Kilde-dupla Val Gardénán!

Aleksander Aamodt Kilde ihletett formába lendült Val Gardenán. A tegnapi szuper-G siker után ma fölényesen győzött a legendás Saslong lesikló pályáján is, és a címvédő ezzel már vezet összetettben. A verseny igazi amerikai örömünnepet hozott: Ryan Cochran-Siegle első dobogóját szerezte, Bennett-tel és Goldberggel kiegészülve hárman is a legjobb hatban végeztek. Ezzel szemben az osztrákok leszerepeltek, legjobbjuk mindössze 9. lett. Beat Feuz idei első dobogóját szerezte.

A napos, hideg idő mára is kitartott Val Gardená. Továbbra is remek körülmények közt síelhetett a férfi világkupa legjobb gyorssízői. A jó időjárás egyben azt is jelentette, hogy a Saslongot teljes hosszában lehetett síelni, így két perc körüli időket várhattunk.

Az alapidőt Urs Kryenbühl (24.) szolgáltatta, de nem túl acélos menete után nem volt csoda hogy Travis Ganong (14.) egy szintén nem épp tökéletes menettel meg is javította az addigi legjobb időt. Az első igazán mértékadó menet Kjetil Jansrudtól (4.) érkezett. A norvég egész más dimenzióban síelt, remek tempóval, szép ívekkel ment végig.

forrás: blick.ch

Otmar Striedinger (30.) nem is tudott lépést tartani a norvéggal, bele-bele hibázott, Kryenbühltől is kikapott. Carlo Janka (7.) megmutatta, hogy Jansrud sem verhetetlen. Ugyan ő pár századdal kikapott, de a pálya elején és végén tizedeket tudott hozni a norvégon. A legutóbbi héten remeklő Striedinger és Kryenbühl mellett Niels Hintermann (19.) sem tudta ezúttal felvenni a versenyt a legjobbakal, azonos körülmények közt.

Következett a tegnapi győztes Aleksander Aamodt Kilde (1.), aki ezúttal az összetett vezetésért is síelt. Valamivel jobban kezdett, mint Jansrud, az előnyt pedig a pálya közepén is tartani tudta. Az utolsó szektort lehengerlő erővel síelte, hat tizeddel vette át a vezetést!

Martin Čater (25.) ezúttal nem tudta megtréfálni Kildét, messze elmaradt tőle. Előzetesen úgy gondolhattuk, Vincent Kriechmayrtől (13.) tarthat először Kilde, de az osztrák továbbra sem találta meg formáját. Jó sebessége ellenére is folyamatosan nőtt a hátránya. Romed Baumannak (8.) sokáig a pillanatnyi dobogó is kinézett, de a pálya alján jobban hízott hátránya ehhez. Ennek ellenére remek eredményre volt kilátása ma is.

Mauro Caviezel (12.) épp a pálya tetején nem volt igazán acélos, a záró szakaszon viszont még Kildével is tartani tudta a tempót. Ryan Cochran-Siegle (2.) egész bődületesen síelt. Felül összeszedett hátrányán folyamatosan faragni tudott. A legvégén volt egy kisebb megingása, ez talán még a győzelmébe is kerülhetett, a dobogó azonban már ekkor is szinte biztosnak tűnt. Matthias Mayernél (10.) a tempó megvolt, de a pálya aljára egyszerűen elfogyott a koncentráltsága. Matthieu Bailet-től (22.) egy nem túl acélos menetet láthattunk.

Utána viszont folytatódhatott a tűzijáték! Beat Feuz (3.) ezúttal is rendkívül precízen, látványosan húzta az íveket. A sebessége azonban elmaradt attól, hogy a győzelemért is harcolhasson. Bryce Bennett (4.) egyedül a kezdését banhatja kissé, utána megtáltosodott, és sokáig úgy tűnt a dobogóról rögtön le is taszíthatja Feuzot. Végül Jansruddal holtversenyben, épp csak lemaradt a harmadik helyről.

Dominik Paris (15.) továbbra próbál visszatalálni sérülés előtti formájához. Ezúttal ez nem sikerült, többször is lecsúszott a legjobb ívekről. Nem ment igazán jól Christof Innerhofernek (28.) sem, ahogy ezúttal Johann Clarey (18.) sem volt harcban a dobogóért, Adrian Théaux (27.) pedig majdnem a pontszerzésről is lemaradt.

A legjobb húszat követően is láthattunk még remek futamokat. Rögtön Nils Allegrétől (11.), aki a felső szakaszon ugyan egy teljes másodpercet eladott, onnan viszont végig tartani tudta a lépést még Kildével is. Jared Goldberg (6.) révén továbbra is remekeltek az amerikaiak. Bár ő is valamivel lassabban kezdett, erőnléte nem hagyta el a pálya alján sem, így karrierje legjobb világkupa eredményét érte el. Max Franz (9.) sokáig a dobogót is szem előtt tarthatta, de közepén belehibázott, így a legjobb osztrák mindössze a 9. helyen végzett.

forrás: blick.ch

Rajutik kívül viszont a pontszerzés is elvétve volt meg, a reklámszünetig érkezők esetében. Andreas Sandernek (16.),Nicolas Raffortnak (21.) és Adrian Smiseth Sejerstednek sikerült ez mindössze. Ezúttal harmincon kívülről sem találunk nagyon kiugró eredményeket sem. A legjobb épp a legmagasabb rajtszámmal pontot szerző Bostjan Kline lett, aki 56-os rajtszáma ellenére is a 17. helyen végzett.  Rajta kívül Ralph Weber (20.), Daniel Hemetsberger (26.) és Sam Morse (29.) szereztek még pontot magas rajtszámmal.

Aleksander Aamodt Kilde a visszafogottabb szezonkezdet után, karácsony közeledtével idén is begyújtotta a rakétákat. Hétvégi dupolzásának köszönhetően több mint száz pontos összetettbeli hátrányt dolgozott le két nap alatt, és jelenleg 45 ponttal ő vezeti a világkupát az eddigi éllovas, a mai napot kihagyó Odermatt előtt. A norvég eddig mindössze 2016-ban tudott egy szezonban két versenyt nyerni, ezt most egy hétvége alatt megtette. Ráadásul a múlt heti lesiklás meglepetés dobogósainak gyengébb szereplései miatt a lesikló szakági világkupában is átvette a vezetést. A norvég egyébként 6. győzelmét aratta, 2018-ban már nyert a Saslongon lesiklást.

Ryan Cochran-Siegle sícsalád sarja, édesanyja Barbara Cochran a szlalom olimpiai bajnoka Szapporóból. A mezőny egyik legsokoldalúbb sízője, tavaly a műlesiklást leszámítva minden szakági világkupát a legjobb húszban zárt. Karrierje első dobogóját szerezte, eddigi legjobb eredménye egy tavalyi kombinációs ötödik hely Bormióból. Beat Feuz a múlt heti dobogó nélküli verseny után újabb top3 eredményt szerzett. 36. alkalommal léphetett fel egy lesiklás után a pódiumra.

Holnap már Alta Badián folytatódik az ötfutamos olasz hétvége. Délelőttől a világ egyik legnehezebb óriásműlesikló pályáján, a Gran Risán versenyeznek a férfiak.

Borítókép forrása: sportnews.bz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s