Keserédes francia öröm: kettős győzelem, de Pinturault idén először nullázott

Clément Noël és Victor Muffat-Jeandet révén kettős francia győzelem született a Kranjsa Gora-i műlesikláson! A franciák öröme viszont messze nem teljes, Alexis Pinturault a negyedik helyről idén először nullázott, így előnye továbbra is 31 pont az összetettben Odermatt előtt. Ramon Zenhäusern a harmadik helyen végzett, míg Sebastian Foss-Solevåg a tízediken, így Marco Schwarz mai hetedik helyével bebiztosította a kis kristálygömböt egy versennyel a szezon vége előtt!

A szokásoknak megfelelően a világkupadöntő előtti utolsó hétvégét a szlovén-olasz-osztrák hármas határhoz közeli Kranjska Gorán rendezték a férfiak számára, ahol már azt is megszokhattuk, hogy a programot a műlesiklás zárja. Sajnos egy kevésbé örömteli jellemzőjét is ismét megmutatta a szlovén síterep. Nevezetesen enyhe, tavaszias körülmények vártak a sízőkre, amit tetézett a fagypont fölött is kitartó havazás.

A versenyen az összetett szempontjából azért volt lényeges, mert Odermatt távollétében Pinturaultnak lehetősége nyílt az elmúlt napokban megfogyatkozott előnyének visszaépítésére. A szakágiban ennél kevesebb volt a tét: Schwarznak 100 ponton kívül kellett tartania Zenhäusernt és Foss-Solevågot, akiknek a verseny előtti 146, illetve 184 pontos hátrányukkal még matematikai esélyük volt a kis kristálygömb elnyerésére. Bár a két „rivális” egybehangzóan nyilatkoztak arról a héten, hogy nem tartják magukat valós esélyesnek sem. Igaz Schwarz az utóbbi napokban hátfájdalmakkal küzdött, de számára egy egyszerű pontszerzés is nagy lépés lett volna már eleve az elsőség felé.

Henrik Kristoffersen (2.) szemre igen korrekt menetet síelt, viszont egy-egy nagyobb fékezés látszott azért. Clément Noël (1.) nagyon összeszedetten síelt, végig stabil íveket húzott. A célra fordulva volt egy nagyobb fékezése. Marco Schwarz (6.) a pálya közepén kapott jelentős tizedeket. Inkább biztonságit síelt, szem előtt tartva a kis kristálygömböt. Alexis Pinturault (4.) remek kezdést követően egy kissé megtorpant, de a pálya alján még tudott újítani.

forrás: blick.ch

Manuel Feller (11.) nem egy kissé visszafogottabb tiszta ívekkel tarkított sízést választott, hanem nagy fékezésekkel vette a kanyarokat, ráadásul komoly késésbe is került a cél előtt. Sebastian Foss-Solevåg (16.) értetlenül ingatta fejét a célban. Bár a kellő dinamika talán nem volt meg, de két másodperc hátrány így sem volt teljesen értelmezhető. Ramon Zenhäusern (3.) jellemzően szereti az ilyen mostoha körülményeket, és ezt most is bizonyította. Ő volt az első, aki nemcsak az előtte indulót előtte meg.

Loïc Meillard (7.) sem szégyenkezhetett, nem rossz kiindulási helyzetben volt a folytatásra. Michael Matt (8.) sem szokott elveszett lenni ilyen időjárási körülmények közt, ráadásul idén az enyhe versenyeken nagyokat tudott előre is lépni, így 8. helye kimondottan jónak ígérkezett, közvetlen az utolsó reklám utáni első síző lehetett így a második futamban. Victor Muffat-Jeandet (5.) már a sokadik volt a sorban, aki a felső szakaszon fel tudta venni a versenyt Noëllel. A francia viszont a lendületét a pálya alsó részére is megtartotta.

forrás: gazzetta.it

Dave Ryding (19.) nagyokat rontott, agresszivitás nem volt ma igazán kifizetődő. Alex Vinatzer (10.) és Daniel Yule (9.) a középső szakaszon kevesebbet kaptak Noëltől, mint a legtöbben, amihez jó nyitány és zárás is párosult, így kettejükkel  vált teljessé a top10 mezőnye. Linus Straßer (13.) hasonlóan jól kezdett, mint az iménti két síző, viszont ő középen nem érzett rá igazán a pályára. Az újdonsült VB-ezüstérmes Adrian Pertlnek (12.) a rajtszámmal sem volt szerencséje, blokkjából utolsóként síelhetett. Az átlagnál is jobb kezdést viszont az átlagosnál komolyabb visszaesés követte.

A reklámszünet után, mint azt már megszokhattuk, Filip Zubčić (14.) következett, ranglistás pontjai okán. A horvát az enyhe, havas körülmények közt nem szokott elveszetten síelni. Ezt most is bizonyította, hibái ellenére is kellően gyors tudott lenni. A még hátralévők közül végül ő síelte a legjobb időt. Manfred Mölgg előbb egy mentésben megmutatta, miért is klasszis ő, de a második hibát már nem tudta megfogni, így ő lett az első kieső.

forrás: blick.ch

Sorban olyanok következtek, akiknek a jövő vasárnapi világkupadöntős indulása már biztosított volt. Legtöbben a „rajtszámuknak megfelelő” helyezést értek el. Štefan Hadalin (17.) lett természetesen a hazaiak legjobbja, megelőzve az utána síző Alexander Horosilovot (22.) és Luca Aernit (23.) is. Fabio Gstrein (15.) láthatóan bizonyítani akarta, neki is helye lett volna a világbajnoki keretben. Idegesebb kezdés után remek alsó szakaszának köszönhetően remek helyezést ért el az egyre romló pályán. Ilyen időben azonban a legjobbak sem tudtak csodát tenni már, ezúttal Kristoffer Jakobsen (20.) sem tudott előrukkolni egy top10 közeli futammal, magas rajtszámával.

A harmincon belüli utolsó blokkot Tanguy Nef kiesése nyitotta, majd Giuliano Razzolié zárta. Köztük érkező öt síző közül Sandro Simonet többek közt a gyengébb futamot síző Christian Hirschbühllel (27.) és Albert Popovval (29.) harcolt a lenzerheidei indulási jogért. A svájci a pálya közepén már egy másodperces előnyben volt a másik kettővel szemben, de egy rontás miatt végül célba sem ért. Stefano Grossnak (25.) már 11. hely kellett a mai napon ahhoz, hogy megelőzze a jelenlegi szakági 25. Hirschbühlt. Ugyan az osztrákot meg is verte, de azért kellett volna izgulnia, hogy ő második futamot síelhessen, Hirschbühl pedig ne. Ezt végül egyébként nem sikerült kiszurkolnia. Razzoli előtt utolsóként Timon Haugan (26.) érkezett, szintén továbbjutó időt síelve.

forrás: blick.ch

A nagy hibák hiánya, és az egyre romló pálya jellemzően nem jó ómen a 30-on túlról érkezők számára. Ez ma sem volt másképp. Beszédes adat, hogy az első harmincból mindenki bejutott a második futamba, aki célba ért. Így mindössze a négy kieső helye volt kiadó. A kevés lehetőséggel egyből két horvát is élni tudott: Matej Vidović (21.) a legjobb helyezést érte el magas rajtszámmal sízők közül, míg Istok Rodeš (28.) a legmagasabb rajtszámmal jutott tovább. Igaz ez esetében is csak a 35-ös számot jelentette. Mellettük bejutott még a második futamba a belga Armand Marchant (33.) és a német Sebastian Holzmann (30.) is. Amennyire kevés kieső volt a legjobb 30-ból, annyira sok azt követően. Magas rajtszámmal ugyanis már rendívül sokat kellett kockáztatni, hogy valakinek egyáltalán esélye legyen a legjobb harmincba kerülni. A rajtlistán szereplő 67-ből több mint a mezőny egyharmada esett ki, szám szerint 25-en. A Razzoli után rajtoló 37 sízőből viszont mindössze 16-an értek célba.

A futamot így Noël nyerte, ráadásul előnye fél másodperc volt Kristoffersen előtt. A norvég mögött viszont sűrű volt a mezőny: Zenhäusern, Pinturault és Muffat-Jeandet és csak századokkal voltak lemaradva. Schwarz és Meillard szintén másodperc alatti hátrányt vittek tovább a második futamra.

A két futam közt nemcsak a mi erkélyeinken, de Kranjska Gorában is csökkent a hőmérséklet. Így ott a tavasz hirtelen váltott télbe. Nagy pelyhekben, sűrűn szakadt a hó, ami nemcsak a pályának, de a látási viszonyoknak sem tett épp jót. Az eleve puha pályára folyamatosan került az égi áldásból, így aki messzebb került az ideális nyomtól, egyből sokat lassult. De maga az ideális ív sem volt a legjobb állapotban. A pályát ezúttal norvég edző jelölte ki. A kapukat több helyen is igen messze tűzte egymástól, amiket nemegyszer hirtelen ritmusváltással követett egy-egy vertikális kombinációval is megtűzdelt egyenesebb, rövid bujkálós szakasz. Az első futam nagy különbségei viszont azt is jelentették, hogy talán a másodikban sem várhatunk Simonet-féle 27 helyes javításokat, ami szerencsére be is igazolódott. Nehéz körülmények közt zajló, de viszonlyag fair versenyt láthattunk.

Sebastian Holzmann-nak (19.) adatott meg a szerencse, hogy elsőként síelhessen a pályán, amit többé-kevésbé sikerült is kihasználnia. Albert Popov (24.) a tűzest sem érezte, nemcsak a körülményekkel küzdött. Istok Rodeš (22.) is vétett egy-egy kisebb hibát, ami miatt nem vette át a vezetést. Christian Hirschbühl egy késés végén kiesett, amivel ellenfelei számára megnyílt az út Lenzerheide felé. Timon Haugan (20.) kontrolláltan síelt, de a cél előtt hibázott, ami miatt a századok rossz végére került Holzmann-nal szemben. Stefano Gross (15.) rendkívül bátran engedte a léceit, nem fogta meg olyan keményen, ahogy a többiek. Így ugyan látványos mentései voltak, de előnyét minimálisan meg is növelte. Az egész futam legjobbját síelte.

Armand Marchant (23.) kezéből szinte kiesett a bot a rajt után, kapukon keresztül próbált újra ráfogni. A szerencsétlenség miatt sokasodnak a tizedek hátrányban, így a későbbi jó sízés ellenére is sokat csúszott hátrébb. Luca Aerni biztos lenzerheidei indulóként kockáztatott valamivel többet, emiatt esett ki. Alexander Horosilovnak (21.) délután sem ízlett a puha pálya, az ő hátránya is folyamatosan nőtt. Matej Vidović (18.) idén utoljára síelt a Világkupán, de ezt igen értékes pontszerzéssel tette.

Kristoffer Jakobsen (15.) egészen az utolsó szektorig tartotta Gross tempóját, és hozott előnye révén jó kilátásai voltak. A cél előtt viszont kapukon keresztül hordozta késései hatását, így végül holtversenyes elos hely lett a vége. Dave Ryding (26.) a pálya elején remekül síelt, az alsó szakaszon viszont még nagyobbakat hibázott, mint Jakobsen, végül senkit nem előzött meg a célba erők közül. Jean-Baptiste Grange (13.) remekül kezdett szárnyalt a pályán, de a végén ő is hatalmasakat hibázott. Előnye azonban minimálisan kitartott a célig, amivel kívánsága, hogy jövő heti visszavonulása előtt még villanjon számára a zöld lámpa, teljesült!

forrás: blick.ch

Štefan Hadalin (25.) hatalmas rontásokkal nyitott, és ennek terhét cipelte magával végig a futama alatt. Sebastian Foss-Solevåg (10.) a pálya közepén rontott, odáig őrizte előnyét. Viszont a végén vethető volt Grange, amit ki is használt a regnáló világbajnok. Így a mezőny felét követően Foss-Solevåg vezetett Grange és Gross előtt.

Fabio Gstrein (9.) jöhetett a karbantartott, de behavazott pályán, szinte egálból. A pálya közepén ő hiba nélkül jött át, amivel át is vette a vezetést. Ezzel segítette Schwarzot is, akinek így már Foss-Solevåg matematikailag sem volt ellenfele a kristálygömbért folyó harcban. Filip Zubčić (12.) a szakadó hóesésben meg szemüvegét is megtörölte menet közben, két stangli közt. Az iménti két szakági specialistát megverni nem tudta, de mögöttük a pillanatnyi dobogót megszerezte.

forrás: krone.at

Linus Straßer (14.) is a pálya végén hibázott jókorákat, amit csak erős fékezéssel tudott korrigálni. Jó kezdés után így ment el az esélye egy jó helyezésre. Adrian Pertl (17.) hatalmas elánnal rontott neki a pályának. Tempójából így előbb komoly előny, majd egy nagy oldalra billenés következett. Utóbbi miatt természetes a vezetésre elszállt minden esélye. Manuel Feller (6.) sem védekezett, stílusa pedig úgy tűnt, passzol a pályához. Hosszabb idő után ismét hiba nélkül teljesített így egy egész futamot. Ennek köszönhetően előnyét meg növelni is tudta, komoly előrelépésben bízhatott.

Ilyen remek menet ellen nehéz volt síelni, de Alex Vinatzer (8.) becsülettel küzdött. Ugyan Fellerrel nem volt meccsben, de a pillanatnyi második helyet meg tudta szerezni. Danie Yule (11.) tudta, komoly kockázatot kell vállalnia a vezetésért. Ez két szektorig volt igazán kifizetődő, a laposon viszont nagyot rontott. Igaz utána is becsülettel támadta tovább a stanglikat. Michael Matnak lényegében dobogóesélyes menete volt féltávnál. Utána viszont egy bucka megakasztotta lenületét, ami miatt végül ki is esett.

Loïc Meillard (4.) fél másodperc előnyből vágott neki a pályának. Nem vállalta túl magát, de kontrollált menete hiba nélküli volt, amivel előnye felét meg is tudta őrizni. Marco Schwarz (7.) számára a legfontosabba a célba érés volt. Rögtön a rajt után hátrabillent, de utána visszafogta magát és kevesebb kockázattal síelt a célig. Victor Muffat-Jeandet (2.) remekül síelt, végig tartani tudta Feller idejét. Kevésbé volt kockáztatós, viszont szemre is látszott, hogy hiba nélkül, gyorsan sorozza a kapukat. Mindössze az utolsó harmadban kellett egy nagyobbat korrigálnia, de ezzel együtt is nagy előnyt őrzött meg, és célba vette a dobogót.

Alexis Pinturault számára az lett volna a lényeg, hogy biztonsággal célba érjen és értékes pontokkal növelje előnyét az összetettben. A francia viszont szinte rögtön a rajt után hibázott és kapura lépett. Teljes szezonon át tartó kiesés nélküli szériája szakadt meg, épp az egyre kiéleződő összetett küzdelem véghajrája előtt.

Ramon Zenhäusern (3.) megküzdött az igen kanyargós pályával. Ott ahol Muffat-Jeandet rontott, ő sem síelt tisztán, így ugyan tudott faragni a pálya végén néhány századot, de ez a vezetéshez nem volt elég. Ez azt is jelentette, hogy matematikai esélye is csak abban az esetben nem száll el, ha a hátralévő két síző közé, és Schwarz közé csúszik vissza. Henrik Kristoffersen (5.) támadó kezdést követően nagyon megküzdött a meredekkel, ott viszont már nemcsak a végső, de a pillanatnyi dobogót is elvesztette.

A francia győzelem már biztos volt, mire Clément Noël (1.) a rajtba lépett. 61 százados előnyének több mint felét eladta a pálya feléig, onnantól viszont még új erőre kapott, a meredeken remekül síelt és megnyerte a versenyt! Ezzel pedig nemcsak a kettős francia siker vált biztossá, de az is, hogy Marco Schwarz megnyerte a szakági pontversenyt!

Clément Noël karrierje 8. sikerét aratta, a flachaui első verseny óta pedig mind a négy alkalommal dobogón végzett, amikor bejutott a második futamba. A szezon második felében ismét ő lett a síző, akit a győzni akaróknak meg kell előzni. Victor Muffat-Jeandet karrierje 11. dobogóját ünnepelhette. A francia idén egyértelműen a leglassabb számban síelt jól, óriásban a VK-döntőről is lemaradt. Számos dobogóközeli helyezés után először végzett top3-ban műlesikló versenyen. Ramon Zenhäusern jubilált, 10. dobogóját szerezte ma, a 7.-ek szlalomban. Ebből a hétből pedig ez a 4. az idei szezonból. Győzelme utáni hullámvölgyét követően sorozatban harmadszor végzett a dobogón.

A szakági világkupa a mai nappal eldőlt: Foss-Solevåg nem nyert, míg Zenhäusern nem végzett az első két hely valamelyikén. Ezzel Marco Schwarz révén mindössze egy évet kellet kiböjtölnie az osztrákoknak, hogy Hirschert követően újabb szakági bajnokot ünnepelhessenek a legtechnikásabb számban. A szezon eddigi 10 versenyéből hétszer állt dobogón, kétszer nyert. Schladming óta hatalmas előnnyel vezette már a szakágit, így a férfiak közt ő az egyetlen, aki már biztos szakági győztesként utazhat Lenzerheidére. Harc még Noël és Zenhäusern közt lehet a második helyért.

Ami pedig Lenzerheidét illeti, kialakult a legjobb 25 mezőnye is. Végül Popov és Gross sem tudta megelőzni Hirschbühlt, így ők lemaradnak a jövő vasárnapi versenyről, annak ellenére, hogy Simonet-t megelőzték. Viszont Zubčić mai remek eredményével feljött a szakági 25. helyére, így a horvát már nemcsak az összetett jogán, de a szakági eredményei alapján is indulási lehetőséget nyert műlesiklásban.

Nem beszéltünk még az összetettről. A helyzet tegnaphoz képest egyáltalán nem változott, ami az Odermatt és Pinturault közti különbséget illeti, maradt 31 pont előnye a franciának. Pinturault számára viszont ez felért egy újabb érvágással. Ugyanis Odermatt láthatóan remekel a gyors számokban, így nem kizárt, hogy szüksége lett volna még egy kis előnyre Lenzerheide előtt. A küzdelem viszont így rendkívül nyitott, ádáz csata bontakozhat ki jövő héten – nem kizárt, hogy egészen a vasárnapi lesiklásig.

A folytatásra ezúttal nem kell várni sokat. Holnap és holnapután edzéseket rendeznek Lenzerheidén, szerdán pedig következnek a műlesikló versenyek!

Borítókép forrása: ledauphine.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s