Közel volt az újabb norvég szenzáció, de Pinturault győzött Alta Badián

Történelmi múltjához méltó versenyt hozott az óriás-műlesiklás Alta Badián. 7 századon múlt a győzelem, az első tíz síző pedig egy másodpercen belül követte egymást. A pódiumon három elsőbálos ünnepelhetett. Alexis Pinturault első ízben aratta le a babért a Gran Risán, a másik kettő síző pedig még sohasem állt dobogón. Atle Lie McGrath az Európa Kupa győzteseként hamar letette a névjegyét a VK-ban, míg Justin Murisier 10 év profi sízés után megérdemelt dobogóval gazdagodott. Az összetett ennél szorosabban már nem alakulhat: Pinturault egyetlen ponttal előzi Kildét.

Az alpesi síelés szerelmeseinek nem akármilyen ajándékkal kedveskedtek az FIS illetékesei. Öt napon belül öt versenyt rendeznek az olasz Dolomitokban, közte két klasszikussal. A szombati grödeni lesiklás másnapján a legendás óriás-műlesiklásra kerül sor Alta Badián. A versenynaptár legmeredekebb GS- lejtője évről évre komoly kihívás elé állítja az urakat. A csúcsot az emblematikus aréna szolgáltatja, elsősorban a fantasztikus miliő miatt. Nézők híján egy jelentős komponens híján rendezték a versenyt, ami ezzel együtt komoly izgalmakkal szolgált, hiszen roppant kiegyenlített jelenleg a mezőny.

Forrás: Toronto Star

Pinturault vitte a prímet, Odermatt ismét dobogós helyen

Kezdésként a horvát óriás-műlesiklás all-time legjobbja, Filip Zubčić (2.) mutatta meg tudását. A felső részen elragadta a lendület, bele kellett fékeznie a pályán maradáshoz. Hibátlan tehát volt, de mértékadó időt állított fel. Tommy Ford (14.) nem is tudott vele lépést tartani. Sok volt a túl direkt ív, az érintőre vett kapuk pedig rendre eltérítették az ideális nyomvonalról. A közel másodperces hátrány nem tűnt dobogóesélyesnek. Žan Kranjec (6.) a lankás részen vesztett súlyos tizedeket a horvát viszonylatában. 3 tizeddel kapott ki. Leif Kristian Nestvold-Haugen (6.) első szektora zöldült, ami nem csoda, ott dominált a lejtőt. Tartott ez az első letörésig, az ottani jobbosban nagyon mélyre került, s a késés kitartott még két kanyarig. Ezzel együtt Kranjeccel holtversenyben zárta a délelőttöt.

Alexis Pinturault (1.) hasonló határozottsággal kezdett, mint norvég kollégája. A ritmusból később sem esett ki, csak a lankán szükséges sebességgyűjtéssel állt egy picit hadilábon. A végére dinamikát talált, mintegy 2 és fél tizeddel állt a lista élére. Marco Odermatt (3.) – három dobogójának köszönhetően – vezette a verseny előtt a szakágit. Támadott ma is becsülettel, de menete minden volt, csak tiszta nem. Lécei egyes kanyarvételeknél zavarták egymást, súlyos tizedekkel emelve hátrányát. A záráson azért kezelhetővé tette az időkülönbséget, 4 tizedről nem kellett lemondania a győzelemről. Henrik Kristoffersen (12.) szintén sokat bizonytalankodott a meredeken, dadogtak lécei a kulcskanyarokban. A svájcival ellentétben érdemben nem javította helyzetét a végén, hátránya ennek megfelelően dupla annyi lett, mint Odermatté.

Forrás: Südostschweiz

Kilde csupán az ötödik számú norvég

Aleksander Aamodt Kilde (13.) nagyon bekezdett, de a letöréshez érve rakoncátlankodni kezdtek lécei. Az első megingás után már nem tudott ritmust találni. Másodpercen túlról várhatta a folytatást. Victor Muffat-Jeandet (28.) további egy szekundumot kapott az éllovas honfitárstól. Rettenetesen instabilan, ad-hoc jelleggel húzta az íveket. Luca de Aliprandini hazai versenye két kapuig kapott. Túl agresszíven támadott, az első hupli kilökte a pályáról. Loïc Meillard (44.) a második szektorban került a kiesés szélére. Bár hónaljára ereszkedve valahogy megfogta, visszakecmergett a mély hóból, nemcsak újabb TOP-5 esélyeiről, de nagyjából a továbbjutásról is lemondhatott. Mathieu Faivre (8.) lécei szép párhuzamosan álltak végig, s a ritmusra sem lehetett igazán panasz. A meredekkel ellentétben a végtempó nem volt az igazi. Gino Caviezel (10.) bátran támadta a meredeket, ami a szakasz második felén komoly térvesztéseket eredményezett. Ezzel együtt ő is bekerült a kalapba azok közé, akik pódiumban bízhattak. Lucas Braathen (5.) délelőtti formája már felidézte a söldeni győztest. Szép tiszta íveken tudta le a meredeket, noha Pinturault eleganciáját azért nem ismételte meg. A rontások is elkerülték, épp csak leszorult a dobogóról. Alexander Schmid (18.) sízéséből hiányzott a lendület, így bár gond nélkül célba ért, az élmezőnytől jócskán elmaradt.

Forrás: Heute

Látszik a fény az alagút végén: Leitinger a TOP-10-ben

Nyugati szomszédjainknak lassanként meg kell szoknia, hogy osztrák sízőt csak az első reklámot követően láthatnak óriásban. Marco Schwarz (24.) délelőtt sem tett sokat az alacsonyabb rajtszámért. Kanyartempója elmaradt az elittől, ráadásul itt-ott bele is hibázgatott. Szűk 2 s lett érte jutalma. Ryan Cochran-Siegle (19.) a banánkapunál esett ki a ritmusból, erre ráment jó néhány további kanyarvétele. Ted Ligety (19.) századra azonos idővel vágódott célba, mint a másik amerikai. Pedig teljesen más pályát síelt, hozta a szokott rodeózást, igencsak zaklatott meredekkel. A jenkiket egy kanadai váltotta a lejtőn. Erik Read (22.) végig középszerű volt, igaz, Schwarzot így is verte. Thibaut Favrot első hatalmas rontására nem kellett sokat várni. Balfordulat közben kiütötte támasztékát, s bár kvázi újra elstartolt, az újabb letörésnél eljött a vég. Centiken múlt, hogy hálót, reklámtáblát és egy pályamunkást se taroljon le. Roland Leitinger (9.) nagyon összeszedetten teljesített délelőtt. A meredeken stabil íveket húzott, s noha a röpke kis ugratónál teret vesztett, a 7 tizednyi elmaradás az osztrákok helyzetét ismerve hízelgő. A reklám előtt még lesíelt Adam Žampa (33.). Gyorsan felejtendő módon, csupán Meillardot előzte.

Forrás: Sunnmørsposten

Ma is berobbant egy norvég fiú

Stefan Luitz (17.) korrekten ment, a németek közti presztízsmeccset hozta, egy TOP-10 helyezés még benne volt a pakliban. Cyprian Sarrazin (24.) keveseket tudott megelőzni, nem úgy a koronavírusos megbetegedésből visszatérő Justin Murisier (11.). A svájci – többek közt a két nagynevű norvégot megelőzve – befurakodott a legjobb tízesbe. Trevor Philp (35.) csúszásában nem volt sok köszönet, alig akadt versenyképes momentuma. Benne lógott a levegőben a szégyen, hogy olasz nélkül rendezik a második futamot a Gran Risán. Giovanni Borsotti (40.) ennek megfelelően kapkodóra vette a figurát. Sokra nem vitte, végig nagyon zaklatott volt, még Meillardot is alig-alig tudta megelőzni. Manuel Feller (21.) rizikóvállalása a meredeken még kamatozódni látszott, a végén azonban ő is sok időt vesztett. Pedig a pályában volt még lehetőség, amit egy fiatal norvég ékesen igazolt. Atle Lie McGrath (4.) olyannyira pazarul síelte meg a meredeket, hogy a záró szektor előtt mindenkinél jobban állt. Egyetlenegy ormótlan kanyarvételen múlt a még nagyobb szenzáció. A 46 százados elmaradás így is magáért beszélt. Az első harmincast egy újabb skandináv, Rasmus Windigstad (36.) zárta. Rosszul, reálisan nem bízhatott a továbbjutásban.

Harmincon túlról két osztrák is kvalifikált délutánra. Stefan Brennsteiner (34-essel a 15.) síelt különösen nagyot, de Raphael Haaser (36-ossel a 29.) is elégedett lehetett azzal, hogy életében először második futamba jutott óriásban. Az olaszok sem maradtak síző nélkül, Riccardo Tonetti (33-assal a 23.) mentette meg a taljánok becsületét. Vastagon továbbkerült River Radamus (39-essel a 16.). A továbbjutók névsorát a svájci Semyel Bissig (45-össel a 26.), az orosz Aleksander Andrijenko (49-essel a 30.), valamint Andreas Žampa (61-essel a 27.) tette teljessé. A kiesők népes táborát gazdagította a kétszeres olimpiai bajnok Matthias Mayer.

1. Alexis PinturaultFranciaország1:13.27
2. Filip ZubčićHorvátország1:13.53+ 0.26
3. Marco OdermattSvácj1:13.67+ 0.40
4. Atle Lie McGrathNorvégia1:13.73+ 0.46
5. Lucas BraathenNorvégia1:13.78+ 0.51
6. Leif K. Nestvold-HaugenNorvégia1:13.87+ 0.60
6. Žan KranjecSzlovénia1:13.87+ 0.60
8. Mathieu FaivreFranciaország1:13.89+ 0.62

Apró olasz öröm: a délutáni futam Tonettié

A Gran Risa nyomvonalát egyik futamban sem a nagy esélyesek edzői állították össze. Míg délelőtt német részről Bernd Brunner keze nyomát viselte a tűzés, délután az osztrákok trénere, Michael Pircher dolgozott azon, hogy valamicskét előrébb jussanak övéi.

Érdekes megfigyelni, hogy egyre több orosz kerül újabban a pontzónába, legyen szó bármelyik szakágról, illetőleg nemről. Andrijenko (23.) óvatosra vette a figurát, viszont a nagyobb rontások is elkerülték. A több rizikót vállaló Haasert (24.) még egy hajszállal megelőzte, s a pocsék napot zárt Muffat-Jeandet-t (25.) is megcsípte. A mai délutánra is maradt érdekeltség a Žampa-család részéről. Az idősebbik fivér, Andreas (27.) csúnyán besokallt a lejtő legmeredekebb részén, jócskán elmaradt így a többiektől. Bissig (13.) részéről már láttunk egy nagyszerű futamot Santa Caterinán, na ma ezt sikerült megismételnie. Azzal együtt vert 8 tizedet az oroszra, hogy a letörésnél neki is nagyot kellett korrigálnia. A végsebessége mindent vitt.

Schwarz (21.) saját bevallása szerint egy mentális gát áttörésén dolgozik. A bíztató edzéseredményeket ma sem sikerült élesben igazolnia, simán kikapott a svájcitól. Sarrazin (28.) remek sebességgel húzta az íveket a lejtő első felén. A ritmusosra tűzött, de pokolian meredek résszel viszont meggyűlt a baja. Komoly befékezése után senkit nem tudott megelőzni. Az olasz csapatból egyedül Riccardo Tonetti (11.) síelhetett délután. Bár a meredeken neki is akadtak gondjai, ritmusban maradt, így legalább annyit elért, hogy pár percig olasz vezessen Alta Badián. Utóbb kiderült, övé lett a délután legjobb ideje. Apró szépségtapasz. Read (19.) is alaposan megszorongatta őt, Feller pedig már fél másodperccel állt jobban nála. Más kérdés, hogy az osztrák a letörésnél mélyre került, s már nem tudta bevenni a következő jobbost. Tovább várhat a bajszos síző első GS-pontjaira.

Forrás: Fiamme Gialle

Kristoffersen mély hullámvölgyben

Cochran-Siegle (29.) vadul tolta a havat léceivel, ami a folytonos korrigálásoknak volt egyértelmű jele. A Steilhangon begyűjtött egy komplett másodpercet, így senkit nem tudott megelőzni. Ligety (26.) csúszásában egy árnyalattal több dinamika volt megfigyelhető. A legenda nimbuszát azonban nem ma állította helyre. Alexander Schmid (7.) már mintegy öttizednyi fórt hozott délelőttről, amire szépen épített a tizedeket a meredeken. A végén sebességet vesztett, így a nagy dobás is elmaradt. Hamar túlestünk a másik német indulón. Luitz (12.) sokat bizonytalankodott a meredeken, így a kettős germán vezetésről szőtt álmok tovaszálltak. Radamus (20.) nem rúgott labdába a dobogós helyekért vívott csatában, ahhoz túl sok térvesztést mutatott be.

Az első tizenöt síző után tehát Schmid vezetett Tonetti és Luitz előtt. A TOP-10-től hét tized, a dobogótól per pillanat jó egy másodperc választotta el a németet. Brennsteiner (8.) sokat küzdött a minél szűkebb ívekért. Egész hatékonyan megvalósultak tervei, bosszankodása érthető volt a célban, az egyetlen századnyi vereség láttán. Tommy Ford (5.) előnye a végéig kitartott, sőt a záró szektorra is maradt benne erő és tempó, ami tisztes, fél szekundum előnyt eredményezett. Kilde (6.) a trükkös kanyarokban sokat bukott, sok mindent alárendelt a lendületben maradásért. Talán jól tette, elvégre az aktuális második helyre befért. Kristoffersen (15.) óriás-műlesiklása csak nem akar összeállni, ami egy szakági címvédőtől nem várt fejlemény. Meredeksízése megint dadogott, az addig leérkezők közül csupán négyen mentek nála rosszabbul.

Forrás: The Seattle Times

Komoly visszaesések az élmezőnyben

Justin Murisier (3.) remekül kezdett, a letörésnél viszont ritmust vesztett. Hamar összeszedte magát, ami pont elegendő volt a vezetés átvételéhez. Caviezel (13.) menete kevésbé volt koncentrált, nagyobb rontása nem volt, így is jócskán hátraesett. Minden osztrák reménye Leitinger (22.) vállát nyomta. A meredeken nem ment rosszul, csakhogy a legelején oly mélyre került, hogy gyakorlatilag újra kellett indulnia. Amikor már csak a délelőtt legjobbjai várakoztak a startállásban, Murisier vezette a verseny, megelőzve Fordot és Kildét. A legjobb osztrák, Brennsteiner ekkor az ötödik helyet foglalta el.

Faivre (16.) szájából nem az öröm tört ki a célban, ami nem csoda, hiszen a meredek második felét botrányosan síelte. Kranjecnél (9.) a nyitány sikerült langyoskára, így hiába nyomta meg keményen a meredeket, az újabb rontások az aktuális dobogóról is lelökték. Nestvold- Haugen (17.) csatlakozott azok közé, akik nagyon visszaestek délutánra. Elképesztően dekoncentráltan síelte a meredeket, még a legjobb 10-től is távolkerült. A norvégok hullámvölgye (mínusz Kilde) nem állt meg, Braathen (18.) is rettenetes késedelemmel abszolválta a meredeket. Ő is eltűnt a süllyesztőbe.

Forrás: Nettavisen

Hajszálon múlt a szenzáció

Atle Lie McGrath (2.) volt a kakukktojás, egyben a norvégok megmentője. Bátran, a kapukat gyakran meglovagolva száguldott végig a meredeken, lényegében hiba nélkül. A zárásra sem lehetett panasz, magától értetődő módon vette át a vezetést. Az alpesi koboldot idéző (vagy mit?) maszkot viselő Murisiernek így sem volt oka szomorkodásra, legjobb svájciként fejezte be a napot. Odermatt (4.) ugyanis rá nem jellemző módon sokat bizonytalankodott a meredeken, így nemhogy az ifjú norvégot, de még honfitársát sem tudta elkapni. Zubčić (10.) becsülettel küzdött, engedte léceit, de valahogy elmaradt kanyarsebességben a legjobbaktól. Jelentősen visszaesett, a visszajátszások alapján sok volt a belefékezés.

Papírforma, vagy újabb szenzáció: ez volt az utolsó menet előtti nagy kérdés! Alexis Pinturault (1.) szokott elegáns, szűk vonalvezetéssel vágott bele a feladatba. Ő sem ment hibátlanul, csupán a 15. legjobb időt síelte délután, ám a rutin érvényesült. Azon nyomban orvosolta apró korrigálásokkal hibáit, így ha nagyon szorosan, 7 századdal, de behúzta a kötelezőt.

Forrás: Coriere del Ticino

Részletes eredménylista

Alexis Pinturault a 31. győzelmét aratta a Világkupában, mellyel továbbírja a francia sítörténelmet. A szezonban másodjára győzött, a Lech-i parallelen nem talált még legyőzőre. Érdekesség, hogy ezen eredményein kívül nem állt még dobogóra idén.

Atle Lie McGrath vezetékneve nem cseng tipikusan norvégnak. Édesapja a nyolcvanas években VK- dobogót jegyző szlalomos, Felix McGrath. Fia anyai ágon norvég, s kezdetektől fogva ezt a nemzetet képviselte az FIS fémjelezte versenyeken. 2019-ben ezüstérmet szerzett kombinációban a junior-vb-n. A figyelmet, s ezzel együtt a Világkupán való állandó szereplés jogát az előző idényben vívta ki, amikor meggyőző fölénnyel, 1000 ponttal megnyerte az Európa Kupa összetettjét. Emellett óriás-műlesiklásban sem talált legyőzőre, szlalomban és kombinációban a második, Szuper-G-ben pedig a negyedik helyen fejezte be a szezont.

Justin Murisier 2010-ben debütált a Világkupában, ez alatt szép számban termelte a TOP-10-helyezéseket óriásban, illetőleg kombinációban, szám szerint ez a mai a 19. a sorban. Eközben három idényt is ki kellett hagynia sérülés miatt. Előző tele is visszatérő szezonnak számított. Csapatban akadt két győzelme a Világkupában, de egyéniben ma állhatott fel első ízben a dobogóra.

Három pódium után ezúttal leszorult onnan, de így is magától értetődő módon tartja vezető helyét a szakágiban Odermatt. A következő óriás-műlesiklást január elején Adelbodenben rendezik. Ami az összetett illeti, ennél kiegyenlítettebb nem lehet a küzdelem. Pinturault két pozíciót előreugorva egyetlenegy ponttal visszavette a vezetést Kildétől. Holnap és kedden szlalomokat rendeznek a Dolomitokban, így a francia számára adott a lehetőség, hogy érdemi előnyre is szert tegyen riválisaival szemben.

A címlapon szereplő kép forrása: The San Diego Union-Tribune

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s