Sofia Goggia teljesítette a mesterhármast Lake Louise-ban!

Sofia Goggia behúzta a harmadik Lake Louise-i versenyt is, 5 év után teljesített ezzel újabb hölgy mesterhármast egy világkupahétvége alatt. A második helyet Lara Gut-Behrami szerezte meg, maga mögött hagyva a két sikertelen lesiklást. A dobogóra ismét felállhatott Mirjam Puchner, aki pályafutása legstabilabb hétvégéjét és első számban szerzett dobogóját ünnepelhette. Mikaela Shiffrin 6. hellyel növelte előnyét összetettben.

A szokásos Lake Louise-i menetrend szerint a két lesiklást egy szuper-G követte vasárnap. A pálya kialakításáért ezúttal osztrák edző felelt, aki 42 kaput tűzött az albertai lesiklóáplyára, melyből 37 volt fordító. A pálya egyik kulcsának pedig az alsó szakaszon lévő ugrató bizonyult.

Francesca Marsaglia (14.) ismerkedett először a pályával, de ezt széles ívekkel és nagy fékezésekkel tette. Ricarda Haaser (19.) viszont saját edzője pályáján sem tudott érdemben jobban szerepelni, ami részben rontott ugratójának is volt köszönhető. A valódi alapidőt azért mégiscsak egy osztrák szolgáltatta: Tamara Tippler (4.) pontosan húzta az íveket, bőven túlszárnyalta az eddigieket. Egy közepes és egy remek osztrák menetet egy osztrák kiesés követett: Ariane Rädler a msáodik szektorban letarolt egy kaput, de szerencsére nem lett sérülés a vége.

Corinne Suter (17.) kezdésként acélosabbnak tűnt, mint Tippler, de egy szektor után nagyon lelassult, láthatóan a kanyargósabb pálya nem volt annyira ínyére. Ragnhild Mowinckel (12.) is hasonló utat járt be mint Suter, azzal a különbséggel, hogy a végére még tudott újítani, de ez is mindössze egy top10 közeli helyezésre volt elég.

Lara Gut-Behrami (2.) esetében folytatódni látszott az eddigi sorminta – erős kezdést viszont hasonlóan jó folytatás követett. Komoly előnye volt már, azonban az ugratóba belehibázott, amiben 1-2 tized mindenképp benne maradt.  Tiffany Gatuhier (26.) bőven elmaradta  az eddig leérkezőktől, nem igazán volt nála tiszta szektor sem. Federica Brignone (5.) révén jött is az újabb nívóváltás. Az olasz remek íveken húzta a kanyarokat, de ehhez valamivel alacsonyabb tempót társult, mint Gutnál. Az ugrató nála is bizonytalan volt, így Tippler mögé szorult.

Breezy Johnson (11.) terepe továbbra is a lesiklás. Bár azokon a szakaszokon ahol engedni kellett a léceket, ott erős részidejei voltak, de a kanyarokban rendkívül bizonytalanul síelt. Marie-Michelle Gagnon (9.) újabb top10-zel örvendeztette meg hazai közönségét. Bár a kanyarokban ő is jócskén vesztett, de Gut hibás ugratója révén ő is faragni tudott a pálya végén. Gauthier után újabb francia szerepelt le – Romane Miradoli (27.) még honfitársától is kikapott néhány tizeddel. Ester Ledecká (13.) ezúttal sem dobogóesélyes formájával rukkolt elő, ő is mindössze a végén tudott faragni addigi hátrányából.

Sofia Goggia (1.) valamivel lassabban kezdett, mint Gut, a kanyarokban pedig semmit nem veszített, így jó esélye volt akár a vezetésre is. Bár az ugratója az olasznak sem volt teljesen tökéletes, de így is remek tempót diktált a pálya alján, ami elég volt ahhoz, hogy a maga javára fordítsa a verseny alakulását.

Nicole Schmidhofer (15.) két ismerkedős lesiklást követően ma már versenytempóban síelt, aminek meg is lett az eredménye, egy tisztes pontszerzéssel. Joana Hählen (9.) a kanyarokkal megszenvedett, de a sebességére nem lehetett panasz, így Gagnonnal holtversenyben ért célba. Elena Curtoni (7.) némiképp épp Hählen ellenkezője volt: a kanyaríveket szépen húzta, viszont a sebességgel és az ugratóval akadt némi gondja.

forrás: blick.ch

Mikaela Shiffrin (6.) a hétvége utolsó verseny szépíteni tudta az eddigi gyengébb lesiklásokat. A kanyargós részeken végig a dobogósokkal küzdött, végül a pálya végi sebesség hiányzott, amivel ezt megszerezhette volna. A legjobbak sorát előbb Priska Nufer kaputévesztése majd Christine Scheyer tempóhiányos menete zárta.

Bár a ranglista legjobb 20 jelenlévő sízője leért, a verseny tartogatott még izgalmakat. Mirjam Puchner (3.) két remek lesiklás után szuper-G-ben is nagyot domborított. Bár a kanyarokban sosem volt épp a legjobb, ezúttal ott sem vallott szégyent, a záró szakaszon pedig valósággal remekelt, így leszorította Tipplert a dobogóról.

Pontot szerzett még a harminc alatti rajtszámosok közül Maruša Ferk (16.) Jasmine Flury (22.), Roberta Milesi (23.), Kira Weidle (25.), Nicol Delago (28.) és Keely Cashman (29.) is. Megtalálhattuk a rajtlistán az óriásból egyre többször „felfelé” kikacsintó Alice Robinsont (20.), aki úgy tűnik stabil pontszerzővé válik szuper-G-ben is.

Harmincon túli rajtszámmal egyből a reklámszünet után Ramona Siebenhofer (8.) domborította a legnagyobbat. Remekül kezdett, végig jó tempóban kanyarodott, némileg a pálya végére fogyott el a lendülete. Mellette pontot szerzett még Cornelia Hütter is (32-essel 18.), aki a lesiklás után ezúttal szuper-G-ben is pontszerzéssel tért vissza. Továbbá ismét pontszerző lett az orosz Julia Pleshkova (33-assal 23.), míg a legmagasabb rajtszámmal, 48-assal Jacqueline Wiles (30.) szerzett egy pontot.

forrás: blick.ch

Sofia Goggia 14. győzelmét aratta, a negyediket szuper-G-ben. Sofia Goggia előtt legutóbb Mikalea Shiffrin tudott egy triplahétvégét tökéletes mérleggel zárni, 2016 végén, Semmeringen. Ugyanebben az évben triplázott utoljára Lake Louise korábbi királynője, Lindsey Vonn. Lara Gut-Behrami 27. dobogóját szerezte szuper-G-ben, amivel beérte a női örökranglista harmadikját, Katja Seizingert. Már csak Vonn és Götschl vannak előtte 46, illetve 41 dobogóval. Mirjam Puchner eddig dobogó után jellemzően a pontszerzéssel is küzdött, ezúttal viszont a pénteki dobogó és a tegnapi top10 után ismét dobogóra állhatott. Puchnertől ez egyébként szuper-G-ben hatalmas meglepetés, eddig ugyanis egyszer, 2 éve épp itt Lake Louise-ban végzett top10-ben a kanyargósabbik gyorsszámban.

A női mezőny a menetrend szerint visszautazik Svájcba, jövő héten már St. Moritz vár épp a mai indulókra, két újabb szuper-G versennyel.

Borítókép forrása: fisi.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s