Törölték a lesiklásokat! Feuz negyedjére, Goggia másodjára lett a királykategória győztese

Sokan vártuk az idény utolsó lesiklásait, de sajnos az időjárás közbeszólt. Edzés híján nem rendezhetnek versenyt a királykategóriában. A kristálygömböket viszont kiosztották, s az elmondható, mindkettő esetben méltó helyre kerül a trófea. Beat Feuz zsinórban negyedszerre húzta be a szakági elsőséget, míg Sofia Goggia néhány év elteltével másodjára győzött a leggyorsabb számban. Vélhetően futamrendezés mellett is ugyanez történt volna, a törlés az összetett alakulásába szólt bele, de abba nagyon.

Már múlt héten sejtetni engedték a meteorológusok, gond lesz a Világkupa-döntővel. Amit vártak, bekövetkezett. Vasárnap késő délutánra heves hidegfront érkezett Lenzerheide térségébe. Jelentős mennyiségű csapadékkal.

A pályamunkások erőn felül tették a dolgukat, de sem hétfőn, sem kedden nem tudták megtartani az előírt edzéseket. Márpedig ezek híján – érthető módon – nem rendezhetnek versenyt az életre leginkább veszélyes szakágban. Az utolsó lehetséges forgatókönyv szerint mára zsúfolták volna össze a tréningeket a versenyekkel. Délelőtt gyakorlás, délután éles bevetés – gyaníthatóan a tartalékstartból. Ám ebből sem lett semmi, mivel az egész éjszaka tomboló vihar nem mérséklődött biztonságos szintre.

S itt jutottunk el a Világkupa-döntők legnagyobb rákfenéjéhez. Nevezetesen ama monolitként kezelt alaptörvényről van szó, miszerint VK- fináléban versenyeket nem lehet tologatni. Vagy megrendezik aznap, vagy törlik, nincs kecmec!

Forrás: Welt

Részben érthető ez a rendelkezés, hiszen furcsán venné ki magát, hogy a gyakran mindenről döntő utolsó versenyekre napokat, akár heteket kellene várnunk. Sérülés, betegség, bármi közbejöhet. Egy versenysorozatban pedig sok minden előfordulhat, de az az egyetlen dolog nem, hogy nem tudjuk, mikor van a vége.

A törekvés tehát valahol érthető, a probléma itt az, amikor fafejűek dirigálnak fentről. Nevezzük nevén az égbekiáltó ostobaságot: Mi a frászkarikáért nem lehet elcsúsztatni a lesiklásokat például péntekre, a csapatverseny idejére? Adott egy versenyforma, ami bár nagy népszerűségnek örvend a sízők körében, pontosabban az egyéni versenyekben kimagaslóra képtelen sízők körében, de effektíve semmiféle jelentőséggel nem bír. Nem számít sehova, jellemzően nevetségesen kicsi mezőny gyűlik össze. A parallel körüli polémiáról pedig már értekeztünk mi is. Nos, a pénteki verőfényes napsütésben erre sor fog kerülni…

Ami szívfájdítóbb semleges sportszeretőként, az az, hogy ezzel a döntéssel elvették az esélyét is két sportolónak arra, hogy javítsanak helyzetükön az összetett pontversenyben. Különösen a nőknél sorsdöntő a szituáció. Lara Gut-Behrami csaknem százpontos hátrányban van, a mai törléssel matematikai szintre csökkentek győzelmi esélyei. Amennyiben megrendezik a Szuper-G-t (holnapra sem mondanak jó időt…), szinte csak a 100 pont és Vlhová nullázása teremthet halovány reményeket a svájci számára. Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy a semmeringi óriás-műlesiklást sem pótolták, márpedig akkortájt vitán felül a szlovák volt átütőbb formában…

A férfiaknál így is nyílt marad a küzdelem, Marco Odermatt egyetlen gyorsasági futammal is a maga javára fordíthatja a pontállást. Ezt követően pedig győzelemre törhet óriásban, abban bízva, hogy eközben Alexis Pinturault-t minél többen megelőzik. A francia eztán maximális rizikóval indulhat neki a szlalomnak.

Forrás: Il Messaggero

A kristálygömbök a lehető legjobb helyre kerültek. A hölgyeknél Sofia Goggia emelhette magasba a trófeát. Három év után nyert újra a szakágban. A körülmények végül úgy hozták, hogy hiába készült csodálatos visszatérésére. Egy hónappal ezelőtt, a vb előtti napokban szenvedett önnön butaságából balesetet, törte el sípcsonttálcáját. Múlt vasárnap aztán teljes váratlansággal érkezett a hír: mivel sikeresen átesett a fizikai teszten, elutazik Svájcba, hogy bebiztosítsa szakági elsőségét. Már ezért a vállalásért rászolgált a díjra!

Az előző télen győztes Corinne Sutertől a hasonlóan masszív kiegyensúlyozottság ezúttal egy második helyre volt elegendő, míg Lara Gut-Behrami remek olaszországi hétvégéje miatt előzte be az idény felfedezettjét, Breezy Johnsont.

Forrás: Berner Zeitung

A férfiaknál Beat Feuz diadalmaskodott, immáron zsinórban negyedik alkalommal. Idén nem a hallatlan dominancia, hanem a rendkívüli stabilitás szólt mellette. Mindig a TOP-10-ben, egy kivétellel mindig hat között végzett a télen, emellé két győzelem és öt dobogó dukált. Franz Klammer (5x) és Didier Cuche után ő a harmadik, akinek sikerült négyszer megnyernie egy komplett évadot lesiklásban. Szép csöndben legendává vált.

Bár Matthias Mayer kétségtelenül szintet lépett, már ami a hosszantartó erős formát illeti, a svájci nívóját nem sikerült elérnie. Jövőre újabb kísérletet tehet rá. Dominik Paris súlyos sérülését leküzdve világosan jelezte, ismét számolni kell vele a legjobbak közt. A következő télen elsősorban vele kell megküzdenie Feuznak az ötödik kristálygömbért.

A címlapon szereplő kép forrása: CGTN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s