Goggia visszavágott Suternek: ketten együtt vezetik a szakágit lesiklásban

Noha a pódium összetételét tekintve állandóság jellemezte a két lesiklást, szerencsére a bukások a mai nap elmaradtak Val d’Iséreben. Egyetlen sízőt leszámítva mindenki leért a célba, a hölgyek érezhetően visszafogták magukat a tegnapi jelenetek után. A dobogón nem történt változás, igaz, az első két helyen történt egy csere. Tegnapi második helye után Sofia Goggia aratta le a babért, mögötte Corinne Suter végzett. A harmadik helyezett ma is Breezy Johnson lett. Üde színfoltként ki kell emelni Kajsa Vickhoff Liét. A fiatal norvég egy kiváló negyedik hellyel rúgta be a világelitbe vezető ajtót.

Az árnyékolt és napsütötte szakaszok váltakozása többeket megtréfált a tegnapi futam folyamán, és sajnos több balesetre is sor került. Nicole Schmidhofer súlyos térdsérülést szenvedett (kereszt- és belső szalagszakadás), számára az idény véget ért. McKennis és Gauche neve sem szerepelt a mai rajtlistán, noha publikált sérülésről nem érkeztek hírek; míg Brignone reggel döntött a visszalépés mellett. A tegnapi bukások hatására extra réteg hálót helyeztek az ominózus helyre.

Forrás: Sport.de

Marta Bassino (40.) menete viszonyítási pontnak épp megfelelt. Visszafogta magát a felső traverzen, sebessége pedig a későbbiekben sem akart megérkezni. Így a viszonylag tiszta nyomvonal csalóka volt. Ezen a lejtőn az 1-es rajtszám nem túl szerencsés. Kira Weidle (5.) egészen más kategóriát képviselt kezdettől fogva. A felső szakaszt követően másfél másodpercet meghaladó előnnyel bírt, amire a célig rápakolt további egy szekundumot. Mosolya érthető volt, annyira nem mehetett pocsékul az olasz, hogy ez a méretes fór ne érhessen neki jó pozíciót.

Forrás: Il Messaggero

Na, de érkezett Sofia Goggia (1)! Méghozzá topsebességgel, mint tette azt tegnap is. A keresztsíző rész ma kevésbé volt meggyőző, lényegében csak az nem előzte őt a felső részen, aki hibázott. Az árnyékból jött hosszú ugratót némiképp túllőtte, ellenben a tegnapi rontásának helyén, az utolsó huplit jobban megoldotta. Simán, 6 tizeddel átvette a vezetést, testbeszéde mégsem fejezett ki elégedettséget. Az a fene maximalizmus! Az árnyék-fényjátékban utolérhetetlennek bizonyult ma. Petra Vlhová (33.) még tanulja a lesiklást. Extrát nem láttunk tőle, de egyre magabiztosabban hozza a tojástartást, a tempós kanyarokra is kezd ráérezni. Pontot speciel nem gyűjtött. Legalább Bassinót megelőzte.

Nina Ortlieb (14.) a kötéltáncban inkább a tempót helyezte előtérbe. A szép magasról vett ívek már a traverzen elmaradtak, s az ugratók is sikerülhettek volna rendezettebben. Ezzel együtt nem vallott szégyent, különösen ha figyelembe vesszük, hogy kisebb térdsérülést szenvedett a hetekben. Weidle mögé érkezett. Laura Pirovano (17.) magabiztosan kezdett, zöldültek első szektorai. Ő a nagyobb rutint igénylő szűkös kanyarokban vesztett sokat. Ester Ledecká (7.) brutális tempóval nyitott, ám a keresztsízés így sem volt tökéletes, rendezetlenül csapkodta léceit. Előnye hamar hátrányba ment át, dinamikából is vesztett, a TOP-3 közé így is befért. Francesca Marsaglia (24.) alaposan megküzdött az ideális ívekért, a pluszméterek pedig nem kedveztek a jó időeredménynek. Minden lesiklótól kikapott.

Forrás: SkiActu

A tegnapi győztes, egyben a szakági címvédő következett. Corinne Suter (2.) tökéletesen szűk íveken nyitott, előnye közelített az 5 tizedet. Az alsó traverzen azonban tempót vesztett, az alpesi átjáró bejáratánál szintúgy megingott, ami aláásta magabiztosságát. Az ezt követő szakaszon szemre is kevesebbet vállalt Goggiánál, így bő kéttizeddel ma kikapott tőle. Tamara Tippler (20.) – a koronavírusos megbetegedés után visszatérve – remekelt tegnap. Másodjára nem tudta megismételni ugyanezt. Tompán kezdett, a traverzeken határozott, de mély íveket húzott. Végső hátránya a 2 másodpercet súrolta.

Forrás: Österreichischer Skiverband

A reklámszünet után Stephanie Venier (28.) startolt el. Patikamérlegen kimért, tökéletes ugratóval, minek hála jó néhány tizednyi előnyt szerzett odafent. Az alsó traverzet viszont elrontotta, s mint tegnap láthattuk, a folytatásra nagyon nem érzett rá. A kritikus ugratóról például a kék vonalon túlra érkezett. Mindent elárul menetéről, hogy Vlhovát is épp csak megelőzte. Ramona Siebenhofer (6.) kegyetlenül nyitott, mint tette azt pénteken. Topsebességgel fél s-et vert Goggiára a nyitószektorok után. Ahol azonban itt a versenyek eldőlnek, vagyis az erdők övezte részen nem bírta tartani az olaszt. Azzal együtt sem, hogy szemre flottul ment minden, bizonyára dinamikában maradt el tőle. Amiatt szomorkodhatott, hogy fél tizeddel leszorult az aktuális dobogótól.

Nagy csodákat nem kellett várni a dupla hétvégén, a lányok az edzéseken begyakorolt, pénteken már látott nyomvonalat kopírozták le másodjára. Lara Gut-Behrami (11.) is így tett, higgadtan kezdett, de a traverzen hiányzott a tempó, s a szűkös átjáró bemeneténél szintén teret vesztett. Hátránya így túlhaladta a másodpercet.

Forrás: Rai Sport

Breezy Johnson (3.) még kegyetlenebbül nyitott, mint tegnap: két szektor után már háromnegyed másodperccel vezetett! Az alsó traverzzel meggyűlt a baja, jócskán lekerült az ideális ívről. Egyértelműen elvitte a lendület. Magabiztosságából azonban nem vesztett, végtempóban például ismét beérte Goggiát. Újabb dobogó küszöbére érkezett, néhány századon múlt, hogy befogja Sutert. Joana Hählen (22.) elvállalta a szereplést, de tegnapi bukásának helyén nyilvánvalóan visszafogta magát. Kereken két másodpercet kapott az éllovastól.

Elena Curtoni (15.) a lejtő feléig még hajszállal jobban állt, a perdöntő második részen kijöttek a különbségek. Ragnhild Mowinckel (25.) rőt merített a tegnapi visszatérésből, ő is kiosztotta a maga fél másodpercét Goggiának. Más kérdés, hogy a traverzen nagyon bizonytalan volt, s az ott elbukott dinamikát már nem tudta visszahozni a későbbiekben. A nagyobb nevek közül Veniert sikerült megelőznie. A mosoly azért nem maradt el; tudja ő, hogy a lesiklás nem olyan, mint a biciklizés. Újra meg kell tanulni.

Forrás: Večer

Ilka Štuhec (7.) abszolút legjobb szektorokkal kezdte menetét. 88 századdal (!) verte Goggiát két szektor után. Mint sokaknál, esetében is visszaütött az őrült tempó. Képtelen volt jó íveken maradni, a tilitolis részen pedig kijöttek hiányosságai. Végül a dobogóra sem volt esélye, Ledeckával holtversenyben végzett. Michelle Gisin (9.) oly parádéval startolt, mint tette azt a szlovén, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a keresztsíző részen át tudta menteni a dinamikát. Öt tizednyi előnyből érkezett a kulcsfontosságú kanyarokra. Az első ugratónál azonban teret vesztett, majd az ominózus kanyarba is belehibázott. Meg kellett elégednie a 8. hellyel.

Nadia Delago (29.) első szektorai természetesen zöldültek, de mindez nem jelentett semmit, mert a folytatásban alig akadt korrekciómentes kanyarvétele. Ricarda Haaser (37.) futama már az első ugratónál sutba lett vágva. Közepes színvonalú telemarkkal fogott talajt, amire ráment keresztsízése. Csupán szegény Bassinót tudta megelőzni. De legalább megúszta. Mirjam Puchner (12.) minden létező kockázatot bevállalt fent, a traverzen ugyanakkor csúnyán megdobta egy hupli. Így héttizednyi előnye hamar köddé vált. Meglepetésre a kritikus részen szépen átment, így egy remek TOP-10-es eredmény kapujába érkezett. Priska Nufer (13.) megjárta a bukóteret a traverzen, az alpesi út bejáratánál is közelről érintette a hálórendszert. Ezzel együtt nem vallott szégyent. Soktényezős műfaj a lesiklás…

Christine Scheyer (33.) alaposan bekezdett, vesztére, mert nem tudott normális íveket húzni keresztsízés közben. Fokozatosan esett szét fejben, a célba Vlhovával holtversenyben érkezett. A franciák nem sok vizet zavartak. Jennifer Piot (35.) pontzónán kívül zárt, Tiffany Gauthier (27.) legalább megelőzött néhány nagyobb nevet. Jasmine Flury (19.) két zöldülő szektor után vállalhatóan síelt a pálya második felében is, jutalma érte egy erős középmezőny lett. Marie-Michéle Gagnon (10.) előnye három szektoron át tartott ki. A technikai képzettség előnyére vált a továbbiakban. Élete legjobb lesikló eredményét érte el.

Forrás: Nettavisen

A slusszpoén 30-assal érkezett! Kajsa Vickhoff Lie (4.) mindenki másnál vehemensebben érkezett a traverzekre, előnye már a 9 tizedet közelítette. Ez kevésbé volt rendkívüli esemény, az sokkal inkább, hogy a keresztsízés után sem bukott többet két tizednél, sőt a trükkös, kacskaringós rész nyitányán is előrébb tartott Goggiánál. Minthogy hibát eztán sem követett el, a sebességkülönbség döntött. Az olasz ellen igazán esélye nem volt, a pódium ellenben ott volt a célkeresztben. Hat századdal csúszott le róla a 22 esztendős norvég lány.

Harmincon túlról először is két osztrák leányzó szerzett pontot. Ariane Rädler (33-assal a 26.) és Sabrina Maier (35-össel a 29.) sem vetette meg simán a lábát a TOP-30-ban, ellentétben az amerikaiakkal. Jacqueline Wiles (37-essel a 18.) újabb lépést tett az egykoron birtokolt alacsonyabb rajtszámok felé, Keely Cashman (44-essel a 16.) pedig igazolta, nem a véletlen műve volt tegnapi remeklése. Péntekhez hasonlóan vastagon befért a pontzónába az orosz Julia Pleskova (38-assal a 23.), míg Juliana helyett ezúttal a testvér, Jasmina Suter (41-essel a 21.) szerzett értékes pontokat.

Részletes eredménylista

Sofia Goggia  a nyolcadik győzelmét szerezte meg a Világkupában, az ötödiket lesiklásban. Legutóbb szinte napra pontosan egy éve Sankt Moritzban sikerült élen végeznie. Corinne Suter nyolcadszor állhatott dobogóra, ami a királykategóriát illeti. Tette mindezt úgy, hogy az első pódiumot 2019 februárjában gyűjtötte be. Breezy Johnson nagyon ráérzett a lejtőre, így nem okozott nagy meglepetést azzal, hogy egy napon belül második dobogóját is összehozta. Kérdés, más specifikumú pályán mire lesz képes. Világkupáról van szó, így külön öröm látni, hogy a TOP-10-ben kilenc különböző nemzet sízőjét találjuk.

A szakágit holtversenyben vezeti a Goggia- Suter páros, s ha nem borul a papírforma, olybá tűnik, ők ketten kiemelkednek egy picit a mezőnyből. Bár pontot nem szerzett, tartja vezető helyét összetettben Vlhová. Ugyanakkor az eddigiek fényében újabb kemény ellenfelek tűntek fel a láthatáron. Gondolunk itt Gisinre, illetőleg Goggiára. Izgalmas folytatásra van kilátás. Kezdésnek holnap Szuper-G-ben.

A címlapon szereplő kép forrása: Eurosport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s