Cortina d’Ampezzóra figyel a világ! (Vb-előzetes, 2021)

A mai nyitóceremóniával elrajtol 46. Alpesi Sí Világbajnokság. A vb otthona harmadszor a történelemben Cortina d’Ampezzo lesz. Különleges világverseny ez a mostani, s nem csak a tekintetben, hogy az észak-olasz síparadicsomban is helyszíni szurkolók nélkül rendezik meg a versenyeket. Új szakágként először osztanak érmeket parallelben. Több klasszis hiánya ellenére izgalmas versenyekre van kilátás az elkövetkező két hétben. Előzetesünkben előbb a helyszínről, a pályákról szólunk néhány szót, majd a programterv szerint végighaladunk az egyes szakágakon, boncolgatva kicsit az esélyeket. Végül külön foglalkozunk a magyar indulókkal is. A cikk háromfős szerkesztőségünk (Gábor, repens és McDave) közös munkája.

Forrás: Dolomiti

A helyszín: Cortina d’Ampezzo

Az idei világbajnokság helyszíne nyugodtan nevezhető legendásnak. Igaz, ennek oka nem elsősorban sportszakmai, Wengen vagy Kitzbühel nevével aligha említhető egy napon, ugyanakkor a Dolomitok síparadicsomát nyugodtan hívhatjuk a síelés Monacójának. Igazi luxusturizmus jellemzi az Északkelet-Olaszországban elhelyezkedő síterepet.

Nem véletlenül vált ennyire népszerűvé ez a térszín: a beszédes nevű Dolomitok hegytömbjének fő alkotója, a dolomit elképesztően látványos formakincset tud létrehozni. Az állékony, a mészkőnél nehezebben oldódó, törmelékesedő karbonátos kőzetben a merőleges falú sziklatornyok és a meredek, gyakran csupasz törmeléklejtők egyedi látképet eredményeznek.

Egy másik, talán kevéssé ismert tény Cortina környékéről, hogy az I. világháborúban hadszíntér volt, sokunk elődei ezen a vidéken lelték halálukat a Monarchia katonájaként. A településen szabadtéri múzeum állít nekik emléket. A II. világháború már más szempontból bánt mostohán Cortinával: az egyre nevesebbé váló síterep lett volna az 1944-es téli olimpia helyszíne, melyet aztán nem tudtak megtartani. 1956-ban viszont végre otthont adhatott az ötkarikás játékoknak, 2026-ben pedig Milánóval karöltve ismételhet. Mindmáig csak 5000 lakosú falucska, ám az Ampezzo-völgyet körülölelő hegyek 115 km-nyi sípályát rejtenek, 34 sílifttel, 6 síiskolával, mintegy 300 síoktatóval. Nagysikerű filmek sora tette még híresebbé, a klasszikussá vált, Peter Sellers fémjelezte Rózsaszín párduc mellett talán a Függő játszma vált közülük legismertebbé.

Forrás: Skiforum

Pályabemutató

Olimpia delle Tofane:                                  Női DH, SG, GS és AC (Szuper-G)

Az 1956-os olimpia legfőbb helyszíne, majd évtizedeken át a férfi lesiklók kedvelt lejtője. A kilencvenes évektől aztán a hölgyek népesítették be a helyszínt. A „Tofana” királynője Lindsey Vonn a maga 10 győzelmével.

A lejtőt tévén keresztül is élmény követni, háttérben a három csipkézett hegycsúcs díszeleg, a sízők pedig egy hasadékon keresztül suhannak át. A Tofanaschusst ugrató előzi meg, ez a pálya kulcshelyszíne, itt szoktak eldőlni győzelmek. Innen egy jobbos kanyar (d’Aosta) vezet az erdős szakaszra, ahol a látási viszonyok percről percre változhatnak. Két ívelt fordító, majd egy ugrató után kerül sorra a lejtő másik két sorsfordító mozzanata. A traverz (Diagonale) és egy S-kanyar (La grande S) után egy passzázs végképp kivezeti a lányokat az erdőből, onnantól fogva pedig még két kanyar maradt a célig.

Vertigine:                                                          Férfi DH, SG és AC (Szuper-G)

A Tofana lejtőinek legelső, s egyben utolsó fennmaradt ékköve. A harmincas évek legendás pályája, melyet a filmvászonra is többször felvittek. A mostani, 2740 méter hosszú, 840 m szintkülönbségű, átlag 31% meredekségű pályát abban a reményben avatják fel a világbajnokságon, hogy hosszabb távon megvetheti magát a Világkupában.

Az alapsebesség megszerzését egy hosszúra nyújtott ereszkedő szakasz segíti elő. Ezt egy látványos ugrató követ, utána egy éles kanyarulat, majd az első traverz követ. A légi munkára nagy szerep hárul, hiszen gyors egymásutánban három ugrató is helyet kapott a pályán. Talán innen jött a pálya neve: „Szédülés”. A Ghedina-, a Marmotte- és különösen a Baldi- ugrató kulcsfontosságúnak ígérkezik, ez utóbbi irányítja ugyanis a sízőket a záró keresztsíző részére a pályának. Innentől a sebességátvitelen lesz a hangsúly, hiszen már a célegyenes maradt a lejtőből – egy záró ugratóval megfűszerezve.

Druscié A:                                                          Női és férfi SL

A mintegy fél km hosszú, 220 méter szintkülönbségű lejtőt a harmincas években adták át. Harminc éven át rendeztek itt FIS- kategóriás nemzetközi versenyeket, emellett szerepet kapott az olimpián is. Azóta is fekete jelzésű pályaként igénybe vehető volt. A felvonó modernizálása után két éve az olasz nemzeti bajnokságnak is otthont adott. A lejtő átlagmeredeksége 40%, de a legdurvább letörésnél eléri a 60%-ot.

Labirinti:                                                            Férfi GS

Egyenes vonalú, rendkívül meredek lejtőről van szó (átlag 34%, max. 55%). A név pedig kötelez, kiszélesítése dacára a korábbi S-kanyar hatása adja a pálya specialitását. Ha a tűzés is ráerősít, valódi útvesztőként keseríti meg az óriás-műlesiklók életét. Kihívásban nem lesz hiány.

Rumerlo:                                                   Férfi és női AC (szlalom), parallel, csapatverseny

Az előzőnél valamivel lankásabb, átlagosan 33%-os mutatóval bíró műlesikló pálya. A Drusciéhez hasonlóan itt is megsíelik szélességében a lejtőt, majd a tűzőmestereken múlik, mennyire kínlódnak meg rajta a lesiklók. A parallel a második, jelentősebb letörésnél veszi kezdetét.

Forrás: China Daily

NŐI ALPESI KOMBINÁCIÓ

Február 8., hétfő (11:00; 14:30)

A szakágról:

Az alpesi sí bölcsője, alfája és ómegája – kereshetnénk még sokáig a szívfájdító jelzőket. De hiába, a múlt régi fényét már aligha lehet visszahozni. A gyors és lassú szakág együttes tudása már évtizedek óta nem számít trendinek. A hagyományos kombináció (vagyis önálló lesikló és szlalomverseny együttes értékelése) emléke lassan már teljesen eltűnik a köztudatból, és a mentsvárként kitalált szuper-kombinációnak sem maradt hely a Világkupában. Legalább a világbajnokságról még nem kopott ki. Bár, ki tudja, lehet, hogy ez lesz a hattyúdala a sportág egykori alapjának?

A favorit:                                   Petra Vlhová

A szlovákok szlalomkirálynője alaposan ráfeküdt az utóbbi időben a gyors számokra, és ennek már nemcsak vastag pontokban, de érmekben is mérhető eredményei vannak. Aligha kérdéses: ha elindul, és nagy hiba nélkül végigmegy, bárki más a mezőnyből csak valami egészen emberfelettit nyújtva előzheti meg. Vezeti a szlalom világkupát, lesiklásban 11., szuper-G-ben 8. helyen áll – a számok magukért beszélnek. A kérdés viszont mindenkinél ugyanaz: ér-e neki annyit egy kombinációs cím, mint egy napnyi pihenés vagy épp felkészülés valamelyik másik számra.

Három további TOP- esélyes:

Michelle Gisin: Vlhovához hasonlóan ő is a technikásabb szakágak irányából támad. Műlesiklásban akár felül is múlhatja a szlovák lányt, ha nagyon jó napot fog ki. Gyors számokban is tisztességgel gyűjtögeti a pontokat, ám talán épp ebben kellene igazán nagy meglepetést okoznia a sikerhez.

Federica Brignone: Akár a kombinációs síző mintapéldájának is hívhatnánk, hisz lesiklásban sem túl jó, szlalomban se, a köztes számokban annál inkább. Őrült menetekre képes, ha jó napja van, márpedig mostanában sűrűn vannak jó napjai.

Marta Bassino: Ha csak a ranglistából indulunk ki, jelenleg ő a legjobb óriás-műlesikló a világon, hatalmas háziversenyt vív Brignonével. Ugyanazt írhatjuk róla, mint a másik olasz lányról: benne van egy remek nap esélye.

Forrás: InsideTheGames

S a többiek…

Legalább ebben a rovatban illendő első helyen felhozni Mikaela Shiffrin nevét, hisz a tudása alapján akár a fő favorit is lehetne. Idei formája alapján inkább csak a második blokkunkban kaphatna helyet, ráadásul abból kiindulva, hogy a Világkupában messziről kerülte a gyors számokat, nem tűnt valószínűnek az indulása. A hét második felében aztán kiderül, indulni fog kombinációban. Esélyessége nehezen becsülhető. Lara Gut-Behrami a lesiklófutam első helyére bizton pályázhat, ám finoman szólva nem tűnik valószínűnek, hogy szlalomban felvegye a versenyt a technikai sízőkkel. Honfitársa, Wendy Holdener esetén fordított a helyzet, neki a lesiklásban kellene hatalmas meglepetést okozni, miközben szlalomban is extrát kell nyújtania. Ő nyerte az előző két vb-t a számban, de idei tapasztalataink fényében mégsem tartozik az elsőszámú esélyesek közé. Az osztrákokat mindig meg szoktuk említeni, de egyszerűen nem jut olyan sógornő jelenleg az ember eszébe, aki igazán univerzálisnak számítana.

Meglepetést okozhat:                 Időjárás

Bárki győzhet, ilyen körülmények között meglepetésről beszélni nincs értelme. A legváratlanabb (bár tulajdonképp ez is várható), hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között, sajnos, a kombinációs versenyek lesznek elsőként beáldozva a programváltozások oltárán.

A legnagyobb hiányzó:                                A kombináció régi fénye

Ehhez aligha szükséges további kommentár.

Forrás: LaNouvelliste

NŐI SZUPER-G

Február 9., kedd (10:30)

A szakágról:

A nyolcvanas években – rossz nyelvek szerint az osztrákok unszolására – teremtették meg ezt a különleges, átmeneti szakágat. Létjogosultsága felől mostanra nem maradt fenn kétség. Adott egy bőven percen túli, begyorsított óriás-műlesiklás, avagy kanyarokkal szabdalt lesiklás. Ki honnan közelíti meg ugyebár? Edzésre nincs lehetőség, itt tényleg a sízők helyzetfelismerésén van a fókusz, no és persze az sem mindegy, a kijelölt tűzőmester milyen irányba kívánja elvinni a nyomvonalat.

A favorit:                                            Lara Gut-Behrami

Eleve úgy futottunk neki a szezonnak, hogy a mezőnyből Larának volt messze a legtöbb szakági győzelme. Megnyerte korábban kétszer a kis kristálygömböt, mellé jött két világbajnoki medália. Az arany még hiányzik, lényegében ez, s az olimpiai bajnoki cím, ami nem emeli az élő legenda státuszába az áprilisban már harminc esztendős svájci sízőt. Úgy fest, idén eljön végre a várva várt pillanat! Egészen brutális fölénnyel oktatta a többieket januárban, mind a négy versenyét csont nélkül behúzta. Lara nem az az izgulós fajta, kifejezetten a világversenyek embere. Ha az időjárás nem forgatja fel az eseményeket, nehéz elképzelni, hogy bárki megfoghatná. Annyira egyben van, úgy testileg, mint lelkileg.

Három további TOP- esélyes:

Ester Ledecká: Az olimpiai bajnok, az egyetlen síző, aki Larán kívül győzni tudott idén. Az erő benne van, technikailag is sokat fejlődött Pjongcsang óta, de még mindig benne van a nagy hiba lehetősége. Ellentétben a lesiklással, e szakágban nem mondható el, hogy egy tökéletesen végigvitt, őrült menettel a cseh megfoghatja Gut-Behramit. Ehhez a svájci részéről jókora hibák is szükségeltetnek. Az éremre ugyanakkor vastagon esélyes, tán csalódott is lenne, ha nem húzná be az egyiket.

Corinne Suter: A szakági címvédő, az előző vb bronzérmese. Stabilitását idénre is megőrizte, de ahogy beköszöntött a január, ez nem a dobogós helyek monotóniáját jelentette az esetében. Az igazság az, hogy ha valakiben nehéz meglátni idén a győzelemhez szükséges harapósságot, akkor az ő. Amennyiben ránk cáfolna, emelni fogjuk kalapunkat.

Federica Brignone: A harmadik név kiválasztása nehezen született meg, de végül egy olasz mellett tettük le a voksot. A Szuper-G az olaszok szakágává nőtte ki magát, legalábbis olyan értelemben, hogy rendszeresen három-négy sízővel képviseltették magukat a TOP-10-ben. Ilyenformán minimum meglepetés lenne, ha legalább egyikük ne szerezne érmet hazai lejtőn. Goggia hiányában ez a valaki talán Brignone lehet. Aki két dobogót szerzett idén, kanyartechnikája pedig kiemeli a lesiklók közül. Magasabb rajtszámmal, csapattársai útmutatásaival viheti a legtöbbre.

Forrás: Il Fatto Quotidiano

S a többiek…

Míg ellentétes hír nem kel napvilágra, semmit nem lehet kizárni, de jelenleg szinte kizárható a címvédés Szuper-G-ben. Két éve Mikaela Shiffrin húzta be a vb-címet. Idén viszont kizárólag a két technikai számra fókuszált. Így finoman szólva nem az amerikai csapatról szólt a szezon, ám ez nem jelenti azt, hogy egy kevésbé technikás pályán például Johnson ne lenne képes leszedni a lepattanót. Shiffrin három edzés után mégis úgy döntött, próbát tesz a címvédésre.

Sokkal valószínűbb, hogy a megfogyatkozott osztrák csapatból szerez valaki érmet. Tamara Tipplert például akár a nagy esélyesek közé is besorolhattuk volna. Idei formája alapján rászolgál a méltatásra, két januári pódiuma mellett rendszeresen ott végzett a legjobbak közt. Christine Scheyer januárban már tudása szerint kezdett szerepelni, ugyanakkor Garmischba el sem utazott, kisebb sérülései miatt. Ott van a vb-keretben, de kérdéses, mire lesz képes. Hiába fut bitangul rossz szezont, a sok távolmaradó miatt Stephanie Venier is megy Cortinába. Az, hogy síel-e, kiderül az edzések után.

Az olaszok erős csapattal fogadják a riválisokat. Bár januárban kevésbé nyújtott összeszedett formát, Marta Bassinót badarság lenne leírni. Technikai képesítése párját ritkítja, s mostanra egyértelműen megbarátkozott a hosszabb lécekkel is. Marsaglia egy-egy futamra bármikor össze tudja kapni magát, s bárki lesz 4. emberük, akár Curtoni, akár Pirovano, akár Melesi, mindannyian próbaként foghatják fel futamukat.

A svájci háza táján nem egyértelmű a helyzet, a kerettagok közül Michelle Gisin, Jasmina Suter és Jasmine Flury is bevethető Szuper-G-ben, nem beszélve a tartalék Joana Hählenről. Gisin motivációját egy aranyos nyitónap még tovább fokozhatja, Suter pedig magas rajtszámokkal idén robbant be igazán a felnőttek közé. A titkos esélyesek táborát erősíti Tessa Worley, esetében azért a pálya karakterisztikája döntő tényező lesz. Ritkán múlik el vb bődületes kanadai meglepetés nélkül. Na, ha valaki ezt összehozhatja idén, az Marie-Michéle Gagnon lehet.

Meglepetést okozhat:

Kajsa Vickhoff Lie: A norvégokat ért sérüléshullám után érthető letargiát némiképp enyhítette az, amit a 22 esztendős junior-világbajnoknő produkált a vb-t megelőző nagy hajrában. Bár helyezései nem mindig tükrözték, élvonalbeli menetekkel december óta fitogtatta tehetségét. Garmisch-Partenkirchenben pedig végképp illusztrálta, ott van az érem várományosok közt.

A legnagyobb hiányzó:                                Nicole Schmidhofer

A négy évvel ezelőtti világbajnoknő horrorisztikus bukást szenvedett Val d’Iséreben, még december közepén. Minden létező térdszalagját operálni kellett, jelenleg az is kétséges, vissza tud-e térni valaha a sípályákra. Nagy kár, mert úgy tűnt, ismét erőssége tud lenni az osztrák lesikló csapatnak.

Forrás: Sportsnet

FÉRFI SZUPER-G

Február 9., kedd (13:00)

A favorit:                                            Vincent Kriechmayr

Ausztria eddig négy világbajnokot adott a szakágnak. Alacsony ez a szám ahhoz mérten, micsoda dominanciát építettek ki a múltban – jellemzően a norvégokkal váltásban. A diszciplína idén is kiszámíthatatlan, mondjuk ezt annak ellenére, hogy az osztrákok mintha lépéselőnybe kerültek volna.

Különösen a Kriechmayr, aki az utóbbi két futamot megnyerte, így a vb-főpróbának számító garmischi viadalon sem talált legyőzőre. Több mint száz ponttal vezeti a szakágit. Esetében vált nyilvánvalóvá, mennyit tud érni Szuper-G-ben, ha egy lesikló kellő tapasztalatot szerez óriás-műlesiklásban. Márpedig Vinz rendszeresen elindult utóbbi számban, s menetei bizony egyre jobbak, s jobbak lettek. Egyes elemzők úgy vélik, kanyarulatokban ő a legjobb, de fölénye nem pályafüggetlen. Két éve egyetlen tizeden múlt az aranyérem, jövő kedden nagy esélye van arra, hogy a Herminator, Eberharter (2x) és Reichelt után negyedik osztrákként is győzzön Szuper-G-ben.

Három további TOP- esélyes:

Matthias Mayer: Nevezett szakik véleménye szerint egy csúszós szakaszokra építő tűzés mellett ő arathatja le a babért. A szám regnáló olimpiai bajnoka három futamon át tartó próbálgatás után a VK előző két állomásán már csúcsra tört. Kitzbühelben harmadik, Garmischban második helyen végzett, rendre egy-két túlhúzott kanyar jelentette a különbséget közte és Kriechmayr között.

Marco Odermatt: Hasonló görbével írható le az ifjú svájci fejlődése is. A szezon első három helyszínén még csak a TOP-10-et ostromolta több-kevesebb sikerrel, az óriás-műlesiklást egyértelműen prioritásként kezelte. Aztán utóbbi két futamon őt sem lehetett letaszítani a pódiumról, egyszer Mayer előtt, egyszer mögötte végzett.

Christof Innerhofer: A harmadik nagy esélyes kiléte felől sokat gondolkodtunk. Választásunk 2011 világbajnokára esett. Innerhofer hosszú rehabilitációs időszakának végeként anno a hazai vb-t jelölte ki, tudniillik addig szeretett volna újra topformába kerülni. Tény, az elmúlt fél évtizedben csak momentumai voltak, egymást érték a komoly sérülések. De azt már két éve is bizonyította, amikor kevésen múlt az újabb vb-érem, hogy kiemelt versenyekre képes nagyon felszívnia magát. Formaidőzítése pedig önmagáért beszél: egy 4. és egy 5. hellyel hangolt Cortinára.

Forrás: CBC

S a többiek:

Vakon célozgatunk mi is, hiszen a nagy hármason (esetleg négyesen) kívül a többiek formáját tekintve nagy az összevisszaság. A szakági tabella első tíz helyezettjéből pedig négy olyan akad, aki vagy lemarad a vb-ről, vagy többhetes kihagyás után igyekszik visszatalálni a nyerő ösvényre.

Ez utóbbi kategóriát erősíti a szakági címvédő Mauro Caviezel. Épp év eleji bukásának színhelyén, a garmischi Kandaharon tért vissza tegnap, s bár helyezése visszatérésnek elment, a legjobb tíz közül kiszorult. Decemberi formájával ott lenne a helye a legnagyobb esélyesek közül, jelen állapotában viszont sok esélyt nem látunk az éremszerzésre. A világbajnoki trónon jelenleg Dominik Paris üldögél. Bár a főpróbán határozottan erőteljesebbnek tűnt, mint korábban, a dél-tiroli minden bizonnyal inkább próbaként fogja fel a keddig vb-futamot. Névlegesen Kjetil Jansrud is beleszólhatna akár az érmek elosztásába, elvégre egy olimpiai bajnokról, háromszoros kristálygömbösről beszélünk, akinek vb-ezüstérme is van a szakágból. Három biztató decemberi futam, közte egy dobogó után januárra azonban teljesen szétesett, egy alkalommal sem zárt a TOP-10 közt. Norvég részről Kilde nem bevethető, de a kétszeres dobogós, majd több hétre kidőlt Adrian Smiseth Sejersted indulása is véleményes. Esetleges szereplése annál inkább.

A Szuper-G-ben idén benne van a meglepetés. A franciák részéről Nils Allegre és – ha indul – Alexis Pinturault tréfálhat meg egy-egy nagyágyút. A német csapatból Andreas Sanderben érződik ugyanez a potenciál, de a múltbéli meghökkentő amerikai vb-futamok nyomán Travis Ganongot sem írhatjuk le. Lehetséges forgatókönyv lehet akár az osztrák söprés is, merthogy a szezonnyitón dobogós Christian Walder, valamint a bombaformába lendült Max Franz is képes olyan menetre, mint kevesek.

Meglepetést okozhat:

Loïc Meillard: Előbbi néhány név is nyugodtan szerepelhetne itt, de a legnagyobb dobást az szolgáltatná, ha egy szlalomos felállhatna a Szuper-G-sek dobogójára. Már amennyiben egyáltalán elindítják Meillard-t. A kombináció előtt, melynek egyik esélyese, nem jönne rosszul egy főpróba a Vertiginén. Fokozatosan lépegetett előre idén, Kitzbühelben a 9., Garmischban a hetedik helyen végzett.

A legnagyobb hiányzó:                                Ryan Cochran-Siegle

A 28 éves vermonti síző erős óriás-műlesiklóból nőtte ki magát meghatározó lesiklóvá. Sokan Bode Miller utódját látták benne, azt, aki akár a vb-címet is megkaparinthatja. Hatalmas szezont produkált Kitzbühelig. A Dolomitokban előbb egy grödeni második hellyel életében először dobogóra állhatott, majd kicsivel később Bormióban az első győzelem is megszületett. A Streifre edzéselsőséggel hangolt, a traverzen aztán csúnyát esett a Hahnenkamm- lesikláson. Nem kizárt, hogy a szezon végére még visszatérhet, de a vb-t ki kell hagynia.

Forrás: Eurosport

FÉRFI ALPESI KOMBINÁCIÓ

Február 10., szerda (10:00; 13:30)

A favorit:                                  Alexis Pinturault

Sokatmondó tény, hogy egyetlen olyan síelő sincs a férfiaknál, aki valamennyi szakágban pontot szerzett volna. Igaz, ebben bőven benne van a koronahelyzet is, normál körülmények közt Pinturault lesiklásban is vélhetően gyűjtögetné a pontokat. Szlalomban pedig verhetetlen. Mi más kellhet még egy kombinációs győzelemhez? Csak annyi, hogy végigmenjen. Korábban azért ez is nagy elvárás lett volna vele szemben, de lehiggadt, nagyon jók az esélyei. Persze, ehhez el kell indulnia…

Három további TOP- esélyes:

Marco Odermatt: Remek óriás-műlesikló, szerzett már pontot lesiklásban is idén – ennyi már elég is, hogy Pinturault kihívójának tűnjön valaki. A svájciakon kívül senki nem tudja, mire is lehet képes szlalomban, de benne legalább felfedezhető a potenciál nyoma.

Dominik Paris: Ne legyünk igazságtalanok a gyorssízőkkel, elméletben előfordulhat, és gyakorlatban is megesett már, hogy a gyors számban szerzett előny nagyobb volt, mint a szlalomban begyűjtött hátrány. Igaz, ritkán, mint a fehér holló… Ha így lesz, talán az olaszban van benne leginkább egy épkézláb műlesiklás.

Beat Feuz: Ugyanazt mondhatjuk, mint Paris esetében. Egy remek lesiklással lehet halovány esélye.

S a többiek…

Az osztrák urakra is éppúgy igaz, mint a hölgyekre, hogy nincs univerzális sízőjük. Csakhogy a férfi mezőnyben ez egyébként sem jellemző. Neveket egyszerűen azért nem mer írni az ember, mert kiszámíthatatlan, ki indul közülük. (Már aki indulhat. Az akár éremre is esélyesnek tartott Stefan Babinsky kifejezetten a kvótaszabály miatt marad le a vb-ről.) Akárki is, ott lesz a dobogóesélyesek között. Jelen állás szerint Mayer, Kriechmayr és Schwarz ott lesz a rajlistán. Tulajdonképp közéjük tartozna Romed Baumann is, ám mivel német színekre váltott, nála legalább valószínűsíthetjük, hogy ténylegesen indulni is fog. Kjetil Jansrud esélyei mellett szól a múlt, a jelen már nem annyira. Kombinációban évek óta benne van az esély Victor Muffat-Jeandet-ben is, az idei formája nem tűnik rossznak.

Forrás: InsideTheGames

Meglepetést okozhat:                 Filip Zubčić

Egyszerűen nem lehet elképzelni egy horvát sízőről, hogy ne lenne képes minden számban elfogadhatóan síelni. Ante Kostelić környezetében csak univerzális sízők teremhetnek, legfeljebb titkolják… Jobb okot nem tudunk mondani, csak ennyit. Ha Zubčić vállalható lemaradással végigmegy a lesiklópályán, ott lehet a dobogón.

A legnagyobb hiányzó:                                Aleksander Aamodt Kilde

Azon kevés síelő egyike, akiknek a spektruma három szakágon át terjedt, lesiklástól az óriásig. Ha nincs a sérülése, ő reális kihívója lehetett volna Pinturault-nak, még ha nem is ő lett volna az esélyesebb.

Forrás: Ski Racing Media

NŐI LESIKLÁS

Február 13., szombat (11:00)

A szakágról:

A lesiklást nemes egyszerűséggel „királykategóriaként” aposztrofálják, ami nem véletlen, ugyanis a bátor sportolók nem egyszer 150 km/h-s sebesség mellett, ívelt, vagy épp éles kanyarokon, ugratókon, kisebb huplikon egyensúlyozva szó szerint az életükkel játszanak. Mindemellett fokozott, s hosszan tartó koncentrációt igénylő műfaj, minekután a leghosszabb versenyszámról beszélünk, ami a szlalom után a második legrégebbi szakág. A lesikláshoz hatalmas testi és lelki erő, kitartás, ugyanakkor tökéletes síelő technika is szükségeltetik. Az időjárás alakulása alapjaiban befolyásolja egy-egy verseny végkimenetelét. De nem csak emiatt mondható el, hogy bár találni olyan sízőket, akik a VK-ban halomra nyerik magukat, ámbátor világversenyeken az éremhalmozás ritka jelenség. Sőt a meglepetés mindig benne van a pakliban.

A favorit:                            ???        

Egyetlenegy, vélhetően felelőtlen hiba alapjaiban átírta a szakág esélyeit. Előzetesen vitán felül állt a szituáció: Sofia Goggia lesikló aranyérme volt a vb legbiztosabb pontja. Súlyos rontás és egy rivális extramenete kellett volna a papírforma borulásához. De történt, ami történt, így viszont nem érezzük helyesnek topfavorit kijelölését. Mert egyszerűen nincs ilyen. Így lépjünk is tovább!

Három TOP- esélyes:

Breezy Johnson: Vonn visszavonulása után egy ideig olybá tűnt, hogy ha Shiffrinnek épp nem fűlik a foga a lesikláshoz, az amerikai csapat le fog kerülni a térképről. Pedig tehetségekből nincs hiány a tengerentúlon, más kérdés, hogy mind Wiles, mind az idén berobbant Cashman, mind pedig Johnson gyakori vendégek a műtőasztalon. A wyomingi lány négy, sorozatban szerzett harmadik helyével idén követelt utat magának az elitbe. Ő nem a típikus amerikai iskola növendéke, egyszerre gyors és stabil. Jó esélyei vannak egy éremre.

Corinne Suter: A szakági címvédő, az előző vb ezüstérmese. Épp Åre emelte ki a sűrű középmezőnyből az egykori kétszeres junior-világbajnoknőt. A tavalyi szezont egyértelműen a kiegyensúlyozottsága miatt nyerte meg, négy dobogóval és egyetlen győzelemmel ritkán lehet kristálygömbbel gazdagodni. A dominancia nem kenyere a svájcinak, ám ha valakitől mindig, minden körülmények közt el lehet várni, hogy elől végezzen, akkor az ő.

Ester Ledecká: A végletek embere, esetében a kiesés éppúgy benne van a pakliban, mint egy világraszóló eredmény. Talán az egyetlen induló, aki reálisan elkaphatta volna Goggiát. Bátorságban, tempóban egyedül ő képes konkurálni vele. No, a kimagasló esélyes híján egészen más a leányzó fekvése. A motiváció pedig adott: ő lehet az első sportoló a földkerekségen, akinek két különböző téli sportágban sikerül világbajnokságot nyernie! Egyszer olimpián már összejött a bravúr…

Forrás: MyNewsDesk

S a többiek…

Ilka Štuhec kétszeres világbajnoki címvédőként érkezik Olaszországba. Feledhető telet síelt a szlovén klasszis, a TOP-10 sem jött mindig automatikusan. Ám két éve sem tartozott a favoritok közé, mégis behúzta. Ilyen alapon a Forrás: Mmeglepetés benne lehet.

Az osztrákoknál nagy a baj. Lesiklóik vagy sérültek (mint Schmidhofer, Nina Ortlieb, s zárszóra Ricarda Haaser), vagy pocsék formában vannak. Így fordulhat elő, hogy az elmúlt években negyedik számú sízőnek számító Tamara Tipplertől várják az érmet. De csak nagyon óvatosan. Tény, a stájer leányzó élete szezonját síeli. Stephanie Venier elképesztő mélyrepülésben van idén, az pedig régen rossz, ha Mirjam Puchner kerettagsága felmerülhet. Még ha szenzációs győzelemből nem is egy volt neki a múltban.

Az olaszok Goggián kívül is viríthatnak, a rutinos Elena Curtoni mellett a feltörekvő tehetségek közül Laura Pirovano is domboríthat nagyot. A francia lesikló csapat régóta nem tartozik a VK élmezőnyébe, ám Tiffany Gauthiertől láttunk már meglepően ütőképes siklást. Apropó, Marion Rolland 2013-as vb-aranyára emlékszünk, ugye?

Meglepetést okozhat:

Lara Gut-Behrami: A vb előtti utolsó lesikláson igazolta Lara, hogy ezen szakágban is komolyan kell őt venni. Egyébiránt nem állt dobogóra, annak ellenére sem, hogy az előző idényt egy duplázással sikerült zárnia. Normális esetben napja válogatja, épp mennyit képes, akar vállalni, de jelenleg olyan szinten fókuszált, motivált, s extrán teljesít, hogy néhány nagy skalpot kifogva bizony simán érmes helyen végezhet. Arról nem is szólva, hogy Lara nagy világversenyes. Amikor épp formán kívül volt, egy-egy futamra akkor is össze tudta kapni magát. Ehhez képest jelenleg csúcsformának örvend.

A legnagyobb hiányzó:                                Sofia Goggia

Az olimpiai bajnoknő vérbeli tehetségként valósággal berobbant a Világkupa körforgásába. Végletekig kicentizett meneteivel, s temperamentumával sokak kedvencévé lett. A sérülések meg-megakasztották kiteljesedését, de idén újfent igazolta, ő lehet Lindsey Vonn örököse. A példaképhez hasonló a szituáció egy-egy lesiklást megelőzően. Tudjuk, hogyha Goggia nem hibázik hatalmasat, s leér, verhetetlen. Az utóbbi négy versenyt végigdominálta, a nyitófutamon is csupán Suter tudta megelőzni egy kevéssel. A világbajnokság egyik legbiztosabb tippje lett volna az ő győzelme. Aztán egy héttel a vb előtt érkezett a letaglózó hír: az elmaradt vasárnapi Szuper-G starthelyéről, az egyébként hobbisízőknek fenntartott pályán, lesíelés közben megsérült. Jobb térde alatt a sípcsonttálca tört el. Meglehet, visszatérhet még a pár hét múlva, de a vb-t egész biztosan ki kell hagynia.

Forrás: CBC

FÉRFI LESIKLÁS

Február 14., vasárnap (11:00)

A favorit:                                            Beat Feuz

2017 világbajnoka, az előző három VK- kiírás bajnoka, az idei tabella éllovasa. Aki két napon belül kétszer győzött a Streifen. Emellett két másik dobogója is dicséri szezonját. Kimagasló fölényről azért szó nincs, a negyedik kristálygömb sincs zsebben, de hiba lenne bárki mást elébe helyezni. A duplázás nagy szó lenne a királykategóriában, ezt korábban hatan mondhatták el magukról. A legutóbbi 40 évben csak Aksel Lund Svindal. Ha behúzná Feuz, akkor Walter Prager és Bernhard Russi után harmadik svájci sízőként válna a szakág kétszeres bajnokává.

Három további TOP- esélyes:

Matthias Mayer: Szocsi olimpiai bajnoka, akinek világbajnokságokon eleddig nem jött ki a lépés. Két évvel ezelőtti 5. helye volt a plafon, ami a lesiklást illeti. A 2020-as naptári évben háromszor győzött a Világkupában, amit idén eddig nem követett újabb, de így is folytatni tudta dobogós sorozatát. Négy futam óta tart a széria: Stelvio, Streif, Kandahar.

Dominik Paris: Egy éve történt kitzbüheli bukása után nehéz út vezetett vissza az élre. Nehéz, de a szokottnál rövidebb, legalábbis ami keresztszalag-szakadás után jönni szokott. Stílszerűen a Streifen tért vissza a dobogóra, a garmischi főpróbán pedig már csaknem olyan ellenállhatatlanul síelt, mint legjobb időszakaiban. Brutálisan, ellentmondást nem tűrve. Nyilatkozataiban a jó edzésekkel magyarázta sikerét, és nem tartja magát vb-esélyesnek. Sokan mások pedig igen.

Johan Clarey: Betöltve a harmadik x-et, a franciák doyenje csúcsokat döntöget. Kevésen múlt, hogy megnyerje a Hahnenkamm- lesiklást, ezen felül egymást érték a toperedmények. Garmisch-Partenkirchenben nem talált rá a lejtő titkára, vagy az is lehet, élete vélhetően utolsó vb-jére tartalékolt. Az utolsó nagy dobásra. Luc Alphand és a tragikus sorsú David Poisson után szerezhet újra francia érmet lesiklásban.

Forrás: Teller Report

S a többiek…

A világbajnoki címvédővel illik kezdeni a sort. Kjetil Jansrud nincs jó formában, még csak dobogóra sem állt idén a leggyorsabb számban. Túl sok a megalkuvás, kevés a kockázat. E mögött bizonyára újdonsült apasága állhat. Gyaníthatóan Peking után abba fogja hagyni, már a méltó zárásra készülhet. Annyi tény, az előző öt világversenyéről hazavitt legalább egy érmet.

Az osztrák csapat ütőképes négyessel fog kiállni jövő vasárnap, akárhogyan is alakul a szétlövés. Az előző két vb-n bronzéremmel gazdagodtak lesiklóik, előbb Max Franz, majd Vincent Kriechmayr zárt harmadikként. Franz a vb közeledtével szinte a semmiből lökte be magát a vb-csapatba, garmischi negyedik helye bizony masszív éremeséllyel jár Cortinára nézve. Az, hogy ki lesz a negyedik, a szezonnyitó dobogója óta kissé eltűnt Striedinger, a felfelé ívelő formát mutató Hemetsberger, netán valaki más, még kiderül. Az eldőlt, hogy Hannes Reichelt nem utazhat kilencedik világbajnokságára.

Svájci részről a kétszeres dobogós Urs Kryenbühl kiesése érzékeny veszteség, de potenciális nyerőember így is maradt a csapatban. Carlo Janka rutinja sokat érhet, Marco Odermatt pedig annak dacára remekelt a főpróbán, hogy idén ritkábban szerepeltette a lesiklást programjában. Az amerikaiakat soha nem szabad leírni, Travis Ganong 6 évvel ezelőtt ezüstérmére se fogadtunk volna sokan. Márpedig a jenki igencsak éles formát mutatott Garmischban. Kanadai meglepetésember ezúttal nincs láthatáron, olasz részről Innerhofer viszont nagyon is veszélyesnek ígérkezik az előkelő helyekért folyó harcban. A német lesikló csapat Thomas Dreßen kiválása után sem maradt adós a jó eredményekkel. Legjobbjukat végül elvitték a vb-re, komoly esélyei azért nem lehetnek. Andreas Sandert rendszeres TOP-10-ei bizony vérmes reményekkel tölthetik el. Josef Ferstl garmischi bukása nem maradt következmények nélkül: elszakadt csípőjében egy izomköteg, illetőleg bokatörést is szenvedett.

Meglepetést okozhat:

Romed Baumann: Bár dobogóra egyelőre sem állt fel, így is élete egyik legjobb szezonját síeli az egykori tiroli, ma már német színekben versenyző specialista. Ha négy TOP-10-helyezése nem lenne elegendő mellette szólva, hozzá kell tennünk, hogy ezeket az eredményeket egy-egy durva rontással érte el. Mint Miklós Edit szokta mondani, bizony „benne van a boogie a lábában”, ami egyszer úgy igazán el is sülhet.

A legnagyobb hiányzó:                                Aleksander Aamodt Kilde

Az összetett címvédőjét bármelyik gyorsasági szakág legfőbb hiányzójaként szerepeltethettük volna, sőt sérülését megelőző produktumát elnézve, még akár óriás-műlesiklásban is nagyot alakíthatott volna. S akkor még nem beszéltünk a kombinációról. Az a reiteralmi edzésbaleset keresztbe tett mindenkinek. Hiánya hatalmas érvágás a norvégoknak, s itt messze nem csak a lesiklásról van szó. Benne van a pakliban, hogy így érem nélkül maradnak a skandinávok, ami a modern alpesi síelés történetében példátlan lenne.

forrás: insidethegame.biz

NŐI PARALLEL

Február 16., kedd (14:00)

A szakágról:

Ugyan már évtizedek óta próbálkoznak a különböző, egymás mellett futó küzdelmekkel, a parallelt az elmúlt évtized hozta be igazán az alpesi sízésbe. 10 évnyi formátumpróbálgatás után jutottunk el a mostani, talán végre valóban fair lebonyolításhoz. Egy éve úgy tűnt, idénre minden adott lesz, hogy önálló szakágként, szakági specialistákkal fusson már a szezon, de a vírushelyzet miatt egyelőre egy évet várni kell. A világbajnokságon viszont így is első ízben szerepelhet már. Elsőként selejtezőket rendeznek majd, itt még csak az időeredmények számítanak a piros és a kék pályáról összeadva. A legjobb 16 már oda-visszavágós formátumban, folytatja, hogy aztán minden forduló végén megfeleződjön a mezőny. A döntő mellett egészen a 8. helyig helyosztókat rendeznek. Korábban úgy tűnt, a parallel specialistái a magas műlesiklók lehetnek, de tavaly óta a pályát már csak az óriás szabályainak megfelelő kaputávolsággal lehet tűzni, és óriásműlesikló felszerel és engedélyezett, így inkább az óriásban, illetve szuper-G-ben brillírozó, jó ritmusérzékű sízők terepe lehet majd a szám.

A favorit: Petra Vlhová

A szlovák lány az idei egyetlen világkupa futam győztese és úgy általában is igen ügyesen mozog a parallel versenyeken, az elmúlt három szezonban mindig nyert legalább egy ilyen versenyt. Mivel megvan kellő gyorsasága, technikai tudása pedig vitathatatlan, így nem lenne meglepő ha ezt az aranyérmet (is?) elhozná Cortináról.

Három további TOP-esélyes:

Mivel a parallel esetében még nem tisztázott, pontosan kik indulnak így az alábbiak pusztán teoretikus esélylatolgatások!

Marta Bassino: az olasz lány, mint az egyik legkitűnőbb óriásműlesikló, valamint egyre ügyesebb szuper-G síző, jó esélyekkel indulhat a parallel éremért is. Tavaly Sestriereben, kevésbé fair lebonyolítással már elhozott egy bronzérmet. Ezúttal ismét hazai pályán próbálhat meg érmet szerezni.

Paula Moltzan: a minnesotai lány évek óta próbálja elhitetni a világgal, hogy az amerikai technikai válogatott nem csak egyszemélyes Shiffrin-show. Az idei évre egyre magabiztosabban síelt, és nem kis meglepetésre Lechben, Shiffrin távollétében idén a parallel érem is összejött neki. Ő sokkal inkább a szlalom felől közelíti a szakágat. Ha jó napot fog ki, ezúttal sem kizárt, hogy átgázol majd a mezőnyön.

Lara Gut-Behrami: novemberben a lechi parallelen még nem kis meglepetést okozott azzal, hogy dobogóra állt parallelben. Azóta látjuk, milyen formában síeli végig a telet, így már korántsem tűnik annyira kicsúszottnak az az őszi eredmény. Ráadásul januárra már Lara korábbi óriásműlesikló formája is visszatérni látszott, így ezt (ha elindul) ebben a számban is kamatoztathatja.

S a többiek…

Igazából bármelyik erősebb óriásműlesikló eljuthat akár a döntőig is, ha vállalja az indulást. Brignone révén a hazaiaknak még egy opciójuk lehet Bassino mellett. De Lysdahl, Stjernesund, vagy a tavaly dobogós Franziska Gritsch is az esélyesek közt lehet.

Kérdéses, svájci részről kik indulnak. Wendy Holdener hol remekül szerepel parallelbe, hol rögtön az első ki-ki meccsen kizúg a versenyből. Michelle Gisin itt is esélyes lehet, ha vállalja az indulást.

Meglepetést okozhat: lényegében bárki…

A parallel versenyek sajátossága, hogy rendre odakeveredik valaki a főtáblára, aki végül a legnagyobb esélyesek közül is kiejt néhányat, és végül a kis vagy a nagydöntőben végzi. Így lényegében a főtáblára jutó majdani 16-osból bárki meglepetés lehet, akit a fentieken kívül még nem taglaltunk.

A legnagyobb hiányzó: Mikaela Shiffrin

Az abszolút parallel csúcstartó, 5 versenyt nyert meg az utóbbi években úgy, hogy ha egy kiesés megzavarta csúcsformájában, akkor a soron következő parallelt inkább kihagyta. Idén sincs azért korábbi világverő formájában, így az óriás és a szlalom előtt nem akar energiát pazarolni a parallelre is.

forrás: skiweltcup.tv

FÉRFI PARALLEL

Február 16., kedd (14:00)

A favorit: Alexander Schmid

A német óriásműlesikló évek óta rendre felhívja magára a figyelmet egy-egy nagyobb skalppal a parallel versenyeken. Az utóbbi két évből két dobogós helye is van, viszont az akkori győztesek közül többen vagy sérültek, vagy nem vállalják az indulást. Így egyértelműen a németre kell majd figyelnünk.

Három további TOP-esélyes:

Mivel a parallel esetében még nem tisztázott, pontosan kik indulnak így az alábbiak pusztán teoretikus esélylatolgatások!

Stefan Luitz: Schmid mellett Luitz is rendre remekül szerepel parallelben, függetlenül attól, hogy fő számában épp dobogóért harcol, vagy csak a középmezőnyben csatázik. Több dobogós helyezése is van, ezúttal is nagyobb esélye lehet egy éremre innen, mint óriásból.

Loïc Meillard: ha a technikai számok, alpesi összetett és szuper-G mellett az ötödik számot is bevállalja, akkor nyugodtan állhat a verseny végén a svájci a dobogó tetején. A tavalyi franciaországi verseny győztese, sokoldalúsága pedig biztosítja, hogy parallelben is a legjobbak közt legyen.

Adrian Pertl: ugyan nem óriásműlesikló, de a lechi versenyen egészen az elődöntőig menetelt, ahol végül alig kapott ki Kristoffersentől. Szlalomformája egyre jobb idén az osztráknak, így mindenképp jó előjelekkel várhatja a versenyt. Ráadásul előfordulhat, hogy műlesiklásban esélyt sem kap, így akár itt lehet az alkalom, hogy kissé oda is mutasson az osztrák szakvezetésnek egy világbajnoki címmel.

S a többiek…

Ugyanaz a helyzet, mint a hölgyeknél, a jobb óriás-műlesiklók odaérhetnek a dobogóra. Ha vállalja az indulást, akkor akár Kristoffersen is lehet esélyes, bár ő rendre igen rapszodikusan szerepel ebben a számban. Az olaszok közül akár Maurberger, vagy De Aliprandini is jó lehet, míg a szlovének Kranjecben bízhatnak. A svájciak népes óriás keretéből is odaérhet Caviezel, vagy épp Tumler. Osztrák részről Leitingerben bízhatnak még, de amíg szlalomlécekkel folyt a párharc, addig Schwarz is stabilan szállította a jobbnál jobb eredményeket városi versenyekről.

Meglepetést okozhat: egy francia

Az Alta Badián rendezett parallelek korai szakasziban rendre egy-egy francia gázolt át a mezőnyre, akire nem számítottunk. Így esett meg, hogy Cyprien Sarrazin és Thibaut Favrot is a dobogón találta magát. Valahogy a galloknak megy mindig a meglepetés okozása parallelben.

A legnagyobb hiányzó: Alexis Pinturault

 A francia már korábban bejelentette, hogy nem vállalja az indulást, dacára annak, hogy a szezon egyetlen hasonló versenyét ő nyerte, és a korábbi évekből is számos dobogója van városi versenyekről. A három nappal későbbi óriás viszont érthetően fontosabb számára, és a számára szintén sűrű első hét után inkább pihenni szeretne.

forrás: sport.ch

CSAPATVERSENY

Február 17., szerda (12:15)

A szakágról:

A csapatverseny 2018 óta már olimpiai szám és a világbajnokság programjában sem ismeretlen. Az elmúlt 10 évben pedig már parallel formátumban rendezték. 2-2 férfi és nő alkot egy csapatot, nemenként maximum 1-1 tartalékkal, akiket cserélgethetnek a futamok közt. Az aktuális fordulókban összecsapó két csapat közül az nyer, aki a négy párharcból többet nyer. 2-2 esetén összeadják a csapatok gyorsabb női és férfi menet idejét, és a gyorsabb összesített időt elérő csapat a továbbjutó.

A favorit: Svájc

Az alpesi csapat a regnáló olimpiai bajnok, és a szám címvédője, igaz, akkor még a számban használható volt a szlalomos felszerelés. Így a szám két legjobbja, Zenhäusern és Holdener a hátukon vitték a csapatot, szinte minden körben csak ők nyertek svájci részről, a 2-2-t pedig a remek időeredményükkel mindig a javukra billentették. Idén minden bizonnyal nagyobb teret kaphatnak az óriásműlesiklók. De Svájc e téren sem szűkölködik az utóbbi időkben, így egyértelmű favoritok idén is.

Három további TOP-esélyes:

Ausztria: nyugati szomszédaink szinte minden alkalommal esélyesnek számítanak csapatversenyben, ez nincs másként idén sem. Ugyan óriásban pokolian rossz évük van, de a a parallel mindig egy kicsit más… Ráadásul bő keretből meríthetnek, így jóval kipihentebb, vagy épp a szlalomindulásért még bizonyítani akaró sízőket is nevezhetnek, ez az eredményéhség pedig a malmukra hajthatja a vizet.

Olaszország: a hazaiak mellett is a nagyszámú csapat szerepel. Ráadásul hazai világbajnokság okán ők kevésbé tehetik meg azt is, hogy teljesen tartalékos másodvonallal sorakoznak fel. Így bizony előfordulhat, hogy a legmagasabb nívót az ő névsoruk képviseli majd.

Franicaország: tele kiváló óriásműlesiklóval az ő válogatottjuk is. Ugyan Pinturault nem indul, de adott esetben Worley, Alphand, Muffat-Jeandet és a többiek vihetik a hátukon a csapatot.

S a többiek…

Rendhagyó módon ebben a számban ez lesz az utolsó kategória. Nincsenek nagy hiányzók, bár az természetesen kár, hogy magyar csapatért, az olimpiával ellentétben nem szoríthatunk. Érmet hozhatnak még el a klasszikus sínemzetek közül a németek, a svédek, vagy épp a norvégok is. Szlovénia vagy Szlovákia érme viszont már komoly meglepetés lenne.

Forrás: InsideTheGames

NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

Február 18., csütörtök (10:00; 13:30)

A szakágról:

Az óriás-műlesiklás a második világháborút követően került bele a versenyprogramba, de előzményei visszanyúlnak a századelőre. Lényegében a szlalomból nőtte ki magát, annak gördülékenyebb, s a távolabb tűzött kapuk okán gyorsabb változata. Innen ered hivatalos elnevezése: Giant Slalom. A kompromisszumok szakága, mert muszáj támadni, érintőre venni a kapukat, ugyanakkor a besokallás súlyos időveszteséggel jár, tetejében balesetveszélyes. A szakág jellege megköveteli a specialistákra jellemző tudást. Bár a modern sízés megköveteli a sokoldalúságot, a nyers valóság megmaradt. Nem nagyon lehet két lovat egyszerre megülni. Vagyis aki egy másik szakágban élre tör, óriás-műlesikló tudománya szép lassan kezd visszaesni.

A favorit:                                            Marta Bassino

Goggia szerencsétlen távolmaradásával a hölgyek óriás-műlesiklása nyújtja a legnagyobb esélyt arra, hogy elhangzik egyszer az olasz himnusz is a világbajnokságon. A szakágban hemzsegnek jelenleg az itáliai klasszisok, akik mind potenciális éremjelöltnek számítanak. Mindközül kiemelkedik a VK- tabella éllovasa. Amennyiben a második Courchevel-i versenyen nem esik ki, Bassino már jelen pillanatban is a szezon győztesének számítana. Formája félelmetes idén: négy versenyt húzott be, jellemzően kérdés nélkül, kegyetlen fölénnyel. Mondhatnánk, hogy kronplatzi harmadik helye visszaesésre enged következtetni, de nincs így. Egyetlen bizonytalanabb futam alapján dőreség lenne ezt írni, délután már hozta korábbi félelmetes kanyartempóját. Ami ellene szól, az tapasztalatlansága. Favoritként első világversenyén szerepel, ráadásul hazai lejtőn. Más kérdés persze, hogy nézők nélkül ez a fajta nyomás mennyiben fog érvényesülni…

Három további TOP- esélyes:

Tessa Worley: Minket is meglepett 2013 és 2017 világbajnoka azzal, amit a január végi vb-főpróbán előadott. Mondjuk ki, a kistermetű francia erődemonstrációt tartott! Ezt megelőzően is dobogóra állt kétszer a télen, de két diadalra érdemes futamot nem tudott összehozni. Aztán Kronplatzon megmutatta, hogy nagyon is benne van a triplázás esélye. Erre csupán Ted Ligety volt képes a múltban.

Federica Brignone: A szakági címvédő felemás szezont síel. Kezdetben ő tűnt Bassino elsőszámú kihívójának, s ha nem is mindig tudta ezt eredményekkel igazolni, az erő és a vagány magabiztosság abszolút indokolta ezt a titulust. Majd jött a január, s Fede’ lassanként teljesen szétesett. Technikája változatlanul párját ritkítja, de sízése egyre inkább átment görcsösbe. Nagy kérdés, melyik arcát mutatja a vb-n. Ha nem érkezik üres kézzel az óriás napjához, tippünk szerint össze fogja kapni magát.

Lara Gut-Behrami: Itt egyértelműen az aktuális forma a döntő indokunk. Megkockáztatjuk, a női mezőny legjobb passzban lévő sízőjéről van szó. Szép fokozatosan építette fel óriás-műlesikló technikáját, rendszeresen konkurálni tudott az elittel, míg az utolsó versenyen évek óta először dobogóra is tudott állni. Nem titok, álláspontunk szerint ez a mostani világverseny Lara nagy vb-je lehet. Ami már régóta kijárt neki.

Forrás: CBC

S a többiek…

Most pedig három olyan név következik, melyek mindegyike nyugodtan szerepelhetett volna az előző rovatban. Például a még regnáló világbajnoknő, Petra Vlhová. Két dobogóval nyitotta az idényt a szlovák, azóta azonban ez nem adott meg neki, sőt sokszor bántóan távol került a pódiumtól. Mintha a szlalom és az összetett megnyeréséhez feltétlenül szükséges gyors számok oltárán kicsit feláldozta volna az óriást. Sok volt az enervált, avagy homályfutama, ez pedig egész télre kivetítve kevés volt. Leírni persze csacsiság lenne, közhely, de igaz: a vb-t egy napon rendezik, ott és akkor kell élesnek lenni, amikor igazán muszáj.

Ott lesz a rajtlistán az olimpiai bajnok Mikaela Shiffrin. Visszatérése óta nem nyújtja a tőle megszokott ellenállhatatlan sízést, gyakorlatilag újra kezdi kipuhatolni határait. S megtanulja, milyen érzés győzni. Egyszer óriásban is összejött neki a siker, de az volt egyetlen dobogója idén. Jellemzően a délutáni futam során sokallt be, látványosan szenvedett a szétsíelt pályákon. Márpedig úrrá kell lennie a problémán, mert nem várható dermesztő hideg a vb-re.

Michelle Gisin éremszerzése szintén nem tartozna a meglepetés kategóriába. Januárra szintet lépett óriásban, gyors egymásutánban kétszer is dobogóra állt egy olyan szakágban, melyben korábban ez nem sikerült neki. Kranjszka Gorán ő volt Bassino legnagyobb vetélytársa. Gisin több ütőkártyát szorít a kezében, gyakorlatilag minden versenyszámban ott van az esélyesek közt. Kérdés, ez a fajta elaprózódás kifizetődik-e egy világversenyen?

Meglepetést okozhat:       Meta Hrovat és Maryna Gąsienica-Daniel

A szlovénok Tina Maze örökösét látják a még mindig szemtelenül fiatal lányban. Valljuk be, ez bizony nyomasztó teher tud lenni. De úgy fest, lassanként ledönt minden akadályt maga előtt, ami a közvetlen elit felé vezető úton tornyosult előtte. Idén koronavírus-betegség, majd hátfájdalom nehezítette felkészülését, de januárra világosan igazolta, benne van az érem lehetősége. Szomszédjaink női csapatából lényegében egyes egyedül.

A lengyel lánynál a pódium egyelőre inkább csoda lenne, mintsem meglepetés. Hazájában kezdenek felfigyelni a zakopanei sportolóra, s ezt egy valaha volt legeredményesebb vb-szereplés csak tovább fokozhatna. Ne feledjük, egy olyan országról van szó, ahol egy kétszeres olimpiai bajnok sífutó legenda (Justyna Kowalczyk) neve sem forog úgy közszájon, mint bármely ismert polák síugróé. Maryna egy mindinkább kiegyenlítettebb mezőnyben mára állandó szerepet követelt ki magának a TOP-10 között. A vb-n kicsúcsosodhat ki ez a remek téli szereplés.

A legnagyobb hiányzó:                                Eva-Maria Brem, avagy Adriana Jelinkova

Felmerül egy nagy kérdés ezen a ponton: mit értünk „legnagyobb” hiányzó alatt? Ha a legnagyobb nevet, akkor az egykori szakági győztest kellene felírnunk. Igen ám, de Brem oly meredek formahanyatláson esett át, hogy már kicsúszott a legjobb harminc közül a Világkupában, s nem lepődnénk meg azon, hogy hamarosan bejelentené visszavonulását. Ha pedig olyasvalakire gondolunk, aki káprázatos fejlődésen esett át idén, és a lengyel lánnyal egyetemben lassanként a pódium halovány reménye is felsejlett, akkor bizony a cseh származású, holland színekben síelő hölgy az ideális név. A második Kranjszka Gora-i futamon történt esése megpecsételte idei évét, de nagyon szurkolunk neki, hogy fejlődését ne törje meg ez a rosszkor jött pofon.

Forrás: InsideTheGames

FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

Február 19., péntek (10:00/ 13:30)

A favorit:                                            Alexis Pinturault

A szakág, melynek latolgatása során az aktuális forma, mint értékmérő elveszik. A világbajnoki versenyt megelőző bő egy hónapban nem rendeztek ugyanis Világkupát a férfiaknak, márpedig azóta komoly változások következhetnek be az edzéssel teli hetek során. E kitétel ellenére butaság lenne másvalakit kikiáltani legnagyobb esélyesnek, mint az előző három verseny győztesét. Pinturault ráadásul két emblematikus helyszínen, Alta Badián és Adelbodenben igazolta klasszisát, s nem hinnénk, hogy miközben élete legjobbját kezdi hozni szlalomban, addig megkopott volna tudása GS-ben.

A motivációt esetében nem kell túlragozni. 1. A Hirscher- éra végeztével helyet akar végre foglalni a trónon. 2. Négy világversenyen elért bronzérme után végre a legnemesebbik medáliát is begyűjtené óriásban. 3. Pontosan tudja, hogy a releváns szakágak közül itt vannak a legjobb esélyei. (A kombináció és a parallel bajnoka feledésbe merül, de az óriás-műlesiklásé nem.) 4. Jean-Claude Killy után 53 évvel győzhetne újra francia a klasszikus szakágban.

Három további TOP- esélyes:

Marco Odermatt: Hatszoros junior-világbajnok, aki idén érkezett meg úgy igazán a felnőtt elitbe. Kiegyensúlyozottságban a mezőny fölé emelkedik, a legjobb négyen kívül egyszer sem végzett, négy alkalommal állt dobogón. Szorosan ott liheg Pinturault mögött a szakágiban, ugyanakkor az utóbbi három versenyen ő is nagyon csúnyán kikapott tőle. A vb-n nyilván revánsra készül. Az éremszerzés alapelvárás az ő esetében.

Filip Zubčić: A Kostelić visszavonulásával tátongó űrt sikerült betöltenie az előző szezonban, amikor is győznie sikerült, s végül dobogón fejezte be az évet óriás-műlesiklásban. Időközben szlalomban is kezdi csillogtatni tudását, de ezen a vb-n az óriás jelentheti számára és nemzete számára az éremszerzés egyetlen valós reményét. Akárcsak Odermatt, ő is négyszer végzett pódiumon, Adelbodenben csupán Pinturault tudta őt megverni.

Loïc Meillard: Sok töprengés előzte meg a harmadik kiemelt esélyes megnevezését. Annyiban közös nevezőre jutottunk, hogy a betonerős svájci különítmény valamely tagját fogjuk megnevezni. Meillard mellett szól stabilitása, Alta Badiát kivéve mindig a TOP-6-ban végzett, fejlődése helyszínről helyszínre tapintható volt, hazai lejtőjén pedig újabb szintet lépett. Mellette szól, hogy több lábra állt, a szlalom mellett immáron Szuper-G-ben is voltak érdemi eredményei.

Forrás: Skinews.ch

S a többiek…

Elsőként illendő arról Žan Kranjecet megemlíteni. Január elején hátproblémákkal küszködött, emiatt nem utazott el Adelbodenbe. Idény eleji formáját egy december végi „majdnem győzelemmel” feledtette, határozottan úgy tűnt, összeállt minden. A vb-t megelőző egy hónapot ő is végigedzette, éppúgy verseny nélkül, mint a riválisok, ezért úgy véljük, igazi hátrányt nem szenvedett.

A svájci csapat másik két tagja is állt már dobogón idén, így Gino Caviezel és Justin Murisier is beleszólhat az érmes helyek sorsába. Norvég oldalon ellenben nagy a baj. Három potenciális esélyes dőlt ki szép sorban, akik pedig maradtak, nem alkottak maradandót idén. Na, jó, Leif Kristian Nestvold-Haugen számos TOP-10-et szerzett, de két átütő futamra ritkán képes. Henrik Kristoffersen botrányosan szerepelt óriásban, de kvalitásait ismerjük, őt leírni badarság lenne. Egy bizonyos, az esélyesség terhe nem nyomja vállait. Nem mellékesen ő a címvédő, két éve megverte Hirschert… Amolyan titkos ütőkártyaként érdemes egy mondatban megemlíteni Timon Haugant. A papíron inkább szlalomban erős fiatalember kétszer állt dobogóra a február eleji EK- versenyeken, az utolsót pedig egyenesen megnyerte. A helyszín pedig nem volt messzire Cortinától.

A franciák – Pinturault kivételével – eleddig adósak voltak a jó eredménnyel, Faivre és Muffat-Jeandet kis szerencsével ezt pótolhatja a vb-n. A hazaiak nincsenek jó passzban. Luca de Aliprandini stabil élversenyző, de a dobogós helyektől rendre több hellyel elmaradt. Meglepetés lenne, ha ez Cortinán megfordulna. A tisztelet végett muszáj megemlítenünk Ted Ligetyt. A szám háromszoros világbajnoka régen túl van karrierje csúcsán, könnyen lehet az idei lesz utolsó világbajnoksága.

Meglepetést okozhat:                 Roland Leitinger

Marcel Hirscher visszavonulása előtt is nyilvánvaló volt, komoly bajok vannak a hátországban. S amint a géniusz menetrendszerű kármentései eltűntek a képből, kibuggyant a rögvalóság. Egymást érték a történelmi mélypontok, megszokottá vált, hogy osztrák síző nélkül alakul ki a TOP-10 mezőnye. Innentől fogva alacsonyan van a léc a sógoroknál. A technikai válogatott edzői ugyanakkor biztató edzéseredményekről számoltak be, s Roland Leitinger már VK- szinten is igazolta ezt szigorúan csak egy-egy futam erejéig. Ne feledjük, 2017 vb-ezüstérmeséről van szó, aki azok után, hogy nem oly rég, harmincon túli rajtszámmal volt kénytelen síelni, egyértelműen felfelé ívelő tendenciát produkál.

A legnagyobb hiányzó:                                A norvégok… (s Tommy Ford)

Kegyetlenül erős csapattal vághatott volna neki a vb-nek a skandináv válogatott. Haloványan, de még a söprés is benne volt a kalapban. Ehhez mérten előbb a szezonnyitó győztese, Lucas Braathen dőlt ki, majd Atle Lie McGrath sérült le nem sokkal Alta Badia-i bravúrdobogója után. Kildéről pedig már szóltunk, ő is a pódiumot ostromolta, nagyot lépett előre óriásban. A szakág szűk elitjének tagja volt még Tommy Ford, az amerikai Adelbodenben esett hatalmasat. Hiányuk okán sokak kaptak extra esélyt.

Forrás: The Shepherd of the Hills Gazette

NŐI SZLALOM

Február 20., szombat (10:00; 13:30)

A szakágról:

A műlesiklás az alpesi sísport legrégebbi, egyben leglassabb és leginkább technikai száma. Ebben a szakágban van a legkisebb különbség a kapuk között, amik inkább hasonlítanak egy lecsapható botra, ami gyors irányváltást tesz szükségessé. Amennyiben a tűzőmesterek nem bírnak magukkal, éles fordulókkal teszik nagyon nehézzé a pályát, ahol a szimpla technika édeskevés, valóságos virtuozitás szükséges ahhoz, hogy tetemes időveszteség nélkül leérjenek a célba. Tűzéstől és a pálya aktuális állapotától függően vesztett helyzet nem nagyon létezik, a második futamban akár 1 másodpercen túli hátrányból is fel lehet érni a csúcsra, egy-egy kamikaze- menet busásan kifizetődik. A kiesés pedig a pillanat törtrésze alatt bekövetkezhet. Ám aki tud, az egy-egy bravúrmentés alkalmából is tud. Így a szakág mindenkori legjobbjai a vb-ken sem szenvedtek csorbát, gondoljunk csak Stenmarkra, Hirscherre, illetőleg Kostelićre, Schildre és Shiffrinre. Ők öten 15 vb-arany tulajdonosai.

A favorit:                                            Petra Vlhová

Félelmetes színvonalon összeért idénre a műlesikló mezőny a nőknél. Négy erős világbajnokjelöltünk is van, választásunk pedig azon egyszerű oknál fogva esett az összetett listavezetőjére, mert… Mert valamelyik számban illik őt favoritként szerepeltetni.

Megúszós ez az indok, valóban. Ugyanakkor úgy véljük, Vlhová ezen a télen mindent feltett a legnagyobb kristálygömb megszerzéséért. Kiegyensúlyozott telet síel, kevés csalódást keltő versenynapon volt túl. A várt dominancia ugyanakkor nem érkezett meg imádott szakágában, szlalomban. Öt versenyből behúzott hármat, ez azért meggyőző statisztika. Másrészről viszont nem tudott meglógni a többiektől, akik alaposan megszorongatták. A szlovák lányra ugyanaz az állítás igaz, mint Gisinre. Benne van az éremhalmozás, akár több aranymedáliával, mint ahogy az is, hogy csúfosan felsül a világbajnokságon. Mi az arany középútban hiszünk, vagyis egy-két másik érem mellett a záró számot be fogja húzni. Egy sokáig emlékezetes viadal végén.

Három további TOP- esélyes:

Katharina Liensberger: A női szlalom hemzsegett zseniális osztrák sízőkben. Marlies Schild tíz évvel ezelőtti vb-címére mégis 18 évet kellett várniuk. Él a remény, hogy ezúttal hamarabb megszületik az újabb arany. Az eltökéltségéről, szerénységéről ismert vorarlbergi lány szezonjából egyetlenegy dolog hiányzik: a győzelem. Ötből ötször állt dobogóra, utóbbi három műlesikláson apróságok választották el a sikertől. Nem egy izgulós fajta, ami jól tud jönni abban az esetben, ha történetesen majd neki kellene megmentenie az osztrák lányok (netán a komplett válogatott) becsületét az utolsóelőtti napon.

Mikaela Shiffrin: A négyszeres világbajnoknő, minden idők legeredményesebb nem-európai vb-résztvevője, aki sorozatban ötödik aranyérmét vette célba. Ezúttal azonban nincs úgy kiemelkedve a mezőnyből, mint korábban, sőt abszolút egyenrangú szinten mozog a többiekkel. Megbújik köztük. Két dobogó után a vb-t megelőző utolsó versenyen, Flachaun győzni tudott. Saját belső elvárásain kívül egyéb nyomás nem terheli. Ha idén is őt koronáznák meg, a szintén 4x vb Christl Cranzot megelőzve végképp felülne a szlalom trónjára.

Michelle Gisin: A svájciak büszkesége anno szlalomosként kezdte, nyolc évvel ezelőtti vb-ezüstjével többek közt Vlhovát is megverte a juniorok közt. Főszáma mellett rástartolt a tempósabb szakágakra, jöttek is szépen a dobogók. A régóta várt első VK- győzelmet viszont szlalomban aratta le, a decemberi semmeringi éjszakában. Emellett két másik pódiuma is van, versenyben van a szakági elsőségért. S úgy véljük, a vb-címért is. A vb korábbi szakaszának függvényében akár örömsízésbe is átcsaphat a dolog.

Forrás: The Denver Post

S a többiek…

Az élmezőny kibővült, minek hála egymást emelik magasabb és magasabb szintre a lányok. Ez viszont azzal is jár, hogy méretes űr tátong az elit, s az üldözők közt. Egy, kettő, de gyakorta három másodpercet is összeszednek egyébként nagyszerű szlalomosok. Hosszú azoknak a névsora, akik legjobbjukkal is aligha szólhatnak bele a dobogós helyek leosztásába. Ki kell emelnünk az osztrákokat mindenekelőtt. Az idén berobbant Chiara Mair stabilitásától reménykedhet egy szép helyezésbe, valami olyasmiben, mint amit Katharina Huber bemutatott két éve. Katharina Truppe az utolsó pillanatban dőlt ki a csapatból. A reiteralmi edzésen szenvedett izom- és ínszakadást combhajlítójában.

A stabilitás érvényes a január végén két Európa Kupa-dobogót begyűjtött Lena Dürr esetében is, a német hölgy képes lehet a TOP-10-re, akárcsak a norvégok kockázatvállaló specialistája, Kristin Lysdahl. A különleges hóviszonyok adhatják meg az esélyt a világversenyekre rendre szintet lépő kanadaiakra. Gondolunk itt a két éve 6. helyezést szerzett Laurence St-Germainre, vagy épp Erin Mielzynskire. A többi nemzet lányai közül még esetleg Irene Curtoni jöhet számításba a TOP-10 tekintetében, a francia és a skandináv szlalom jelenleg válságát éli.

Meglepetést okozhat:                 Wendy Holdener

Még véletlenül sem gúnyolódunk egy olyan szlalomoson, aki négyszer a legjobb három közt zárta az aktuális idényt, valamint 25 VK- pódium fűződik a nevéhez. Ebben a szakágban tiszteletet parancsoló mutató mindkettő. Csak az a fránya nyeretlenségi széria ne lenne… Ezüsttel tele a padlás, akad olimpiáról és vb-ről is. Felvetődik bennünk a kérdés: mikor, ha nem most? Amikor versenyforma alapján már a dobogó sem tűnik valószínűnek. Merthogy a képességek adottak, az esélyesség terhe pedig nem őt nyomja.

A legnagyobb hiányzó:                                Anna Swenn- Larsson

Két éve ezüstérmet szerzett hazai lejtőn, két remek idény van mögötte. Mindkétszer közel járt ahhoz, hogy dobogón zárja a telet. Majd elérkezett a mostani szezon kálváriája. Leviben egyik stábtagjának pozitív koronavírus-tesztje miatt nem tudott elindulni, majd Semmeringen egy szerencsétlen esés következtében csonttörést szenvedett bokájában. Kár érte, mert jelenlétével továbbemelte volna az elit színvonalát.

Forrás: Inspired Traveler

FÉRFI SZLALOM

Február 21., vasárnap (10:00; 13:30)

A favorit:                                            Marco Schwarz

A férfi szlalomra egy valamit biztosan nem tudunk mondani. Azt, hogy ne látnánk kristálytisztán az erőviszonyokat. Túl vagyunk már kilenc VK- versenyen, az erőltetett menettel felérő január során ebből hetet rendeztek meg. Hét győztest avattunk, csaknem tucatnyian álltak dobogóra. Ők mind potenciális esélyesek. Az erő bennük van. A szlalomosok kristálygömbjét jellemzően az viszi el, aki a nagy összevisszaságban következetesen hozni tudja formáját. Ám a vb más kávéház, itt egyetlen nap alatt kell egyszerre hibamentesen és bevállalósan síelni.

Így sincs egyéb választásunk, minthogy a szakági tabellát magabiztosan vezető osztrákra tenni garasunkat. Kétszer győzött, hét alkalommal állt dobogón idén, a vb-főpróbán is inkább a pályakörülményeken ment el az újabb TOP-3. Az osztrák szakemberek benne látták Marcel Hirscher sikereinek folytatóját, azt, aki legalább a technikai szakágakban kimagasodhat a mezőnyből. Statisztikája ezt igazolja, ezzel együtt sem mondanánk, hogy a világbajnoki arany már zsebben van. Az lenne meghökkentő, ha érem nélkül maradna a két évvel ezelőtti vb-harmadik. De a győzelemért neki is vért kell izzadnia.

Három további TOP- esélyes:

Clément Noël: A mezőny egyik, ha nem a legpengésebb szlalomosa. Kicsit a korai Hirschert idézően keresi a határait. Ha leér, verhetetlen menetet tett pályára. Háromszor kiesett az első futam során, további három alkalommal nyerő helyzetben hibázott másodjára. Az olimpián éppen lecsúszott az éremről, az előző vb-n rontott. Szerintünk egyszerű a képlet: vagy megnyeri, vagy a dobogó közelében sem végez.

Ramon Zenhäusern: Három pódiumával a hórihorgas svájci ugyanolyan eredményes volt idén, mint a francia. Az olimpiai ezüstérmes vitte a szezonnyitót, majd minden versenynap hozott legalább egy ütőképes menetet. Két kivétellel a TOP-10-ben zárt, a Chamonix-i dupla hétvégén pedig két második hellyel igazolta, a vb közeledtével ismét jó formába lendült. Testfelépítése speciális, bújócskázós tűzésben tud kamatozódni, a tavaszias havat kimondottan kedveli. Valós esélyei így csak aznap körvonalazódnak.

Henrik Kristoffersen: A címvédő, a kétszeres szakági győztes, egy híján 20 VK- siker tulajdonosa. Karrierje mélypontjáról rugaszkodott el a vb-t megelőző utolsó versenyen. Addig egy szem madonnai diadalát kivéve rettenetesen síelt. Mindössze négyszer zárt a legjobb tíz között, görcsös, dekoncentrált menetek sorával építette le önmagát. Aztán az első Chamonix-i nap után, melyet két kapu után zárt le, ő is megérezte, ez már nagyon méltatlan hozzá, így, hát megemberelte magát. Amit aznap vasárnap láttunk tőle, úgy elsőre, mint amit a latyakos havon másodjára varázsolt, na, az volt az igazi Kristoffersen. Az addig látottakat feledni nehéz, de csak azon egyetlen nappal szó nélkül beírta magát az esélyesek közé.

Forrás: CBC

S a többiek…

Terjedelmes lista fog következni, hiszen a fentieken túl még legalább tízen pályáznak változó esélyekkel valamelyik éremre. Illendő az osztrákokat megemlíteni elsőként. Manuel Feller, az egykori vb-második összerántotta sízését, s három dobogós helye mellé élete első győzelmét is szállította Flachaun. A „mindent bele” attitűd a januári folytatásban ismét felsejlett számos kiesés formájában, de valljuk be, a vb-n ez az igazán kifizetődő. Michael Matt, a vb-ezüstérmes helye is biztos volt a vb-csapatban, mert bár dobogóra egyszer sem állt, rendkívül konzisztens teljesítményt nyújtott ezen a télen. A negyedik osztrák kilétére még nem derült fény, annyi bizonyos, hogy Adrian Pertl és Fabio Gstrein is kiutazott a vb-re. Mindkettejüktől láttunk legalább két győzelemre esélyes menetet a szezon során.

A svájciak szintén erős csapattal érkeznek. Loïc Meillard eddig eredmény nélkül ostromolta a dobogót, Luca Aerni pedig a szakadék széléről, 40-en túli rajtszámokból építette vissza magát az elitbe. A negyedik induló személye jelenleg is kérdéses. Pocsék szezonja ellenére szerintünk bíznak Daniel Yule képességeiben. Nef nem igazolta pótolhatatlanságát, az pedig furcsán venné ki magát, ha Simonet szinte a semmiből vb-csapatba kerülne egyetlen erős futamával.

A francia csapatot erősíti majd a kétszeres világbajnok Jean-Baptiste Grange, valamint Victor Muffat-Jeandet. Tőlük nagy eredmény nem várható el, bár ki tudja; ellentétben Alexis Pinturault-val. Az összetett listavezetője, mihelyst Kilde sérülésével gyakorlatilag biztossá vált szezon végi diadala, rizikós fokozatba kapcsolt szlalomban, s az utolsó verseny mindegyikén a dobogóért küzdött. Kétszer fel is ért oda. Az óriás mellett a szlalomra alapozza vb-jét, cserébe eldobott egy masszív éremesélyt parallelben.

A hazaiak alighanem Alex Vinatzert szánták nyerőembernek, ám az ifjú olasz madonnai dobogója óta csúnya lejtmenetbe került, volt egy kínos kiesési szériája. Január végeztével legalább célba ért, cserébe tempója veszett oda. Ott lesz az olasz csapatban Vancouver olimpiai bajnoka, Giuliano Razzoli az utolsó szalmaszálat megragadva kvalifikált. Harmadik emberük Simon Maurberger lesz, így a többszörös VK- győztes Stefano Gross lemarad a hazai vb-ről.

A német (férfi) éremről szőtt reményeket Linus Straßer szolgáltatja. Január eleji parádéja, többek közt zágrábi sikere óta ugyanakkor már nem tudott olyan magas szinten teljesíteni. Dave Ryding olyan, mint az időjárás,napja válogatja, mikor melyik arcát mutatja. A norvég csapatot erősíti Sebastian Foss-Solevåg, aki simán beraktunk volna a TOP-3 esélyes közé, ha nincs Kristoffersen parádéja zárásként. Illetőleg nem dadogtak volna annyira Sebastian lécei Chamonix-ban. Élete formájában van, meglehet, több esélye már nem lesz érmet gyűjteni világversenyről. Sötét lóként érdemes megemlíteni a svéd szlalom hagyomány egyszemélyes lánghordozóját. Kristoffer Jakobsenre ugyanaz érvényes, mint másik minimum 10 sízőre. Igazolta idén, képes űrmenetre. Kettőre egy nap eddig kevésbé. S ha már itt tartunk, egy polccal lejjebb, a horvátok ígéretét, Filip Zubčićot sem szabad feledni. Alekszander Horosilovnak papíron fekszik a vb-lejtő, legalább a TOP-10-ben őt is számításba kell venni.

Meglepetést okozhat:                 Manfred Mölgg

Valóban nehéz tehát igazi meglepetésembert találni, így esett a választásunk a mezőny korelnökére Márciusban lesz 39 esztendős dél-tiroli, aki hőskorában világbajnoki ezüst- és bronzéremig jutott, illetve kristálygömböt szerzett szlalomban, de négy éve is volt egy sokadik kivirágzása. S az elmúlt hetekben csak összehozott két 8. helyet, jelezve, hogy ha a többiek életük nagy esélyének a kapujában megrogynának, ő kész lecsapni a labdát. Mölgg nincs a 15 nagy esélyes között sem, de csak papíron. Nyolcadik vb-jével keretbe foglalhatja pályafutását, hiszen anno 2005-ben Bormióban debütált a világversenyen.

A legnagyobb hiányzó:                                Mindenki a fedélzeten!

Ha valami oknál fogva Daniel Yule nem szorul ki a svájci csapatból, akkor azon szerencsés helyzetben leszünk, hogy tényleg mindenki ott lesz a rajtlistán, aki számít. A világbajnokság záró számában bízhatunk, örökké emlékezetes versenyre van kilátás.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

Hajrá magyarok! (Válogatottunk bemutatása)

Miklós Edit visszavonulásával visszatért arra a szintre a magyar alpesi síelés, ahol egy Kékes-tetővel rendelkező országnak eredendően a helye lenne. Vagy mégsem csak a földrajzi viszonyokon múlik ez? A sportág magyarországi fejlődésének nem tett jót az, ami a szervezet élén, vagyis a szövetségben évek óta történik. Anarchikus állapotok uralkodtak, adott időszakban azt sem lehetett tudni, épp ki birtokolja az elnökséggel járó jogokat. Az egymást követő rossz személyi döntések, a sportszakmára fittyet hányó, személyeskedésbe átmenő viták és ítélkezések pedig odáig vezettek, hogy legjobbjaink vagy idejekorán intettek búcsút a sportágnak (Farkas Norbert, Archam Chiara, stb.), vagy épp országot váltottak. Bízunk benne, hogy Fürstner József elnökletével elkezdődik a megtisztulás folyamata.

Minden tisztelet megilleti ugyanakkor azokat a családokat, akik időt, energiát és legfőképp pénzt nem kímélve elmentek a falig, s kitartottak gyermekeik álma mellett. Olyan egyéni vállalkozás ez, ami nagyon nehezen tud megtérülni. Mint Michelle Gisin nyilatkozta január elején, az évek során elköltött temérdek pénz csak mostanság kezd profitként visszavándorolni hozzájuk. Több ez, mint úri kedvtelés. Életforma.

A magyar vb-válogatott nyolc sízőből áll, nemenként 4-4 sportoló képviseli hazánkat. Mindannyian a technikai számokban bizonyíthatják tudásukat, felkészültségüket. Mind az óriás-műlesiklás, mind a szlalom esetében érdekeltek lesznek a mieink a kvalifikációs versenyen. Ott dől majd el, mely sízők csatlakozhatnak a ranglista legjobbjaihoz a főversenyen. Ennek kétfajta módja lehet. A selejtező első 25 helyezettje automatikus jogot szerez az indulásra. Ezen felül a nemzetek delegálhatják legjobb sízőjüket a főfutamba, helyezéstől függetlenül. Vagyis akármi történik, négy sízőnk ott fog szerepelni a GS és a SL rajtlistáin.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

A legvérmesebb reményeink Tóth Zita szereplésével kapcsolatban lehetnek. A Vasas sportolója évek óta egy osztrák sígimnáziumban tanul, sporteredményeivel pedig rendre felhívta sokak, így például a szponzorok figyelmét is. Legerősebb száma a szlalom, az elmúlt egy év alatt száz helyet javított, jelenleg a ranglista 236. helyén foglalja el (39.97 pont). 18 éves kora ellenére már háromszor választották az év női alpesi sízőjének hazákban. A többszörös (30x) magyar bajnok első nagy sikere az U16-os korosztály egyik legrangosabb versenyén, a Pinocchión szerzett ezüstérme volt. Karrierjének következő nagy állomása a 2019-es Európai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) volt, ahol legjobb magyarként egy 9. hellyel gazdagodott. A tavalyi év főversenye a lausanne-i ifjúsági olimpia volt. Szépen szerepelt, egy 16. (SG) és egy 17. helyet (AC) szerzett. Ő mégsem volt elégedett, mert állítása szerint éremért jött. Ez akkor és ott Szőllős Noának valósult meg, kétszeresen is.

Az FIS adattára több dobogós helyét is közli. Ami kiemelendő, az január végi 3. helye a Kranjszka Gora-i FIS- versenyen (ez óriás-műlesiklásban történt), valamint a nem sokkal később, egy juniorok számára rendezett észak-olasz verseny, amin másodikként zárt. Ami fontosabb, ott érte el eddigi legjobb FIS- pontját (37.42). A szakmai stáb reálisnak tartja, hogy szlalomban a TOP-25 közt fejezze be a kvalifikációt.

Klubtársa, Dorultán Katalin a női csapat legrutinosabb tagja, már abban az értelemben, hogy neki legalább van vb-tapasztalata. Két éve, 17 évesen óriás-műlesiklásban a 73., szlalomban a 44. helyen végzett. Tavaly március óta nincsenek nemzetközi eredményei, ezért a ranglistán visszább csúszott. Korábbi 700 körül állt szlalomban, jelenleg épp belefér a legjobb ezerbe. (921. FIS- pont: 74.16)

Hozmann Szonja felnőtt olimpikon, szerepelt a pjongcsangi ötkarikás játékokon. Óriás-műlesiklásban a 49. helyen végzett, illetőleg tagja volt a 9. helyen végzett magyar parallelcsapatnak, vagyis síelhetett az olimpiai bajnok svájci válogatott ellen. A Procelero SE sportolója anno megnyerte a serdülők számára kiírt patinás Whistler Cupot szlalomban, emellé ezüsttel is gazdagodott. 2019-ben részt vett az EYOF-on (szlalom 17. hely, óriás-műlesiklás 39. hely), majd a junior-világbajnokságon, ahol óriásban az 59. helyen zárt. Innentől fogva két éven át nem indult nemzetközi versenyen, a tegnapi olasz futamon helyezetlenül zárt. Szlalomban a ranglista 763. helyét foglalja el (67.31 FIS-pont).

Majtényi Hanna szintén vb-újonc, a Callberg Sportiskola SE sportolója. A miskolci lány számos FIS- versenyen megmérettette magát, egy lengyelországi szlalomon dobogóra is tudott állni. A boszniai EYOF-on 43-dikként zárt óriásban. VB-felkészülésnek is ezt az országot választotta, egy harmadik és két negyedik helyet szerzett, mégpedig szlalomban. Jelenleg nincs a legjobb ezerben a ranglistán, ellentétben az egy évvel ezelőtti helyzettel. (85.06 pont)

Forrás: M4Sport

A férfi kvartettben a rutint egyértelmű Kékesi Márton képviseli, már tíz éve van annak, hogy először szerepelt a junior-vb-n. Ez a mostani lesz az ötödik felnőtt világbajnoksága, 2017-hez fűződik a legjobb eredménye, akkor 45-dikként zárt szlalomban. Az előző vb-ről egy térdsérülés miatt hiányzott. Megjárta a legutóbbi olimpiát, ahol végig síelte a teljes programot. Óriás-műlesiklásban a 42., szlalomban a remek 30. helyet szerezte meg. Az utóbbi két évből négy FIS- versenye volt csupán. Januárban egy FIS- versenyen a 33. helyen zárt szlalomban a Fullsport SE sportolója.

Zsinórban negyedik felnőtt vb-jére készül Nagy Bence (Rozmaring SE). Az előzőn elcsípett egy 39. helyezést szlalomban. Az elmúlt másfél hónapban szorgalmasan járta a versenyeket. Kiemelendő boszniai 3. helye, amivel karrierje egyik legjobb FIS- pontszáma párosult. A 17 esztendős Úry Bálintot (Rozmaring SE) az év alpesi sízőjének választották tavaly, ami a magyar bajnokságon mutatott dominanciája mellett látványos fejlődése miatt is kijárt neki. Előkelő helyezései és 60 alatti FIS- pontjai reménykeltőek voltak. Szlalomban a ranglista első nyolcszázát ostromolja, de óriásban is benne van az ezerben. A negyedik emberünk Trunk Tamás (Callberg Sportiskola SE) lesz szlalomban. A „véleményvezérként” (influencer) jobban ismert fiatalember sízőként is aktív. A tavalyi ifjúsági olimpián szlalomban a 28., óriásban a 38. helyen zárt. Azóta sem lassított, a magyarok közül egyedüliként végig síelte a teljes szezont, illetve pontosítunk: novembertől februárig versenyzett. Egymást érték a TOP-10-es eredmények, többször hatvan ponton belül zárt szlalomban. Minek eredményeként bőven kilencszázon belül van a ranglistán. (58.06 FIS- pont).

A szlalomos csapatunk tehát adott, óriás-műlesiklásban viszont még nem dőlt el semmi. Az előző négyesen kívül Valeri Dávid és Pál Krisztián is harcban van a kerettagságért. Napok kérdése, s Robert Zan vezetőedző meghozza döntését.

Forrás: Nivelco Ski Team

Bár izraeli színekben versenyeznek, mi mégis szurkolunk a Szőllős- testvéreknek, már csak azért is, mert most először mind a hárman elindulnak a világbajnokságon.

A legidősebb, vagyis Benjamin két éve automatikusan, a 21. helyen került az óriás-műlesiklás főversenyébe, hogy aztán ott a szép 44. helyen végezzen. Barnabásnak ez az első felnőtt világbajnoksága, két éve a juniorok között végzett a 17. helyen lesiklásban. A két fiú – a parallel- és a csapatverseny kivételével – a valamennyi számban el fog indulni, legalábbis a tervek szerint. A lesiklás jelenleg kérdéses, mivel idén nem volt alkalmuk egyetlen ilyen versenyen sem elindulni. A döntést a Szuper-G-t követően hozzák meg. Egyértelmű cél a kvalifikáció (TOP-25) kiharcolása a technikai számukban mindkettejük részéről. A gyors számokban és óriásban Barnabás, szlalomban Benjamin rendelkezik jobb FIS- pontokkal.

Két ifjúsági olimpiai érem után immáron a felnőttek közt köszönthetjük a napokban 18. életévét betöltő Szőllős Noát. Alapjáraton a Szuper-G és a kombináció is benne volt a tervben, de a komplikált Covid- procedúra miatt végül az a döntés született, hogy csak a két technikai számban fog rajthoz állni. Szigorúan a tapasztalatszerzés a cél. A januári FIS- versenyeken egyébiránt jó néhány TOP-10-zel büszkélkedhet, emellett szépen gyűjtögette a pontokat az Arnold Lunn Világkupában.

Hajrá fiúk, hajrá lányok!

Cortina d’Ampezzóra figyel a világ! (Vb-előzetes, 2021)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s