Norvégia nyerte a csapatversenyt Lahtiban

Izgalmas csapatversenyt tudhatunk magunk mögött Lahtiban, amely a norvég csapat győzelmével zárult. A második helyre lengyel csapat jött be, míg a harmadik helyért Németország és Ausztria mérkőzött meg. A csatából végül a németek kerültek ki győztesen.

Finnországhoz hűen, nem fogadta túl jó időjárás a férfi síugró mezőnyt pénteken. A délutánra tervezett két edzést és kvalifikációt a zsűri kénytelen volt törölni az erős szél és hóesés miatt. Szombatra normalizálódni látszott a helyzet, így a csapatverseny előtt sikerült megrendezni egy edzősorozatot – a kvalifikációt pedig vasárnapra rakták, közvetlen a verseny elé.

A tervezett időpontban, tehát negyed ötkor sikerült el is kezdenünk a csapatversenyt, ahol 9 nemzet mérkőzött meg egymással, így az első sorozat után megint egy csapattól búcsúztunk.

Furcsa döntést hoztak a japánok, idei legjobbjuk kezdte meg a sort és nem is akárhogy. Yukiya Sato 125 méterig repült, amivel a csapat az első helyen állt az első csopor után. Ezúttal jól indított a német csapat is, Pius Paschke (125m) a második helyre hozta be a csapatot egy ugrás után, míg Marius Lindvik 122 méterével Norvégia a harmadik volt. Mögöttük álltak a szlovének Bor Pavlovcic 123 méterével. A lengyelektől Piotr Zyla (123m) kezdett, ők a szlovének mögé jöttek be, az ötödik helyre. Michael Hayböck 121 méterével az osztrákok viszont elég gyengen kezdtek, 12,5 pontos hátrányt halmoztak fel az élmezőnnyel szemben.

Andrzej Stekala 129 méterével a lengyelek átvették a vezetést. Peter Prevc (130,5m) hatalmas ugrást mutatott be, amivel Szlovénia előre mozdult a második helyre. Stefan Kraft (130m) újra visszatért a VK mezőnyébe, méghozzá továbbra is remek formában versenyezve. Ezzel az ugrással Ausztria el kezdett felzárkózni, ekkor a harmadik helyen álltak. Martin Hamann (123,5m) után Németország volt a negyedik. Daniel André Tande 125 méterével Norvégia az 5. helyre esett vissza. Ugyan Yuken Iwasa (121,5m) ugrása eleinte nem bizonyult rossznak, a vezetést elvesztették és jó néhány helyet visszaléptek a ranglétrán, egészen pontosan a 6. helyre. Ezen szakaszában a versenynek mindössze 10 pont választotta el az első négy csapatot.

Kamil Stoch (126,5m) ugrásával a lengyelek maradtak az élen. Robert Johansson (125,5m) révén Norvégia a második volt, hátrányuk majdnem 10 pont volt Lengyelországhoz képest. Markus Eisenbichler 126,5 méterével és Philipp Aschenwald 125 méterével Németország és Ausztria holtversenyben álltak a harmadik helyen. Miközben Japán az 5. volt, Ziga Jelar 114 méterével Szlovénia a második helyről pedig a hatodikra esett vissza. Köztük mindössze 1 tized pont volt a különbség.

Izgalmasan alakult az utolsó csoport, ugyanis Lengyelország elveszítette az előnyét, miközben Norvégia feljött az élre, miután Halvor Egner Granerud a csoport leghosszabb ugrását mutatta be 130 méterrel. Karl Geiger (125m) ugrásával Németország feljött a második helyre, míg Dawid Kubacki 118 méterével a lengyelek visszaestek a németek mögé. Daniel Huber 115,5 méterével az osztrákok a 4. helyen zárták az első sorozatot, a hátrányuk 26,7 pont volt Norvégiával szemben. Az egyre jobb formában versenyző Ryoyu Kobayashi (122,5m) zárta a japán sort, amivel megelőzték a szlovéneket, akiktől Anze Lanisek (121,5m) ugrott utoljára. Mindeközben az alsóházban az amerikai négyestől búcsúztunk, így Finnország (7.) és Svájc (8.) jutott tovább.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat első csoportja után a norvégok maradtak az élen, előnyük 12,9 pont volt. Pius Paschke (122,5m) ugrásával a németek tartották a második helyüket, de Piotr Zyla 126 méteres repülésével 7 tizedre csökkentette a lengyelek hátrányát a németekkel szemben. Yukiya Sato (131,5m) révén Japán csökkentett a hátrányán és megelőzte Ausztriát. Michael Hayböck javított a stíluspontjain az első sorozat után, de 121,5 méterével visszacsúsztak az 5. helyre.

Két csoporttal a vége előtt Norvégia továbbra is vezetett Daniel André Tande (122,5m) repülése után. Andrzej Stekala (124m) felhozta a lengyeleket a második helyre. A németeknél Martin Hamann 116,5 méterig jutott, amivel a harmadik helyre csúsztak vissza. Míg a másik hármas (Ausztria-Japán-Szlovénia) továbbra is cserélgette a helyeket egymás között. Ausztria feljött a negyedik helyre, ám hátrányuk csak 3,3 pont volt a németek mögött. A szlovének feljebb léptek az ötödik helyre, míg japán visszacsúszott a hatodikra.

Robert Johansson (126,5m) révén Norvégia továbbra is 12 ponttal vezett, míg Kamil Stoch 126 méterével tartotta a lengyelek második helyét. Philipp Aschenwald 127,5 méterig repült, amivel feladta a leckét a németeknek, hiszen kevesebb, mint 4 pont volt a különbség a két csapat között az előző kör után. Markus Eisenbichlert azonban kemény fából faragták, ezt tudjuk, 125,5 méterével, azonban elvesztették a harmadik helyet. Igaz mindössze 1,3 pont volt a hátrányuk.

A sort Finnország zárta a 8. helyen, míg Svájc lett a hetedik. A szlovén-japán csatából végül a japánok jöttek ki jobban, ők végeztek az 5. helyen, így Szlovénia a hatodik helyen fejezte be a csapatversenyt.

Az utolsó csoportban a németeknek kellett kapaszkodniuk, hogy meglegyen a dobogó. Karl Geiger hosszú ugrást mutatott be, 129 méternél ért földet egészen pontosan, így Daniel Hubernek nem volt könnyű dolga. Az osztrák első sorozatos betlije után javított, de 123 métere nem volt elég a németével szemben.

Dawid Kubacki (123,5m) behozta a lengyeleket a második helyre. Halvor Egner Granerud repülése messze volt a tökéletestől, az ugrás után kicsit megbillent, de a norvégok ígyis megnyerték a versenyt. Az előnyük végül a felére csökkent, de ez már mit sem számított a végén.

Ez volt az utolsó csapatverseny az oberstdorfi világbajnokság előtt, ami picivel több, mint egy hónap múlva kezdődik majd. A program Lahtiban vasárnap egy egyéni versennyel folytatódik.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Norvégia1024,2
2.Lengyelország1018,3
3.Németország1014,4
4.Ausztria1003,0
5.Japán957,3
6.Szlovénia938,0
7.Svájc792,8
8.Finnország772,0

Részletes eredmények
Nemzetek Kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s