Norvég győzelem vegyes csapatban!

A norvég csapat sikerével végződő vegyes csapatversennyel zárult a világbajnokság előtti utolsó versenyhétvége a síugróknál, a barcarozsnyói viadalon az északiak mellett Szlovénia és Ausztria ugrói állhattak dobogóra.

Több, mint hét éve, 2013 decemberében rendeztek utoljára vegyes csapatversenyt a világkupában, úgyhogy akár egyfajta kuriózumnak is tekinthetjük a szombat reggeli viadalt Barcaroznyón, hiszen az időközben a világbajnoki mellett az olimpiai programba is bekerülő versenyszámban – legalábbis a téli időszakban – nem nagyon rendeztek futamokat a világversenyeken kívül.

A mai versenyre egyébként kilenc csapat nevezett a lebonyolítás pedig szokás szerint úgy nézett ki, hogy felváltva érkeztek a csapatok női és férfi tagjai.

Az első sorozatot Nika Kriznar 95 méteres ugrásával a szlovénok kezdték a legjobban, három ponttal megelőzve a norvégokat, akiknél Maren Lundby 92 méterrel kezdett. A két éllovas mögött már nagyobb lemaradással jöttek az osztrákok (Eva Pinkelnig 87,5 m), nyomukban a japánokkal (Nozomi Maruyama 87 m), majd az oroszok a németek és a lengyelek következtek a sorban.

A második csoportban a szlovénok egy kicsit még növelték is az előnyüket a norvégok előtt, miután Cene Prevc 94,5 méternél landolt, míg az északi együttesnél Tande 92 méterig jutott, ezzel a két vezető csapat között 8,7 pontra nőtt a különbség. Daniel Tschofenig 91 méteres ugrásával eközben az osztrákok továbbra is tartották a harmadik helyüket, míg mögéjük a lengyelek zárkóztak fel negyediknek, miután Kamil Stoch 94 métert repült és csak ezután következett a japán, illetve német együttes a rangsorban, habár a 3-6. pozícióban levő négy csapatot ekkor csak néhány pont választotta el egymástól.

A harmadik csoportban Ema Klinec 94 méteres ugrásával még egy kicsit növeltek a szlovénok az előnyükön, miután a norvégoknál Silje Opseth (93 m) egy méterrel korábban landolt. Ezzel együtt ebben a körben Daniela Iraschko-Stolzé volt a legjobb ugrás 96 méterrel, aminek köszönhetően az osztrákok kicsit elléptek az őket üldöző csapatoktól és közelíteni tudtak az éllovasokhoz. Sara Takanashi 94 méteres ugrásával továbbra is Japán állt a negyedik helyen, majd Németország, Oroszország és Lengyelország következett a sorban.

A szlovénok királysága a negyedik csoportig tartott, ugyanis a norvégok erre a körre tartogatták legerősebb emberüket, Halvor Egner Granerudöt, aki az addigi leghosszabb ugrással, 97 méterrel az élre repítette az északi csapatot. A szlovénoknál befejező emberként Ziga Jelar 87 métert ugrott, ezzel 9,4 pont hátránnyal a második helyen álltak “féltávnál”. Ryoyu Kobayashi 94 méteres ugrásával eközben a harmadik helyért zajló csatában a japánok hét tizeddel megelőzték az osztrákokat, ahol Manuel Fettner 92 métert repült. Az első négyestől jócskán lemaradva következtek a németek az ötödik helyen, akik mögé Dawid Kubacki 94 méteres kísérletét követően megérkeztek a lengyelek is. Az első kör végén az oroszok álltak a hetedik, míg a franciák a nyolcadik helyen, míg kilencedikként a házigazda Románok zártak, akik számára ezzel be is fejeződött a verseny.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat kezdetére érkezett némi hóesés is a sánc környékére, ám a verseny ettől még az addigi medrében folytatódott. Nika Kriznar egy 96,5 méteres ugrással ismét az első helyre hozta a szlovén csapatot, míg Maren Ldundby 91,5 méteres kísérlete után a norvégok 1,9 ponttal lemaradva a második helyen álltak. Eva Pinkelnig egy 90,5 méteres kísérlettel ezalatt felhozta az osztrák csapatot a virtuális dobogóra, míg Nozomi Maruyama 84 méteres ugrásával Japán visszacsúszott a negyedik helyre. Eközben az oroszok ismét feljöttek ötödiknek, megelőzve a német és a lengyel négyest is.

A hatodik csoportban aztán a norvégok újra megszerezték a vezetést miután Daniel André Tande (95,5 m) egy méterrel túlugrotta Cene Prevcot (94,5 m). Eközben a dobogó legalsó fokáért zajló csatában Tschofenig 92, illetve Yukiya Sato 91 méteres ugrását követően az osztrákok továbbra is jobban álltak mint a japánok. Mögöttük Kamil Stoch 95 méteres ugrásával Lengyelország volt az ötödik, Németország a hatodik és az oroszok álltak a hetedik helyen.

Az utolsó előtti csoportban annyira kiéleződött az első helyért zajló csata, amennyire csak lehetséges, Ema Klinec ugyanis egy 92 méteres ugrással éppen ledolgozta az ebben a körben Silje Opseth (90 m) által képviselt norvégokkal szemben a szlovén csapat hátrányát, ezzel a két csapat fej-fej mellett azonos pontszámmal állt a nyolcadik ugrások előtt, jóllehet esélyesnek azért Graneruddel a soraikban a norvégok számítottak. Mindeközben Sara Takanashi 94,5 méterrel jócskán túlugrotta Daniela Iraschko-Stolzot (87 m), ám az osztrákoknak így is megmaradt még 5,7 pont előnye az őket üldöző japánokkal szemben. Ami az ötödik helyért zajló küzdelmet illeti, ebben ekkor a németek álltak ebben a legjobban, maguk mögött tudva az orosz és a lengyel csapatot is.

Az utolsó csoport elején először azt figyelhettük, ahogy előbb a franciák nyolcadik helye vált biztossá Valentin Foubert 80,5 méteres befejező ugrásával, majd a lengyelek negyedik embere, Dawid Kubacki következett, aki egy 95 méteres ugrással, nagyot hajrázva megszorongatta ugyan a hatodik oroszokat, ám Evgeniy Klimov (92 m) stabil ugrásának köszönhetően az előzés végül nem sikerült a fehér-vörösöknek. Ezt követően Karl Geiger egy 96 méteres ugrással bebiztosította a németek ötödik helyét, majd jöttek a japánok és utolsó emberként Ryoyu Kobayashi, aki egy ugyancsak 96 méteres ugrással szerette volna leszorítani az osztrákokat a pódiumról.

Sok nem is kellett volna hozzá, ám Manuel Fettner végül egy 94 méteres ugrással megakadályozta, hogy a hajrában csússzon ki a harmadik hely az osztrák csapat keze közül. Ziga Jelar 87 méteres ugrását követően aztán többé-kevésbé elkönyvelhettük a szlovénok második helyét, hiszen így Granerudnek nem is kellett különösen nagyot ugrania a győzelemhez. A férfi VK-éllovas azért így is megtette és egy 96,5 méteres ugrással végül bő 23 pontot vert riválisára, így a norvégok sima győzelmet arattak.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Norvégia968,7
2.Szlovénia945,3
3.Ausztria924,6
4.Japán920,8
5.Németország875,8
6.Oroszország861,2
7.Lengyelország856,9
8.Franciaország785,5

Részletes eredmények
Nemzetek kupája, férfiak/nők

Ezzel a barcarozsnyói hétvége programja véget ért, a VK-sorozat pedig kisebb szünetre vonul, hiszen a jövő illetve a rákövetkező héten az oberstdorfi világbajnokságon szerepelnek majd a síugrók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s