Mikaela Shiffrin zsinórban ötödször Killington királynője!

Mikaela Shiffrin ötödjére is nyerni tudott a killingtoni műlesikláson, hazai pályán. Az amerikai a második futamban meg tudta előzni az első futamot nyerő, de utána nagyot hibázó Petra Vlhovát. A szlovák a második helyet menteni tudta, míg a harmadik helyezett Wendy Holdener lett.

Rendkívül hideg idő köszöntötte Killingtonban a mezőnyt. A borult ég miatt a látási viszonyok nem voltak a legideálisabbak, de szerencsére a tegnapi szélnek már nyoma sem volt. Az első futam pályájáért norvég edző felelt, aki egy rendkívül trükkös, számos ritmustöréssel nehezített tűzést álmodott meg a pályára.

Hogy mennyire nem volt könnyű a pálya, mutatja az is, hogy Petra Vlhová (1.) sem tudott teljesen tisztán végigsíelni. Többször megtörte a szlovák lendületét is a pálya, de jó érzékkel, egyből vissza is nyerte a kellő lendületét. Michelle Gisin (10.) épp a ritmusváltások miatt inkább óvatosan vágott neki a pályának, de ez egyáltalán nem volt kifizetődő, másfél másodperc feletti hátránnyal ért csupán célba. A svájciaknak azonban nem kellett teljesen csüggedni, Wendy Holdener (3.) mindössze egy-egy apró botonytalansággal, de jó tempóban síelte meg a pályát.

Anna Swenn-Larsson (17.) a meredek szakaszon két jókorát fékezett, nem is előzött meg senkit az eddigiek közül. Mikaela Shiffrin (2.) a pályán rendezett eddigi összes szlalomot megnyerte, de a meredekebb rajta is kissé kifogott egy szűk kapu. Ezután természetes még rá tudott kapcsolni, de a teljes hátrányát már nem tudta megfordítani. Lena Dürr (4.) inkább precízen próbálta megsíelni a pályát, de azt már láthattuk, hogy ebből ma másodperc körüli hátrány is könnyedén kijöhet.

forrás: blick.ch

A legjobbak sorát a világbajnok Katharina Liensberger (5.) zárta. A szakági címvédő azonban továbbra is küzd formájával, ezúttal sem volt közel a dobogósokhoz. Sara Hector (8.) szlalomban eddigi legelőkelőbb rajtszámával rajzolhatott ma el, és bár közel sem volt tökéletes, voltak figyelemreméltó szektorai. Síelésén is látható, hogy Andreja Slokar (9.) továbbra sincs híján önbizalomnak, de a túlzott akarásban ezúttal benne volt egy-egy nagyobb rontás is.

Kevésbé ment jól a másik szlovénnek, Ana Bučiknak (13.), aki mindössze csak a nagyokat rontó Swenn-Larssont előzte meg. Laurence St-Germain (11.) sem tudta felvenni a versenyt a legjobbakkal, ahogy ezúttal Martina Dubovská (16.) sem tudta magát besíelni a top10-be, míg Chiara Mair (30.) számára nem sok híja volt, hogy a második futamról is lemaradjon. Kristin Lysdahl (7.) a laposabb szakaszokon remekül síelt, és bár a meredeken voltak megtorpanásai, számára remek eredményt hozott az első futam. Paula Moltzant (6.) doppingolta a hazai közönség. Rendkívül bevállalós volt, és szerencséjére bele sem hibázott menetébe, így két amerikai várta a folytatást a legjobb 6-ból.

forrás: blick.ch

A folytatásban a technikás pálya révén kiütközött a legjobbak technikai fölénye. A top10-et nem közelítette már meg senki. A legjobb 30-ból a többség továbbment a második futamba is. A hátralévő osztrákok közül Katharina Truppe (14.) és Katharina Huber (19.) továbbjutása nem volt kérdéses, de az olimpiai érmes Gallhuber (39.) továbbra sem találja formáját. Nastasia Noens (15.), Camille Rast (18.), Erin Mielzynski (22.), vagy épp Thea Louise Stjernesund továbbjutása sem volt veszélyben. Élt a jó rajtszám lehetőségével Leona Popović (27.) és Charlie Guest (24.) is, míg Thea Louise Stjernesund (29.) kicentizte ugyan, de szintén bejutott a második futamba.

Kiesett azonban Martina Peterlini (31.), Melanie Meillard (33.), Ali Nullmayer (40.), Magdalena Fjällström (45.) és Nina O’Brian (48.) is. Így hat 30-on túli síző fért be még a második futamba. Közülük ismét Maria Therese Tviberg (31-essel 12.) szerepelt a legjobban, aki így harmadszor is megpróbálkozhatott egy erős pontszerzéssel. Bejutott még a második futamba Elena Stoffel (35-össel 20.), Marie-Therese Sporer (37-essel 23.), Meta Hrovat (39-essel 25.) és az óriás junior világbajnoka, Hanna Aronsson Elfman (60-assal 28.). Bejutott még Federica Brignone (32-essel 26.) is, aki így nem hiába utazott el Killingtonba a tegnap elmaradó óriással együtt sem.

A második futamra megérkezett a havazás, de ez szerencsére érdemben nem befolyásolta a versenyt. A pályát Vlhová edzője tűzte, jóval lendületesebbre, mint azt tette a norvég edző. Elsőként Chiara Mair (25.) síelhetett, aki rögtön meg is előzte Mina Fürst Holtmannt (28.), de az igazán nagy menetet Hanna Aronsson Elfmantól (15.) láthattuk. A meredek előtti és utáni szakaszon szinte párja nem volt az egész futam során. Végig dinamikusan síelt, így nem is csoda, hogy végül jelentősen előrelépett. Előbb Leona Popović (21.), majd Federica Brignone (22.) és Meta Hrovat (24.) is már a pálya első felében hátrányba került a svéddel szemben. Charlie Guest (23.) a meredekig tudta tartani a lépést Aronsson Elfmannal, de utána ő sem tudott konkurálni vele.

Marie-Theres Sporer (16.) már a meredek kezdetére bőven hátrányban volt, de ezt még vissza tudta fordítani. Azonban a cél előtt hiányzott a kellő lendület, ami miatt egy századdal a svéd mögé szorult. Erin Mielzynski (20.) sokáig jól be tudta osztani hozott előnyét, de a záró szektorban az ő tempója sem volt elégséges a vezetéshez. Thea Louise Stjernesund (27.) a meredeken hibázott jókorákat, míg Elena Stoffel az ezt követő szektorban rontott, így mindketten a tabella alsó feléig csúsztak vissza. Katharina Huber szintén a pálya végén hibázott, de számára ez kiesést is jelentett.

Camille Rast (16.) már közel egy másodperces előnnyel vágott neki a pályának, ráadásul szinte végig tartani tudta Aronsson Elfman idejét is, így jó esélye volt az első helyre. A záró szektorba azonban ő is belehibázott, a szerencse pedig nem állt mellé: egy századdal kikapva Sporerrel holtversenyben állt a második helyen. Anna Swenn Larssont (9.) már nemcsak a hozott előny, de erős szlalomtudás okán is az élre várhattuk. A rontott első futamot követően láthatóan felszívta magát, és mindössze pár századdal maradt el honfitársa második futambeli addigi legjobb idejétől. Ez azt jelentette, hogy a vezetést nagy előnnyel vette át. Olyannyira, hogy ezt követően sem Martina Dubovská (18.), sem Nastasia Noens (19.) nem veszélyeztette még a svéd kettős vezetést sem.

forrás: kurier.at

Katharina Truppe (14.) viszont már meg tudta törni a svédek kettősét az élen, de nagyobb rontása miatt Swenn-Larssonra nem volt veszélyes. Nem úgy Ana Bučik (12.), aki remek kezdése révén harcban volt a svéddel, de pár tizeddel ő is alulmaradt. Ami nem sikerült az iménti kettőnek, az sikerült Marie Therese Tvibergnek (8.). Az után, hogy remek kiindulásból Leviben mindkétszer kiesett, ezúttal célba ért. Pedig a norvég most sem védekezett, a meredeken voltak is késései, de ezzel együtt is meg tudta tartani az előnyét.

Laurence St-Germain (13.) nem tudott konkurálni a norvéggal, a végére be is sokallt és hason csúszva ért célba. A javítás lett volna elvárható Michelle Gisintől (11.), de a svájci a meredeken hibázott, így nem tudta átvenni a vezetést sem. Andreja Slokar (10.) ezúttal kevésbé volt bátor, pedig ez a tűzés épp ezt díjazta jobban, így csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokát szerezte meg. A vezetés továbbra is Tvibergé volt Swenn-Larsson és az imént síző Slokar előtt, mielőtt az első futam nyolc legjobbja elrajtolt volna.

forrás: blick.ch

Sara Hector (6.) a második futamban is remek szlalomfutamot síelt. Előnye felét sem adta el, a vége pedig kimondottan jól sikerült, így nem volt kérdés, új elsőnk volt már. Kristin Lysdahl visszavehette volna a vezetést a norvégoknak, de előnye a meredek aljára elfogyott, ott pedig megbillent és ki is esett. A közönség hangos üdvrivalgása Paula Moltzant (7.) jelezte előre. Az amerikai remekül kezdett, de felépített előnye a meredeken elveszett, amit már nem tudott a célig ismét a maga javára fordítani. Pillanatnyi második helye így is remek eredményt vetített előre, amit a népes nézőközönség is hangosan fogadott.

Katharina Liensberger (4.) felszívta magát az eddigi sikertelenebb széria miatt – egy szektor alatt adott fél másodpercet Hectornak, amit vagány sízéssel is be tudott osztani a célig. A dobogó sem volt elképzelhetetlen az osztrák számára. Lena Dürr (5.) mellett az eddigi kiegyensúlyozottság szólhatott, és bár kevésbé volt bevállalós, rendkívül precízen síelt. Igazi ki-ki meccs volt a célvonalig, de a századok ezúttal Liensbergernek kedvetek.

Wendy Holdener (3.) a felső szakaszon még Liensberger űridejére is rávert. A meredek alján ugyan volt egy kisebb bizonytalanság, de ezt bőven ellensúlyozni tudta az egyébként rendkívül precíz, gyors sízése.

Mikaela Shiffrin (1.) a rajt után nem sokkal rontott, de ismerjük, ez mit hoz ki belőle. Olyan szinten rákapcsolt az amerikai, hogy a nagy hiba ellenére is a futam addigi legjobb idejét repesztette. A közönség önmagából kikelve ünnepelte, és spannolta őket maga Shiffrin is a célban.

Petra Vlhovának (2.), a rivális rontása ellenére is komoly menetre volt szüksége, de már az első szektorban is épp csak megtartotta előnyét. A meredek előtt pedig hibázott – lécei összeértek, így nagy mentésre volt szüksége. Hirtelen jött nyolctizedes hátránya révén Shiffrin győzelme már biztossá is vált, a szlovák Holdenerrel volt harcban a második helyért, ami a legjobb utolsó szektor révén biztosított be magának.

A killingtoni Superstar névre hallgató pálya 2016 óta ötödször adott otthont szlalomversenynek a világkupában, és mind az öt alkalommal Mikaela Shiffrin léphetett fel a dobogó tetejére. Shiffrin egyébként 46. műlesikló sikerét aratta, amivel utolérte Ingemar Stenmarkot, egy szakágban senkinek nincs több 46 győzelemnél (Stenmark 46 sikere óriásból származik).

Shiffrin öt killingtoni győzelménél mindig szlovák második helyezettet avattak: 2016-ban Velez-Zuzulová, azóta viszont mindig Vlhová volt a második. Holdener sem először állt itt dobogóra, öt év után szerzett ismét harmadik helyet Killingtonban, míg összességében 28. szlalomdobogóját szerezte, továbbra is győzelem nélkül.

A folytatásban a hölgyek veszik át a férfiak helyét Lake Louise-ban – ha az időjárás is úgy akarja 3 gyorsasági számmal. Péntek este rendezik az első lesiklást. A férfiak viszont a terv szerint már csütörtök este rajthoz állnak, ahol szuper-G-t rendeznek, egy rendhagyó négynapos hétvége kezdeteként. Ennek oka, hogy a pénteken elmaradt lesiklást már Beaver Creeken pótolni szeretnék.

Borítókép forrása: nieuwsblad.be

Mikaela Shiffrin zsinórban ötödször Killington királynője!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s