Feuz megízlelte a győzelmet a Streifon és másodszorra sem eresztette!

Beat Feuz a pénteki verseny után vasárnap is nyerni tudott a Streifon! Kevésbé tökéletes volt a teljes síelése, de a Hausberget követő részt tankönyvbe illően síelte, itt fordította a javára a versenyt Clareyval szemben. A francia ezzel ismét lemaradt karrierje első győzelméről, de mindenidők legidősebb dobogósa lett ma. Matthias Mayer a második hely után ismét dobogón végzett. Innerhofer és Baumann remekül szerepeltek, ők követték a dobogósokat. A pénteki balesetek után ma a legjobb harmincból mindenki célba ért, összességében pedig csak három kieső volt.

forrás: blick. ch

Kezdjük egy kis pályabejárással: a versenyzőknek egyből egy meredek szakaszon kell egy jobb-bal kombinációt teljesíteni, ami után jön a látványos Mausefalle ugrató. Ezt követi a rendkívül technikás Karussel, majd a Steilhang. Utóbbin a kellő lendületet kell megőrizni a Brückenschuss és a Gschöss nevekre hallgató, hosszú lapos csúszó szakaszra. Ezt előbb Alte Schneisén található ugrató zárja, ahol sebességet gyűjtenek a fontosabb, Seidlalm hüttéről elnevezett Seidlalm-Sprung ugratóhoz. Ezt követően újabb technikás részek következnek: a Lärchenschuss, majd a két balkanyarból álló, kulcsfontosságú Oberhausberg. Ezt a részt zárja a Hausbergkante ugrató, ahonnan már látni a célt is. Az ugratón jó szöget kell találni, ugyanis jön a keresztcsúszó Traverse rész, ahol a lehető legmagasabban kell maradni, ugyanis a végén egy letörés, a Zielschuss található. Ennek az alján érik el 140 km/h körül a top sebességet, így nem mindegy, milyen magasról tudják megkezdeni a meredeket a Traverse végén. A pályát végül a Zielsprung zárja, ahol a 80 méter hosszú ugrás sem ritka, a földet érést követően pedig már a célban vannak a sízők.

A hiányzók sora vasárnapra bővült. Urs Kryenbühl pénteki balesete a szezon végét is jelentette a svájcinak. A bukás miatt a Zielsprung ugratót át is alakították, hogy kevésbé magasra ugorjanak el a sízők. Ryan Cochran-Siegle esése jóval kisebbnek tűnt, de találtak egy hajszálrepedést az egyik nyakcsigolyáján, így várhatóan majd a világbajnokságon láthatjuk újra az amerikait.

A szervezők a szombati halasztást követően ismét a teljes pályát elő tudták készíteni. Ráadásul a péntek esti eső belefagyott a pályába, így a hó is keményebb lett mára. A fényviszonyok viszont kevésbé voltak szépek, sötétszürke felhők takarták a napot, egészen sötét volt a pályán is.

Maxance Muzaton (21.) a sok sérült okán kapott rajtszámot a legjobb tízből, visszafogott, korrekt nyitómenetet láttunk tőle. Travis Ganong (12.) esetében kijött a csúszótudás a lapos alpesi úton, onnantól végig villantak a zöld lámpák. A Traverse ugyan nem volt tökéletes, de tempója remek volt a pálya alján is. Romed Baumann (5.) a rajtot rendkívül jól kapta el, és péntekkel ellentétben ma tiszta Seidlalmsprungot síelt, így közel fél másodperces előnnyel ért célba. Martin Čaterig (45.) tartott ki az a trend, hogy mindenki megjavítja az előtte érkező idejét. A szlovén ezúttal is szektorról szektorra kapta a súlyos tizedeket.

forrás: kleinezeitung.at

Johan Clarey (2.) ugyan a Karusselig kapott néhány századot Baumanntól, de onnan remekelt a pályán: az Alte Schneisse ugratótól kezdve folyamatosan növelte az előnyét. Voltak egészen egyedi kanyarvételei, egyértelmű, hogy ezúttal is a győzelem lebegett a szeme előtt, és erre meg is volt az esélye!

Christof Innerhofer (4.) a Steilhangon szinte tökéletes ívet tudott tartani, és a Seidlalmonsprungtól kezdve ismét nagyszerűen síelt. A pálya közepén viszont nem volt meg a kellő tempó ahhoz, hogy meccseljen Clarey-val. Kjetil Jansrudnak (26.) ma sem volt jó napja, nem talált rá a pálya ritmusára. Mindössze Čatert tudta megelőzni az addig leérkezettek közül. Időközben a Masusefalle környékén már köd nehezítette a sízők dolgát. Ennek ellenére Andreas Sander (6.) épp ott volt a legjobb. És ugyan nem síelt összességében rosszul, a pillanatnyi dobogót nem tudta elcsípni. A köd azonban nem tágított a pálya elejéről, így néhány perc szünet következett.

forrás: blick.ch

Körülbelül öt percig állt a verseny, amíg a köd valamivel kevésbé zavarta a látási viszonyokat. Ezt követően indult Beat Feuz (1.), aki ezúttal egész máshogy síelt, mint pénteken. Jól kezdett, de a Brückenschuss, Gschöß, Alte Schneise fémjelezte részen nagyon lelassult, fél másodpercet vesztett Clareyval szemben. A Hausbergen viszont tökéletesen síelt, méterekkel volt beljebb, mint bárki. Onnantól pedig félelmetes tempóban csúsztak lécei, a célegyenesre egy százados hátránnyal, és a legjobb sebességgel fordult rá, így nem volt kérdéses, hogy átveszi-e a vezetést. Nem volt olyan tökéletes menet, mint pénteken, de az biztos volt, hogy a pálya közepén előnyben kell lennie annak, aki nyerni akar.

Nils Allegre (19.) viszont lassan kezdett és a kérdéses szakaszon sem tudott faragni. Dominik Paris (7.) a felső részén meg harcolt a dobogóért, de a pálya közepén ő sem tudott faragni, az alján pedig nem volt meg az az átütő erő, ami a pillanatnyi top3-hoz kellett. Jared Goldberg (24.) nagy erőlködés árán tudta csak bevenni az első néhány kanyart, és onnantól sem talált rá igazán a pálya jó íveire.

Matthias Mayerre (3.) ezúttal is az egyik legnagyobb kihívó szerepe hárult. Három tizedes hátrányt tudott visszafordítani a szűk csúszó szakaszon, de a Hausberget ő sem tudta úgy síelni, mint Feuz, így végül a dobogó alsó fokára szorult.

forrás: tt.com

Max Franz (13.) lassú kezdés után szintén nagyon gyorsan siklott a laposon, a Hausbergkante kapuit viszont túl direkten vette, abban a két kapuban több mint fél másodperc maradt. Vincent Kriechmayr (17.) szélsebes Masusefalle után lelassult, és honfitársaival szemben nem tudott a pálya közepén faragni. A legemlékezetesebb viszont az volt, amikro Traverse-re fordulva egy kapu a lába elé ragadt, és azt métereken keresztül tolta maga előtt.

forrás: korne.at

Marco Odermatt (10.) először rajtolt lesikláson ilyen előkelő rajtszámmal, és megmuatta, jogosan indulhatott ilyen hamar. Technikai tudását remekül használta ki és szerzett top10-es eredményt. Carlo Janka (30.) ezúttal nem tudta megismételni a pénteki menetét, kevésbé összeszedett sízéssel most kiszorult a tízből. Bryce Bennett (41.), ahogy minden amerikai, ő is gyorsabb volt valamivel a laposabb szakaszokon, ezt létszámítva azonban nem volt erős sízés.

Otmar Striedinger (8.) remek futamot síelt, egyedül azt bánhatja, hogy a Karussel után nagyon mélyre került. Mayert leszámítva minden osztrákot meg tudott előzni. Matthieu Bailet (9.) a Hausbergkante kezdetéig dobogóesélyes menetet síelt, ott viszont túlságosan konzervatív ívet választott. Ezzel együtt is remek eredménnyel zárta a versenyt.

forrás: krone.at

A következő blokkban, a 20-30-as szekcióban nem volt különösebben kiugró menet. Daniel Danklmaiert (15.) leszámítva. Az osztrák rosszul kezdett, a Steilhangtól viszont mindössze 4 tizedet kapott Feuztól. Pontszerző helyre érkezett meg Nicolas Raffort (25.) és Brice Roger (27.), valamint az ismét jól síelő Dominik Schweiger (17.) is. Matteo Marsaglia (28.) és Hannes Reichelt (30.) szintén harmincban végzett. Nem ment jól viszont Josef Ferstl (32.), Emanuele Buzzi (35.), Adrian Théaux (43.) és Ralph Weber (40.) sem.

Harmincon túli rajtszámmal az osztrák Daniel Hemetsberger (10.) szolgáltatta a legnagyobb szenzációt. Az osztrák visszafogott kezdést követően remekelt, a Hausbergtől a célig szinte ugyanolyan időt síelt, mint a versenyt ezen a szakaszon megnyerő Feuz! A legmagasabb rajtszámmal az olasz színekben versenyző Florian Schieder (14.) szerzett pontot, 50-essel síel, de erősen szerepelt a norvég Henri Røa (16.) is. Pontot szerzett még Stefan Rogentin (20.), Giles Roulin (22.), Christopher Neumayer (23.), és Christian Walder (29.) is.

Dominik Paris viccesen megjegyezte, hogy Feuz pénteki gőzelme nem volt meglepő, hiszen az lényegében a Lauberhornrennen pótlása volt, Wengenben pedig a svájci az elmúlt évek uralkodó sízője. Beat Feuz így a pénteki verseny után a mai „főversenyt”, az eredetileg is tervezett Hahnenkammrennent is megnyerte. Egyrészt ez közel dupla pénzdíjat is ért ma, ráadásul négy második hely után rögtön kétszer is nyerni tudott a Streifon. Jubilált is ma, 15. győzelmét és 50. világkupa- dobogóját szerezte meg.

Johan Clarey 2010 óta nyolcadszor állt dobogóra, Kitzbühelben pedig már harmadszor. Január 8-án ünnepelte negyvenedik születésnapját, ezzel pedig minden idők legidősebb világkupa-dobogósává avanzsált ma. Eddig Patrik Järbyn tartotta ezt a rekordot 39 év 8 hónappal. A korelnök francia továbbra is remek formában van, nem lepődnénk meg, ha idén még tovább javítaná saját rekordját. A tavalyi verseny győztese, Matthias Mayer továbbra is remek formában síel. Bormiói győzelmét követően Kitzbühelben is kétszer állhatott dobogóra, nyerni viszont egyik nap sem sikerült. Formája alapján viszont egyértelműen versenyben van a szakági kristálygömbért. Ugyan ma elvesztette a vezetést Feuz-cal szemben, ők ketten várhatóan a szezon végéig meccsben lesznek a címért.

forrás: derstandard.at

A szakági világkupában Feuz átvette a vezetést, de Mayer szorosan követi. Clarey valamivel több mint 100 pontos hátrányban áll a 3. helyen. Paris lemaradása már 138 pont, esetében meglepő lenne ha végül ő nyerné a szakági versengést.

A kitzbüheli program nem ért véget, holnap szuper-G következik!

Borítókép forrása: Der Standard/derstandard.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s