Norvég meglepetésgyőzelem Söldenben

A nőknél az olaszok számítottak a szezonnyitó favoritjának, a férfiak óriás-műlesiklása előtt a norvég válogatott szurkolói lehettek a legbizakodóbbak. Nem borult e téren a papírforma ma sem, igaz, nem a szakági címvédő Kristoffersen, s nem az összetett előző évi győztese, Kilde pezsgőzhetett a dobogó tetejéről. Lucas Braathen, az új generáció üdvöskéje vitte a prímet, először győzött a Világkupában. Remek napot zártak a svájciak: három TOP-5 helyezésből kettőt dobogóra sikerült váltani. Marco Odermatt egy paraszthajszállal csúszott le a második helyre, míg Gino Caviezel először ünnepelhetett dobogón. Pintutault a negyedik, Kristoffersen az ötödik helyen végzett.

A szombati ködnek nyoma sem maradt a hét utolsó napjára, verőfényes napsütésben, tökéletes időben rendezték a férfiak óriás-műlesiklását. A szurkolók buzdítása ma sem dobta fel a hangulatot, a lelátókon a válogatottak meghívottjai álldogáltak – a szociális távolságtartás betartásával.

A mezőny teljesnek volt mondható, mindenki ott volt, ki számított. Az előző évi idénynyitó legjobb osztrákja, Manuel Feller volt a kivétel, ő hátfájdalmai miatt mondta le a részvételt. Akik a nőknél az olaszok, azok a férfiaknál a norvégok. Tán minden idők legerősebb csapata állt össze az északiaknál.

A tűzőmestert a franciák adták, Frédéric Perrin 49 kaput rakott a lejtőre, ebből 47 volt fordító.

Forrás: NewsBeezer

Kiesett az összetett címvédője. Hajszálnyi különbségek az élen

A nyitómenetet egy nagyágyú, a szlovén Žan Kranjec (2.) teljesítette. Veretes alapidőt állított fel, gyorsan megtalálta a ritmust, s érdemi hiba sem került a gépezetbe. Mathieu Faivre (16.) előző évben másodikként zárt Söldenben, s ma is nagy rössel vágott neki a pályának. A pontosság hiányzott a francia sízéséből, túlfordulásaival sok időt vesztett. Aleksander Aamodt Kilde összetett címvédőhöz méltó bemutatkozást ígért, oly életerősen is kezdett. Komoly tizedekkel verte a szlovént egy szektort követően, ám ekkor következett egy szögletes kanyarvétel, minek után kiütötte támaszkodólábát lécével. A klasszikus hibát követően időbe telt, míg lábra tudott állni. Elvileg megúszta sérülés nélkül. Leif Kristian Nestvold Haugen (8.) megfontoltabban síelt az elején, a letörést követően tartotta az éllovas tempóját, sőt a végére kezelhető szintre redukálta hátrányát. Filip Zubčić (12.) első szektorideje még zöldült, a meredeke aztán nem sikerült fényesre, közelebbi kapcsolatot létesített az egyik jobbos stanglival. Végtempójára itt sem lehetett panasz: versenyben maradt a horvát.

Henrik Kristoffersen (3.) jó ritmusban, itt-ott mélyen kanyarodva síelte le a meredeket. A célban néhány századdal szorult csak a második helyre. Mint mondani szokták a technikai specialisták, ilyen esetekben szerencsésebb is, ha valaki kis időkülönbségnél elmarad a másiktól. Így lehet nyomást gyakorolni a másikra. Ha innen nézzük, Alexis Pinturault (4.) még jobban járt. A 9 századnyi elmaradás bíztató eredmény, ha számba vesszük, hogy a második letörésnél nagy mentést kellett bemutatnia Sölden kétszeres győztesének. A korrigálás után persze azon nyomban belelendült a francia, ebben minden rutinja és tehetsége benne volt. Tommy Ford (15.) ellenben nem úszta meg, kereken egy másodperccel maradt el az etalontól. A gázt végigadagolta, sízése gyakran átment zaklatottba. Ted Ligety (10.) a Rettenbach rekordgyőztese (4 sikerével), s most, 36 évesen is igazolta, tudása nem kopott. A letörést követő bizonytalanságain úrrá tudott lenni, s a lejtő második felén pár századdal még gyorsabbnak is bizonyult Kranjecnél. Vagyis (halovány) dobogóeséllyel várhatta a délutánt.

Forrás: Taiwan News

Erős svájci délelőtt

A nőknél favorittá nőtte ki magát az olasz csapat, ezzel szemben a férfiaknál egyedül Luca de Aliprandini (9.) harcolhatott reálisan az erős pozíciókért. Küzdelmes meredek után összekapta magát, bő fél szekundumos elmaradásával elégedett volt. A svájciak ragadták át eztán a kezdeményezést. Loïc Meillard (6.) meredeksízése akadozott, avagy szimplán az utolsó két szektorra tartalékolta energiáját. Ha így történt, jól taktikázott, 7 tizedről lefaragott ötöt a célig. Gino Caviezel (1.) szemre nyugodtan, a topszektorból ítélve pokoli tempó mellett síelte meg a pálya elejét. A folytatásban tesóját követve átmentette sebességét a zárásra, s 6 századdal élre tudott állni. A tehetséges norvég utánpótlás képviseletében Lucas Braathen (5.) került sorra. Zöld nyitószektor után megremegtek lábai a meredeken. Sokat elárult koncentrációjáról, hogy a zárást a svájciaknál is ütőképesebben hozta; jutalma szűk negyed sec. Victor Muffat-Jeandet (12.) délelőtt nem volt versenyképes. Túl sok élt használt a meredeken, a végén ő is hozni tudott egy keveset az éllovason. A helvétek jó formája láttán nagy várakozással vártuk az új sícipővel próbálkozó Marco Odermattot (7.). A meredekén nem mindig álltak tökéletesen párhuzamosan lécei, sok időt vesztett vele, de a legvégén ő is jócskán olvasztott hátrányán. Szoros verseny bontakozott ki: 3 tizedes hátránnyal a 7. helyet sikerült megszereznie.

Forrás: Kleine Zeitung

Nem vártak sokat az osztrákok, de ennél azért többet

El kellett telnie az első reklámszünetnek ahhoz, hogy hazai sízőt láthassunk Söldenben. Marco Schwarz (39.) ráadásul térdsérülése utáni visszatérő versenyét síelte ma. Olyanra is sikerült: nem érezte a ritmust, lefelé lógott ki a mezőnyből. Matthias Mayert (19.) élete legjobb VK- szezonja után amolyan vezéregyéniségként kezelik Ausztriában. A záró szektorával elégedett lehetett, de édeskevés volt ez bármire. Két osztrák zárta ekkortájt a listát… A drónnak hála madártávlatból csodálhattuk meg, miként került mind komolyabb késésbe Cyprian Sarrazin (44.) . A franciák leghektikusabb sízője révén új sereghajtóra tettünk szert. Roland Leitinger gyártócsere után tért volna vissza a legjobbak közé. Bátor sízésének vége egy fenékre vágódás lett. Nem tudta megfogni léceit egy ritmustörést követően, talán épp az új lécek miatt. Az óriás-műlesikló mezőny átalakulása egyelőre nem a németek szája íze szerint alakul. Alexander Schmid (13.) személyében a 20-as rajtszámmal érkezett első emberük. Egész vállalható menettel jelentkezett. Azzal együtt besorolt a roppant masszív középmezőnybe, hogy nem egyszer elhagyta az ideális nyomvonalat. Ryan Cochran-Siegle higgadt kanyarvételeinek a letörés vetett véget. Túldöntötte léceit. Stefan Luitz (23.) körülményeskedve síelte le a meredeket. Hátfájdalmai mellett ebben szerepet játszhatott az, hogy újabban elkezdett a gyors számokra edzeni.

5 térdoperáció után az osztrákok legjobbja

A tavalyi verseny meglepetésembere, Erik Read (27.) ezúttal nem alkotott maradandót. Ugyanez mondható el a másik kanadairól, Philpről (37.). Felemásan szerepeltek a svájciak. Kettőjük közt Thibaut Favrot (14.) ment messze jobban, mint az rajtszámától elvárható volt. Murisier (17.) még csak-csak besorolt a középmezőnybe, Noger (44.) számára már nem maradt egyéb, mint izgulni a továbbjutásért. Solheim (26.), majd Borsotti (22.) küzdelmes menetéből hiányzott a pontosság, ugyanez volt elmondható Adam Žampa (28.) esetében. Apró szépségtapasszal ért fel az osztrákoknak Stefan Brennsteiner (18.) teljesítménye. Öt térdműtéttel a háta mögött is ott volt a startállásban, s nem is vallott szégyent. 1,40-es hátránya becsületére legyen mondva. Az már legyen a többiek baja, hogy akkori 18. helyezése volt a plafon a sógorok részéről délelőtt.

Harmincon túl szebb napokat látott nevek, s egy belga továbbjutó

Kriechmayr (29.) összetett pontszáma jogán indulhatott az utolsó reklámszünet után azonnal. Maradjunk annyiban, gyakorolt egy jót a decemberi folytatás előtt másfél hónappal. Későbbiekben kiderült, volt számára még folytatás. Manfred Mölgg (20.) elnyűhetetlen! Adelbodeni keresztszalag-sérülése után vállalható menettel tért vissza. Az olasz GS- csapatba anno üstökösként berobbant Roberto Nani (24.) szintúgy megúszta 2 s-en belül, ami ma a továbbjutás biztosítéka volt.

Érdemes megemlíteni, hogy a semmiből megérkezett a köd a lejtő első felére, vagyis nem javultak a később érkezők esélyei. Így, bár ígéretes szektorok akadtak még, csupán ketten kvalifikálták magukat délutánra. River Radamus (35-össel a 30.), a svájci tehetség, Daniele Sette (36-ossal a 25.) mellett a belga Sam Maes (40-essel a 21.) készülhetett tovább.

1. Gino CaviezelSvájc1:08.13
2. Žan KranjecSzlovénia1:08.19+ 0.06
3. Henrik KristoffersenNorvégia1:08.23+ 0.10
4. Alexis PinturaultFranciaország1:08.28+ 0.15
5. Lucas BraathenNorvégia1:08.37+ 0.24
6. Loïc MeillardSvájc1:08.41+ 0.28
7. Marco OdermattSvájc1:08.44+ 0.31
8. Leif K. N-HaugenNorvégia1:08.55+ 0.42

Radamus (27.) a biztonságra helyezte a hangsúlyt, ennek megfelelően Kriechmayr (24.) számos széles kanyarvétele ellenére egy kevéssel átvette tőle a vezetést. Žampa (28.) szintén támadólag lépett fel, jelentősen növelte a különbséget fent. A folytatásban mozgása többször megbicsaklott, így nem, hanem Read (19.) állította fel a mértékadó alapidőt. Solheim túl sokat kockáztatott, egy mélyről vett kanyarban az egyenetlenségek kivezették a pályáról. Sette (20.) óvatosabbra vette a figurát, néhány századdal lecsúszott így az elsőségről. Nani (23.) mindig is bevállalós attitűddel tudta le csúszását. Egyetlen jelentős túlcsúszását a záró szakasz előtt követte el, így végsebessége alaposan visszaesett. Stefan Luitz (14.) az addigi legjobb menettel jelezte, ott lehet a helye a szakág legjobbjai közt. Szép határozott, ritmusos csúszást láthattunk tőle.

Forrás: Neveitalia

Giovanni Borsotti (13.) vagánysága kifizetődött, több akrobatikus mentés ellenére élre tudott állni. Maes (18.) a biztos pontszerzésre hajtott, Mölgg (21.) egyetlen dadogós ívet leszámítva másodjára is bíztatóan síelt. Még a reklámszünet előtt letudtuk a maradék két hazai sízőt. Mayer (25.) ívvételei igencsak kifogásolhatóak voltak, hol az erély, hol a pontosság hiányzott belőlük. Brennsteiner (17.) a meredek elejét megnyomta, a folytatásban porszem került a gépezetbe. Mint az osztrákok egyik edzője nyilatkozta, jelenleg küzdenek sportolóik a kanyarsebesség optimalizálásával. Murisiertől (11.) magabiztosabb léchasználatot láthattunk, esetében a végtempóval akadtak gondok, ezzel együtt új elsőt köszönthettünk. Nem Faivre (26.) napja volt a mai, délután még haloványabban ment, eltűnt a resztliben.

Murisier, Borsotti, Luitz hármas állt a lista élén, amikor a továbbjutott harmincas első felén már túlvoltunk. Érdemes volt rizikózni, mert egy-egy eltalált pályával jelentőset lehetett előreugrani. Ad abs. a pódium sem tűnt elérhetetlennek. Ford (22.), ahogy mondani szokás, nem érzett rá a pálya ritmusára. Ment, akart, de csak nem sikerült dinamikát találni. Thibaut Favrot (9.) révén francia állt a lista élére, dacára nem épp hibátlan meredekének. Búcsúztunk, hát, Murisiertől, s bizarr, Drakula- maszkjától. A németek utolsó reménye, Schmid (15.) pedig a záró szektorban szedte össze hátrányának a javát. Muffat-Jeandet (16.) nem rúgott labdába honfitársával szemben, Zubčić (12.) apránként szedte össze az időkülönbséget. Ligety agresszíven támadta a kanyarokat, míg támaszléce le nem csatolt középtájékon. De Aliprandini (10.) pazar nyitószektor után, 8 tizednyi előnynél rontogatott a meredeken, így a végén annak is örülhetett stábja, hogy 1 századdal Murisier előtt maradt. Favrot vezetésével fordultunk a finisre.

Forrás: Südostschweiz

Nestvold-Haugen (8.) az olaszhoz hasonló utat járt be, hozott előnyéből egy kevés kitartott a végéig. Azt a bizonyos szupermenetet Marco Odermatt (2.) mutatta be. Szép szűken, remek dinamikával tudta le a pályát, így csaknem 1 teljes másodperccel állt élre. Ezzel minden fent várakozóra jókora nyomást helyezett! Meillard (5.) a letörést követő szakaszon maradt el jócskán honfitársától, a második helyre azért gond nélkül besorolt. Lucas Braathen (1.) változatos pályát síelt. Növelni tudta előnyét fent, majd a lankásabb átkötő részen, rossz helyen bele kellett fékeznie. A végén szerették a századok. Innentől fogva két sízőt kellett kiszurkolnia élete első VK- dobogójához. Pinturault (4.) a korábban Ligety vesztét okozó kanyarban került nagyon mélyre, az ott elherdált tizedek sokba fájtak neki. Az aktuális harmadik helynél több nem jutott neki.

Forrás: Dagsavisen

A norvég dobogó innentől biztossá vált, kérdés csak az volt, felállhat-e két skandináv oda? Kristoffersen (5.) tett róla, hogy ne. A meredek elején jókorát hibázott, szétmentek lécei, így hiába abszolválta zseniálisan a folytatást, még Pinturault-tól is kikapott. Braathen majd kiugrott bőréből, s hol volt még a vége?! Kranjec (7.) rossz ívhasználattal kezdte a meredeket, a ritmustalan sízés hamar megbosszulta magát: summa summarum 8 tizeddel kapott ki az ifjú norvégtól. Caviezel (3.) sok éllel nyitotta a letörést, s később sem tudott felpörögni. Az utolsó két szektorban fogott valamicskét a győztesen, minek hála egy hajszállal maga mögött tartotta Pinturault-t. Két svájci a söldeni dobogón!

Részletes statisztika

Forrás: SportNews

Lucas Braathen hatodik TOP-10-helyezését máris győzelemre váltotta. A háromszoros junior-világbajnoki érmes norvég két szezonnal korábban szakágit nyert az Európa Kupában, köszönhetően három óriás-műlesikló sikerének. Az anyai ágon brazil származású 20 esztendős síző a jövő nagy ígérete. Marco Odermattról is elmondható legalább ugyanez, na hiszen, egy hatszoros junior-világbajnokról van szó. Ötödik dobogós helyezését ünnepelte ma, s akár a kristálygömbért szóló harcba is beleszólhat ezen a télen. Gino Caviezelt elsőként láthattuk VK- dobogón, legalábbis egyéniben. Rászolgált már erre, elvégre 13. alkalommal zárt a TOP-10 között.

A férfi mezőny egy része legközelebb november 13-án, a Lech-i parallelen csap össze egymással, míg az elkövetkező óriás-műlesiklást december elején tartják Val d’Iséreben. Rögtön kettőt is.

A címlapon szereplő kép forrása: Kleine Zeitung

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s