Tóth Zita remek eredménnyel indította a junior világbajnokságot!

Banskóban a fiúkat ezen a héten a lányok váltják a Junior Alpesi Sí Világbajnokság programjában. Ennek keretében hétfőn szuper-G-re került sor. Ezúttal is szoríthatunk egész héten magyar sízőért, az egyik legígéretesebb hazai tehetségért, Tóth Zitáért. Az elsősorban technikai számokban eredményesebb Zita ma a remek 17. hellyel kezdte meg a VB-t, 5 századdal megelőzve például a vasárnap Jasnán még világkupa-pontszerző AJ Hurtöt. Mai helyezése a valaha volt legjobb magyar eredmény korosztályos világbajnokságon. A dobogót Ausztria sajátította ki magának, Lena Wechnert pedig világbajnokként a lenzerheidei VK-döntőn is láthatjuk majd.

A verseny esélyeseit elsősorban a rajtlistán szereplők FIS-pontjai alapján elemeztük, lévén itt is ugyanaz igaz, mint a múlt héten a férfiaknál, a junior korúak változatos utakon lépdelnek előre. Így vannak, akik már a világkupában pallérozódnak (AJ Hurt, Neja Dvornik), mások Európa-kupában brillíroznak dobogó környékén (Magdalena Kappauer), míg sokan inkább még korosztályos és FIS-versenyeken mérettetik meg magukat, mint például Tóth Zita is. FIS-pontszám alapján a mezőnyből kiemelkedett Magdalena Egger, de eredényei alapján is ő volt a mezőny legnagyobb sztárja. Az osztrák lány a tavalyi junior VB-n a gyors számokat és a kombinációt is megnyerte, idén pedig Leviben világkupa pontokat szerzett. Honfitársa, az Európa-kupában gyors számokban egyre előrébb törő Lena Wechnerre is érdemes volt figyelni. Svájci részről Delia Durrerben, szintén tapasztalt EK-indulóban bízhattak. Míg az amerikaik AJ Hurtot, a világkupa egyik rendszeres pontszerzőjét indították. Az ő neve mellett már szuper-G VK-pontok is szerepelnek.

Hazánkat Tóth Zita képviselte, aki szuper-G-ben a kevés edzéslehetőség miatt is ritkán versenyez. Utoljára a lausanne-i ifjúsági olimpián síelte a számot, 2020-ban, akkor 16. helyen végzett. A legutóbbi FIS-pontlistán 102 ponttal a 647. helyen szerepelt.

A versenyen elsőként az olasz Ilaria Ghisalberti (6.) síelt, a vezetést viszont sokáig nem tarthatta meg. Magdalena Kappauer (2.) az első három szektorban mindössze 1-2 századdal bizonyult jobbnak az olasznál, a cél előtt viszont közel 8 tizedet osztott ki az olasznak. Az osztrákok akkor kezdhettek igazán reménykedni, amikor a svájci rivális Delia Durrer (5.) Kappauert messze felülmúló kezdést követően sem tudta megőrizni 4 tizedes előnytét az utolsó szektorban. Ott több mint egy másodpercet hagyott a pályában. Esélyeiket pedig tovább fokozta, hogy nem sokkal később már érkezett előbb Magdalena Egger (3.). A pálya közepén ő is gyorsabb volt, mint Kappauer, de az alsó szakaszra neki sem volt válasza.

Rögtön Egger után rajtolt Lena Wechner (1.). Már a pálya elején jobban síelt, mint Kappauer, a záró szakaszon pedig még pár századdal meg tudta verni honfitársát. Az eddigi idők alapján is sejteni lehetett, nagyon nehéz lesz már megverni Wechnert a világbajnoki címért. Eredményei alapján talán épp a soron következő AJ Hurtnek (18.) lehetett volna erre esélye. Az amerikai azonban a szektoridők tanúsága szerint Wechnert is felülmúló kezdés után hibázhatott nagyot, ami után már nem tudta összeszedni magát. A svédek részéről Hanna Aronsson Elfman még sokáig veszélyeztette az éllovas osztrák triót, de a pálya végét ő sem tudta olyan remekül síelni, mint Wechnerék.

Tóth Zita 17.-ként síelhetett a pályán. A számban szerzett kevés versenytapasztalata ellenére derekasan helytállt. Három szektoron keresztül másfél másodpercen belüli hátrányt jelzett az óra az éllovas Wechnerhez képest. A harmadik szektort mindössze néhány százaad különbséggel teljesítették.  Mindössze a pálya végén kapott Zita is, mint oly sokan, tekintélyes hátrányt Wechnertől. Zita ezzel a sízéssel nemcsak megelőzte például AJ Hurtöt, de karrierje legjobb FIS-pontszámát is ma jegyezte. A legutóbbi 102 pontos ranglistaeredményhez képest mai csúszása 74,57 FIS-pontot ért!

Kedden óriásban folytatódik a junior VB programja!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s