Lefelé a lejtőn – Alpesi sí szubjektív II.

Forrás: https://www.laola1.at

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy edző a német csapat mellett, Herr Schwaiger. Éveken át élcelődtem azzal, mennyire nem volt képes az úriember felmérni saját csapata igényeit. Az általa tűzött pályákon borítékolható volt az osztrák siker és a német betli. Schwaiger háttérbe vonulásával eltűnt az alpesi síből az aktuális bohóc szerepe. Mostanáig. Még a hangzás is hasonló: Schwaiger helyett Waldner az alpesi sí új lúzere.

Forrás: http://www.bild.de


A kép csalóka. Bár úgy tűnhet, mintha Maxence Muzaton gall síakrobata tévedt volna valami különös okból egy lesikló pályára, valójában azt hivatott kifejezni, hogy egy bizonyos Markus Waldner, aki még különösebb okból a FIS versenyigazgatója lehet, mennyire fordítva ül a lovon.

Adott a férfi lesiklás, a “királyszakág”, amely egy VB csúcspontja – lehetett volna. Ehelyett a VB eddigi mélypontja lett. Dominik Paris talán még finoman is fogalmazott: “Es ist ein Riesenslalom”. Óriás-műlesiklást csinált belőle a nyájas emberbarát Waldner. Az ok nemes, vitathatatlan: nehogy bárki is megsérüljön, fő a biztonság. Nincs ember, aki ezzel ne értene egyet. De mindennek van határa, az óvatoskodásnak is. A lesiklásban igenis benne van a sérülésveszély, sőt, az életveszély. Aki lesikló lesz, ennek tudatában indul minden versenyen. Bármikor lehet rosszul esni (csak egy név alátámasztásul: Schumacher…), soha nem fogjuk tudni teljesen száműzni az ilyen szörnyűségeket.

A lesiklás attól lesiklás, hogy egyes lejtőkön tökösség kell már az induláshoz is. Nem véletlen, hogy még az osztrákok legendássá vált “Harcimarcija” kétségtelen sítudás ellenére sem mert elindulni egyes igazán nehéz lejtők lesikló versenyein. Itt, Cortinában bizonyára nyugodtan elindult volna, maga a lejtő is kb. annyira férfias egy Wengenhez vagy Kitzhez viszonyítva, mint a néhai Michael Jackson hangja Pavarottihoz képest. Ezt a lejtőt sikerült aztán teljesen kiherélnie a filantróp Herr Waldnernek. Gyakorlatilag esélytelenné téve ezzel a valódi lesiklókat. Akik versenytempóban értek a szlalomtűzéséhez, esélytelenné váltak.

A tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának 83 éves elnöke, Mori Josiro már csak koránál fogva is más világban nőtt fel. Könnyelmű megjegyzést tett női kollégái szószátyárságára. Beindult a polkorrekt agitprop, a femináci henger, és jött a törvényszerű lemondás. Markus Waldner dilettáns tűzésével tönkretette a VB egyik csúcspontját, sokat ártott az alpesi sí megítélésének. Vajon a két eset közül szakmai értelemben melyik a komolyabb probléma? És vajon mennyi az esélye, hogy Waldner repüljön a posztjáról? Ugye, hogy semmi. És még mondja valaki, hogy nem volt igaza Orwellnek…

A lesikló léceken legjobban szlalomozó síelő, Kriechmayr persze ettől megérdemli a gratulációt, csigasebességét sikerült végig stabilan tartania – és ide pont ez kellett. Lassan járj, tovább érsz. Na de épp a leggyorsabb szakágban legyen ez a mottó?

Forrás: 20minutos.es

Ismerős tettes rózsaszín balettruhába öltöztette az alpesi sí hímpárducait. Reméljük, Clouseau felügyelő még mindig ott van Cortinán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s