Lara 30. győzelmével beérte Janicát! Goggia kihagyja a vb-t!

Nincs új a nap alatt. Ha Szuper-G, akkor Lara Gut-Behrami. A svájciak büszkesége zsinórban negyedik sikerét érte el idén a szakágban, ami karrierje során már a 30. Beérte tehát Janica Kostelićet az örökranglistán, a jövő keddi vb-futamnak pedig abszolút favoritként vághat neki. Benne volt a levegőben az, hogy az összetett elsőséget is átveszi majd Petra Vlhovától, ám a szlovák lány olyannyira megemberelte magát, hogy mai második helyével ezt a forgatókönyvet törölte. Nem mellékesen ez volt a szlovák első pódiuma a szakágban. A dobogó harmadik fokára Tamara Tippler állt fel, megelőzve Kajsa Vickhoff Liét. A nap szomorú híre, hogy Sofia Goggia ma sem tudott rajthoz állni, sőt a vb-t is kihagyja, miután egy ártalmatlannak tűnő szituációban törést szenvedett térdízületében.

Sok víz lefolyt a Dunán, mire eljutottunk a mai szuperóriás-műlesikláshoz, mely a szezon ötödik versenye volt a szakágban. Az eleve sebtében összerakott bajor hétvégét alaposan meggyötörte a változékony időjárás. Múlt hét elején hóesés, majd eső tette lehetetlenné az edzések, így pedig a lesiklás megrendezését. A hét utolsó napján pedig oly sűrű köd ereszkedett a helyszínre, hogy a második Szuper-G-t – az időpont hiábavaló tologatása után – kénytelenek voltak hétfőre halasztani.

A rajtlista nem nagyon változott a szombatihoz képest, két potenciális dobogóesélyes azonban nem szerepelt rajta. Christine Scheyer volt az egyik. Az osztrákok vb-aspiránsa térdfájdalmakra panaszkodott tegnap, stábja reméli, csak fáradságból eredeztethető a probléma.

A másik sérült komoly érvágás az olaszok, s az egész sísport számára. Sofia Goggiáról van szó, a lesiklás legnagyobb favoritjáról. Történt ugyanis, hogy a Kandahar hobbisízőknek fenntartott oldalán, társaival a szokott módon lefelé síelt a tetőről. Rosszul esett, a jobb térdét fájlalta, ezért kivizsgálásra a milánói klinikára vitték. Ott derült ki, hogy eltört a sípcsonttálcája. A sérülés nem igényel több hónapos kihagyást, de az bizonyos, hogy a jövő hétvégén esedékes lesiklást, s úgy az egész vébét kénytelen lesz kihagyni.

Visszatért viszont hétvégi, barátjával, Luca de Aliprandinivel tartott ejtőzéséről Michelle Gisin. A nyomvonalat a svájciak trénere állította össze, így nem meglepetés, hogy érdemi változást nem eszközölt rajta a szombatihoz képest.

Forrás: Galveston County Daily News

Mint az várható volt, Kajsa Vickhoff Lie (4.) rögtön minőségi menettel jelentkezett. A szűkre szabott felső részen még nem volt meggyőző, elmérte itt-ott a féktávot, ám a végén topkategóriásan teljesített. Ester Ledecká (6.) sebessége felülmúlta a norvégét, s kezdetben a pontossággal sem volt problémája. Aztán elég volt egy kiszélesített kanyar az arénarészt megelőzően, s addigi fél másodperces előnye hamar tovaszállt.

Világos tendencia kezdett kibontakozni, vagyis Liét a felső két szektorban nagyon el lehetett verni, de erre szükség is volt méretes előnyre a folytatásra. Szoros küzdelem alakult ki a TOP-10-ben, gyakran századok választották el egymástól a sízőket. Három közel azonos menet következett. Francesca Marsaglia (9.) a kanyargósabb részeken vesztett sokat, Tessa Worley (8.) kapcsán a csúszósabb szakaszok dadogtak inkább, míg a kettejük közt startolt Corinne Suter (5.) lényegében a legelső szektort kivéve mindig elmaradt a norvégtól.

Forrás: Raleigh News & Observer

Lie futama bőven verhető volt, s ezt ki más prezentálhatta volna, mint a nap abszolút favoritja. Lara Gut-Behrami (1.) ma sem ismert kegyelmet, végig fókuszban maradt, szemre szinte rezzenéstelenül tudta le a pályát. A közel 9 tizedes előnye már előre valószínűsítette, hogy ma sem tudják őt megfogni. Különös tekintettel arra, hogy legfőbb riválisai már vagy leértek, vagy el sem indultak…

Forrás: SME

Joana Hählen (16.) eleve nem tartozott közéjük, ma is hiányzott belőle az átütőerő. Federica Brignone (7.) gyakorlatilag lemásolta szombati futamát. A felső szakaszon teljesen elveszett, nehezen találta a megfelelő íveket, ugyanakkor a pálya második felében határozottan éltempót diktált. Az első tízest Petra Vlhová (2.) zárt. Az összetett éllovasát láthatóan felpiszkálta az a helyzet, hogy a papírforma szerint Gut-Behrami átvehette volna tőle ma az elsőséget. A szlovák ennek megfelelően idei leggyengébb számában alaposan odatette magát. A kanyarsebességével ma sem volt gond, ezúttal viszont a túlcsúszás is elmaradt, cserébe sokkal többet vállalt. Ha nincs a „célegyenesre” fordítónál elkövetett megingása, tán még ennél is jobban megszorongathatta volna a svájcit. A bő negyed másodperces elmaradás így is hízelgő volt rá nézve, leginkább abból kifolyólag, hogy így megtartotta vezető helyét összetettben.

Forrás: Taiwan News

A reklámszünet után Tamara Tippler (3.) igazolta remek formáját. No, az első két helyezettre nem volt veszélyes, de Liét azért egy kevéssel megelőzte. Stabil, jól összerakott menetet síelt. Marie-Michéle Gagnon (12.) előkelőbb rajtszámmal nem tudta megismételni szombati bravúrját. Néhol a túlzott bátorságot kell felhozni negatívumként. Marta Bassino (10.) futamának elején érződött, ezúttal el kívánta kerülni a kiesést. Egyébiránt előrelépett szombathoz képest. Priska Nufer (25.) szintúgy nagy halra pályázott, ezzel szemben a felső részen gyakorlatilag össze-visszacsúszkált. Ragnhild Mowinckel (34.) ezúttal pontzónán kívül rekedt. Ricarda Haaser (14.) középszerű menetével alighanem bebiztosította vb-indulását, minekután Stephanie Veniert (28.) világos fölénnyel verni tudta. Kettejük közt startolt el Elena Curtoni (15.). Kevés volt a tiszta kanyarja, márpedig így a legjobbakkal nem lehet labdába rúgni. Michelle Gisin (11.) jó időpontban ment pihenőre, a visszatérés kevésbé sikerült görcsösre. Idei szintjéhez mérve korrekt Szuper-G-t síelt. A második tízest Tiffany Gauthier (25.) zárta, egy felejthető menettel.

A 21-30. rajtszámmal indulók közül a legjobb tízbe senki nem tudott bekerülni, három jelentősebb eredményt azért hárman is összehoztak. Jasmina Suter (17.), Ariana Rädler (19.) és Laura Pirovano (13.) tett egy lépést a jobb rajtszámok irányába. Rosina Schneeberger (38.) és Laura Gauche (39.) kivételével a pontszerzés mindenki másnak összejött. Weidle a 24., Ferk a 20., Michaela Heider a 29., Puchner pedig a 20. helyen végzett.

Harmincon túlról a legnagyobb durranást Roberta Melesi (32-essel a 18.) szolgáltatta, de szépen szerepelt még Nadine Fest (31-essel a 23.), valamint három amerikai, Isabella Wright (35-össel a 27.), Breezy Johnson (40-essel a 20.) és A J Hurt (43-assal a 30.).

Forrás: Taiwan News

Végeredmény

Lara Gut-Behrami a harmincadik győzelmét aratta a Világkupában. Beérte Janica Kostelićet VK- sikerek terén. Ami a Szuper-G illeti, 16. diadalnál tart, ebből négyet az elmúlt egy hónap alatt gyűjtött be. A világbajnokság toronymagas esélyese. Az utóbbi hetek teljesítménye nyomán mostanra Lara vált Petra Vlhová legfőbb ellenfelévé. A szlovák ennek megfelelően ma megrázta magát, minek eredményeként begyűjtötte első VK- pódiumát Szuper-G-ben. Az öt „klasszikus” szakágból így tehát már csak a lesiklásban áll dobogó nélkül, de ez is csak idő kérdése lesz. Tamara Tippler nyolcadik dobogónál tart, ebből hármat a jelenlegi szezonban szerzett.
A szakágiban 195 ponttal vezet Gut-Behrami, vagyis a harmadik kristálygömb árnyéka már ott leledzik vitrinjében. Összetettben még mindig Vlhová vezet, s egyértelműen ő rendelkezik a jobb esélyekkel. Hiszen míg gyorsasági számból ötöt, óriásból kettőt rendeznek még, hátravan négy szlalom is, amiben nem várható el Larától pontszerzés. Ellentétben a szlováktól nagyon is a többi számban.
A Világkupa ezzel néhány hétre berekesztődött, a jövő héttől a világbajnokságra figyel a világ. Hétfőn alpesi összetettet, kedden Szuper-G-t rendeznek a nőknek, illetőleg utóbbi nap a férfiaknak is.

A címlapon szereplő kép forrása: Gossau24

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s