Fordulatos verseny végén szlovén győzelem Val d’Iséreben

Őrült versenyt hozott a szezon első lesiklása. A királykategória hű maradt nevéhez, az elvártnál puhább pályát a szikrázó napsütés szép fokozatosan jegesítette el. Ez a fejlemény nem kedvezett a szakág ászainak, elsősorban az egész héten remeklő Aleksander Aamodt Kilde bosszankodhat emiatt, hiszen egyértelműen győzelmet bukott miatta. Előbb a svájciak meglepetésember Urs Kryenbühl fosztotta meg az első helytől a norvégot, majd úgy tűnt, hogy a 26-os rajtszámmal érkező Otmar Striedinger alkothat csodát. Az igazi szenzáció viszont Martin Čater nevéhez fűződött a mai napon. A szlovén 41-es rajtszámmal parádézott, s izmus 2 tizednyi előnnyel aratta le első győzelmét a Világkupában.

Az illetékesek döntése helytállónak bizonyult, ami a két gyors szám időpontjának felcserélését illeti. A lesiklás vasárnapra halasztását kegyeibe fogadta az időjárás, napsütötte lejtő fogadta a királykategória első futamára készülő sízőket.

A két francia legendáról, Henri Oreillerről és Jean-Claude Killyről elnevezett O.K. különleges kihívásokkal szolgál az alpesi mezőny legelborultabb arcainak. Sem hosszúságában, sem extra ugratóval, sem pedig emblematikus kanyarokkal nem szolgáltat kiemelkedőt. Itt a technikai attitűd jobban érvényesül. Különösen, ha számba vesszük, hogy a pályát meglehetősen puhává tette a napokban hullott nagymennyiségű hó. Mivel felhőt a környéken sem lehetett látni, előre lehetett sejteni, a később indulók már feljegesedett pályán próbálkozhatnak.

Hiába tűnt úgy, hogy minden kész a startra, 5 percet várakoznunk kellett a nyitányra. Ezek a percek különösen a rajtállásban álldogáló Mauro Caviezel (16.) számára lehettek dermesztőek. A hőmérséklet ugyanis bőven fagypont alatt volt az arénában, a startházban pedig simán mínusz 10 fok körül mozoghatott. A tegnapi Szuper-G győztese valóban mintha kicsit belefagyott volna a start eltolásába, a kezdő passzázson sok időt vesztett. A folytatásban tiszta nyomot síelt, a sebességhalmozó részen pedig ezúttal is meggyőzőnek tűnt. Az egyik utolsó kanyarból rosszul jött ki, így érthetően nem volt elégedett a célban. Bryce Bennett (24.) soktizedes előnnyel kezdett, a kanyarulatokra építő részen azonban nem tudott kellő tempót átvinni, így 2 perc elteltével mintegy két és fél tizednyi hátrány került neve mellé.

Kjetil Jansrud (20.) remekül kihasználta Caviezel hibáit: az elején fél másodperccel vezetett, a lejtő felénél már 8 tized állt a neve mellé. A viszonylag ütőképes sebesség ellenére rohamtempóban esett vissza a norvég előnye. Kanyarívei jócskán elmaradtak határozottságban a svájcitól látottaktól. Öt, azaz 5 századdal kikapott tőle. Daniel Danklmaier (34.) becsülettel beleállt a lejtőbe, közben sok-sok hibát elkövetett. Nem egyszer túlhaladt a kék vonalon, senkit nem előzött meg.

Forrás: Sunnmorsposten

Aleksander Aamodt Kilde (4.) számított a verseny esélyesének, lévén csütörtököt edzést nyert, másnap pedig másodikként zárt. Tény, sízésén meg is látszódott a szerzett magabiztosság. Remek nyomvonalon, tisztán és energikusan síelt, a tojástartást is atombiztosan kitartotta. Érdemi hibát nem lehetett felfedezni menetében, igazán gyenge pontot sem lehetett találni. A háromnegyed másodperces előnnyel bizony feladta a leckét a többieknek. Matthieu Bailet (21.) egészen másfajta ívekkel próbálkozott a felső keresztsíző részen. Ott még tartani tudta Kildét. Összességében már kevésbé, ráadásul a tizedek sem neki kedveztek.

Matthias Mayer (8.) topsebességgel érkezett a traverzre, s onnan kimenet is magasan tudott kanyarodni. Vezetett ekkor egyetlen tizeddel. Néhány apróság hiányzott Kilde topszektoraiban, így szorosan, de kikapott az osztrákok kétszeres olimpiai bajnoka. Adrien Théaux (24.) keresztszalag-szakadásból tért vissza ezen a hétvégén. Kellő vehemenciával, épp a stabilitás hiányzott menetéből. Hol a túlfordulások, hol az érintőre vett kapuk voltak látványosak. Kereken 1 másodpercet kapott. Értékmérő két perc következett, hiszen az a Beat Feuz (6.) következett, aki az előző 22 lesiklásból 18 alkalommal dobogón ünnepelt. A lesikló pozíciót tűpontosan végigvitte. Az első szemre ormótlan kanyarvétele a traverz balos kimenete volt, ott vesztett jelentős időt. Kiváló végtempóval valamit szorított az időkülönbségen, de ez csak arra volt elegendő, hogy Mayert megelőzze. Ryan Cochran-Siegle (13.) higgadtsága kifizetődött, hiszen jó néhány nagyobb nevet maga mögé utasított. A kulcsmomentum nála is a traverz volt, csak ott beszedett szűk fél másodpercet Kildétől. Egyébiránt megugrotta a lécet.

Vincent Kriechmayr (41.) nyerte a pénteki tréninget, s egy jelentős hibáját leszámítva tegnap is acélosnak tűnt. Brutális tempót diktált keresztsízés közben, így nagyon szorosan tudta tartani a norvégot. Sőt a vezetést is átvette egy pillanatra, majd egy mélyre kerülés után a bukótérből kellett visszaverekednie magát a pályára. A vezetés esetleges átvétele helyett sereghajtó helyre került. Niels Hintermann eszeveszetten kezdett, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az osztrákkal szemben túlélte a traverzét. Több mint három tizeddel vezetett, mígnem a kegyetlen tempó megbosszulta magát az alpesi átjárón. Fenékre vágódott, de már sebességét visszafogva érkezett meg a védőhálóba. Szerencsére saját lécein érkezett az arénába.

Dominik Paris (10.) sajátos íveket talált odafent, így bár szemre nem tűnt oly vehemensnek, mint az előzőek, az előnyt magához ragadta a második szektortól fogva. Erős visszatéréssel jelentkezett be a konkurenciánál, még ha a végére azért ki is ütköződött egy picit a kihagyás. Az utolsó kis ugratót például túlmérte. Lecsúszott a dobogóról is, de mégis joggal örült teljesítményének. Urs Kryenbühl (3.) honfitársát idéző keménységgel támadta a pályát, ugyanakkor nem idézte ugyanazt a fejvesztett síelést a menete. A kompresszió jól működött, a lejtő környékén üvöltöző kollégái pedig bizonyára lelket is adtak a fáradó svájcinak. Egy hajszállal, de élre tudott állni!

Forrás: SkiActu

Johan Clarey (5.), hiába van már a 41. évében, változatlan gyorsaságról tett tanúbizonyságot az edzéseken. Nagyon vezetett a pálya felénél, előnye megközelítette a fél másodpercet. Az utolsó kanyarokban azonban sok sebességet vesztegetett el. A dobogó harmadik fokára így is felért. Hannes Reichelt (40.) szintúgy a veteránok táborát erősíti évek óta. Egész héten lehetett érezni, számára valami nem oké az O.K.- lejtőben (bocs…), hiányzott belőle a határozottság, az elképzelés.

Carlo Janka (18.) higgadt megfontoltsággal kezdett, a szépen meghúzott ívek technikai képzettségéből fakadtak. Ám amint a sebességgyűjtés periódusa következett volna, odalett a lendület, így nemhogy kicsi előnye nem tartott ki, még a dobogós helyektől is jócskán hátrébbesett. Travis Ganong (23.) sízéséből hiányzott a pontosság, a kulcskanyarokat rendre mélyről abszolválta. Maxence Muzaton (48.) futama szinte a legelején odalett. Az árnyékos részen ívet tévesztett, onnantól fogva átcsapott a futam veszett fejsze nyelébe. Christof Innerhofer (50.) igencsak lomha rajtot vett, hátránya három szektor után túlhaladta a szekundumot. A bizonytalanságok újabbakat szültek, a vége egy csapnivaló futam, s az akkori utolsó hely lett.

Sztársízőjüket, a csípőműtéten átesett Thomas Dreßen hiányában visszafogott bizakodással várták az első lesiklást a németek. Romed Baumann (9.) ehhez képest várakozások fölött teljesített. Egészen a záró kanyarokig zöldültek szektorai, a végére viszont odalett a lendület. Eredménye így is parádésra sikerült: egyetlen századon múlt, hogy be ne érje a legerősebb osztrákot! Josef Ferstl (38.) alaposan megküzdött azokért az ideális ívekért: tempója sínylette meg az erőlködést. Nagy harc várható a francia vb-csapatba kerülésért. Nicolas Raffort (27.) formája sem ad okot a panaszra, még ha néhány bizonytalan kanyarvétellel a végére kinyílt kicsit az olló közte és az élmezőny között. Dominik Schwaiger (21.) kompaktabb pályát síelt, kevésen múlt, hogy végül kiszorult a TOP-10-ből. Max Franz (12.) hányattatott szezonok után visszatérne a legjobbak közé a ranglistán. Az egyik első lépést ma megtette. Magabiztos kezdés után sem adta alább, talán a kanyargós végkifejlet egyik jobbosánál vesztett némi időt. Az aktuális nyolcadik hely jól mutatott.

Forrás: Sportschau

S akkor mit szóljunk ahhoz, amit az utána következő Otmar Striedinger (2.) mutatott be? Végig szorosan tartotta a listavezető svájcit, egyenesben mért sebességei rendre erősebbek voltak az övénél. Mint azt az edzések is mutatták, a kanyargós részre igazán ráérzett a héten, s pontosan ott fordította a maga javára az időkülönbséget. Egész pontosan 5 századdal.  26-os rajtszámmal, tiszta versenykörülmények közt ritkán lehet lesiklást nyerni, ma ez történt!

Rögtön utána a németek utolsó reménye, Andreas Sander (7.) is durrantott egy hatalmasat. Lényegében végsebességén ment el a még előkelőbb helyezés lehetősége. A tegnapi meglepetésember, Adrian Smiseth Sejersted (15.) ma sem vallotta szégyent. Mást ne írjunk, beelőzte Caviezelt, Jansrudot, vagy épp Jankát is. Jared Golberg (43.) zaklatott menete ma sok vizet nem zavart. Nem úgy az első harmincast záró Nils Allegre (11.) csúszása. A francia önnön természetességgel hasított be a TOP-10-be. A kanyarokban hagyott még egy keveset.

A meglepetés még mindig ott lógott a levegőben, mivel a pálya mindinkább jegesedett a hidegben, Striedinger menete pedig messze nem volt legyőzhetetlen. Marco Odermatt (30.) tett egy próbát lesiklásban, de csak a lehető legkisebb mértékben sikerült megközelítenie Pinturault-t összetettben. Emanuele Buzzi kiesése után egy másik olasz került sorra. Matteo Marsaglia (33-assal a 19.) sziporkázott a pénteki edzésen, s ma sem okozott csalódást. Az utána következő Ralph Weber (16.) szintén igazolta, van még lehetőség jó időeredményekre. Egy kicsivel később Valentin Giroud Moine (39-essel a 14.) őrült menete szolgáltatott izgalmakat. Arra azonban kevesen számítottak, ami eztán történt…

Forrás: The Seattle Times

Martin Čater (1.) 41-es rajtszámmal élete futamát siklotta végig. A felső szakaszon sorosan tartotta Striedingert, az időközben jelentősen keményedett alsó részen pedig – remek sebességének hála – sikerült a maga javára fordítani a dolgot. Nem is kevéssel, végül 22 század döntött a szlovén mellett!

Ezek után muszáj volt kivárni a végkifejletet! Kanadai részről kevés versenyképes lesikló marad a palettán, az egyikőjük, Jeffrey Read (43-assal a 26.) legalább pontot szerzett. A másik, Brodie Seger komoly balesetet úszott meg, léceitől megfosztott teste egy hajszállal kerülte el a célvonalat határoló kaput. Emiatt egy rövid időre felfüggesztették a versenyt, szegény Daniel Hemetsberger (29.) nagy bánatára. Az osztráknak így kétszer kellett nekiesnie a pályának, a pontszerzés így bravúros. Rajta kívül még az előző szlovén lesikló sikert szállító Boštjan Kline (57-essel a 28.) szállított pontokat. Cameron Alexander, egy harmadik kanadai sajnos biztosan nem úszta meg sérülés nélkül esését.

A részletes statisztika

Martin Čater eredménylistáján korábban öt TOP-10-helyezés díszelgett, dobogón még nem állt. A hatszoros szlovén bajnoknak nem igazán jött össze a VK- szereplés eddig, fokozatosan esett mind hátrébb a rajtlistán. Mostani győzelme hatalmas szenzáció, szlovén legutóbb 2017 márciusában győzött Kvitfjellben. (A már említett Kline.) Otmar Striedinger így is élete legjobbját síelte lesiklásban. A 2019-es Hahnenkammon szerzett harmadik helye volt eddig a plafon. Ha nem változtak az osztrák válogatási elvek, akkor mostani pódiumával kivívta az indulást a világbajnokságon. Urs Kryenbühl szintén második dobogóját szerezte lesiklásban. A tavalyi (második) bormiói lesikláson másodikként végzett Paris mögött.

Egy hét múlva Gröden fogadja a lesiklókat. Pénteken Szuper-G-t, szombaton lesiklást rendeznek a tervek szerint.

A címlapon szereplő kép forrása: L’Équipe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s