Sankt Anton hozta meg Gut-Behrami első idei győzelmét

Fifikás pályán őrült versenyt hozott a szezon második Szuper-G-ja. A St. Antoni viadalon hibátlan menetet még véletlenül sem láttunk, kiesést annál inkább. Összességében Lara Gut-Behrami tudott a legütőképesebb lenni, ezzel learatta idei első győzelmét. A dobogóra rajta kívül Marta Bassino és Corinne Suter fért fel, míg a decemberi első versenyt nyerő Ledeckának meg kellett elégednie a 6. pozícióval.

A szezon második szuperóriás-műlesiklását rendezték Sankt Antonban. Méghozzá síelésre kiválóan alkalmas időben. Fényes napsütés járta be a Karl Schranzról elnevezett lejtőt, a dermesztő hideg pedig biztosította a remekül megmunkált pálya minőségét.

Nem véletlenül vált a Szuper-G a legkiszámíthatatlanabb szakággá. Talán itt a legnagyobb a nyomvonal szerepe, mivel az jellemzően elköteleződik valamelyik irányba. Vagy a lesiklóknak kedvez, vagy a sok-sok kanyarnak háló a technikásabb sízőknek. Nem volt ez másként ma sem, a franciák trénere roppant trükkös pályát állított össze. Egy sor meglepő ritmustöréssel nehezítette a lányok dolgát. Mint kiderült, senki nem volt képes nagyobb hiba nélkül leérni.

Hálátlan feladat ilyenkor a rajtlista elején szerepelni. Gyakorlásra nincs mód, a sízők legfeljebb megérzéseikre támaszkodhatnak. Az első négy fizette meg tehát a tanulópénzt, egyben adott tippeket a később érkezőknek. Elena Curtoni (14.) kínlódós menettel nyitott, többször túlhaladta a kékvonalat. Petra Vlhová (19.) komoly tizedekkel elmaradt az olasztól, igaz, a szlovák lány megint csak a biztos pontmennyiségre fókuszált. Még véletlenül nem akar ugyanabba a hibába esni, mint tavaly februárban, amikor sikeresen kicsinálta térdeit a nagy erőlködés közepette. A sok kieső miatt szép helyezést gyűjtött be. Stephanie Venier (9.) egy kevéssel beférkőzött Curtoni elé, annak ellenére, hogy az ő menete sem volt problémáktól mentes. Kajsa Vickhoff Lie igyekezett határon síelni. Amennyiben egy óvatlan pillanatban nem sodródott volna pályán kívülre, összehozhatott volna egy nagyon erős napot.

(AP Photo/Marco Trovati)

Lara Gut-Behrami (1.9 parádésan síelt, úgy vert másfél másodpercet is meghaladó időkülönbséget az osztrákra, hogy a végén az egyik balost csak centikkel bírta bevenni. A bukótérből visszatérve. Nem kis technikai bravúrral tudta magát befűzni a következő kanyarba. A célban zsörtölődött, s igaza volt, mert nem tűnt valószínűnek, hogy ezzel a menettel győzni lehet. Pedig de. Tamara Tippler (4.) fogott is néhány tizedet a svájcin, s gond nélkül befért a második helyre. Az osztrák szőkeség az ugratóról fogott rosszul talajt, túl a kék vonalon. Az éllovas Gut közben fejrázással és kézlegyintéssel kommunikálta le szurkolóinak, hogy ezúttal sem volt elégedett menetével.

Federica Brignone (5.) a tempós kanyarokra építő részen kicsit ma is el volt veszve, rendre mélyről kényszerült korrigálni. A tetemes különbségek miatt a dobogó aljára így is felfért. Michelle Gisin (8.) bizonytalanul kezdett, s a folytatásban is jócskán elmaradt kanyarsebességben honfitársától. Egy szélesre húzott ív után szétesett, az első négyesen kívül mást nem előzött meg. Corinne Suter (3.) bátran engedte léceit ugyanott, ahol Gisin visszafogta magát. Itt-ott egyenesen túlvállalta magát a szakági címvédő, ezzel együtt még annak hibája előtt faragott Guttal szembeni hátrányából. Egy szélesre húzott ív azonban érződött sebességén, így 2 tizeddel a második helyre szorult. Wendy Holdener (9.) nem zavart sok vizet, az alsó kanyargós részen jelentős hátrányt szerzett. Helyezése hízelgőre sikerült.

Forrás: Toronto Star

Suter célba érkezésekor Gut már mosolygott a maszk alatt, a pódium benne lógott a levegőben. Legalább két rivális viszont még hátravolt. Sofia Goggia szokott őrült kötéltáncát kívánta megismételni ma. Nem jutott sokáig, a traverzre tűzött lassító előtt keresztbeálltak lécei, s fenékre huppant. Francesca Marsaglia 200. Világkupa-versenyét teljesítette a mai nap. Az emlékezetés jubileum nem úgy valósult meg, mint azt tervezte. Kezdettől fogva több élt használt a kelleténél, bizonytalannak tűnt. Az utolsóelőtti kaput letarolta, majd egy bukfenc után háton szánkázott át az utolsó akadályon át a célba. A tegnapi esésével keresztszalag-szakadást szenvedett Juliana Suterrel szemben saját lábán hagyta el a helyszínt.

Forrás: Lavocedialba

A kárelhárítás miatt Marta Bassino (2.) várakozásra kényszerült. Teljesítményén ez kezdetben nem érződött. Szorosan tartotta Gutot, bátor, dinamikus sízésébe hiba nem csúszott. A már többeket megtréfáló vakra tűzött jobbosnál szállt el győzelmi esélye: bukótérből tért vissza. Így is csupán másfél tizeddel kapott ki. Ilka Štuhec mintha nem lett volna ott fejben. Egy sor késve vett kapu után az ugratónál pályán kívülre vágódott. Nina Ortlieb veszte a lejtő ugyanezen pontján jött el. Beférhetett volna, de nem vállalta be az ezzel járó kockázatot. Egészen addig egyébként dobogóesélyes menetet láttunk tőle. Tiffany Gauthier hasonló energiával kezdett, mint az osztrák, s az ugratója is szenvedés nélkül sikerült. Az ötödik helyen ért célba, az utolsó kaput azonban szabálytalanul, a két stangli közt letarolva vette be. (A végére kiengedett, jobb időre is képes lett volna.) Sírdogálva vonult el az arénából.

Forrás: Sport.cz

Újabb reparálás után Ragnhild Mowinckel (11.) került sorra. Kanyarvételei egyre instabilabbá lettek, ahogy közeledett a cél felé. Az élcsoport helyett így a leszakadók táborát erősítette. Joana Hählen (29.) csúszása végig merő szenvedés volt. Az ugratótól kezdve gyakorlatilag egy nyugodt kanyarja nem akadt, mindenki mástól messze elszakadva ért célt. Ester Ledecká (6.) természetesen agilisan, de kezdetben jó íveken síelt. A lejtő alsó része, a lassítókkal teletűzdelt szakaszon dobta el győzelmi esélyét. A széles kapuvételek, belefékezések nem fértek bele. Az üldözősor élére azért besorolt. Priska Nufer csúnya, de szerencsés kimenetelű balesetével vonultunk szünetre. A svájci lány TOP-6-várományos menetének az utolsó harmadában túlcsúszott, majd hiába lassított, belevágódott a védőhálóba.

Papíron a legjobbak már elstartoltak, de láttunk már olyan Szuper-G-t, ami kései fordulatot eredményezett. Márpedig Gut csúszása messze nem volt verhetetlen. Példának okáért Laura Pirovano kapcsán adott volt a meglepetés esélye, főleg tegnapi produktuma után. Nem így történt, egy kanyarral Goggia után ő is kiszorult a pályáról. Jasmina Suter az ugrató után járt ugyanígy, akárcsak Tessa Worley. Pedig ígéretes dinamikával síelt addig a francia, de ő sem tudott jó íven ráfordulni az ugratóra. Kira Weidlet (15.) egy hajszál választotta el ugyanettől a hibától. A folytatásban jöttek a menetrend szerinti rontások. Ramona Siebenhofernél dettó, az osztrák sokadik pályaszélesítésekor menthetetlen helyzetbe került. Mirjam Puchner (21.) , Jennifer Piot (29.) és Jasmine Flury (21.) durva hibákban tobzódó menetekkel is szép helyen zárták a napot. Köszönhetően a sok-sok kiesőnek, kinek számát Marie-Michéle Gagnon gyarapította. A kanadai is igazolta, a késedelem egyszerűen nem fér bele a pálya utolsó két szektorában. Ricarda Haaser (10.) ebből kevesebbet prezentált, így nagy bravúrral befért a TOP-10-be.

Harmincon túlról nem egyszerűen a pontszerzés volt a cél, hanem egy ütős csúszással az előkelőbb pozíciók is realitássá váltak. Ariane Rädler (34-essel a 7.) szakította a legnagyobbat. Az osztrákok egykori EK- győztes lesiklója érdekes módon épp a kínkeserves alsó harmadban alkotott maradandót. Rosina Schneeberger (38-assal a 13.) szintén bravúrosan szerepelt, rajta kívül még Maruša Ferk (37-essel a 16.), Laura Gauche (39-essel a 20.), Rahel Kopp (40-essel a 17.) és Julia Pleskova (45-össel a 18.) verekedte be magát a TOP-20-ba. A pontszerzők névsorát Christina Ager (32-essel a 25.), Roberta Melesi (33-assal a 27.), Isabella Wright (36-ossal a 24.), Maryna Gąsienica-Daniel (43-assal a 27.), AJ Hurt (46-ossal a 26.) és Estelle Alphand (49-essel a 23.) tette teljessé.

Részletes statisztika

Lara Gut-Behrami immáron 27. győzelmét aratta a Világkupában. Ami kedvenc számát, a Szuper-G-t illeti, már a tizenharmadiknál jár, amivel beérte az örökrangsor 6. helyét elfoglaló Kjetil Jansrudot. Három év után győzött újra szuperóriásban. Marta Bassino második, Corinne Suter pedig ötödik pódiumát szerezte a szakágban.

A Szuper-G összevetésében átvette a vezetést Gut, 5-5 ponttal előzi Sutert és Ledeckát. Összetettben változatlanul Vlhová vezet. Bár ma fogtak rajta egy keveset riválisai, összességében produktív hétvégét fejezett be a szlovák. Jövő héten pedig előbb a flachaui éjszakai szlalom, majd Maribor következik dupla óriás-műlesiklással.

A címlapon szereplő kép forrása: Imperial Valley Press

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s