A szlávok napja volt a mai Santa Caterinán

A délszlávok uralták a Santa Caterina-i óriás-műlesikló hétvége első óriás-műlesiklását. Az erős hóesés a jelek szerint fekszik Filip Zubčićnak, a horvátok ásza az év eleji japán verseny után ismét ilyen körülmények közt tudott nyerni. Az első futam utáni éllovas Žan Kranjec nagyot küzdött, de egy kevéssel leszorult az élről. A dobogó harmadik fokára Marco Odermatt állhatott fel, aki ezzel átvette a vezetést a szakági pontversenyben. Szlovák részről is örömtelien alakult a nap, Adam Žampa 7. helyével egyéni csúcsot döntött óriásban.

A hetekkel ezelőtt még hiánycikknek számított a hó az Alpokban, több helyszínen kérdésessé vált a versenyrendezés. Erre december elején berúgta az ajtót a tél. Jelentős hó hullott Santa Caterinára is, a 10:30-as kezdés idején sem állt meg az égi áldás, de mivel annak intenzitása valamicskét lanyhult, a szélmozgás pedig nem volt jelentős, a helyi direktor zöld utat adott a szezon második óriás-műlesiklásának.

Ahol a karanténból visszatért svájciakkal kiegészülve teljes mezőny próbálkozhatott. A hétvégét eredetileg Val d’Isére rendezte volna, de már hetekkel korábban eldőlt, a hóhiány miatt a franciák lemondják a lehetőséget. (Azóta persze ott is temérdek természetes csapadék hullott.)

Forrás: L’Équipe

Kranjec fölényben, a norvégok gödörben

Leif Kristian Nestvold-Haugen (10.) sízésével indult a nap. Nehezen találta a ritmust a rőtszakállú norvég a leginkább nők számára kialakított lejtőn. Nem okozott nagy meglepetést, hogy Alexis Pinturault (3.) jelentős, csaknem egy teljes másodperces időkülönbséggel verte őt. Túlzás lett volna azt állítani, hogy úgy ment volna a francia, mintha dróton rángatták volna. A meredeken alkotott igazán nagyot. Marco Odermatt (2.) a letörést kivéve masszívabbnak tűnt, a 2 százados előny oly sokat nem osztott-szorzott a délutánra nézve.

Forrás: Eurosport

Tommy Ford (5.) a letörést követően a svájci fölé kerekedett, a zárás előtt viszont tempót vesztett, de így is bőven versenyben maradt. Volt még potenciál a pályában, Žan Kranjec (1.) pedig ezt igazolta. Féltávnál már bő 6 tizeddel vezetett, amiből csupán két tizedet bukott el a célig. Ez a fór már érdemi volt, még ha nem is behozhatatlan. Filip Zubčić (6.) rendre besokallt az edzője tűzte pályán, így inkább Forddal volt versenyben. Henrik Kristoffersen (8.) részéről kevés igazán magabiztos kanyarvételt lehetett feljegyezni, végső soron csupán honfitársát tudta maga mögött tartani. Nagyon nem ment a norvégoknak. A söldeni győztes Lucas Braathen (19.) a direkt íveken végig lomhának tűnt. Elsőként került valaki 2 s-en kívülre. Luca de Aliprandini (17.) hazai lelátók előtt (merthogy nézők ma sem jöhettek) igyekezett valami nagyot alakítani. Mindhiába, két másodpercen kívül maradt. Aleksander Aamodt Kilde (7.) végzett a legelőkelőbb helyen a norvég csapatból, ám túl sok köszönet ebben sem volt. A bűvös 1 szekundumos határt hiába ostromolta.

Forrás: Tribune de Genéve

Az osztrák válság nem ért véget óriásban

A skandinávokkal ellentétben a svájciak jó pozícióból várhatták a délutáni folytatást. Második ászuk, Loïc Meillard (4.) hamar eltalálta a fonalat, s csupán egyetlen századdal szorult Pinturault mögé a tabellán. Victor Muffat-Jeandet (18.) sízése bevállalós, ezzel együtt túl zaklatott volt, csak Braathent tudta megelőzni. Gino Caviezel személyében, aki Söldenben dobogóra állhatott, felkerült az első név a kiesők listájára. Nagy igyekezetében elvesztette súlypontját, s túldöntötte léceit egy alapvetően ígéretes csúszás közepén. Mathieu Faivre (13.) rendre direkt íveket húzott; ez a 2 s-en belüli hátránynál többet nem ért. A feltörekvő ifjú tehetséggel a veterán legenda osztozott a sereghajtó pozícióban. Ted Ligety (19.) menetéből hiányzott az a régi pattogós sízés, végig visszafogott volt.

A reklámszünet után a Hirscher visszavonulása óta történelmi mélységben tengődő osztrák óriás-műlesiklók egyike került sorra. Marco Schwarz (23.) részéről az első kanyarok még egész épületesek voltak, a folytatás már kevésbé volt acélos. Besorolt a lista végére. Cyprien Sarrazin részéről korán véget ért a nap, végzete a klasszikus óriás-műlesikló hiba lett: kiütötte támaszlábát. A németek sem döntögetik a csúcsokat mostanság, a visszafogott várakozásokhoz mérten Alexander Schmid (9.) TOP-10-es pozíciója felüdüléssel ért fel.  Az osztrákok vesszőfutása nem ért véget. Roland Leitinger (28.) további négy tizeddel szorult honfitársa mögé. Vagyis ekkortájt ők ketten zárták a sort. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a hóesés miatt nem feltétlenül voltak egyenlők a feltételek, valakit jobban, másokat kevésbé hátráltattak a körülmények. Thibaut Favrot (16.) a kezdeti bizonytalanságok után erőre kapott, s a masszív középmezőny elején találta magát. Akárcsak a végén éltempót síelő Stefan Luitz (12.). A második etap végén a koronavírusból visszatért Justin Murisier (26.) síelt egy felejthető. Elválasztotta egymástól a két osztrákot.

Kevésen múlt Noël továbbjutása

A rajtlista első harmincának hátralévő sízői felemásan szerepeltek. Trevor Philp (11.) részéről kevésen múlott az, hogy a legjobb tíz közt síeljen délután. A másik kanadai, Erik Read is magabiztosan abszolválta a minimális célt, vagyis a továbbjutást. Ugyanez négy társának nem sikerült. A kiesők közt találtuk Ryan Cochran-Sieglet (37.), Rasmus Windigstadot (42.), Cédric Nogert (55.) és Stefan Brennsteinert (41.) is. Az osztrák bajokra némi gyógyírt szolgáltatott Manuel Feller (15.), aki végre egyszerre bizonyult stabilnak és relatíve gyorsnak. Ez utóbbira mindenkinek szüksége volt, a láthatóság ugyanis még tovább romlott ez idő tájt. Giovanni Borsotti (21.) szintén pontokért síelhetett délután. Nagy szó ez, mert rajta és de Aliprandinin kívül más olasz nem kvalifikált.

Harmincon túl több nagymenő is próbálkozott. Vincent Kriechmayr (56.) kísérletezgetése óriásban egyelőre elvetéltnek tűnik, Kjetil Jansrud pedig nem ért célba. Mint arról férfi beharangozónkban szóltunk, Daniel Yule (46.) és Clement Noël (33.) a szlalom mellett GS-ben is szerencsét próbálna. Csalódást egyikük sem okozott debütálásán, sőt a franciát egészen kevés választotta el a továbbjutástól.

A továbbiakban Adam Žámpa (13.) hozta a tőle gyakorta látott nagy futamát. Nála mindig az a kérdés, össze tud-e rakni még egy hasonló pályát délután. Bár a norvégok – talán technológiai, vaxhibák miatt – nem alkottak délelőtt maradandót, így is tisztes számban képviseltették magukat a második futamban. Atle Lie McGrath (21.) simán továbbjutott. A délutáni mezőnyt az orosz Alekszander Andijenko (49-essel a 30.), a svájci Semyel Bissig (51-essel a 29.), a finn Samu Torsti (56-ossal a 25.), valamint osztrák részről Adrian Pertl (63-assal a 27.) tette teljessé.

1. Zan KranjecSzlovénia1:04.34
2. Marco OdermattSvájc1:04.80+ 0.46
3. Alexis PinturaultFranciaország1:04.82+ 0.48
4. Loic MeillardSvájc1:04.83+ 0.49
5. Tommy FordEgyesült Államok1:04.94+ 0.60
6. Filip ZubcicHorvátország1:05.03+ 0.69
7. Alexander Aamodt KildeNorvégia1:05.38+ 1.04
8. Henrik KristoffersenNorvégia1:05.53+ 1.19

Délutánra fordult az időjárás: a hóvihar továbberősödött, igaz, legalább a látási körülmények javultak – legalábbis amit a tévén keresztül ki lehetett venni. Teketóriázásra idő nem volt, 75 másodpercenként indították a sízőket.

Forrás: Ebeess

A fiatalabb Žámpa (24.) biztonsági menettel kezdett, Andrijenko (28.) valamivel többet vállalt, vesztére. Bissig (16.) kanyarvételei magabiztosabbak voltak, ennek megfelelően jelentős előnnyel élre tudott állni. Osztrák részről csodát délután sem láttunk. Leitinger (26.) csupán az oroszt tudta maga mögött tartani, Pertl (20.) viszont legalább a második helyre be tudott futni. Murisier (25.)csúnyán túlfordult a letörésnél, onnantól fogva már veszett fejsze nyele volt minden, amit tett. Torsti (27.) menete is hemzsegett a térvesztésektől, vagyis a rajtszám jelentős javításának a lehetősége odalett. Erik Read (10.) vagánysága kifizetődött. Patentül síelte végig a lejtőt, a bő 8 tizednyi előny komoly előrelépést vizionált. Schwarz (14.) – a délelőtti futamához viszonyítva – szintén javított, a dinamika azonban változatlanul hiányzott menetéből. Borsotti (21.) a meredekhez érve teljesen elbizonytalanodott, örülhetett, hogy valahogy sikerült visszajönnie a bukótérből. McGrath (15.) nem kockáztatott eleget, talán nem is állt igazán szándékában. Braathen (12.) szándéka egészen más volt, nála a kivitelezéssel akadtak gondok. Egyszerűen nagyon nem érzett rá a lejtőre, vagy a technikai személyzet rontott a lécének vaxolásával. Netán szimplán pocsék napja volt.  Akárhogyan is történt, a meredeken ismét szenvedett, így az aktuális második hely is hízelgő volt rá nézve. A körülményekkel a rutinosabbaknak is meggyűlt a baja. Ligety (19.), majd Muffat-Jeandet (17.) kínlódott jókorát a változó irányú szélben. „Jutalmuk” érte bő, illetve szűk 1 s. Az olaszok becsületét de Aliprandininek (23.) kellett volna megvédenie. Bár kétségtelenül nagyot küzdött, siker nem koronázta erőfeszítéseit.

15 síző után tehát a parádés sízést bemutató Read vezetett Braathen és Schwarz előtt. Feller két szektoron át felidézte védjegyévé vált rizikós stílusát. Kiadós késésbe került, minek végén letarolt egy kaput. Mathieu Faivre (8.) egy-két hátraborulását koncentrált sízéssel kiválóan kompenzálta. Végül az döntött mellette, hogy a lankás részre remekül át tudta menteni sebességét. Hibáit azonban kihasználta az őt követő Adam Žámpa (7.). A nagy ígéretként indult szlovák nagyon eltűnt a szürke ködben, talán ez a hétvége meghozza számára a sikeres jövő lehetőségét. Alig indult útjára, máris befejezte Luitz. Túldöntötte léceit, majd leamortizált egy akadályt. Read mutatványa után különös figyelemmel várhattuk, mire lesz képes a délelőtt remeklő Philp (18.). Nos, sok mindenre nem. Zaklatottan síelt, jelentősen hátrébbesett. Nestvold-Haugen (12.) már a TOP-10-et vezette fel. Nagy energiákat mozgósított, de sokat is hibázott. Lecsúszott az aktuális dobogóról – Braathennel holtversenyben. Schmid (11.) mindkettejüket megelőzte, noha a meredek második felén nem mozgott valami komfortosan.

Amikor már csak a délelőtt legjobbjai várakoztak a startra, Žampa, Faivre és Read foglalta el a pódiumot. Kristoffersen (22.) már 5 tizedet is meghaladó előnnyel indult, ám a riválisoknak címzett erőfitogtatás helyett csúnya bedőlés lett a vége. Szó szerint, a meredek kezdetén fenékről, a kék vonalon túlról vánszorgott vissza a nyomvonalra. A szakági címvédő így pontmorzsákat gyűjtött ma csupán. Kilde (9.) ezzel együtt sokat hozott rajta összetettben. Nagy hibát nem követett el, csont nélkül befért Read elé az összevetésben.

Forrás: DE24

Filip Zubčić (1.) ugyanolyan attitűddel síelt, mint tette azt délelőtt. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy másodjára hibátlanul. A másodpercet meghaladó előny már pódiummal kecsegtetett. Ford megbillent az átkötő részen, ez a bizonytalanság rányomta a bélyegét a folytatásra. Igaz, a második helyre így is jó volt. Meillard (4.) megörökölte tőle ezt a pozíciót. Teljesen elégedett így sem lehetett, lévén elkövetett egy elkerülhető, koncentrációs hibát.

Alexis Pinturault (5.) többször megbillent a nagy tempó mellett meredeken, újítani pedig nem igazán tudott. Végül a svájci is elébe került. Vagyis a helvét dobogó innentől biztossá vált, kérdés csak az volt, hányadik fokára állhat legjobbjuk. Marco Odermatt (3.) stabilitása délutánra sem kopott meg, a horvát fergeteges meredekével azonban ő sem tudott konkurálni. Öröme ezzel együtt jogos volt, hiszen biztossá vált, átveszi a vezetést a szakágiban. A győzelem sorsa tehát a délszlávok közt dőlt el a mai napon. Žan Kranjec (2.) veretes, közel 7 tizedes előnyből gazdálkodhatott. Fórja szektorról szektorra olvadt el, egynémely kanyarvételén érződött az idegeskedés. A célba 12 századdal később vágódott be.

A részletes statisztika itt tekinthető meg

Forrás: Ceské Noviny

Filip Zubčić idén februárban már történelmet írt, amikor Juzana Nébán első horvát (férfi) óriás-műlesiklóként versenyt nyert a Világkupában. Ez a mai a második sikere, egyben negyedik dobogója. A havazás a közös pont, a jelek szerint ezek a körülmények kimondottan felértékelik esélyeit. Žan Kranjec hetedik, Marco Odermatt pedig hatodik alkalommal állt dobogóra. Utóbbi idén már másodjára, minek köszönhetően átvette a vezetést a szakági tabellán.

Ha az égiek engedik, holnap újabb óriást rendeznek Santa Caterinán.

A címlapon szereplő kép forrása: NBC Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s