Fede’ beérte Compagnonit, Gut-Behrami a Szuper-G szakági győztese

Federica Brignone megszakította Lara Gut-Behrami ötfutamos győzelmi sorozatát. Az olaszok ásza némileg váratlanul összekapta magát, patent sízéssel esélyt sem igazán hagyott a többieknek. A svájciak megint örülhettek, hiszen egyfelől Corinne Suter a hétvége során harmadjára is dobogóra állhatott, másrészt Gut-Behrami legfőbb vetélytársa, Petra Vlhová pont nélkül maradt a mai napon. Emellett eldőlt, hogy Lara karrierje során harmadjára hódítja el a Szuper-G kis kristálygömbjét. A csalódást jelentő vb után az olaszok remekeltek csapatszinten, négyen végeztek a legjobb 6 között. A kedélyeket két súlyos sérülést, csonttörést eredményező bukás borzolta a mai napon.

Mint már megírtuk, Val di Fassa a jövő évben esedékes pekingi olimpia próbaversenyei helyére ugrott be február végén. A két lesiklás után, melyek közül az első Garmisch-Partenkirchenből „érkezett”, a szezon hatodik szuperóriás-műlesiklására került sor a Dolomitok ölelésében.

Az esélyek meglehetősen egyértelműek voltak. Lara Gut-Behrami nyerte az előző öt Szuper-G-t, beleértve a világbajnokságot is, a nyitófutam győztese, Ester Ledecká pedig a hódeszkás vb-re való készülés miatt kihagyta ezt a hétvégét. A svájci pénteken átvette a vezetést, majd tegnap 100 pont fölé növelte előnyét összetettben. Szüksége is van fórra, hiszen négy szlalom is hátravan még a naptárban…

A hőmérséklet árnyékban is közelítette a 10 fokot, a hóviszonyok inkább tavasziasnak voltak mondhatók. Kulcsfontosságú volt a vax, illetőleg, hogy ki tudja megfelelően megfogni léceit. Utólag már elmondhatjuk, hogy a mezőny nem igazán készült fel a helyzetre.

Marie-Michéle Gagnon (20.) két parádés nap után ma elsőként igazolhatta jó formáját. Az osztrákok edzője több trükkös, éles kanyarulatot beletett a nyomvonalba. A kanadai menete inkább a többieknek volt előnyös, példáján ki lehetett venni, hol érdemes tempót adagolni. A kék vonalat sem sikerült mindig tiszteletben tartania. Breezy Johnson (10.) egy szerencsés kimenetelű, de ettől még hatalmas bukáson van túl. Apró fékezésekkel letudta a felső szakaszt, sebessége messze felülmúlta a kanadaiét. A fél másodperces különbség önmagáért beszélt, még ha érthető módon nem erőltette túl a dolgot ő sem.

Forrás: Virgilio Sport

Tamara Tippler (8.) bátrabban engedte léceit, a traverz végi kivetődést kivéve kulturált íveket húzott. Nem volt kérdés, átvette a vezetést, de a verhetetlen csúszásra még várni kellett. Francesca Marsaglia (5.) szép szűk kanyarokat húzott, ami a stopper szerint megfelelő tempóval párosult. Szemre a legszebb menet volt, a technikásabb tűzés az olasz javára döntött. Federica Brignone (1.) kikecmergett a gödörből. Vagányul, dacból síelt, és jól jött számára a később rajtolás is. A lüktető alsó részen kinyílt az olló, a 8 tizednyi előny már combosnak számított. Ragnhild Mowinckel (7.) szakította meg a sort, tudniillik, célba érésével nem változott meg a vezető személye. Szép íveket síelt, dinamikában elmaradt mindkét olasztól.

Forrás: Polsat Sport

Lara Gut-Behrami (2.) kemény feladat előtt állt, mert Fede’ ellen csak tökéletes menettel lehetett versenyre kelni. Ezúttal nem valósult meg, mert bár a lendület változatlan maradt, csakhogy több pontatlansággal párosult. A végén fél másodperc környékére szorította az időkülönbséget, amivel bebiztosította kristálygömbjét. Wendy Holdener (14.) kanyarbemenetekben bátortalannak tűnt, csak a kanadait tudta megelőzni. Corinne Suter (3.) pár tizeddel ment lassabban Gutnál. Ívei tisztábbak voltak, mint a honfitársnál, épp a tempót adagolta kisebb dózisban. Ő is a végén fogott valamicskét az olaszokon, minek hála Marsagliát letaszította a dobogóról. A változatosság kedvéért tehát ismét két svájci állt a pódiumon. Az olaszok valamit nagyot eltaláltak mára, merthogy Elena Curtoni (4.) is kicsattanó önbizalommal, izomból síelte a meredeket. Az ugratót viszont túllőtte, térvesztésbe került, lényegében ott bukta el a második helyet. A dobogó hat századon múlt, épp besorolt Suter és Marsaglia közé.

Sportal.it

Három kiváló olasz menet után, a karakterisztikát alapul véve Marta Bassino (6.) remeklése benne volt a kalapban. A reklámszünet után két zöld szektorral nyitott, a technikája Brignone top-szakaszán is kimentette. A záró csúszó szektorban viszont testalkata visszaütött, fél másodpercet kapott honfitársától, így a dobogó sem jött össze. Az osztrák edző pályája egyelőre épp tanítványainak adta fel a leckét. Christine Scheyer (12.) fásultan, direkt íveken síelt, a leszakadók közé sorolt be. Kajsa Vickhoff Lie kegyetlenül erős alaptempója horrorisztikus eséshez vezetett. Elvitte a lendület, keresztbe fordultak lécei. A lejtő egyik legmeredekebb pontján nem volt menekvés. Kétszer vágódott a jégtükörre, de mindkét léce nem csatolt le, így a háló alaposan megcsavarhatta térdét. A norvég lánynak hallható fájdalmai voltak, az első hírek szerint eszméletét is elvesztette. A sajtóhírek sípcsonttörésről és többszörös traumáról szólnak.

Durván fél óra elteltével folytatódott a verseny. Kérdés volt, milyen hatást gyakorolt a lejtőre az eltelt idő alatt is teljes intenzitással fénylő Nap. Tessa Worley (9.) már fent bemutatott pár késve vett kanyart, s bár megelőzött néhány nagymenőt, a végén ő sem került ki győztesen a csúszós szakaszon kis termete okán. Petra Vlhová (32.) megfontoltan kezdett, ennek dacára óriási fékezések, kövér kanyarok sora jellemezte menetét. Senkit nem előzött meg, ami összeszedetlen sízését elnézve, nem csoda. Stephanie Venier (16.) már bizonyára csak becsületből síeli végig ezt az elfuserált Covid- szezont. Másfeles elmaradással fejezte be a versenyt. Michelle Gisin (13.) lécei nem csúsztak a kellő dinamikával a kanyarulatokban, így hiába csúszott remekül a végén, a középmezőny sűrűjében találta magát. Joana Hählen (26.) jóval többet vállalt az elején, s végsebessége is felülmúlta mindenki másét. Sokra nem ment vele, mert az ugrató után épp csak befűzte magát a kettővel rákövetkező balos kapuba. Vlhovát legalább egy kevéssel megelőzte, a svájciak örömére… Priska Nufer (22.) szintúgy megküzdött a tavaszias hóviszonyokkal, különösen a lejtő első felében. Kira Weidle (24.) a kanyargós részen rengeteg teret, s ezzel együtt időt bukott. Ma csak hátulról állt a harmadik helyen.

Forrás: Heute

Rosina Schneeberger kanyarközben élváltással korrigált volna, mire telibe trafálta lábával a kaput. Egy piruett után hálóig szánkázott, előtte még háttal áttörte magát egy másik akadályon. A hangokból ítélve itt is komoly sérüléssel végződött a bukás. Őt is helikopterrel szállították kórházba, az ÖSV nyilatkozata szerint alsó lábszárcsonttörést szenvedett.

Az újabb kényszerszünet után ismét francia próbálhatta ki, mennyit változott a lejtő. Laura Gauche (26.) mindkét helyen bizonytalankodott, ahol sporttársai bukást szenvedtek el. Kevésen múlt, hogy menetirányban tudott maradni. Mirjam Puchner (29.) menete zöldülő nyitószektor után átcsapott zaklatottba – egy fenékkel vett kanyar után. Ariane Rädler (33.) a VK- döntőért síelt, így már érthetőbb, miért akarta minden áron befűzni magát 2 méterrel a kék vonalon túlról a kapuba. Pontot azonban így sem szerzett. Jasmine Flury az első harmad után sárga zászlót kapott, mivel egy pályamunkást ápolták a nyomvonal kellős közepén. A szintegyenetlenségek kezelgetése közben esett el és vágta be vállát.

Az első harmincban indulók közt két szlovén kapott helyet. Maruša Ferk (29.) és Ilka Štuhec (41.)  gyakorlatilag felkarolták Vlhovát a tabellán. A nevesebb lesikló a tabella végére került. Tiffany Gauthier (17.) nagyságrendileg több iramot vitt sízésébe, bekerült a legjobb 15 közé. Laura Pirovano két remekbe szabott lesiklás után ma hamar befejezte futamát egy figyelmetlen kanyarkimenet következtében. Jasmina Suter (28.) a puszta pontszerzésen kívül egyébnek nem örülhetett.

A versenyirányítás nem húzta az időt, a harmincon túliak szünet nélkül síelhettek le. Ramona Siebenhofer (23.) formája a  Szuper-G-re is kitartott, sokáig úgy tűnt, húszban fejezte be a versenynapot. Jasmine Flury (19.) második nekifutásra sem vallott szégyent. A 2 másodpercen belüli hátrány dicséretesnek minősült. Cornelia Hütter (21.) két év szünet után szerzett újra pontot a Világkupában. Egészen a zárószektorig még a TOP-10 is benne volt a pakliban. Roberta Melesi (18.) – nem meglepő módon – növelte a jól szereplő olaszok számát. Alice Robinson (10.) szolidabb kezdés után sziporkázott a technikás részen. Minthogy a tojástartás sem áll távol tőle, bravúros eredmény született belőle.

Minden pont számít, szokták mondani. Nos, csakhamar biztossá vált, hogy Vlhová anélkül marad vasárnap. Előbb az osztrák Michaela Heider (47-essel a 15.), majd az orosz Julia Pleskova (49-essel a 25.) került elébe. Többen nem kerültek a pontzónába, így kialakult a Világkupa-döntő mezőnye. A TOP-25 környékén szó szerint pontonként követték egymást a lányok. Kicsúszott a legjobbak közül egyebek mellett Pirovano, Holdener, Johnson, Flury és a szezont mindösszesen 16 ponttal záró Štuhec.

Részletes eredménysor

Federica Brignone 16. győzelmét aratta a Világkupában, amivel beelőzte az olasz örökranglista második helyét elfoglaló Isolde Kostnert, egyszersmind elérte az éllovas Debohar Compagnonit! Az összetett címvédőjének február végéig kellett tehát várnia, míg behúzza szezonbeli első sikerét, karrierje során a negyediket Szuper-G-ben.

Lara Gut-Behrami 25. dobogós helyét szerezte kedvenc számában. Ma vált biztossá, hogy 2014 és 2016 után harmadjára is az ő kezébe kerül az idény végén a szakág kis kristálygömbje. Külön pozitívum a számára, hogy Vlhová pont nélkül maradt, így összetettbeli előnye igencsak megközelítette a 200 pontot.

Corinne Suter mindent egybevéve tizenhatodszor állhatott pódiumra. Ebből hétszer a mostani télen.

A tervek szerint jövő hétvégén technikai hétvégét rendeznek Jasnán, szombaton óriás-műlesiklást, majd szlalomot. Bár a helyszínen fokozott óvintézkedéseket ígérnek, a Szlovákiában uralkodó, nyomasztó járványhelyzet miatt benne lóg a levegőben a teljes lezárás…

A címlapkép forrása: Eurosport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s