Osztrák öröm Szuper-G-ben: Kriechmayr győzött, Mayer 3. dobogója a Streifon

Kriechmayr életében először győzött Kitzbühelben, ezzel visszavágva a kétkedőknek két gyengébben sikerült lesiklása után. Mögötte szorosan Marco Odermatt következett. Az osztrákok erős napot zártak, hiszen négyen végeztek a legjobb nyolc között. Két pódiumot tartottak otthon a hazaiak, Matthias Mayer állt fel annak harmadik fokára. A kétszeres olimpiai bajnok ezzel mindhárom versenyén TOP-3-ban zárt a hétvégén.

A maratoni, edzésekkel együtt öt naposra nyúlt gyorsasági „hétvége” zárásaként, hétfőn Szuper-G-t rendeztek az uraknak. A lejtő neve senkit ne zavarjon meg, a Streifalm gyakorlatilag a lesikló pályát jelenti kisebb eltérésekkel. A svájciak trénere két győzelem után nem kavart bele igazán a nyomvonalba, mondhatni kis túlzással, ha valaki a még látszódó régi vonalvezetést használta volna, ő is leért volna a célig. A Seidlalm- ugrató nyitányként persze gondot okozott sokaknak, a tojástartásra fenntartott szakaszra pedig bekerült néhány enyhe ív, valamint a célegyenest is belassították picit. Összességében azonban nem volt érdemi különbség, ha csak annyi nem, hogy rövidsége miatt ma nem fért bele a hiba annak, aki nagyot akart dobbantani. A verőfényes napsütés fair versenyt ígért.

A mai volt a szezon negyedik szakági versenye. Érdekesség, hogy az eddigi három győztes egyike sem szerepelt a rajtlistán. Sorrendben a szakági címvédő Mauro Caviezel, az összetett tavalyi győztese, Aleksander Aamodt Kilde, végül Ryan Cochran-Siegle dőlt ki a sorból. A szakági tabella negyedik helyezettje, A. S. Sejersted szintén maródi. A tavalyi futamot Kjetil Jansrud nyerte Kitzbühelben, esetében a formával akadnak gondok. A papírforma nem ígért eredményes napot a megtépázott norvég csapatnak. Az 50 fős rajtlista vége felé került még egy norvég, így jött ki a két sízőjük.

Forrás: Taiwan News

Christian Walder (5.) állt már dobogón ezen a télen, így akár az esélyesek közt is számon kellett tartanunk. Korrekt menettel adta meg az alapidőt, az Oberhausberg kicsit dadogósra sikerült. Christof Innerhofer (4.) századokkal vette át az osztráktól a vezetést. Vagány sízésébe azért több helyütt bele lehetett kötni. Például a Seidlalm- ugratónál, Marco Odermatt (2.) épp ott fogott rajta negyed másodpercet. Kiváló passzázzsal fordult a traverzre, ahol azonban nem tudta eléggé magasan tartania magát. Így csak szűk 5 tizeddel állt élre.

Forrás: Taiwan News

Johan Clarey (14.), aki tegnaptól fogva minden idők legidősebb VK- dobogósa, nem kultiválja a sok kanyart. Ennek jegyében odafent súlyos tizedeket szedett össze, s a megbolondított Hausbergnél is sokat kapott. Ami a klasszikus nyomvonalból megmaradt, ott ma is fölényes volt. Vincent Kriechmayr (1.) két csalódást keltő lesiklás után motiváltan állt a mai naphoz. Az óriás-műlesiklásokon gyűjtött tapasztalat érződött a kanyargós részeken, szűk íveket vállalt. A Hausberg előtt teret vesztett, de a traverznél hozott némi sebességet, amivel egy kevéssel megverte Odermattot.

Gino Caviezel (22.) a pálya teljes hosszában elégtelen sebességgel haladt, komoly reményei nem lehettek. A tavalyi győztes búcsúzott. Kjetil Jansrud részéről már a Seidlalm is ki lett centizve, az alpesi átjáró kimeneténél, a Lärchenschussnál pedig oly szinten mélyre került, hogy már nem tudta befűzni magát a következő balos kapuba. Max Franz (20.) lüktető menetét ugyanott akasztotta meg egy csúnya belefékezés. A vb-tagsághoz elegendő jó eredményre már nem volt esélye. Merthogy az osztrák csapat betonerő, következett például a 4 évvel korábbi kitzbüheli Szuper-G győztese. Matthias Mayer (3.) tiszta, ám az éllovas párostól tempóban elmaradozó  sízéssel nyitott, majd a Hausbergkante bejáratánál méterekkel kiszorult a kék vonalon túlra. Már az bravúr volt, hogy megfogta, illetve valahogy be tudott kanyarodni. Az pedig traverzét minősíti, hogy így is csupán 5 tizedet kapott, így befért a dobogó aljára. Bármennyire is mind jobb eredményei vannak Szuper-G-ben, Loïc Meillard (9.) számára Kitz még rágós falat. Küzdött becsülettel, de a következetesség még hiányzott csúszásából. Az alaposan felhígult mezőnyben így is remek helyezést ért el.

Forrás: Taiwan News

A svájcihoz hasonlóan Alexis Pinturault (12.) is kifejezetten a Szuper-G kedvéért utazott el Kitzbühelbe. Technikai képzettsége kisegítette egy-egy fent elkövetett hibájánál. A combosabb szakaszon azért kinyílt az olló, de így is számos lesiklót maga mögé utasított. Romed Baumann (11.) másodvirágzását éli a német csapat kötelékében, ma is tapintható magabiztossággal tette dolgát. A Hausbergnél ő is késésbe keveredett, amire ráment a traverze is. Egylábas mentése azért mindent vitt. Andreas Sander (9.) rögtön fent lecsúszott az ideális ívről, nagyon mélyről kellett befordulnia. A legjobbakkal így nem lehetett tartani a lépést, az üldözők közül viszont senki nem került eléje.

Blaise Giezendanner (24.) felejthető meneten volt túl, ha ilyet a karosszékből le lehet írni. Senkit nem előzött meg a célba érkezők közül. Travis Ganong (27.) lett az új sereghajtó, az amerikai bárminemű határozottság híján fordult rá a Hausbergre. Emanuele Buzzi sportemberként továbbment, miután ugyanott a bukótér legmélyéről volt kénytelen visszairányítania magát. A traverzről így sem tudta a célegyenes nyomvonalát megtalálni. Dominik Paris (25.) a kezdő ugratónál eldobta mai versenyét. Rakoncátlankodó belső síjével nem akart fölösleges kockázatot vállalni, fő az épség alapon. Teljesen bedöntve, kézzel a jégen kanyarodott. Később a Hausbergen is túlcsúszott.

Hannes Reichelt (29.) nagy céljához, a vb-induláshoz nem került ma közelebb. A kulcspontokon elkövetett hibák folytán a sor végére került. Beat Feuz két lesikló siker után kötelességtudatból indult el. A számára nem kedvező, kanyargós nyomvonalat nem tudta pontosan meghúzni, a dalnak pedig a Hausbergen lett vége. Nils Allegre közvetlenül a nyitó ugrató után búcsúzott. Elvitte a lendület, ami az egyensúlyvesztéssel párosulva bukáshoz vezetett. Letarolta a komplett hálórendszert, komoly baja nem esett.

A szünet így a tervezettnél tovább tartott. Daniel Danklmaier (35.) legyintéssel intézte el menetét a célban. Valóban csapnivalóan síelt, elsőként került 3 s-en kívülre. Potenciális meglepetésemberből híján voltunk a továbbiakban, sem Stefan Rogentin (28.), sem Miha Hrobat (32.) nem tudott kitörni a skatulyából. Brice Roger (19.) összeszedettebben síelt az előzőeknél, alig csúszott ki a TOP-10-ből. Josef Ferstl (13.) papíron nincs élete formájában, ehhez mérten mára egész jól összekapta magát. Szűk kanyarokkal kezdett, de a Hausbergen ő sem tudott megfelelő íven túlesni, Baumannt idéző mentéssel fogott talajt. Végsebessége ugyanakkor mindent vitt, bekerült így a legjobb tízbe. Simon Jocher a nyitó ugratónál fejezte be. Majdnem elügyetlenkedte a dolgot, hajszálon múlt, hogy elkerülte a hálót. Gilles Roulin (34.) hibáktól hemzsegő menete után eljött a meglepetés ideje. James Crawford (6.) a legszebb kanadai hagyományoknak megfelelően aprította a pályát. Fokozott tempóval, de elegánsan. Alig kapott egy másodpercet, a 6. helyezés komoly szenzáció volt. Adrien Théaux (26.), s pláne Boštjan Kline (31.) nem tudott maradandót alkotni.

Harmincon túl két osztrák síelt, felemásan. Raphael Haaser még a legelején kiesett, Stefan Babinsky (7.) ellenben parádézott. Különösen a Hausbergtől kezdve, onnantól fogva a verseny győztesére is rávert két tizedet! Bejelentkezett azért a vb-indulásért ő is. A svéd lesikló sport egyszemélyes küldöttsége, Felix Monsen (35-össel a 15.) sem vallott szégyent, mint ahogy az őt követő kanadai, Brodie Seger (36-ossal a 21.) is kitett magáért. A folytatásban a kiesés és a meggyőző helyezés közt ingáztak a sízők. Húszba keveredett gyors egymásutánban Daniel Hemetsberger (39-essel a 16.), Dominik Schwaiger (40-essel a 17.), valamint Jeffrey Read (43-assal a 18.). A kanadai után Matteo Marsaglia (44-essel a 23.) is vastagon befért a pontzónába.

Sajnos a mai napot nem úsztuk meg sérüléssel járó bukás nélkül. Davide Cazzaniga lécei a szűk átjáró végén forogtak ki. Első blikkre ártalmatlannak tűnt a szituáció, nem volt nagy a sebesség, egyszerűen leült a jégre. Bizonyára kimehetett a térde, legalábbis a kiabálásból erre lehetett következtetni. Sokáig állt a verseny, a helikoptert is igénybe vették. Ekkor még öten vártak a startjelre. Jared Goldberg (46-ossal a 30.) épp befért a pontszerzők közé, ellenben a slusszpoént nem ő szolgáltatta. A tökutolsóként elindult Matthieu Bailet (50-essel a 8.) összerakott egy önmaga szintjén tökéletes menetet, mely meghozta karrierje legjobb szakági eredményét. Hatalmas hétvégét hozott a francia, hiszen mindkét lesiklást a TOP-10-ben fejezte be.

Forrás: Yahoo

Részletes eredmények

Vincent Kriechmayr hetedik győzelmét szerezte a Világkupában. Idén az elsőt, Szuper-G-ben az ötödiket. Nem nyújtott topformát decemberben, de ahogy közeledünk a világbajnokság felé, ő is egyre jobb, s jobb kezd lenni. Marco Odermatt berobbanásának szezonja a mostani. Kilenc pódiumából ötöt ezen a télen gyűjtött be, s jelen állás szerint három számban is éremért harcolhat Cortinán. Matthias Mayer triplázott a hétvégén, ami a dobogós helyeket illeti. Formáját egyértelműen a vb-re élesítették csapatával.

A szakágiban átvette a vezetést Kriechmayr, sőt a hiányzókat kivéve a névsorból, tetemes előnyt épített ki. Mayer már közel egy futamgyőzelemnyi távolságból követi őt. Összetettben Odermatt került a második helyre, hátránya 200 pont Pinturault-val szemben.

A legközelebbi férfi versenyre nem kell sokat várni. Holnap kerül sorra a Nachtslalom Schladmingban. A héten két további szlalomot rendeznek, mégpedig Chamonix-ban.

A címlapon szereplő kép forrása: Taiwan News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s