Lara Gut-Behrami világbajnok!

Lara Gut-Behrami hosszú világversenyes pechszériát zárt le világbajnoki címével szuper-G-ben. A svájci toronymagas favoritként utazott Cortinára, és ez cseppet sem zavarta meg, ugyanolyan elánnal síelt végig, ahogy az elmúlt hónapokban. A svájciak örömét tovább növelte, hogy Corinne Suter ezüstérme révén kettős győzelmet ünnepelhetnek. A címvédő Mikaela Shiffrin az idei szezonban először síelt versenykörülmények közt a szakágban, de két nagy hibával együtt is dobogóra tudott állni.

A Tofana, mint lejtő, a női mezőny nagyobb részének nyílt titok, ha az időjárás (s az egészségügyi helyzet) engedi, jellemzően évről évre tartanak itt versenyeket. Az előzetes program szerint további tesztelési lehetőségre is tér nyílt, hiszen a vb első napjára tervezték az alpesi összetettet, melynek első futamát lényegében a mai Szuper-G hosszában síelték volna meg. Aztán beleszólt a hóvihar, a versenyt első körben törölték (lehetséges pótlás jövő hétfőn), így pedig odalett a tapasztalatszerzés esélye. Mindenkinek elsőre, természetesen a nyomvonal ismeretében, de edzés híján improvizációra késztetve kellett a lehető legtöbbet kihoznia magától, a körülményekből, léceikből.

Elvileg két szuperóriás-műlesiklás szerepelt a keddi menüben, de minthogy a pályamunkások délelőttre sem tudták biztosítani a megfelelő pályaviszonyokat (komoly hózápor nyomait kellett volna eltakarítani), a férfiak futamát csütörtökre tolták, ezzel az első lesikló edzést törölve. A női futamot előbb 13 órára helyezték, de ez sem tetszett az égieknek, a változatosság kedvéért köddel sújtották a lejtő felső szakaszát. A zsűri hosszas tanakodás úgy döntött, hogy másfél órával később sort kerítenek a nyitóversenyre, viszont csak rövidített pályaszakaszon, mivel az eredeti nyomvonal alsó kétharmadán nem lehetett panasz a látási viszonyokra. 14:30-ra aztán nyilvánvalóvá vált, hogy törlés lesz a vége. Teljesen beborult az égbolt, a köd pedig lejjebb szállt.

Szerdára virradóra újabb hótömeg (25-30 centi) zúdult a helyszínre, így a vb nyitónapja csütörtökre tolódott. Negyedik próbálkozásra azonban már gyönyörű napsütéses, hideg idő várt a sízőkre, így minden adott volt a fair versenyhez. A pálya nyomvonalát olasz edző tűzte, nem volt kérdéses tehát, hogy a technikai képességekre nagyobb teret szentelt, mint a lesikló skillekre. A pálya közepén ennek megfelelően óriásra hajazó kapusorozatokon át vezetett az út, az eleje és a vége viszont a klasszikus gyorsszámos képességeket igényelte.

forrás: faz.net

Marta Bassino (11.) síelt először a saját edzője által tűzött pályán. Volt több kövér kanyarvétele is, de a középső szakaszon várhattuk tőle a jó íveket, ami sikerült is neki. Tiffany Gauthier (21.) a technikás kapukkal jócskán megküzdött, így a kezdeti lesiklósabb szakaszon szerzett előnye komoly hátrányba fordult. Tamara Tippler (7.) is hasonló utat járt be, de az osztrák az elején rendkívül nagy előnyt síelt ki, és a végén is komoly tempóban csúsztatta léceit, így éremesélyeshez méltó módon vette át a vezetést, igaz, a pálya közepében nagyon sok időt hagyott benne.

Mikaela Shiffrint (3.) címvédőként is outsiderek közé sorolták, mivel az idei szezonban nem síelt még szuper-G-t. A középső óriásműlesikló kapukon remekelt, és bár volt két nagyon kövér kanyarvétele, ez a pálya közepén meglévő egy másodperces előnyébe még bőven belefért. A kérdés az volt, hogy ez a két rontás a világbajnoki címébe kerül-e…

Corinne Suter (2.) megadta a választ az előbbi kérdésre, miszerint Shiffrin bizony abban a rontásban lehet, hogy az aranyat bukta. A svájci 8 tizedes hátrányban is járt már a pálya közepén, a technikás kapuk nem az ő világa. A gyorsabb szakaszokon viszont továbbra is otthon érzi magát: a végét a legjobb sebességgel csúszta végig, így nagy hátrányt is a maga javára tudott fordítani a célban!

Lara Gut-Behrami (1.) esélyeshez méltó menetet síelt. Remek sebességgel csúszott a nyitányon. A középső technikás kapukon szinte úgy kanyarodott, mintha egyenest síelne: tempóját őrizve, az íveken maradva vette be a fordítókat. Így remek idővel, legmagasabb sebességgel tartott a cél felé, ahol villant is a zöld lámpa.

Ariana Rädler (16.) egy nem túl átütő menetet síelt, valószínűleg neki sem feküdt az átlagosnál technikásabb tűzés. Ragnhild Mowinckel (12.) nem kezdett elég gyorsan, de a pálya végén, ahol azért Gut már kezdett lassulni, ott a norvég is talált még 1-2 tizedet. Federica Brignone (10.) volt a hazai érem legnagyobb esélyese a mai nap. Az olasz viszont lassan kezdett, és bár a pálya második felében tartani tudta a svájci idejét, az odáig összeszedett egy másodperc így is sok volt. Priska Nufernek (13.) egy rövid ideig várakoznia kellett a rajtállásban, mivel a pályaszemélyzetnek egy kaput kellett eredeti helyére igazgatnia. A technikás résszel meggyűlt a baja, ívei rendre bizonytalanra sikerültek, kanyarsebessége is elmaradt honfitársáétól.

Az első reklámszünet után a szám olimpiai bajnoka került sorra. Ester Ledecká (4.) szokott attitűdjével rontott neki a pályának. Startja még zöldült, a folytatásban már nem Guttal, sokkal inkább a dobogóért volt harcban. A nyitókanyarok egyikét, egy szűkre tűzött jobbost alaposan elmért, csak belefékezéssel bírta bevenni. Ezzel együtt remek menetet rakott össze, s csak századokkal kapott ki Shiffrintől.

forrás: blick.ch

Marie-Michéle Gagnon (6.) kapcsán sem volt gond a tempóval, ahol csak lehetett, TOP- sebességet detektált nála a rendszer. Az óriás-műlesiklókra szabott szakaszon ő sem remekelt, ami az ideálisnak tűnő ív kergetését illeti. Több skalpot begyűjtött viszont, az olaszokat és Tipplert például megverte. Kajsa Vickhoff Lie (5.) pedig a kanadait is. Kevésbé ment rá a brutális alaptempóra, a kanyarulatokra viszont odafigyelt, többségét jól oldotta meg. Michelle Gisin meglepően zaklatottan kezdett, s a továbbiakban is többször túlcsúszta a kanyarokat. Az éremre fikarcnyi esélye sem volt. Petra Vlhová (9.) a lesiklást idéző nyitó, és a záró szektorokban maradt el súlyos tizedekkel a svájcitól. A technikás részen természetesen tartotta őt, de ez édeskevés volt az üdvösséghez. Csaknem egy másodperccel maradt el tőle.

Tessa Worley (13.) gyakorlatilag lekopírozta a szlovák menetét, a kis francia azonban az 1 szekundumos határt is átlépte. Nehezen tudta menetirányba helyezni léceit a meredek részen. Elena Curtoni (18.) teljesen elveszett a szűk kapuk világában, ezzel odalett minden magabiztossága. Csak keveseket tudott megelőzni. Nem úgy mozogtak Christine Scheyer (17.) lécei, mint szebb januári napjain. Igaz, a mai napot inkább a szombati lesiklás tesztjeként fogták fel edzői. Próbálkozott becsülettel, de az akarat ma kevésnek bizonyult, sok volt a rontás.

forrás: blick.ch

Francesca Marsaglia (23.) sem tudta megmenteni az olasz lányok becsületét, már egy szektor után másodperc felett volt elmaradása. A végére ez megduplázódott, ment is a sor végére. Stephanie Venier (20.) januári önmagához képest egész korrektül siklott a sebességhalmozó nyitó szakaszon, a folytatásban hű maradt várt formájához. Ő is a sereg végéhez csatlakozott.

A folytatásban már rendre nagyon távol voltak a sízők a legjobbaktól. Breezy Johnson (15.) ugyan a pálya közepéig tartotta magát, de a technikás kapuk neki sem feküdtek. Viszont a gyors szakaszok önbizalmat adathatnak neki a szombati lesiklásra. Julia Pleshkova (30.) az Orosz Síszövetség színeiben a harmincban végzett, köszönhetően azért a nagy sínemzetek létszámkorlátjának is. Hasonló volt igaz Laura Gauche-ra (26.) is. Kira Weidle (19.) remek sebességgel, de a kanyarokban esetlenül síelt. Isabella Wright (22.) remekül kezdett, top10-re esélyesen, a kanyarokban viszont rendre tizedek maradtak, így végül jelentősen hátrébb végzett, mint az az elején még kinézett neki. A szlovének legjobbjai, Ilka Štuhec (25.) és Maruša Ferk (24.) ezúttal nem tudtak beleszólni a legjobbak csatájába, míg Estelle Alphand (31.) számára túlságosan gyorsnak bizonyult a pálya.

Harmincon túli rajtszámmal nehéz volt bekerülni a legjobb harmincba az eredménylistán, különösen úgy, hogy kevés volt a kieső. Maryna Gasienica-Daniel (27.) jövő csütörtöki fő száma előtt szerezhetett egy kis önbizalmat. A lengyel mellett még AJ Hurt (29.) és Meta Hrovat (28.) használta ki, hogy a pálya közepe egészen hajazott egy gyors óriásra.

Lara Gut-Behrami karrierje első világbajnoki címét szerezte. 2016 összetett győztesének eddig nem volt szerencséje a világversenyekkel. 2009-es világbajnoki debütálásakor még két ezüstérmet szerzett. Schladminban, 2013-ban szerzett még ezüstöt, utána viszont csak két bronzérmet szerzett az óta. Tavaly már látszott a St. Moritzi sérülés utáni egyre nagyobb léptékű formajavulás, idén pedig a technikai képességei is újra a csúcson voltak. A vb-re is toronymagas esélyesként érkezett, ami a szuper-G-t illeti, a legutóbbi 4 világkupa versenyt ő nyerte. Esélyeshez méltó teljesítménnyel szerezte meg karrierje első aranyérmét. A szakág első világbajnoksága, 1987 és Maria Wallner aranyérme után nyert ismét svájci szuper-G-ben. Egyben Gut a harmadik, aki a szakágban három érmet nyert világbajnokságon.

A dobogó második és harmadik fokára két, Åreban is dobogós síző állhatott fel. A szakági világkupa tavalyi győztese, Corinne Suter a két évvel ezelőtti bronzot cserélte most ezüstre, egyben a svájciak számára az arany mellé rögtön egy ezüstöt szállított. Mikaela Shiffrin címvédőként állt ma rajthoz, de immár egy éve nem versenyzett egyáltalán szuper-G-ben. Az amerikai a kevés szuper-G edzés ellenére is komolyan megszorongatta a svájciakat, láthatóan jó formában érkezett a világbajnokságra.

A hölgyek legközelebb szombaton, lesiklásban versenyeznek majd Cortinán.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s