Kettős olasz sikerrel rajtolt az idény Söldenben

A szokottnál egy héttel korábban rajtolt el a 2020-2021-es Világkupa-szezon. Egy világjárvány árnyékában. Zárt kapuk mögött, a szurkolóktól, hobbisízőktől elszeparálva. Öröm az ürömben, hogy ez a rendhagyó hétvége egy remek versennyel kezdődött. Az olaszok kedve szerint alakultak az események, Marta Bassino kis különbséggel verte Federica Brignonét. Az összetett címvédője mögött az egyik legnagyobb kihívó, Petra Vlhová zárt még dobogós helyen. Pocsékul szerepeltek a hazaiak, minden idők leggyengébb eredménysorát produkálták az osztrák lányok Söldenben.

Elérkezett október, ezzel együtt az alpesi szezon előretolt bástyája, vagyis Sölden. A járványhelyzet fenekestül felforgatta a megszokott rendet, mint azt korábbi cikkünkben megírtuk. Söldent elzárták a nyilvánosság elől, kizárólag a Világkupa résztvevői, vagyis a sportolók, a személyzet, a tisztviselők és a  média jelenhetett meg a gleccseren.

Máris megszületett az idény első pozitív Covid- tesztje. A svéd csapat egyik edzője bizonyult fertőzöttnek,  őt azonnal karanténba helyezték. Az eset a sportolók indulását nem befolyásolta.

A rajtlistát tekintve nem éreztette hatását a koronavírus, szinte mindenkinek a neve ott szerepel, ki számít. Két olimpiai bajnok hiányát érezzük csak fajsúlyosnak. Viktoria Rebensburg szeptember első napján váratlanul bejelentette visszavonulását, személyében a szakág elmúlt tíz évének meghatározó alakjától búcsúztunk. Mikaela Shiffrin sem utazott el a helyszínre, hátfájdalmai miatt.

Enyhén ködös időben rajtolt el a délelőtti futam. A pályára természetesen semmi panasz nem lehetett, a szokott betonkemény állagot szolgáltatta ma is a Rettenbach. Délelőtt a norvégok trénere, Tim Gfeller tűzte a pályát, a 47 kapuból 46 volt fordító.

Forrás: Sport Grind Entertainment

Nagy visszatérő avatta fel a pályát. Wendy Holdener (7.) hetekkel ezelőtt komolynak tűnő sérülést szenvedett, begipszelt lábakkal ágyba utasították orvosai. Állapota aztán villámtempóban javult, közösségi médiaoldalán színpadiasan mutatta be, miként szakít a mankóval. A helyzethez mérten korrekt menettel nyitott, az edzéshiány azért meglátszott produkcióján. Marta Bassino (1.) ki is osztott neki bő másfél szekundumot. Energikusan támadta a kapukat az olasz, mondhatni, nem a levegőbe beszélt, amikor győzelmi szándékát hangoztatta a helyi lapokban. Petra Vlhová (10.) kontrolállt sízése a második letörésnél ért véget. Csúnyán tért vesztett a szlovák, ahonnan már nem tudott újítani. Hátránya a célban meghaladta a 2 s-t.

Forrás: St. Catharines Standard

Tessa Worley (11.) ugyanott hibázott, mint Vlhová, a kis francia korrekciója még látványosabbra sikerült, s a végeredményben (további 7 tizednyi elmaradás) is megnyilvánult. Alice Robinson (4.) címvédőhöz méltó vehemenciával startolt. a Steilhangon is ritmusban maradt, érdemi hibát nem lehetett felfedezni nála. Ő sem úszta meg másodpercen belül, az aktuális második helyre azért így is belefért. Papíron Federice Brignone (2.) lehetett Bassino utolsó érdemi ellenlábasa. A szakág és az összetett tavalyi győztese életben tartotta esélyeit, ívhasználatával honfitársa menete sejlett fel. Szűk 6 tizedet kapott. Mina Fürst Holtmann (3.) szintén összeszedettnek mutatkozott, a másodpercen belüli elmaradás hízelgőnek tűnt az olaszok meneteit elnézve.

Tina Robnik (12.) képtelen volt az optimális íveket tartani, Sara Hector (18.) pedig egy a harmadik kapunál elkövetett rontása után besorolt a lista legvégére. Az osztrákok régóta várnak az újabb óriás-műlesikló győzelemre a hölgyeknél. Korábbi évei fényében Katharina Liensberger (22.) pályázhatott egy jobb eredményre. Ez a nap nem ma jött el. Roppant bizonytalan volt végig a szőkeség, végül senkit nem tudott megelőzni. Jóval vagányabb sízést láthattunk a keresztszalag-szakadásból visszatérő Stephanie Brunner (9.) részéről. A szintegyenetlenségeknél meglátszott a kihagyás,  de így is versenyben maradt a TOP-3-as helyezésért vívott csatában. Szép tiszta menettel jelentkezett Lara Gut-Behrami (6.). Alig négy tized választotta el a célban a pódium alját birtokló norvégtől. Pedig Larának is ki kellett hagynia egy hetet a felkészülésből, miután focista férjének csapatában, a Genovában többen pozitív tesztet produkáltak.

Forrás: Skiweltcup.tv

Még meggyőzőbbet nyújtott Michelle Gisin (4.). Az utóbbi időben óriásban visszaesni látszó svájci már a másodperces elmaradást ostromolta. Maria Therese Tviberg (15.), majd a reklámszünet előtt elstartolt Meta Hrovat (13.) számára komoly problémákat okozott a pálya, a középmezőnyből várhatták a folytatást.

Bombaerősen nyitotta az évet az olasz csapat. Sofia Goggia (8.) mozgásán érződött, nem ma versenyzett utoljára óriásban, a 2 s-en belüli időeredmény okot adott a bizakodásra. A záró etapon például top részidőt ért el. Nem a franciák napja volt a mai. Coralie Frasse Sombet (35.) egy méretes túlfordulás után teljesen elengedte a mai versenyt. Estelle Alphand (32.) részéről ez a visszatérés éve. A franciából lett svéd a záró szakaszra esett szét véglegesen. Ricarda Haaser neve mellé került az első DNF felirat. Középtájon belehajtott az egyik jobbos kapuba, a nagy becsapódást sikerült elkerülnie. Egymást érték ez idő tájt az osztrákok. A tősgyökeres helyi Franzischka Gritsch (16.), majd Katharina Truppe (11.) is kihasználta a tetőről felszálló köd nyújtotta előnyöket. Előbbi utóbb sok késve vett kanyarral hátrébb esett, a szőkeség viszont alig csúszott 2 s-en túlra. Andrea Ellenberger (23.) már a szomszédos Svájcot képviselte. Sok volt a belefékezés, keveseket tudott megelőzni.

23-30 közti rajtszámmal több, szebb napokat látott síző igyekezett felzárkózni a ranglistán. Kevés sikerrel. Talán Ana Bucik (26.) lehetett még elégedett, Stjernesund (36.), pláne a mindmáig utolsó osztrák GS- győztesnek számító (2016, Jasná) Eva-Maria Brem (49.) alaposan leszerepelt. Hazai részről Ramona Siebenhofer (19.) igazolta, lesiklóként képes lehet jó eredményekre a technikásabb szakágban is. Nem sikerült jól Bernadette Schild (46.) visszatérése. Pozitívum, hogy további két hónapja lesz a formába hozásra. Továbbjutott még Alex Tilley (28.), valamint Kaja Norbye (30.).

Harmincon túlról Ester Ledecká (27.) kvalifikálása okozta az első nagy meglepetést. A világ legjobban síelő hódeszkása idén újabb trófeát vett célkeresztbe? A továbbjutás nem jött össze a két gyorsasági szakágat tavaly elhódító Corinne Suternek (34.). Bár magas rajtszámmal síeltek, az amerikaiak erős délelőttöt zártak. Paula Moltzan (62-essel a 17.) szolgáltatta a legnagyobb bravúrt, előtte Nina O Brian (40-essel a 21.) szintén csont nélkül továbbment. A legjobb harmincast Valérie Grénier (58-assal a 29.), Priska Nufer (64-essel a 20.), Jekatyerina Tkacsenko (67-essel a 24.) és Romane Miradoli (68-assal a 22.) neve tette teljessé. A német csapat történelmi mélypontra érkezett, mint arra számítani lehetett. Legjobbjuk, Lena Dürr a 38. helyen végzett, vagyis hosszú-hosszú idő elteltével német síző nélkül rendeznek második futamot óriásban.

—————————————————————————————————————————————————

Délután az olaszok edzője, Daniele Simoncelli állította össze a pályát. Az időjárásra nem lehetett panasz, a látási körülmények jelentősen javultak.

Norbye (23.) biztonsági menetével kezdődött a délutáni program. Jellemző, hogy Grénier (25.) azzal együtt alig-alig maradt el tőle, hogy a lejtő első szakaszán jókora kitérőt kellett  beiktatnia. Tilley-t (27.) olyan vehemenciával engedte útjára csapata, mintha a vb-címért síelt volna. Az útmutatásnak megfelelően magas kockázatot vállalt a brit lány. Másodpercen túli előnynél elvitte a hév, a bukótérről csorgott vissza a pályára. Ledecká (20.) még (MÉG) nem vérbeli óriás-műlesikló, ennek megfelelően nem vett minden kanyart hibátlanul. A vezetést ezzel együtt simán átvette. Bucik értékes pontokkal gazdagodott, más egyéb célja szemlátomást nem maradt délutánra.

Az első értékmérő pályát Andrea Ellenberger (11.) síelte meg. Kereken másfél szekundummal verte Ledeckát. Tkacsenko (18.) besorolt ebbe a méretes űrbe. Orosz sízőnőtől régen láttunk masszív pontszerzést. Liensberger jó ranglista helyezése nyomán bátran kockáztatott, igazán nem volt veszítenivalója. Lábai nem igazán vették fel a bevállalt ritmust, hamar a kiesés sorsára jutott. Miradoli (13.) konszolidált csúszásával fej-fej melletti részidőket hozott, egy hajszállal kikapott végül a svájcitól. Kicsinyke különbségek alakultak ki délelőtt a középmezőnyben, így egy ütős menet komoly előrelépéssel kecsegtetett. O Brian (15.) a középső szakaszt elrontotta, az, hogy a végén javítani tudott eredményén, csak szépségtapasznak volt jó. Nufer (22.) már az elején keresztet vethetett esélyeire. Többször nagyon mélyen abszolválta a kanyarokat, a második letöréstől kezdve vált csak igazán zaklatottá a mozgása.

Siebenhofer (19.) komótos nyitószektora súlyos tizedekbe került, s minthogy a továbbiakban sem tudta felvenni a ritmust, az akkori TOP-3-tól is messze került. Hector (14.) küzdelmes meredeke után szépen összeszedte magát, szoros hátránnyal sorolt a 3. helyre. Shiffrin hiányában is volt kinek szurkolni az amerikaiaknak. Paula Moltzan (10.) remekbe szabott meredekének hála szinte megtartotta hozott előnyét, ami élete eddigi legjobb VK- helyezését jelentette. Gritsch (24.) egy topszektorral hamar előtte puskaporát; a meredeken kilátástalanul vergődött végig.

Moltzan, Ellenberger és Miradoli alkotta az első hármast, amikor a mezőny fele már leért. A maradék 15 síző mindegyikének ez nem jött össze, Tviberg nagy igyekezetében kiütötte támaszlábát a lejtő közepén. Worley (9.) másodjára odatette magát, szűk rádiusszal síelte meg a meredeket. A záró etapra lecsökkent sebessége, így kicsi, kétszázados előnnyel tudott csak élre állni. Ezt használta ki Hrovat (6.) . A szlovén lány szektorai végig zöldültek, a pici különbséget a célban emelte több tizedesre. Azonnal érkezett az utolsó szlovén. No, nem a célba! Robnik teljesen kiesett a ritmusból a letörésnél, menthetetlenül kisodródott a pályáról. Ígéretéhez híven délután sem adott alább a rizikóból Truppe (15.). Ezúttal túlzásba vitte a késve vett kanyarokból. Petra Vlhová (3.) próbálta menteni a menthetőt. Kontrollált meredekkel, beleköthetetlen futammal alaposan odacsapott. Közel másfél s-cel vágódott a lista élére, az addigi legjobb időnek 8 tizedet osztott ki. Az utolsó osztrák reménysugár hamar elillant. Brunner (17.) csúnyán belefékezett a letörésbe, onnantól nem volt esélye jó eredményre. Nehéz persze leírni, mit jelent a „jó eredmény” egy olyan síző esetében, aki a megelőző két évben háromszor szakította el keresztszalagját?

Vlhová vezette tehát a viadalt Hrovat és Worley előtt, amikor már csak a TOP-8 várakozott a startállásban. Például a délelőtt kecsegtetően síző Goggia (6.). Jelentős előnye nem volt, az is hamar tovaszállt. S ekkor még nem érkeztünk el a meredekhez, ahol bizony nehezen tartotta ideális íven léceit… Hrovattal holtversenyben így is besurrant a 2. helyre, ami egy biztos TOP-10-helyezést jelentett a számára. Holdener (26.) átszellemülten várta sorát, koncentráltsága aztán hamar alábbhagyott. Így nem ért el a meredekig, s máris 3 s-es hátrány állt a neve mellett. Ezen ő is csak mosolyogni tudott a célban. Gut-Behrami (8.) szintúgy elügyetlenkedte startját, igaz, a továbbiakban sem kelt versenyre a szlovákkal. A századok harcából is rosszul jött ki, lecsúszott a dobogóról.

The Seattle Times

Robinson (12.) full kockázatot vállalt, a lejtő első harmadában a szlovákot is verte. A hölgyeknél kevesen bírják végig a késhegyen való táncolást, ez ma az új-zélandinak sem sikerült. Alaposan visszaesett. Gisin (4.) megfontoltabban tette dolgát az első ritmustörést követően. Miután ott beszedett egy jó másodpercet, zárásként másfél tizedre megközelítette a szlovákot.

Vlhová pódiuma ezután dőlt el. Holtmann (5.) előnye már 1,10-re rúgott, amit azért már illett volna megtartani. Nem így történt, a letörésnél következett két ormótlanul vett kanyar. A Gisin mögötti széles sávot persze sikerült betöltenie. Brignone (2.) már nem teketóriázott, mert bár Vlhová legerősebb szektorán lefeleződött előnye, a befutó szektorban egy század híján szekundumra tornázta vissza a különbséget. Feladta a leckét egy kicsit Bassinónak (1.). Aki megoldotta úgy, ahogy kell! A meredeken voltak nehéz pillanatai, de nem remegtek meg lábai. A végtempóban jócskán elmaradt, de bő 1 tized kitartott előnyéből. Olasz erődemonstráció Söldenben!

Részletes statisztika

Forrás: Olympic Channel

Marta Bassino másodjára győzött a Világkupában, legutóbb a tavalyi killingtoni óriáson ért fel a csúcsra. Az egykori junior-világbajnoknő négy másik szakágban is állt már dobogón, s idén akár az összetett alakulásába is beleszólhat. Tavalyi 5. helyezése sokat ígérően hat.

Federica Brignone első olasz nőként hódította el márciusban az összetettet, s úgy fest, idén ott folytathatja, miként akkor abbahagyta. Sölden 2015-ös győztese 23. alkalommal állt dobogóra óriásban. Petra Vlhová hetedik ízben zárt TOP-3-ban, ami a szakágat illeti.

Holnap a férfiak is elkezdik, ami a nőket illeti, ők november 14-én, a Lech-i parallellel folytatják az idényt.

A címlapon szereplő kép forrása: Seattle Pl

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s