Déjà vu Leviben: Vlhová, Shiffrin, Dürr ismét a dobogón

Pontosan ugyanaz a három hölgy, ugyanabban a sorrendben végzett a dobogó, a Leviben rendezett vasárnapi műlesikláson. Petra Vlhová mindkét futamban a legjobbnak bizonyult, így a kisebb hibákat vétő Mikaela Shiffrinnek ismét be kellett érnie a második hellyel, míg Lena Dürr ismét a második futamban javítva ért fel a dobogóra.

Tipikus, sarki idő köszöntött a versenyzőkre a lappföldi Leviben a versenyzőkre. A nap a déli órákban is alig merészkedett a környező dombok teteje fölé a felhőtlen égen. A pálya így is árnyékban maradt, mivel a lapos szögben érkező sugarak nem tűzték meg a lejtőt. A pálya kialakításáért délelőtt amerikai edző felelt, és egy közepesen technikás tűzés lett az eredménye.

A pályán elsőként rögtön a tűzés „címzettje”, Mikaela Shiffrin (2.) síelhetett. Az amerikai ma talán valakivel agresszívabban síelt, de a meredeken voltak szemmel látható befékezései. Ezeket a kisebb hibákat Michelle Gisin (3.) ki is tud a használni, a meredeken, és az azt követő laposon is faragni tudott az amerikaival szemben. Wendy Holdener (9.) a pálya elején bujkált remekül, a második félre azonban elfogyott a lendülete, amivel eleinte még az első helyre is esélye volt.

Anna Swenn-Larsson (4.) a pálya elején sorjázta a top időket, de a meredeket inkább tetszetősen síelte, mint gyorsan, így ő sem érte be végül Shiffrint. Katharina Liensberger (10.) rettentő nagyot hibázott a letörésnél, ez pedig a leginkább a záró szakasz tempójában bosszulta meg magát. Lena Dürr (6.) felemásan síelt délelőtt: harmatosabb kezdés, gyors folytatás, botonytalan letörés, majd erős hajrázás. Petra Vlhová (1.) összerakta az eddig sízők külön-külön remek szektorait egy menetbe. Gyorsan kezdett, és a meredeken is megtartotta remek lendületét, így nem volt kérdés, hogy átveszi a vezetést.

forrás: blick.ch

Megszokhattuk, hogy a legjobbak után a női szlalommezőnyben jön egy nagyobb nívóváltás. Ezt láthattuk most is – Laurance St-Germain (28.) jóval lassabban, kevésbé pontosan síelt, mint az eddigi legjobbak. Sara Hector (11.) a lapos nyitányon remekelt, de a meredekhez neki sem volt meg a kellő technikája, hogy tartani tudja az előnyét. Ana Bučik (12.) a laposabb szakaszokon jól csúsztatta léceit, de a vízválasztó meredek, ami ma elkülönítette a legjobbakat a középmezőnytől, neki sem sikerült tökéletesen.

Kristin Lysdahl (26.) nagyon belassult a pálya végére, így közel két másodpercnyi hátránnyal csúszott át a célvonalon. Chiara Mair (34.) rávilágított az osztrák válogatott problémájára: ha Liensberger gyengébben teljesít, nincs más, aki átvegye az “eredménygyáros” szerepét. Martina Dubovská (7.) a laposabb szakaszokon szinte szárnyalt, és a körülötte indulókhoz képest a meredeket is becsülettel oldotta meg, így ő beférkőzött a legjobbak közé. Paula Moltzant (27.) a meredeken kapott rettentő sokat, hátránya több mint fele csak ezen a szakaszon jött össze. Andreja Slokartól (16.) idei első gyengébb futamát láttuk: a letörés elvette a lendületét, így ma messzire került a dobogótól.

forrás: blick.ch

A reklámszünet után sem maradtunk még izgalmak nélkül, ugyanis a mezőny, a Leviben megszokott forgatókönyv szerint rendkívül szoros volt. A folytatásban két osztrák következett, Katharina Truppe (15.) célba is ért, szemben Franziska Gritsch-csel. Három átlagosabb sízés következett Rasttól (24.), Mielzynskitől (19.) és Noenstől (23.), utána viszont Katharina Huber (8.) némileg mentette remek meredekkel az osztrákok renoméját. Hubert ismét középmezőnyt érő futamok követték, Thea Louise Stjernesundtól (17.), és Martina Peterlinitől (25.). Laona Popović (14.) pedig tegnapi remek eredménye után továbbra is remekelt, nagyszerű kiindulóval rendelkezett ahhoz, hogy megjavítsa eddigi legjobb VK-helyezését.

Az első harminc közül többen nem síeltek olyan időt, ami délután folytatást ért volna. Így járt a szám olimpiai ezüstérmese, Katharina Gallhuber (31.),Melanie Meillard (32.), Kristina Riis-Johannessen (43.) és Magdalena Fjällström (47.) is, míg Mina Fürst Holtmann és Ali Nullmeyer el sem jutott a célvonalig. A sok, harmincból kicsúszó lehetőséget adott a később érkezőknek. Ezt a legjobban Maria Theres Tviberg (5.) használta ki, aki 46-ossal jött be a legjobbak közé, dobogóesélyes helyre. Ismét villantott a tegnap is remeklő Emma Aicher (59-essel 13.), míg a hazaiak Riikka Honkanen (52-essel 18.) továbbjutásának örülhettek. A további top30-as helyekre Neja Dvornik (57-essel 20.), Charlie Guest (32-essel 21.), Meta Hrovat (41-essel 22.) és Andrea Filser (38-assal 29.). síeltek be.

forrás: blick.ch

A második futamra a sarki hideg természetesen nem tágított, de ottani idő szerint délután fél 3-ra már beköszöntött az este. A pályát osztrák edző tűzte, igencsak technikásra – folyamatos ritmusváltások követték egymást. Elsőként két német síelhetett le, Jessica Hilzinger (22.) és Andrea Filser (18.) utóbbi érzett rá jobban a pályára, olyannyira, hogy végül 11 helyet javított a délután folyamán. Előbb a kieső Laurence St-Germaint ugrotta át, majd sorban Moltzant (24.) és Lysdahlt (25.). Ugyan még számos síző mögé került a későbbiekben, a vezetéstől Martina Peterlini (16.) menete után el kellett búcsúznia. Az olasz a meredeken tudta véglegesen a maga javára fordítani a versenyt.

A folytatásban Nastasia Noens (27.) és Camilla Rast (26.) egy pillanatig nem volt veszélyes Peterlinire, nem úgy Meta Hrovat. A szlovén a letörésig még az olasz előtt volt, az viszont továbbra is Peterlini terepe maradt, így Hrovatnak meg kellett elégednie a pillanatnyi második hellyel. Charlie Guest (20.) rendkívül bátran kezdett, folyamatosan növelte előnyét, de ezt a lendületet hiba nélkül nem tudta végigvinni a brit, így végül esélye sem volt a vezetésre. A folytatásban visszafogottabb síeléseket láthattunk Erin Mielzynskitől (21.) és Neja Dvorniktól (19.) is.

A helyi közönség hangja viszont ezt követően jött meg: a hazai Riika Honkanen (28.) nem kockázatott szinte semmit, inkább a biztos pontszerzésre hajtott. Végül 3 ponttal örvendeztette meg a hazaiakat. Thea Louise Stjernesund (12.) remek kezdéssel szállt harcba a vezető helyért, aminek köszönhetően már jókora előnnyel gazdálkodhatott a meredeken. A záró szakasza pedig még gyorsabb is volt az olasznál, így a reklámszünet előtt a norvég állt az élen, miután Andreja Slokar (15.) nem tudott a felső laposon hasonló gyorsasággal kezdeni, mint Stjernesund.

A reklámszünet után Katharina Truppe (9.) folytatta a versenyt, és a meredeken rendkívül bátran síelt, ami a vezetést és ennek tetejében nagyobb előnyt is jelentett. Ilyen előzmények mellett nem is volt csoda, hogy a meredeken nagyobbakat fékező Leona Popović (14.) a vezetést nem vette át, de a horvát lány így is karrierje legjobb helyezésének örülhetett már ekkor is. A tegnap komolyabb meglepetést okozó Emma Aicher (23.) nagyot hibázott a letörés után, de becsülettel befejezte a versenyt, így mérlege 3 VK-rajtból 3 pontszerzés. Ana Bučik (7.) remekül síelte a ritmustalanabb tűzést, alig kapott a meredeken, a végén pedig még gyorsult is Truppéhoz képest, így ismét változott az első helyezett személye. Sara Hector (12.) folyamatosan 1-2 tizeddel elmaradt a szlovén lánytól, így végül a pillanatnyi dobogótól is elmaradt.

forrás: blick.ch

Katharina Liensberger (8.) ismét hibázott a letörésen, ottani hátrabillenése még a meredek aljáig rendkívül kifizetődő volt tempóban, viszont ezután le kellett lassítani a laposra, ami miatt fél másodpercet is eladott. Wendy Holdener (4.) négy tizedes előnnyek vágott neki a pályának, és ugyan kezdésként eladott 1-2 tizedet, a meredeken visszaépítette azt, így nagyobb szerencsével már dobogóban is bízhatott a svájci, aki a legjobb nyolcra fordulva az élen várta a folytatást.

forrás: blick.ch

Katharina Huber (10.) nem tudta kihasználni edzője tűzését, csakúgy, mint Liensberger, ő is a meredeken hibázott jókorát, ráadásul Hubernek a laposabb szakaszok sem sikerültek igazán. Martina Dubovská (6.) nem épp támadó szelleműen síelt, a meredeken egyébként ez szép kapuvételeket eredményezett, és sokat nem is kapott, így pár századdal befért Bučik elé a pillanatnyi második helyre.

Lena Dürr (3.), csakúgy, mint délelőtt, megint váltogatta az erősebb és gyengébb szektorait. Szerencséjére gyengébb szektorai is az eddigi legjobbak közé tartoztak, így a vezetés nem volt kérdés, de az újabb dobogót illetően jókora volt még a kérdőjel. Maria Therese Tviberg a laposon remekül síelt, tartotta előnyét, de a letörés után késésbe került és egy rontott kapuvételt követően elkatapultált a lejtőről.

Anna Swenn-Larsson (11.) a dobogóért síelt, és ennek megfelelően, pattogósan síelt. A meredekig úgy tűnt, meg is lehet neki, de ott nagyot hibázott, méterekre az ideális ívtől kellett visszasíelnie a soron következő kapuhoz, ami másodperc feletti hátrányt eredményezett. Michelle Gisinnek (5.) három tizedet kellett védenie a biztos dobogóért, de ez a letörésig már teljesen el is tűnt, majd onnan még tovább nőtt a hátrány, végül a legjobb svájci címről is lecsúszott Holdener ellenében, Dürr pedig már újabb dobogót ünnepelhetett.

Mikaela Shiffrin (2.) a letörés után egyből hátrabillent, ami ugyan teljes előnyét nem veszélyeztette, a hajrára pedig még újabb sebességi fokozatot is talált, így a vezetés nem volt kérdés, de az annál inkább, hogy egy nem tökéletes menet elég lehet-e ma a győzelemre. A válaszra mindössze egy percet kellett várni: Petra Vlhová (1.) viszont ezúttal sem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, a második futamban is a legjobb időt síelte, így a Vlhová, Shiffrin, Dürr trió egy az egyben megismételte a tegnapi top3-as eredménysort.

Petra Vlhová 22. VK-sikerét aratta, amivel a női örökranglistán utolérte a 80-as és 90-es évek óriás- és szuper-G menőjét, a francia világbajnok Carole Merle-t. A szlovák az összetettben is feljött az élre, holversenyben áll Mikaela Shiffrinnel. Azzal a Shiffrinnel, aki 110 dobogónál tart már, ebből 64 szlalomból. Lena Dürr elkapta a fonalat, első szakági dobogója után egy nappal egyből megszerezte a másodikat is a német szakági specialistája.

A folytatásban Észak-Amerikába repül a mezőny, ahol jövő szombaton óriás következik Killingtonból. Közben a férfiak is újra belevágna a versenyzésbe – pénteken Lake Louiseban idén először rajthoz állnak a lesiklók is.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s