Petra Vlhová idén is hókirálynő Zágrábban

Petra Vlhová korrigálta Semmeringben eszenvedett vereségét, ismét győzni tudott málesiklásban. A szlovák ezzel tovább növelte előnyét összetettben is. A legutóbbi győztes Michelle Gisin ezúttal a harmadik helyre szorult vissza, míg Katharina Liensberger századokkal ugyan, de lemaradt az első helyről.

Az újév hagyományosan Zágrábban veszi kezdetét az alpesi sízőknél. Versenyképes horvát sízőnő híján eleve visszafogott várakozással tekintetének a hazaiak a szlalom elé, nem mintha a járvány miatt beengedtek volna nézőket a helyszínre. A fővárost sújtó földrengés érthető módon szintén háttérbe tolta a VK- verseny hírértékét. A szervezők mindenesetre jelezték, 50 ezer euróval támogatják a természeti katasztrófa károsultjait.

Hiányzott a rajtlistáról az összetettre is esélyesnek tartott két olasz. Brignone és Bassino inkább a Sankt Anton-i lesikló hétvégére hangoltak.

Enyhe téli, ködös időben vette kezdetét a verseny. Az első futam pályáját a norvégok finn trénere, Janne Härala állította össze. Nem kevesebb, mint 71 stanglit tűzött, ebből 69 volt fordító. A lejtőn található havat igyekeztek egyben tartani a munkások, ami az esőzés következtében így is meglehetősen puhácska maradt. Nem érte meg a léceket keményen használni, ezt nem akárki példáján tapasztalhatta meg a mezőny. Ivica Kostelić kamerás sízőként esett fenékre.

Forrás: L’Équipe

Vlhová tanult hibájából, már első odatette magát

Chiara Mair (6.) óvatosra vette a figurát, egy hibátlan menetben gondolkodott, egyébben nem. Akadtak azért ritmustévesztései így is. Katharina Truppe betámadta a pályát, csupán néhány kapuig jutott, mígnem egyikre rá nem lépett. Petra Vlhová (1.) agresszivitására szavakat nehéz volt találni. Bátorságához kellő precizitás párosult, ami másfél másodperces előnyt jelentett számára. Mértékadó futamról volt szó, mondanunk sem kell. Michelle Gisin (3.) remek formája az újévre is kitartott. A svájci inkább a tiszta, szűk ívekre koncentrált, a szűk 4 tizednyi hátránnyal jogosan volt elégedett. Mikaela Shiffrin (4.) a letörésnél több apró megbillenést elkövetett, be is szedett fél szekundumot. A lejtő másik felén, ha néhány századdal is, de gyorsabb volt a szlováknál. Abszolút versenyben maradt tehát az amerikai.

Katharina Liensberger (2.) első szektora még zöldült, majd túlfordult az egyik balos kanyarban. Ezzel együtt nem kapott sokat, s minthogy eztán tartotta a szlovákot, elsőszámú kihívójaként várhatta a folytatást. Wendy Holdener (5.) csalódást okozott, csupán Mairt előzte meg egy picivel. Kövér íveken abszolválta a pálya nehéz részeit, így nem csodálkoztunk időeredményén. Laurence St-Germain (13.) keveset vállalt, passzívan síelt végig. Az utolsó helyre sorolt be, 2 és fél s-et közelítő hátránnyal. Irene Curtoni (10.) valamivel többet reszkírozott, ami a rontások számában is megnyilvánult. Mina Fürst Holtmann (7.) konszolidált menettel jelentkezett, a középmezőny eleje jutott neki. Lena Dürr (8.) ugyanezt a szintet képviselte, ellenben Emélie Wikström (14.). A svéd szőkeség – már-már szokott módon – a lista végére sorolt. Erin Mielzynski (11.) elvileg kedveli a kásás havat, ma elsőre kevésbé sikerültek a ritmusváltásai. Kristin Lysdahl (12.) egy nagyszerű semmeringi verseny után küzdelmesebb csúszással jelentkezett. Egy legjobb 10 közti eredményre így is megvolt minden esélye. Katharina Huber (17.) aktivitása nem párosult pontossággal. Sok volt a késve vett kapu, senkit nem előzött meg.

Forrás: Der Standard

A kásásodó havon ezúttal Gallhuber szolgáltatta a bravúrt

A reklámszünet után Thea Louise Stjernesund került sorra. Vagánysága kiesést eredményezett. Franziska Gritsch (18.) elképzelés nélküli sízése az akkori utolsó helyet jelentette a számára. Martina Dubovská (24.) értékezéséig tartott eme állapot. A lankás átkötő részen sokallt be, az ott elherdált sebesség miatt elsőként átlépte 3 s-es differenciát. Katharina Gallhuber (9.) jó pozícióban, aktívan síelt, minek hála a TOP-10 közül folytathatta pár órával később. Ana Bucik két vállalható szektor után nagyot esett. Összeértek lécei egy szélesre vett kanyarban. Marta Rossetti (19.) és Sara Hector (20.) nem tudott kitűnni, csupán a cseh lányt előzték meg.

Harmincig két kiemelkedő menetre került még sor. Meta Hrovat (14.) messze legjobb sízését láthattuk ezen a télen, továbbá Kristina Riis-Johannessen (16.) is kitett magáért. Mélanie Meillard ugyanakkor kiesett, de aki célba ért, mind folytathatta. Név szerint Noens (27.), Peterlini (29.), Tviberg (21.), Ando Asza (22.) és O Brien (30.). Harmincon túlról a kiesettek helyére lehetett csak beférkőzni. Továbbjutott Jessica Hilzinger (31-essel a 26.), a francia Josephine Forni (39-essel a 28.), Paula Moltzan (42-essel a 23.), valamint Katie Hensien (47-essel a 25.). Bár oly távol nem voltak a legjobb harminchoz, egyik horvát síző sem kvalifikált. Zrinka Ljutić a 33., Popović a 35. helyen végzett.

1. Petra VlhováSzlovákia58.27
2. Katharina LiensbergerAusztria58.59+ 0.32
3. Michelle GisinSvájc58.65+ 0.38
4. Mikaela ShiffrinEgyesült Államok58.69+ 0.42
5. Wendy HoldenerSvájc59.74+ 1.47
6. Chiara MairAusztria59.77+ 1.50
7. Mina Fürst HoltmannNorvégia59.78+ 1.51
8. Lena DürrNémetország59.87+ 1.60

A második futamban Nina O’Brian lett volna az első, aki a teljes, osztrák edző által tűzött pályán végig mehetett volna, de besokallt. Így Martina Peterlini (24.) síelte az alapidőt, amit századra pontosan megsíelt Josephine Forni is (24), de mindkettejük sokat késett. Nastasia Noens (12.) messze magabiztosabb volt, kerek egy másodpercet vert a két lányra. Jessica Hilzinger (21.) nem vállalt nagy kockázatot, inkább szezonbeli első pontjait akarta bebiztosítani.

Katie Hensien (18.) Semmering után Zágrábban sem védekezett sokat, így sokáig nem volt messze Noenstől sem. Martina Dubovska (17.) akkora hibát nem vétett, mint imént az amerikai, így ő lett az ideiglenes második. Paula Moltzant (14.) került az addigi legközelebb Noenshez, ellentétben Asa Andóval (20.). Marie Therese Tviberg sokat kockáztatott, így bár volt esélye a vezetésre, végül kiesett.

forrás: vecernji.hr

Sara Hector volt rögtön az újabb kieső, nagy igyekezetében kapura lépett. Marta Rosetti (22.) egy vertikális kapukombinációban sokallt be és esett vissza jelentősen. Franziska Gritschen is kifugott ugyanaz a kombináció, de ő az első stanglijára rögtön rá is lépett. Katharina Huber már 9 tizedes előnyt hozott az első futamból, nagy előnye volt végig, de a céltól nem messze ő is besokallt és el is esett. Kristina Riis-Johannessen (13.) szinte ugyanott késésbe került, de ki nem esett, viszont ez az első helyébe került.

A reklámszünet, és ezzel együtt a pályakarbantartás után Emelie Wikström (15.) már egy másodperc fölötti előnyből vágott neki a pályának, de ő is szoros meccsben kikapott a franciától. Meta Hrovat (23.) nagyon megküzdött a pályával, egy futamban két másodpercet kapott Noenstől. Laurance St-Germain-en (19.) szintén kifogtak az egyre mélyülő kádak a kapuk tövében. Kristin Lysdahl (7.) egész más kategóriát képviselt, 14 versenyző után állt az élre. Másfél másodperces előnyéből mindössze felet vesztett el.

forrás: vecernji.hr

Erin Mielzynski (5.) sokáig hasonlóan ment, mint a norvég, de a pálya alján kevesebb hibával síelt, így hamar ő váltotta Lysdahlt az Audi-s székben. Irene Curtoni (16.) a merdeken nagyon rosszul jött, sokat esett vissza. Katharina Gallhuber (11.) is szinte ugyanott hibázott, de ő még a pillanatnyi dobogó legalsó fokát el tudta csípni.

Újabb reklámszünet következett, ami újabb karbantartást jelentett. Lena Dürr (8.) ezt kis előnyből nem tudta teljes mértékben kihasznalni, Mina Fürst Holtmann (10.) pedig igencsak megküzdött a pályával, ahogy Chiara Mair (9.) is.

Wendy Holdener (6.) szoros meccsben alulmaradt Mielzynskivel szemben, így már csak a legjobb négy volt vissza, jelentős előnyből érkezve. Mikaela Shiffrin (4.) a körülményekhez képest korrekt futamot síelt, át is vette a vezetést. Michelle Gisin (3.) a pálya első felében gyorsabban síelt, ezt az előnyt pedig még tovább tudta növelni. A meredeken ugyan nagyot hibázott, de öt századot megőrzött az előnyéből.

Katharina Liensberger (2.) a felső szakaszon n tudott konkurálni a svájcival, a merdeken pedig nagy fékezésekkel síelt, de ez csak bődületes tempójából, fél másodperccel jött jobban és állt az élre. Petra Vlhová (1.) három szektron keresztül folyamatosan növelte az előnyét, a meredeken viszont hatalmasat hibázott. Kérdéses volt a győzelem, de végül öt századot meg tudott őrizni.

1. Petra VlhováSzlovákia1:59,08
2. Katharina LiensbergerAusztria1:59,13+ 0.05
3. Michelle GisinSvájc1:59,30+ 0.22
4. Mikaela ShiffrinEgyesült Államok1:59,35+ 0.27
5. Erin MielzynskiKanada2:00,48+ 1.40
6. Wendy HoldenerSvájc2:00,54+ 1.46
7. Kristin LysdahlNorvégia2:00,82+ 1.74
8. Lena DürrNémetország2:00,99+ 1.91

Petra Vlhová karrierje 18. győzelmét aratta, az idei négy szlalomból hármat megnyert. A szlovák ezzel ismét 100 pont feletti előnnyel vezeti az összetett világkupát Michelle Gisin előtt. Katharina Liensberger az eddigi négy szezonbeli műlesikláson egyedüliként minden alkalommal dobogóra állt, kétszer harmadik, majd kétszer második helyezést szerzett. Michelle Gisin a semmeringi győzelem után egy harmadik helyet szerzett. Idén ő is három dobogónál jár a szakágban.

Folytatás szerdán, a férfiak zágrábi műlesiklásával.

Borítókép forrása: smedata.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s