Svéd junior világbajnok óriásban, Tóth Zita ezúttal kiesett

A tegnapi osztrák tarolás után ma elsősorban a skandinávokról szólt a Junior Alpesi Sí Világbajnokságon. A svéd Hanna Aronsson Elfman megtartotta első futamos vezető helyét, és lett 2021 junior világbajnoka óriás-műlesiklásban. Mögötte a norvég Marte Monsen is megtartotta második helyét. A szlovén Neja Dvornik tavalyhoz hasonlóan ismét a dobogón végzett, a harmadik helyig lépett előre. Tóth Zita sajnos a tegnapi remek eredmény után ma az első futamban kiesett.

A rajtlistán 74 induló volt ma, köztük számos világkupában is kipróbált versenyzővel. A legjobb FIS-pontszámmal AJ Hurt rendelkezett, aki vasárnap még Jasnán volt pontszerző ebben a számban. A tavalyi junior VB első két helyezettje is újfent a rajtlistán szerepelt. A címvédő svéd Sara Rask, az Európa-kupa szakági címvédője, valamint a szlovén Neja Dvornik, aki idén több alkalommal is síelhetett már második futamot világkupán.

Svéd részről éremesélyesnek számított Hanna Aronsson Elfman, aki másfél héttel ezelőtt Livignón karrierje első EK-győzelmét aratta. Szintén EK-győzelemmel hangolt februárban a horvát Zrinka Ljutić is, ráadásul több számból is. Mellettük pedig a rajtlistán szerepelt az Európa-kupa szakági éllovasa, a norvég Marte Monsen is, aki Livignón épp Elfmant előzte.

Magyar részről ma is Tóth Zita állt a rajtban. A magyar lány többek közt egy Kranjska Gora-i FIS-versenyes dobogóval, majd a cortinai világbajnoki részvétellel hangolt a keddi versenyre. FIS pontszámban az utóbbi időben javulni tudott, a verseny előtt 44,27 ponttal a ranglista 371. helyén állt.

Az első futamban a legjobban rangsorolt, és így legelőkelőbb rajtszámmal rendelkező versenyzők osztották el maguk közt a vezető helyeket. Az elsőként rajtoló Hanna Aronsson Elfman (1.) ki sem engedte a kezéből a vezetést a futam végéig. Zrinka Ljutić (4.) egy rontottnak tűnő menet végén repesztett szélvészgyors utolsó szektort, amivel a futam dobogójára is majdnem felléphetett. A J Hurt (7.) a pálya második felében nem volt elég magabiztos, így közel fél másodpercre volt a dobogótól. Hilma Lövblom (5.) két szektoron át alig maradt el honfitársa vezető idejétől, de a pálya alsó harmada döcögősre sikerült, Sara Rask (8.) pedig nem igazán érzett rá a pályára.

A lengyeleknek nemcsak a világkupában lehetett okuk az örömre az elmúlt napokban. Magdalena Luczak (3.) Ljutićhoz hasonlóan a pálya alján hajrázott nagyot és jött be a dobogóra. Marta Monsen (2.) volt az egyetlen, aki bármely szektorban meg tudta előzni Elfmant. De az első szektor után már a norvég neve mellett sem zöldült az eredményjelző. Neja Dvornik (6.) a pálya kétharmadáig dobogós idővel rendelkezett, de ő a pálya alján nemhogy javítani nem tudott, még további tizedeket kapott. A futamban egyébként a mezőny közel fele kiesett. Így járt sajnos a 42-essel rajthoz álló Tóth Zita is, de egy szektor után kiesett.

A második futamban is az imént említett sízőké volt a főszerep. Valamivel korábban azonban a svéd Moa Boström Mussener (7.) vette át a vezetést az olasz Sophie Mathioutől (10.), akik így a 15., illetve a 16. helyről meneteltek előre kéz a kézben. Egységüket pár síző után megbontotta ugyan a szintén olasz Ilaria Ghisalberti, majd a finn Erika Pykalainen, de az élen továbbra is Boström Mussener állt. Onnan végül a német Lisa Marie Loipetssperger (6.) taszította le, majd rögtön utána újabb változás történt az első helyen, az olasz Elena Sandulli várhatta az élről az első futam legjobb nyolc helyezettjét. Azt a nyolcast, akik már másodpercen belüli hátránnyal voltak csak elmaradva Aronsson Elfmantól.

Sara Rask (4.) rendkívül bizonytalanul kezdett, Sandullinál is már fél másodperccel állt rosszabbul az utolsó szektor előtt, ott viszont majdnem egy egész másodperccel megverte az olaszt, és így ismét a maga javára fordította az állást. Egy nem épp tökéletes futammal kellett volna megküzdenie A J Hurtnek, de az amerikai remek első szektor után búcsúzott. Neja Dvornik viszont már nem tette meg ezt a szívességet Rasknak. A szlovén lány eleve magabiztosabban síelt és még a pálya alján is meg tudott őrizni valamennyit addigra már tetemesre hízó előnyéből, így újabb váltás történt az élen.

A dobogó közelsége viszont sokakat hibába hajszolt. Előbb Hilma Lövblom esett ki egy szektor után, majd Zrinka Ljutić dobott el egy végső éremre is esélyes futamot. A sor pedig még nem ért véget, Magdalena Luczak is a cél előtt nem sokkal rontott, igaz ő már addigra elmaradt Dvornik idejétől is. Ezzel a szlovén lány már biztos dobogós volt.

Marte Monsennek már négytizedes hozott előnye volt az első futamból, de ezt két futam alatt pár század híján lenullázta a szlovénhez képest. Az utolsó szakaszra visozn még újítani tudott, amivel a pillanatnyi vezetést szűken ugyan, de meg tudta őrizni. Hanna Aronsson Elfmannak ilyen előzmények után jó esélye volt vezető helye megtartására. Ki is használta az adódó lehetőséget. Nem hibázott ott, ahol Monsen, így a pálya kétharmadát már másodperc feletti előnnyel hagyta maga mögött. Ebbe pedig már az is belefért, hogy néhány tizedet elszórjon a célig, így is fölényes győzelmet aratott.

A mezőny legjobbjaival várhatóan a hétvégi årei világkupán is találkozhatunk majd, Aronsson Elfman pedig a szokásoknak megfelelően biztos résztvevője lesz a lenzerheidei világkupadöntő óriás-műlesiklásának. Szerdán viszont még vár a mezőnyre a junior VB záró száma, a műlesiklás. Tóth Zita ott majd 32-essel rajtol majd. Szerepléséről természetesen ismét beszámolunk majd. A verseny ismét élőben lesz követhető a világbajnokság holnapján!

Borítókép forrása: @skiteamswedenalpine/Insatgram

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s