Vasja Bajc: A kezdés mindig a legfontosabb

Vörös Virág pályafutása során először ugrott a Holmenkollenen, ahol szombaton a 26. helyet szerezte meg a prológon. Az ugrások után Virág edzője, Vasja Bajc értékelt.

Virág első három ugrását hajtotta ma végre a Holmenkollenen a prológon végül 26. lett, ami az egyik legjobb eredménye, de ettől függetlenül ő azt mondta, hogy maradtak még tartalékok ezekben az ugrásokban.

Igen, valóban tud jobban is ugrani, mint ahogy ma láttuk. Ami a technikát illeti, az első ugrása volt a legjobb, bár abban nem volt elég energia. De ezt nagyjából várni lehetett, mert amikor új sáncra megyünk, általában marad benne egy kis tartalék. A második ugrásra megbeszéltük, hogy hasonlóan folytassa csak nagyobb energiával. Sajnos felsőtestből próbált hozzátenni, ezért ez az ugrás nem sikerült igazán jól. Egy-egy ilyen kísérlet aztán egy kicsit fejben el is tudja bizonytalanítani. A harmadik ugrás aztán már ismét jobb volt, de egy kicsit túlságosan hátul volt, magasra engedte a léceit, ami nagysáncon elég sok sebességvesztést okoz, és végül a távolság is rövidebb lett.

Ezek a hibák arra vezethetők vissza, hogy ez egy új sánc Virág számára?

Igen, ezzel általában küzdöttünk már a nyáron is, hogy ha új sáncra mentünk, ahol a magyarok nem ugrottak még, akkor mindig idő kellett, amíg belejöttek. Versenyeken sajnos nincs annyi ugrásra lehetőség. Nem vagyok teljesen csalódott, de egészen elégedett sem a mai teljesítménnyel.

Vasárnap lehet még javítani.

Ezen dolgozunk. Reggel próbálunk még imitációval dolgozni még egy kicsit technikán, reméljük, hogy ezt sikerül majd átvinni a sáncra is. Persze, ha lesz lehetőségünk ugrani, mert az időjárás-előrejelzések elég rosszak, úgy hallottam, a norvég lányok el is hozták a síket a sánctól, nem bíznak az időjárásban.

A Raw Air sorozat során mennyire jelent kihívást, hogy gyakorlatilag nincsen pihenőnap, mindennap kell ugrani?

Ez inkább mentális kihívást jelent, mert ha valaki jól ugrik, akkor minden könnyedén megy. Viszont ha valaki nem bízik meg magában teljesen, az mentálisan is megterhelő, és hamar elfárad. Emiatt a kezdés, nem csak most, hanem általában a szezonban is, mindig a legfontosabb.

Virágnak ebben még fejlődnie kell, hogy amikor először megy egy új sáncra, egyből úgy tudjon ugrani, mintha már több napot edzett volna rajta. Mindenesetre reméljük, hogy holnapra [vasárnapra] tud javulni, legalábbis dolgozunk rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s