcel Hirscher volt, akinek nevéhez öt győzelem fűződött, közte karrierje első sikere is. Hogy nem lett még több, az a hatalmas bizonyítási vággyal fűtött franciáknak volt köszönhető. Alábbi, egyórás összeállítás elején megtekinthető, milyen volt az, amikor a zseni elsőként megízlelte a győzelem ízét:

Ami a szlalomot illeti, messze nem tekint vissza oly távoli múltra, mint az óriás. A nyolc alkalomból hetet a 2010-es években tartottak meg. A legutóbbi versenyen, két éve Pinturault őrjítette meg a franciákat, miután nagyon elpáholta a mezőnyt. Pontosan hét évvel azután, hogy 2012 decemberében először mutatta meg oroszlánkörmeit a Világkupában. Mondanunk se kell, az akkor 21 esztendős tehetség hazai lejtőn ünnepelte első VK- sikerét.

A jelenlegi mezőnyből még Henrik Kristoffersen számára jött össze a duplázás, 2016-ban például elég csúnyán elkalapálta Hirschert.

Forrás: Wallpaper Flare

A helyszín: Sankt Moritz

Alapos névelemzés helyett, mindenkit megkímélve a Móricka-viccektől, maradjunk a tényeknél: Svájc Graubünden kantonja ad otthont a hétvégi versenyeknek. Az Inn felső folyásánál járunk, a híresen szép Engadin-völgyben, a St. Moritz-tó partján. Minden adott tehát a turizmus szárnyalásához a két részre oszló 5000 lakosú városkában. St. Moritz-Dorf közel 2000 méteres magasságban a téli sportokkal vonzza a látogatókat, a tóparti St. Moritz-Bad pedig a gyógyvizével, melyet már a bronzkor óta élvez az emberiség. Mindehhez a hátteret pedig Svájc egyik legmagasabb hegytömbje, a Piz Bernina adja. A gyógyvíz mellett a havas hegyek sokáig tényleg csak hátteret nyújtottak. 1864-ben épült az első szálloda, ez tulajdonképpen az egész alpi térségben a téli turizmus kezdetét jelentette. St. Moritz úttörő szerepe később is megmaradt, itt jelent meg először az elektromos hálózat, itt volt az első curling és bob verseny is. 1928-ban és 1948-ban téli olimpiának adott otthont. Szerepe mára talán már kevésbé kiemelkedő, de továbbra is ott van a világ legismertebb síterepei között.

Sankt Moritz (női) históriája

1971 óta rendeznek VK- versenyeket Svájc elsőszámú síparadicsomában, de állandó helyszínként az ezredfordulótól kezdve szerepel a naptárban. Annemarie Moser-Pröll zsinórban három elsőséget húzott be itt, közte volt egy vb-címet érő futam is. Ami a Szuper-G-t illeti, az első győztest szintén nyugati szomszédunk adta. Michaela Dorfmeister 99’-es sikerét hét év múltán egy újabb követett. A két esemény közé pedig belefért egy rendkívül szoros csatában megnyert világbajnoki aranyérem is.

Élete első két sikerét itt aratta a méltatlanul elfeledett Karen Putzer. A dél-tiroli kiválóság a topfavorit Regine Cavagnoud szájából énekelte ki a sajtot a 99’-es második futamon.

Nagy királynője volt az Engiadinának Anja Pärson. Három különböző számban győzött itt.

Nem Szuper-G, hanem lesiklás. Nem győzelem, hanem „csak” második hely. De lehúzhatnánk a rolót, mint sportblog, ha nem emlékeznénk meg az akkor 17 esztendős Lara Gut berobbanására. Szemtelenül vagány menete végén nem figyelt egy apró huplira, így többször fenékfordulat után pörgött be a célba. Kutya baja nem esett, ő pedig teliszájjal nevetett, hogy még így is csak egyetlen századdal szorult a második helyre. 32-es rajtszámmal. Azóta már tudjuk, felnőttként a szakág megkerülhetetlen tényezőjévé lett.

St. Moritz elsőszámú bajnoka Lindsey Vonn volt. Itt rendre ripityára zúzta a mezőnyt, mint történt 2012-ben, kétszer is:

A hétvége favoritja egyértelműen Sofia Goggia. Kirobbanó formája mellett itt még egy érv: ő a címvédő, 2019-ben egyetlen síbottal húzta be az elsőséget. Egy századdal, de azért na!

Forrás: Blick.ch

Hírmorzsák két hétvége közt

1) Jansrud számára véget ért a szezon, de mégsem vonulna vissza

A norvégok kiválósága a Beaver Creek-en megrendezett Szuper-G-n bukott hatalmasat, s bár saját lécein síelt le a célba, majd kedélyesen beszélgetett a kamerák kereszttűzében napi győztes csapattársával, Kildével, sejteni lehetett, hogy nem úszta meg ép bőrrel az esetet. A diagnózis szerint elszakadt Kjetil Jansrud belső oldalszalagszakadást szenvedett bal térdében. Orvosai a műtétet megelőzően 6-9 hónapos pauzát jósoltak Szocsi olimpiai bajnokának, aki kellően motivált ahhoz, hogy visszatérjen a Világkupába. Korábban még úgy nyilatkozott, hogy tervei szerint a mostani idény lesz karrierjének a zárása.

2) Újabb sízők dacolnak az oltáskényszerrel

Két svájci lesikló kálváriáról szóltak a hírek, miután nem voltak hajlandók beadatni maguknak az oltást. Ralph Weber és Urs Kryenbühl számára az Észak-Amerikában töltött egy hónap is felért egy tortúrával, ám a jelek szerint hajthatatlanok maradtak. Márpedig így hiába mutatott bíztató formát a januárban Kitzbühelben horrorbukáson átesett Kryenbühl, ha revideálja álláspontját, semmiképpen nem utazhat el Pekingbe. (Ez a veszély, mármint a kvótaszerzés Webert aligha fenyegeti.) A svájci szövetség végül elérte, hogy Val Gardenán és Bormióban rajthoz állhassanak. Feltéve, ha negatív PCR-tesztet produkálnak minden egyes kivizsgáláson.

3) Megszületett az újabb trónörökös

Bode Millernek és tíz évvel fiatalabb párjának november végén született meg nyolcadik gyermekük. A kislány születése 19 hónappal történt azután, hogy egy szomszédságukban felállított medencébe belefulladt az alig másfél éves lányuk, Emmy.

4) Stefan Luitz is kihagyja az olimpiát

A németek egykori nagy reménysége régóta porckorongsérv okozta akut hátfájásban szenvedett, s minthogy már a napi rutin is egyre kellemetlenebbé kezdett válni, végül muszáj volt bevállalnia a műtétet. Luitzra összesen 8 hét pihenő vár.

Kis színes a social médiából

Hirscher saját márkáját, a Van Deer léceket fejleszti. A múlt heti bejegyzés egy pillanatra már-már majdnem visszatérést sejtetett, de csak a versenyléceket tesztelte Reiteralmon.

Sankt Moritz emblematikus kisvasútja, mely a a Rajna-völgyből 1000+ méter szintet mászva szállítja fel síelni vágyó utasait a síközpontba. Mára már a világörökség része, és erre jár Zermatt-St.Moritz vonalon a Glacier Express, 8 órás utat bejárva a két alpesi üdülőváros közt.

Val d’Isère teljesen behavazva várja a mezőnyt, ma reggelre is újabb 20-25 cm friss hó esett az éjszaka folyamán.

Schwarz bokája pedig gyógyul, óriásban nem, de szlalomban már elrajtolhat a hétvégén.

És egy utolsó: a svájci női válogatott 102 csomaggal érkezett vissza a hétvégi versenyre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s