Straßer győzelem és horvát örömünnep Zágrábban

A szezon harmadik műlesiklása is hektikus versenyt hozott, a harmadik győztest avattuk, az eddigi legmeglepőbbet, Linus Straßert. A német remek második futammal, a 8. helyről előrelépve utasított maga mögé három osztrákot. Feller és Schwarz a szezon első két versenyzője, aki duplázni tud szlalom-dobogón. A hazaiak fergeteges versenyt síeltek: négy pontszerzőjük volt, közülük Filip Zubčić gyengébbik szakágában is az ötödik helyig menetelt!

Lassan hagyománnyá válik, hogy a télisportok fő piacának számító alpesi országok ünnepnapját, vízkeresztet kitöltse a FIS különböző síversenyekkel. Így Zágráb rendszeresen kerül be a Négysáncverseny döntője elé felvezetésként, ahogy idén is. A horvát helyszín Janica Kostelić 15-20 évvel ezelőtti összetett győzelmei óta kirobbanthatatlan a világkupából. Az érdeklődést később a testvér, Ivica tartotta fent, most pedig Zubčić hergeli épp déli szomszédunk síszeretőit.

Az időjárás a szezon harmadik műlesiklását sem fogadta kegyeibe: az enyhe időt tetézte, hogy a verseny előtt eső is esett, ami újra felpuhította a pályát. Emiatt a pályamunkások szakadatlanul dolgoztak egész délelőtt, végül csak fél órával a rajt előtt adta meg a zsűri a rajtengedélyt. A kezdésre pedig a köd is megérkezett, mint az a kamerasíző, Ivica Kostelić menetéből is kiderült. A horvát klasszis egyébként

Ilyen körülmények közt hálás szerep hárult Henrik Kristoffersenre (11.), aki egyessel síelhetett, de nagyon sok apróbb hibát vétett. Sebastian Foss-Solevåg (2.) viszont sokkal jobban síelte a meredeken széttűzött kapukat, ami a szerencséje volt. Ugyanis a cél előtti meredeken hatalmas rontás, és az abból adódó késések miatt majdnem ki is esett. Így is fél másodperc fölötti előnnyel vette át a vezetsét.

Marco Schwarz (4.) és Alexis Pinturault (7.) rögtön bizonyította is, hogy az utolsó szektorban bizony sokat lehet hozni az iménti meneten, de a vezetést egyikőjük sem tudta átvenni. Daniel Yule (12.) sokkal jobban kezdett, mint az imént érkezők, de az utolsó szektorban, látható hiba ellenére sem tudott hozni a norvégon. Ramon Zenhäusern (14.) esetében várható volt, hogy a meredeken távol tűzött kapukat nem fogja jól síelni, addig messze a legrosszabbul síelte, így nem volt meglepetés, hogy senkit nem előzött meg.

Clement Noël (1.) jól tudott kezdeni m ráadásul az első meredeket követően még gyorsabb is volt, mint a norvég, és mivel kevésbé sokallt be a végén, így átvette a vezetést. Loïc Meillard támadó szellemben síelt, ami végül a veszte lett. Egy bucka megdobta, és így kaput tévesztett. Aleksander Khoroshilov (17.) jóval biztonságibbat síelt, viszont a lépést így egyik célba érkezővel sem tudta tartani. Dave Ryding (24.) személyében újabb agresszíven kezdő síző következett, de a pálya második felében ő is rendkívül sokat kapott.

Alex Vinatzer egy évvel első dobogója után, amit ezen a lejtőn szerzett, ezúttal egy kaput a lába közé vett, így nem harcolhatott karrierja harmadik dobogójáért. Linus Straßer (8.) remekül kezdett, aminek köszönhetően remek első futamos helyezést ért el. Victor Muffat-Jeandet-t (6.) megtréfálta az első letörés, de ez elsősorban tempója miatt volt.

Időközben a tavaszias szürke síidő nagypelyhes havazásba váltott át. Ilyen körülmények közt síelt Manuel Feller (3.) egy lapra feltéve mindent. A szervezők pálya-előkészítését is dicsérte, hogy az osztrák ezzel a menettel a dobogóra is be tudott jönni. Az eddigi remek menetek után Michael Matt (26.) rendkívül ideges sízése következett, senkit nem előzött meg az addig célba érkezettek közül.

forrás: blick.ch

Ugyan a versenyt nézők nélkül rendezték meg ezúttal is, Filip Zubčić (10.) így is a pályamunkások hangos szurkolásában síelhetett. Az utolsó szektorig dobogós ideje volt, a végén pedig azzal vesztett néhány tizedet, hogy a kiesés széléről fűzte be magát három kapuba is. Nem a horvát volt viszont az utolsó, aki magasabb rajtszámmal repesztett nagy időt. Előbb Fabio Gstrein (9.) síelt remekül, majd nem sokkal később Štefan Hadalin (5.) ment végig a pályán szinte hiba nélkül. A legutóbbi két versenyen a második futamban hamar síelő, és így nagyot előrelépő Kristoffer Jakobsen (13.) ezúttal jó pozíciban volt már egy futamot követően is.

Továbbjutott még a második futamba Timon Haugan (16.), Jean Baptiste Grange (18.), Tanguy Nef (22.) és Erik Read (23.) is. Nem volt ez az oslaszok napja, Vinatzer kiesése után harmincon kívülre szorult Manfred Mölgg (32.) és Stefano Gross (33.) is. Rajtuk kívül még Jonathan Nordbotten nem síelt úgy koraeste, hogy az első futamban végig síelte a pályát. Volt viszont számos kieső a pályán is: Hirschbühl, Pertl, Maurberger és Bråthen sem jutottak el a célvonalig.

forrás: vecernji.hr

A sok betliző lehetőséget adott a harmincon túli rajtszámmal érkezőknek. Ezt a legjobban a hazaiak használták ki. Zubčić mellé bejutott Istok Rodeš (18.) és Matej Vidović (52-essel 21.) számára nem volt ismeretlen a második futam, nem úgy a Kostelićek által terelgetett Samuel Kolega (30) számára, aki karrierje első pontjaiért küzdhetett a folytatásban. Utóbbi a legmagasabb rajtszámmal, 53-assal jutott tovább. A legjobb harmincon kívülinek az Európa Kupa összetett címvédője, Atle Lie McGrath (44-essel 15.) bizonyult. Az olasz válogatott eleje hibázott, magasabb rajtszámmal viszont Tommaso Sala (28.) és a koronavírus után visszatérő Giuliano Razzoli (27.) is bejutott. Kihasználta még az adódó lehetőséget Sandro Simonet (20.), Sebastian Holzmann (25.) és Marc Digruber (35.) is.

1.Clement NoelFranciaország59,45
2.Sebastian Foss-SolevågNorvégia59,81+0,36
3.Manuel FellerAusztria59,96+0,51
4.Marco SchwarzAusztria1:00,23+0,78
5.Stefan HadalinSzlovénia1:00,30+0,85
6.Victor Muffat-JeandetFranciaország1:00,34+0,89
7.Alexis PinturaultFranciaország1:00,37+0,92
8.Linus StraßerNémetország1:00,41+0,96

A második futam nyomvonalát Martin Kroisleitner, vagyis az osztrákok trénere állította össze. A stanglik száma eggyel csökkent az első menethez képest, a fordítóké pedig hárommal, vagyis bekerült még kettő banánkapu. A második körben négy, vagy egész pontosan öt horvát síző próbálta ki a lejtő állapotát. Az elősíző természetesen ezúttal is Ivica Kostelić volt.

forrás: index.hr

Az alapidő viszont Kolegának (15.) jutott osztályrészül. Próbált ritmusost találni, ez több-kevesebb sikerrel összejött neki. Alapvetően a biztonságot tartotta szem előtt. Dygruber (22.) viszonylag jó ütemben abszolválta a lejtő első felét, a letörés után viszont alaposan megrogyott. Nem az olaszok napja volt a mai, rögtön a lista elején letudtuk mindkét továbbjutójukat. Sok köszönet ezúttal sem érte szereplésüket. Sala (24.) lécei dadogtak lábain, amint a meredekre ért, ment is a sor végére; míg Razzoli (26.) valamivel konszolidáltabb, ámbár lassabb lapos után teljesen szétesett a végére. Magyarán ekkortájt ők ketten álltak a tabella legvégén.

Az osztrákok bánatára Michael Matt (4.) is hátulról próbálta előrébb egerészni magát. Nos, nagyjából mentette a menthetőt, pattogós sízéssel fél másodpercet mért az osztrákra. Holzmann (17.) nagyot mentett a letörésnél, a bravúr értékét növelte, hogy csupán Matt és Kolega tudott előtte maradni. Példának okáért Ryding (27.) sem tudott megragadni a TOP-3-ban. Statikusan ment a brit, a ritmustörésnél pedig ő sem volt a helyzet magaslatán. A lista végére sorolt. Read (25.) szintén rendre kövér kanyarvétellel operált, jutalma érte komoly hátrány. Tény, kutya nehéz dolga volt annak, aki ritmust akart találni a lejtőn, Nef például egy kapura lépéssel fejezte be erőlködését

Matej Vidović (12.), a következő horvát szintén kitett magáért. Bár nem volt olyan dinamikus, mint Matt, de tiszta menetének hála az aktuális dobogón találta magát. Honfitársával együtt. Simonet (21.) sízése az első letörésnél ment át nyugtalanba, a széles ívek megpecsételtek sorsát. Grange zaklatott futama ugyanott ért véget, mint korábban Nefé. Nemhiába, jókora késéssel a szűkre tűzött kombináción esélytelen túllépni.

Rodeš (23.) produktuma kilógott a szépségdíjas horvát menetek sorából. Hol kanyarsebességével, hol kövér íveivel voltak gondok. Horosilov (14.) kapcsán a lapos átkötő rész volt igazán dicsérhető, különösen az első letörést követően jelentős hátrányt szedett össze magának. Szerencse, hogy legalább az egyik horvátot megverte, a két jobbik közül. Haugan (20.) komfortzónájától szintén távolestek a körülmények, Matt viszonylatában beszedett jó másfél másodpercet.

forrás: lapressa.ca

Tizenöt sízőt követően tehát egy mindinkább pompásnak tűnő sízéssel előrukkoló Matt vezette a sort, Vidović révén egy horvát is előkelő pozícióból várta a mezőny másik felét. Az Alta Badia-i bravúrdobogós került sorra a némileg helyre tett pályán. Az első meredek szakaszra jól ráérzett McGrath (18.), pechére épp a legrosszabb helyen, a lanka elején fékezett bele. Innentől kezdve esélye nem volt az elejében maradni.

Ramon Zenhäusern (9.) tetemes előnye fokozatosan olvadt semmivé, úgy, hogy a svájci hatalmas hibát nem követett el. Épp folyamatosan kötélen egyensúlyozott, agilitása nem érvényesült. Legalább a második helyre befért. Jakobsenre két topkategóriás második menet után figyelnünk kellett. Vállalkozó szellemben ma sem volt hiány, ami ezúttal kapura lépéssel és hegymászással ért véget.

Daniel Yule (10.) másodpercen túli fórból kezdett, rögtön hibával. Ez idegessé tette a svájcit, ami a második letöréstől kezdve ma nem volt jó tanácsadó. Egy századdal szorult a hórihorgas honfitárs mögé. Századra pontosan ugyanígy járt a Kristoffersen (10.) is. Pedig alaposan megnyomta a tempót, de így is csaknem 8 tizedet kapott Mattól csak az utolsó szektorban.

forrás: vecernji.hr

Naná, hogy Filip Zubčić (5.) koronázta meg a horvátok délutánját. Küzdelemben nem volt hiány, érezhetően nem érdekelte egy biztos középmezőny, ő bizony nagyot akart durrantani. Kiadós rodeózás után egyetlen századdal azonban így is kikapott Mattól. A nemzeti zászlót azért hátára vette, élete szlalomja után. Fabio Gstrein (7.) sízésében szintén volt némi fantázia, de a végén ő sem tudott konkurálni a legjobbakkal. A harmadik pozíció így is ígéretesnek tűnt.

A legjobb nyolcas érkezésére megjelent a ködfátyol is a lejtő tetején. Linus Straßert (1.) ez különösképp nem zavarta, hiszen alig vesztett rajta. A tágra tűzött stanglik tövében mélyedő kádak az ő helyzetét sem könnyítették, de minthogy ritmusban maradt a német, szűk fél másodperccel élre tudott ugrani. Ekkora előny pedig Matt menetével szemben szép kilátásokat tartogatott. Pinturault (18.) az első letörésnél túlfordult, s hiába ment ütőképesen a folytatásban, az ott összehozott másodpercével visszaesett a középmezőnybe.

Muffat-Jeandet (6.) konszolidált sízése kétes értékkel bírt. Nem tűnt el a süllyesztőben, sőt végül remek helyen zárt, ugyanakkor a TOP-3 ellen így nem volt esélye. Hadalin (16.) többet vállalt a franciánál, cserébe rendre távolkerült a kapuktól. A szlovén kihullott a legjobb tízből. Marco Schwarz (3.) vagány kezdése előnyének megduplázásával járt. Idővel azért jöttek az apró ritmustévesztések egymás után, de ütőképes zárással legalább a második hely összejött neki.

Manuel Feller (2.) szintúgy a záró meredeken bukta el az elsőséget. Bátor hozzáállása egyébiránt kifizetődött, csupán egyetlen tizeddel szorult a német mögé. Foss-Solevåg (13.) előnye korán odalett, s minthogy kevés tempóval vitte át a lankás szakaszt, majd a záró letörésnél belehibázott, a norvég is követett sokakat a sűrűjébe. Clément Noël (7.) már csaknem egy teljes szekundummal gazdálkodhatott. Az első ritmustörést kiadós rontással üdvözölte, s minthogy ez érezhetően benne maradt a fejében, újítani nem tudott, még a dobogóról is leszorult.

1.Linus StraßerNémetország2:01,30
2.Manuel FellerAusztria2:01,40+0,10
3.Marco SchwarzAusztria2:01,46+0,16
4.Michael MattAusztria2:01,76+0,46
5.Filip ZubcicHorvátország2:01,77+0,47
6.Victor Muffat-JeandetFranciaország2:01,83+0,53
7.Clement NoelFranciaország2:01,84+0,54
8.Fabio GstreinAusztria2:01,88+0,58

Linus Straßernek eddig egy győzelme és két további dobogós helye volt parallel versenyről. Klasszikus szlalomban viszont most először állt fel a dobogóra. Madonnán 6. helyet szerzett, akkor már sejteni lehetett, hogy jó formában van. A harmadik versenyen a harmadik győztest avatták a szakágban. Továbbra is remekel az osztrák műlesikló válogatott az idei szezonban. Feller és Schwarz Alta Badia után most is a 2-3. helyeket szerezték meg. Szinte hihetetlen, de Feller rendkívül kiegyensúlyozottá vált idén, ráadásul már vezeti a szakági világkupát is!

Emeljük még ki Filip Zubčićet is, aki Ivica Kostelić visszavonulása óta a legjobb horvát szlalom-eredményt érte el. Zubčić napra pontosan 6 éve érte el eddigi legjobb eredményét a világkupában, akkor ugyanitt a Sljemén 15. helyezett volt, ma ezt javította meg.

A szakágiban Feller 44 pontos előnnyel átvette a vezetést Kristoffersentől, míg a 3. helyre Straßer jött fel. Összetettben Pinturault vette vissza a vezetést, de előnye mindössze 10 pont Kilde előtt. Igaz, újabb technikai hétvége következik majd.

Folytatás már pénteken, Adelbodenben ezúttal egy második óriást is rendeznek a legendás lejtőn.

Borítókép forrás: korne.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s